• 9.376.398 stemmen

Met onder meer: Matteo Simoni, Cristiaan Campagna en Luigi Lo Cascio

Gesproken taal: Nederlands, Frans en Italiaans

Releasedatum: 6 februari 2014

Plot Marina

"Immigrant who wants a better life."

Italië 1948. De 10-jarige Rocco groeit op in een prachtig maar arm bergdorpje in Calabrië, tot zijn vader op een dag beslist om op zoek te gaan naar een betere toekomst voor zijn gezin. Hij vertrekt naar België, om daar geld te verdienen in de steenkoolmijnen, en dan naar zijn geboorteland terug te keren. Maar al vlug laat hij zijn gezin overkomen en zo wordt de jonge Rocco van de ene dag op de andere een migrant. De grauwe mijnstreek in Limburg, de ijzige winters, het racisme en de vreemde taal en cultuur zijn een domper op de levensvreugde van de kleine jongen. Rocco wil zijn zoals de andere kinderen en iemand worden en iets betekenen in het leven.

Rocco Granata

Young Helena Somers

Signor Ficchi

avatar van obiwan1958

obiwan1958

Prachtige waarheidgetrouwe biografische film over de jonge jaren van Rocco Granata die met de single "Marina" een B-kantje van "Manuela" ,een knaller van een hit had,verkocht op miljoenen exemplaren

en meerdere malen werd gecoverd door de grootste artiesten van die tijd en was de start voor Rocco Granata vooral als producer,liedjesschrijver,ontdekker van nieuw talent en zo veel meer,ben er zeker van dat deze film ook een grote "hit" wordt en misschien een kandidaat voor de oscars 2015?Who knows....

avatar van Brix

Brix

• 19680 berichten

Lijkt mij zeer de moeite waard >

YouTube - Marina Officiële Trailer

avatar van vinny70

vinny70

Het enigste dat ik aan deze film goed vond is de acteerprestatie van Matteo Simoni.Dat is echt schitterend gespeeld.Dit kon van de andere acteurs niet gezegd worden.

avatar van New Flame

New Flame

Ook voor mij was Matteo Simoni veruit het beste wat de film te bieden hadden. De andere personages waren veel te eendimensioneel met op kop het irritante liefje en haar vader. Nog een punt voor de mooie nostalgische Limburgse setting en een punt voor de intro met een hoog Miracolireclame-gehalte. Toch de moeite voor een keertje.

3/5

avatar van Fausto

Fausto

Ben de film gaan kijken gisteren. Prachtige film die indruk heeft nagelaten. Weeral een staaltje van hoe goed belgen films kunnen maken. En voor ons, afstammelingen van Italiaanse mijnwerkers een zeer herkendbare en aangrijpende film.

avatar van ibendb

ibendb

Hé Italiaantje...

Ik haat Vlaamse films. Ze zijn zo voorspelbaar, zijn vaak niet origineel en hebben onnodig naakt in beeld. Nu, er was één uitzondering: The Broken Circle Breakdown. Die was fantastisch na een tweede kijkbeurt. Nu, ik dacht dat dit een éénmalig geval was en dat Vlaanderen verderging met het maken van saaie drama's en onnozele komedies. Zo wilde ik Marina ook niet zien uit angst dat de film mij teveel zou tegenvallen. Maar hier zat ik fout.

Marina is een luchtige, met vlagen zéér aandoenlijke film van Belgische bodem. Hoewel ik amper iets wist over Rocco Granata, kende ik Marina zeker wel. De film mengt geschiedenis met humor en dit werkt bijzonder goed. Leuke awkward-humor en wat grappige one-liners maakten de film erg vermakelijk. Dat de film hier als drama aangeschreven staat, klopt wel. Toch mag er komedie bijstaan. De zaal lag geregeld plat met enkele grappen.

De acteerprestaties waren niet altijd even goed, maar toch heb ik dit door de vingers gezien. Matteo Simoni vertolkt Granata erg geloofwaardig en iedere scène met hem en Evelien Bosmans zorgde voor een glimlach op mijn smoeltje. De chemie tussen de twee is er wel.

Marina is een goede Belgische film die zeker in m'n collectie komt. Alleen al de eindshot laat je niet onberoerd. 4*

avatar van misterwhite

misterwhite

Limburg, een mooie provincie met veel prachtige plaatsen. Waaronder de mijnterril, een plaats waar veel mensen gaan wandelen voor een mooi uitzicht. Maar waar ze niet altijd bij stilstaan is dat die mooie plekken een geschiedenis hebben, een gitzwarte, zware geschiedenis.

Veel mensen immigreerden naar België voor een job in de koolmijnen, een veelbelovend vooruitzicht voor vele, een tegenvaller voor ieder.

Het werk was zwaar, ongezond en vaak kwamen ze maar moeilijk rond met het geld wat ze kregen. En hier begint dus ook het verhaal van Rocco Granata.

Marina verteld het verhaal van een jongen vol dromen, maar de kansen om deze droom waar te maken waren klein. Mijnwerkers tekende vaak contracten met minder mooie vooruitzichten en dat gelde niet alleen voor hun.

Rocco gaat dan ook een hele evolutie moeten doormaken in het verhaal voor die grote muzikale droom waar te maken. Maar dit is natuurlijk een parcour met vallen en opstaan.

Marina is een zeer goed scenario die een mooie balans heeft tussen enerzijds het vertellen van het verhaal rond de mijnen en anderzijds over Rocco Granata. Een scenario dat uiteindelijk ook blijft boeien en het publiek prikkelt. Alles werkt en maakt de film een erg toegankelijke film die fijn wegkijkt.

