• 9.372.610 stemmen

Met onder meer: Benedict Cumberbatch, Dan Stevens en Alicia Vikander

Releasedatum: 21 november 2013

• CANAL+ Bekijk via CANAL+

Plot The Fifth Estate

"You can't expose the world's secrets without exposing yourself"

De film vertelt het verhaal van Julian Assange (Benedict Cumberbatch) en zijn compagnon Daniel Domscheit-Berg (Daniel Brühl) in de vroege, onstuimige dagen van de oprichting van Wikileaks. De controversiële organisatie veranderde de geschiedenis door duizenden geheime documenten op internet te publiceren. Het succes van de website zorgde ervoor dat ze op slag beroemd werden en veranderde de informatiestroom naar nieuwsmedia in de wereld en in het algemeen.

Daniel Domscheit-Berg

Birgitta Jonsdottir

Alan Rusbridger

avatar van voskat

voskat

Fijn filmpje dat de diverse schaduwkanten van Assange zeker niet uit de weg gaat.

Persoonlijk ook 100% eens met de gesproken epiloog. Dat was wel verfrissend in een wereld waarin puberale, gedramatiseerde Youtube-video's je om de oren vliegen.

avatar van stinissen

Een film die je echt moet interesseren en daarom denk ik niet zo een grote doelgroep zal hebben .

Benedict Cumberbatch als de licht autistische Julian Assange was geniaal zo ook Daniel Brühl als zijn geweten en rechterhand Daniel Berg. Verder nog een kleine rol van onze eigen Carice van Houten en verder nog rollen van Stanley Tucci,Laura Linney en Moritz Bleibtreu. Geen echte hoogvlieger maar toch aardig om een keer gezien te hebben.

avatar van schram101

schram101

Voor het eerst in mijn leven naar de Sneak geweest, krijg ik dit te zien.. Misschien niet helemaal eerlijk dus, want The Fifth Estate ligt totaal niet in mijn straatje, maar de bij de zien van maintitle al weglopende mensen had ik beter kunnen volgen. Maar om positief te beginnen: het compliment dat ik de makers moet geven is dat ze niet echt een kant in het verhaal kiezen. de acties van Assange worden nergens echt opgehemeld, maar ook weer nergens met de grond gelijk gemaakt. Zover ik kan beoordelen is dit een erg realistische kijk op het ontstaan van WikiLeaks.

Probleem is alleen dat ik er niets mee kon. Het voelde allemaal aan als zo'n verplichte film die op de middelbare school ging kijken met de hele klas voor CKV of iets dergelijks. Langdradig, oninteressant en het voelt aan verplichte informatieve kost die je enkel kijkt omdat je er een verslag over moet maken.

avatar van kicken69

kicken69

deze film vanavond gezien. ik denk dat het thema je echt moet intreseren maar voor de mensen die gewoon lekker weg wilen gaan kijken zal dit echt geen film zijn een heel hoop gepraat meer is het eigenlijke niet

avatar van cordiacovens

cordiacovens

Op een gegeven moment in The Fifth Estate zegt Julian Assange tegen een reporter dat hij al tien minuten aan het praten was maar eigenlijk niets heeft gezegd. The Fifth Estate is een film die 129 minuten duurt en vol zit met mensen die praten en verhalen typen, maar de film zegt eigenlijk niets. Terwijl Wikileaks juist één van de interessantste onderwerpen is om een film over te maken. Zeker met zo’n karakter als Julian Assange. De film is zo leeg dat zelfs de goede acteerprestaties van Benedict Cumerbatch en Daniel Brühl er niet toe doen aangezien hun karakters geen emotionele diepgang hebben meegekregen. De film probeert mede door de score van Carter Burwell voor een soort spionagethriller door te gaan, maar is echter nog minder spannend dan het journaal wanneer je al het nieuws al op je telefoon gelezen hebt.

‘The Fifth Estate’ Review | Filmtakers

avatar van Filmhoek.nl

Filmhoek.nl

The Fifth Estate is een beetje een teleurstellende film. Wat betreft stijlkeuzes wordt er te vaak teruggevallen op gadgets die er leuk uit zien, zonder toegevoegde waarde. Hoewel de personages (zowel de hoofdpersonages als de geweldige bijrollen) goed worden neergezet en zeker goed uit de verf komen, heeft het verhaal weinig nieuws te bieden. Een blik achter de schermen bij WikiLeaks, de oorsprong en de groei, is natuurlijk interessant. Maar dit kun je misschien net zo goed in een documentaire zien. Bij vlagen gebeurt er dan ook iets in de film, maar alles tussendoor lijkt te lang te duren. Kortom: Het is een film waar je aan blijft twijfelen.

