• 9.375.212 stemmen

Geregisseerd door: Alfred Hitchcock

Met onder meer: Margaret Lockwood, Michael Redgrave en Paul Lukas

Gesproken taal: Italiaans, Engels, Duits en Frans

Plot The Lady Vanishes

"Spies! Playing the game of love - and sudden death!"

De Trans-Europa trein moet stoppen vanwege het slechte weer. De reizigers worden opgevangen in een hotel vlak naast het station. Iris Henderson ontmoet een oude vrouw, Mevrouw Froy, die later verdwijnt als ze weer onderweg zijn. De musicus Gilbert besluit haar te helpen met het vinden van Froy.

Iris Matilda Henderson

Baroness Isabel Nisatona

Boris the Hotel Manager

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

Hmm ik vind Notorious toch beter

avatar van beyron

beyron

Knap wat Hitchcock met de beperkte middelen van die tijd voor elkaar kreeg. 'The lady vanishes' is een degelijk, leuk verhaal, doorspekt met leuke humor.

Hitchcock was zo vooruitstrevend in zijn films, daarom dat deze film uit de jaren 30 beter is dan honderden 'moderne' mysteriefilmjes die ons vandaag de dag voorgeschoteld worden.

***1/2

avatar van Aurum

Aurum

Dustyfan schreef:
Wat ik niet helemaal snap, is: Door wie werd nou, vlak voordat de trein vertrok, die straatzanger vermoord en waarom? Welke clou is me hier ontgaan?

Die straatzanger zong de melodie met de gecodeerde booschap. Vandaar ook dat Mrs. Froy zich zo stoorde aan het lawaai van boven, ze kon de boodschap die aan haar werd doorgespeeld eerst niet goed horen.

Zeer goede Hitchcock overigens. 4,5*

avatar van boerenpummel

boerenpummel

Wel behoorlijk goede film, maar net geen meesterwerk.

De genres thriller en komedie worden zeer goed afgewisseld. Echt heel knap gedaan. Wat ik minder vond is dat het verhaal nogal ongeloofwaardig is en dat niet duidelijk is waar het nou precies om gaat (al kan je dit ook als een pluspunt zien)

avatar van mister blonde

mister blonde

boerenpummel schreef:

Wat ik minder vond is dat het verhaal nogal ongeloofwaardig is

Tja, dat is het komedie gedeelte, waar je het zelf al over had.

Het was toch volstrekt duidelijk waar het om ging...?

avatar van boerenpummel

boerenpummel

Jawel, het is wel duidelijk dat Miss Froy dat staatsgeheim moet zien door te smokkelen d.m.v. dat deuntje. maar verder wordt niet duidelijk waar dit deuntje voor staat en wat het geheim is. Dit houdt de film echter wel lekker mysterieus.

avatar van Aurum

Aurum

boerenpummel schreef:

Dat deuntje is nou een typische MacGuffin (iets wat je in veel andere Hitchcock's trouwens ook ziet terugkomen)

avatar van kiriyama

kiriyama

Heel aardige Hitchcock, waarin de spanning goed wordt opgebouwd. De film is ook erg komisch en luchtig, verwacht dus niet constante spanning. Zelfs bij vuurgevechten is het niet serieus. (niet dat dit een minpunt is hoor) Alleen het eind vond ik wat minder, ook al was het voorspelbaar vond ik het toch wel minder dat de 2 hoofdrolspelers halsoverkop besluiten te trouwen en dat die vrouw nog leeft. Maar goed dat is ook eigenlijk het enigste minpunt.

Ik kom uit op een mooie 3.5*. Misschien niet Hitchcock's beste maar toch zeker de moeite waard.

Silvio Dante

Een matige Hitchock, en voor die tijd zeker en vast zeer goed gemaakt. Ik denk dan bv. aan het moment dat Iris die bloempot op haar hoofd krijgt en begint te flippen bij het opstappen van de trein: zeer mooi in beeld gebracht was dat.
Het verhaal zat -op het melige en daardoor trieste einde na- leuk en goed in elkaar.
Heb hier echt van genoten. 3.0*

Goodfella_90

Ik begrijp helemaal niets van je bericht.

avatar van mister blonde

mister blonde

Wat is er zo moeilijk aan?

een matige Hitchcock - heb hier echt van genoten

allemaal pluspunten - 3.0

Je spreekt jezelf nogal tegen.

avatar van The One Ring

The One Ring

Na een aantal vermakelijke, maar toch lichtelijk tegenvallende Hitchcockfilms ben ik blij dat ik The Lady Vanishes gezien heb. Deze film mag terecht een van zijn beste werken genoemd worden. Deze film valt meer onder zijn luchtigere films als North By Northwest. Er zit dan ook veel humor in The Lady Vanishes en de cast heeft er duidelijk veel plezier in. De hoofdrollen van Lockwood en Redgrave zijn erg vermakelijk (als liefdeskoppel natuurlijk niet helemaal geloofwaardig, maar dat heb je altijd wel bij zo'n films) en de bijrollen doen er niet aan onder. Vooral die twee Britse cricketfans zijn erg leuk. De dialogen zijn goed geschreven, evenals het verhaal zelf. Je kunt je afvragen wat nou dat melodietje inhield, maar dat maakt voor de film eigenlijk niet uit. Spanning komt pas echt op het einde, tijdens een geslaagde schietpartij. Kortom: topvermaak van Hitchcock. Een van zijn eerste meesterwerken.
4 sterren dik verdient!

een matige Hitchcock - heb hier echt van genoten

allemaal pluspunten - 3.0

Beste Goodfella_90,

Ik tel twee pluspunten, als je moeite doet om te kijken naar wat tussen de spoilertags staat, merk je:
"triest en melig einde" ==> minpunt
Ten tweede zou ik matig ook niet meteen als pluspunt bestempelen, maar enfin.