Recensie: The Fifth Estate (Immy verdonschot) - Filmhoek.nl

avatar van blurp194

blurp194

Ergens op het snijvlak van documentaire en biografie. Meer de biografie van Daniel Domscheit-Berg dan die van Julian Assange, overigens, want de film is gebaseerd op Domscheit-Berg's boek. De controverse van de onenigheid tussen die twee komt er wel ietwat uit, maar dat is dan ook wel de hoofdmoot van wat de film te vertellen heeft - de rest was al wel min of meer bekend, via de gewone media verspreid.

Daarmee rijst de vraag op wat deze film nou eigenlijk te brengen heeft. Wat loze spanning en sensatie gebaseerd op de waarheid, maar ietwat eenzijdig en wellicht gekleurd. Geen objectief en neutraal verslag, geen beschouwing van het werkelijke effect dat Wikileaks heeft gehad. En ook geen opgeleukt verhaal met wat meer emotie, wat meer spanning en sensatie er in - iets meer geromantiseerd was het verhaal misschien minder getrouw aan het verslag van Domscheit-Berg, maar misschien ook wel wat leuker geweest. Of misschien had de film beter echt over Assange kunnen gaan - dat was vast wel wat interessanter geworden.

Teleurstellend is het woord wel. Wel erg sterk gespeeld door de twee hoofdrollen, en de eindscene is ook wel erg goed gedaan.

avatar van Decec

Decec

Een redelijk drama/thriller/biopic verhaal...

Minder spannend verhaal...

Redelijk acteerwerk...

Wel bekende acteurs...

Mooi HD kwaliteit breedbeeld...

Perfect achtergrond geluid/muziek

(Dolby Digital)...

Te snel, af en toe camerabeweging...

avatar van scorsese

Goeie film over de oprichter en het ontstaan van Wikileaks. Een film over een recent stukje geschiedenis. Er worden een aantal boeiende, ethische vraagstukken opgeworpen en ondanks dat het nergens echt de diepte in gaat, levert dit wel een onderhoudende, paranoïde thriller op. Benedict Cumberbatch is overtuigend in de hoofdrol.

avatar van K. V.

K. V.

Deze eens geprobeerd en hij viel eigenlijk beter mee dan verwacht. 'k vreesde nog een beetje dat het een saaie film ging zijn, maar dit viel nog goed mee. Ondanks dat het over computers ging, werd het toch nog tof en origineel gebracht

De cast deed het prima en kwam wel overtuigend over, ondanks dat het zeker niet de meest toegankelijke personen zijn.

'k vond de film zeker eens interessant om gezien te hebben.

avatar van Theunissen

Best een aardig waargebeurd drama waarvan het verhaal zeker interessant was. Mede ook omdat het vrij recent gebeurt is en ook nog best actueel is.

Ook met de uitvoering van het verhaal zit het wel goed en dat is vooral te danken aan de cast die verdienstelijk speelt. Met name natuurlijk Benedict Cumberbatch in de rol van Julian Assange en zijn compagnon Daniel Brühl in de rol van Daniel Domscheit-Berg vond ik wel aardig spelen. Ze lekken er ook nog best redelijk op. Verder spelen er best nog veel bekende acteurs en actrices in mee en heeft onze eigen Carice van Houten ook een rol in deze film.

Ondanks dat het verhaal zeker interessant was, was het helaas wel niet altijd heel boeiend laat staan spannend en is het geheel ook behoorlijk langdradig. Ook miste ik hier en daar wat meer achtergrond en diepgang.

Al met al een redelijk film, maar meer ook niet dan leuk om eens gezien te hebben.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Prima gelikte biografie over de oprichter van WikiLeaks, Julian Assange. Er hing bij mij altijd nog wel de vraag waarom WikiLeaks nog altijd gewoon op het internet blijft bestaan terwijl de Amerikaanse overheid zo van de doofpot en de geheimhouding is. In deze film kan je dan wel weer zien dat Assange het leven er niet makkelijker op heeft gemaakt na het oprichten van WikiLeaks.

Assange wordt hier prima neergezet door Cumberbatch (die ik nog niet kon), en de film verteld, vakkundig en vlot de levensloop van Assange tijdens zijn WikiLeaks-project, waarvan hem als kijker geen ongelijk kan geven over waar hij mee bezig is. Wat je nog wel blijft verbazen is dat hij zo obsessief bezig is om punten te scoren en de waarheid aan het licht te brengen, dat hij door het feit heenprikt dat zijn leven ook op het spel komt te staan, en dat van zijn betrokkenen. The Fifth Estate weet hiermee ook mooi te schommelen tussen een spannende politieke thriller, dat erg vlot en hip wordt neergezet, met de vele snelle beelden van de vele locaties die voorbij komen (Met een flinke Belgische inbreng) en de cijfertjes en de computertaal, en een bloedserieus geschiedenislesje, dat zo precies mogelijk probeert te zijn. Zelfs zijn simpele aanwezigheid op een Hackersfestival (bestaat dat ook nog?) die plaats zou hebben gevonden hier in Nederland in een plaatsje dat Vierhouten heet, mag niet ontbreken. Met dat lekkende matriaal over die slachting op dat vliegveld, wordt je ook even flink met de neus op de feiten gedrukt, wat je ook behoorlijk verontwaardigt en boos kon maken.

Naast de vele mooie beelden en het leerzame gegeven is de aanwezigheid aan de internationale cast (Daniel Bruhl, onze Carice van Houten etc) ook zeker prima, met nog een verrassende soundtrack; met nummers van o.a. Flying Lotus, Amon Tobin, Bonobo, M83, Suuns, en een flinke inbrengst van Ninja Tune, ben ik al helemaal verkocht. Aan het einde krijg je de "echte" Assange nog even te zien.

Prima biopic weer!

avatar van james_cameron

Interessant maar nogal vrijblijvend, dit drama met thriller-elementen over Julian Assange (Benedict Cumberbatch) en de oprichting van Wikileaks. Door het hoge tempo en de flitsende montage/ vormgeving blijf je bij de les, maar het had allemaal wel wat diepgravender mogen zijn. De indrukwekkende internationale cast is gewoonweg te groot, waardoor de film een nogal hak-op-de-tak karakter heeft. Cumberbatch en Daniel Brühl doen het goed in de hoofdrollen, maar ook zij blijven aan de oppervlakte.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Ik ben misschien easy to please, of anders ben ik wellicht geneigd om meer in een film te zien (en er uit te halen) dan erin zit of is gestopt, maar ik herken me echt niet in alle kritiek die hier wordt gegeven. Mijn drie voornaamste bezwaren gelden de drukke montage van het begin waardoor het even duurde voordat ik er "in" kwam, het theatrale kapsel van Cumberbatch dat mij aanvankelijk steeds afleidde, en het feit dat er vrij regelmatig een loopje schijnt te worden genomen met de werkelijkheid, welke die dan ook mogen zijn (en Assange is blijkens deze film wel iemand die andermans geheimen met graagte aan het licht brengt, maar die zijn éígen enigma zorgvuldig in stand probeert te houden). Daaraan voorbijgaand is dit voor mij een spannende en zeker niet oppervlakkige film waarin een fascinerend onderwerp (het publiek maken van begraven geheimen met alle consequenties en dilemma's van dien) wordt gebruikt om een intrigerende persoonlijkheid te belichten, met zoals gewoonlijk superbe spel van Benedict Cumberbatch. Nou vooruit, nog een minpuntje : de laatste publieke daad van Assange (zijn vlucht in de ambassade van Ecuador in Londen) miste ik eigenlijk ook wel – Assange's schaduwbestaan daar is volgens mij inmiddels toch een niet onaanzienlijk deel van zijn mythe. Desalniettemin een bijzonder boeiende film over het belang en de waarde van real news èn over een persoonlijkheid die lijkt te gedijen bij intrige.

avatar van nathaniel177

nathaniel177

Film is goed in elkaar gezet. Het is boeiend. Goed acteerwerk. Wel een beetje overlang

avatar van IH88

IH88

“The world needs to know!”

Julian Assange en WikiLeaks zijn interessante onderwerpen voor een film, maar The Fifth Estate laat zien dat het niet genoeg is voor een sterke film. Want The Fifth Estate is flitsend gefilmd, heeft sterk acteerwerk en zijn spannende momenten, maar voelt daarnaast ook leeg en oppervlakkig aan.

De ontmoeting en band tussen Assange en Berg, de oprichting van WikiLeaks, de ruzies en uiteindelijke verwijdering tussen Assange en Berg etc. Het wordt allemaal netjes aangekaart, maar echt boeiend wordt het nergens. Dat komt ook omdat het interessantste gedeelte, het botsen van de schending van privacy en recht op informatie, wel heel erg matig wordt uitgewerkt. En Assange zelf blijft een wat apart typetje, wat Cumberbatch natuurlijk als geen ander kan spelen. Vermakelijk en vlot is het allemaal wel, maar interessant wordt het nergens.

avatar van mrklm

mrklm

Verfilming van Daniel Bergs boek over zijn samenwerking met Julian Assange vanaf het prille begin van WikiLeaks tot aan de heksenjacht die begint nadat WikiLeaks gevoelige, controversiële documenten zonder enige redactiewerk op het Internet plaatst. Cumberbatch is voortreffelijk als Assange: hij speelt hem zonder ironie, zonder moreel oordeel en behoudt de essentie van Assanges complexe persoonlijkheid. David Thewliss, Peter Capaldi, Laura Linney, Anthony Mackie en Stanley Tucci geven het verhaal het gewicht dat het nodig heeft om de impact van WikiLeaks duidelijk te maken voor jongere kijkers. Condon had echter niet moeten proberen om zowel een karakterstudie als een journalistieke thriller te maken. Nu komt het wat jachtig over en komt het op beide fronten tekort om werkelijk te beklijven. Assange en WikiLeaks verdient op zijn minst een miniserie.