En by the way: ik heb meer nodig dan een vermakelijke film om een 5.0 te geven. Het is wel duidelijk dat jij deze film goed vind, geen problemen mee, maar hou je commentaar over de manier waarop ik punten geef a.u.b. voor jezelf.

Goodfella_90

Je begrijpt me verkeerd; ik vind er niets mis mee dat je deze film wat minder vind. Dat is geheel je eigen mening, voor mijn part gaf je hem een 1*. Ik vond (en vind) je bericht echter nergens kloppen (wat kappeuter ook al aangeeft).

In welke zin dan juist?

Ik zei dat ik genoten had van het verhaaltje(nuja, genoten is misschien wat veel gezegd, laat het ons vermakelijk/ interessant noemen), dat het voor die tijd goed en mooi in beeld gebracht is. Maar dat ik het einde teleurstellend vond. En dat ik hem omwille van dat laatste dus 'maar' matig vond. Ben ik nu ietsje duidelijker?

Nu moet ik wel zeggen dat de film een beetje in m'n hoofd is blijven rondspoken de laatste paar dagen , en wanneer dat gebeurt verhoog ik mijn stem. Hij sta dus nu bij mij op 3.5. Ik zeg het maar zodat je niet gaat denken dat ik hem onder invloed van jou heb verhoogd

avatar van mikey

mikey

Verhaal lijkt erg op die van flightplan maar dan een stuk amusanter met droge engelse humor en wat absurde actie. Niet heel sterk maar een aantal thrillerelementen zitten er goed in. Verhaal loopt ook redelijk. 3.5

avatar van jpglaarh

jpglaarh

mikey schreef:

Flightplan is natuurlijk gewoon een remake van deze film alleen dan in een vliegtuig...

avatar van tsjidde

tsjidde

Een verrassende film die zijn tijd ver vooruit is. Het eerste deel, met de verdwijning van de oudere mevrouw Froy en de daaropvolgende gebeurtenissen, is ijzingwekkend goed, en de spanning stijgt naarmate de film vordert. Zeer zeker een aanrader voor iedere thriller-liefhebber die niet bang is om een oude film te kijken.

avatar van dragje

dragje

heerlijke film, zojuist gezien! Geen meesterwerk, maar erg goed gespeeld. Begin scène met een briljante camera opname van het hele plaatsje waar het verhaal in het begin afspeelt.

Tip: let op de lege model c.q. speelgoedauto die voorbij rijdt!!!!!

avatar van Wouters

Wouters

Zeer sterke Hitchcock. Humor afgewisseld met spanning en een uitermate ingenieus plot. Lockwood en Redgrave zetten sterke rollen neer. Het grappige vond ik dat je zelf ook begon te twijfelen of ze die mevrouw nu wel of niet verbeelde. Cricketmannen waren leuk, vooral die verongelijkte kop toen ie de suikerklontjes weer moest oprapen en aan de dame geven, heerlijk.

4* voor nu !

avatar van kort0235

kort0235

Hele oude Hitchcock, maar ook een heel goede uit die periode. Niet echt spannend, maar wel een leuke (ook humoristische) opbouw in de film en goed geacteerd!

Een 3.5*

avatar van lowhusky

lowhusky

Intelligent filmpje, leuk uitgangspunt maar ietwat te saai, 3.5* zeker niet de slechtste hitchcock maar ook niet de beste

avatar van Frankeermachine

Frankeermachine

Verrassend leuk filmpje.

Alles is al gezegd, behalve dat afentoe erg voorspelbaar was.

avatar van FinkPloyd

FinkPloyd

• 1964 stemmen

Gewoon een erg leuke en onderhoudende film.

De plot is zoals meestal bij Hitchcock ingenieus opgebouwd, zodat het verhaal blijft boeien. Verrassend is dan weer dat het verhaal het niet meteen moet hebben van zijn spankracht - dit dan weer in tegenstelling tot zijn andere films -, maar wel van de droge Britse humor die in deze 'thriller' binnensloop.

avatar van Zinema

Mooie en stijlvolle thriller met een sterk verhaal. Ondanks de hoge leeftijd nog steeds onomstreden goed. Een klassieker.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

avatar van kort0235

kort0235

"Mindere Hitchcock dit. De geforceerde inbreng van humor doet de meeste afbreuk aan een verder wel aardig verhaal. Wel leuk is de setting van een trein, iets waar Hitchcock vast dol op zou zijn moeten geweest. In North by Northwest speelt zich daar ook al een aardig stuk af."

Wat te denken van: Strangers on a train ??

avatar van Sutherland

Sutherland

Best een aardig en vermakelijk filmpje, al vond ik het tweede deel zo tegen het einde aan een stuk minder. Pluspunten waren de humor en de spanning in het eerste deel. Minpunten vond ik het liefdesverhaaltje en het einde.

Toch best genoten.