Stijn Coninx heeft ook zijn best gedaan. Hij zorgt dat alles erg geloofwaardig op beeld komt. Vaak met goede misé en scenes. Alleen laat hij één steek vallen: Matteo Simoni zijn hees praten. Hier werkt Coninx iets te fel volgens het boekje en wilt Granata zo echt mogelijk laten worden. Dit door Simoni te doen laten praten als hem. Maar het klinkt niet en neemt een heel stuk van het natuurlijke af. Maar aan de andere kant is zijn Italiaans weer erg overtuigend. Ook even mijn hoedje af voor Cristiaan Campagna die de kinderversie speelt. Zeer sterk gedaan met heel veel overtuiging.

Nog één klein ding omtrent beeldkaders. Het is een emotioneel verhaal vol momenten dat de acteurs hun eigen volledig moeten geven. Hier kon het versterkt worden door meer gebruik van close-ups. Zo zit de kijker toch nog net iets meer in de emotie. Tranen zijn dan meer zichtbaar en de blikken kunnen dan laten zien dat dit meer dan gemeend is. Toch een element wat hier in ontbrak.

Nu is de vraag natuurlijk of deze film zijn status nu waard is. Het antwoord: ja en nee. Door zijn erg goed scenario geraak je zo in de film, kijkt perfect weg. Maar nee door een paar foute beslissingen die mij soms tegen staken.

7/10

avatar van eugeen

eugeen

Na "aanrijding in moscou" "hasta la vista" "loft" "the broken circle breakdown" "groenten uit Balen"... levert Vlaanderen weer een parel van een film af !

"Marina" is een pracht van een film, de vertolking van Matteo Simoni is gewoonweg schitterend. Nostalgie ten top in het mooie vlaamse Limburg.

Ook het einde van de film liet me niet onberoerd.

avatar van danny61

danny61

Gewoon een klasse film iedereen moet hem zeker gaan zien.Matteo Simoni awel mijne man hoedje af voor u prestatie het limburgs dialect met het snuifje italiaans prachtig gewoon.

Het verleden prachtig in beeld en geschiedenis gebracht van het donkere , duistere , ongezonde en gevaarlijke werk in de steenkoolmijnen zowel in Limburg als in het Luikse vroeger vervlogen tijden van een toch uitbuitend belgie in die tijden zowel voor belgen als immigranten prachtig weergeven in de film.

natuurlijk ook hoedje af voor Rocco granata bravo

Ik geef 100 op 100

En nu maar zingen Marina Marina, en misschien een nominatie als beste buitenlandse film op de oscars en misschien een beeldje zeker verdien Rocco en de film ploeg.

Prudh

Dit is echt niet best. Ik ben dol op Vlaamse films, maar dit schuurt bijna tegen amateuristisch aan. Een voorspelbaar en een tikje kinderachtig script, matig geacteerd (die jongen en dat meisje...), leek vaak zelfs slecht gelipdubd... En dan dat einde, waarin het uitkomen van dat plaatje ineens de redding van het gezin was. Een kitschverhaaltje. Dit kon wel een film van Johan Nijenhuis zijn...

avatar van Quido

Quido

Zeer groot succes in België desalniettemin.

Prudh

Ja, hoorde het. Verliefd op Ibiza hier ook, dus succes zegt alsnog weinig over de film zelf

avatar van ipman-99

ipman-99

"Marina From Stijn Coninx." ... " !!!

Vlaamse klasse !!! Een prachtige biografie van de jonge jaren van Rocco Granata en zijn hit 'Marina' !

Prachtige locaties, acteerwerk en natuurlijk de bijhorende muziek.

Onder de indruk van deze Vlaamse film met een meeslepend verhaal !

Het hoofdgenre is uiteraard drama ..., toch wel doorprikt met enkele komische accenten !

Prima Vlaamse film ..., alweer !

Quido schreef:

Zeer groot succes in België desalniettemin.

Sla er net even wat Vlaamse pers op na, maar die was ook niet zo enthousiast als het publiek...

avatar van alexspyforever

alexspyforever

Ik hou dus helemaal niet van Vlaamse films op een enkele uitzondering na. Na een aantal lovende kritieken te hebben gehoord, wilde ik deze graag zien, vooral om dat ik Rocco Granata een heel sympathieke mijnheer vind en zelf ook van Limburg ben. Ik kan niet anders dan me aansluiten bij de mensen die ontroerd waren door de film. Dat er af en toe grappige momenten in de film zaten, wist ik en veel mensen in de zaal zeer te waarderen. Heel leuk dat Rocco himself ook een heel klein rolletje in de film had. Ik zou het toch geen comedy noemen, daarvoor vond ik het toch te aangrijpend. Vooral zo die scènes in de mijn bezorgden mij toch wel rillingen.

En de Vlaamse pers niet zo enthousiast als het publiek, denk niet dat die pers dan uit Limburg kwam. Ben blij om eens wat anders te zien dan films met dat zogenaamde Vlaams tussentaaltje dat eigenlijk gewoon verdoken Antwerps is.

Mijn collectie van Vlaamse films is uiterst dun, maar deze komt er zeker in

avatar van K. V.

K. V.

Deze gratis kunnen meepikken bij Kinepolis naar aanleiding van de 500.000e bezoeker van deze film en 'k heb er eigenlijk wel van genoten. 'k had niet echt verwachtingen bij deze film, maar hij is me wel goed bevallen.

Er zit voor elk wat wils in: veel drama, maar toch ook wat humor en een vleugje romantiek.

Qau cast mochten we ook niet klagen, al was het toch vooral Matteo Simoni die de hoofdvogel afschoot. Er was ook nog een leuk bijrolletje voor Rocco zelf.

'k had wel gedacht dat het z'n volledige levensverhaal ging zijn, maar ze focussen vooral op z'n eerste levensjaren tot z'n eerste succes.

'k vond het zeker een aanrader en ook een boeiend verhaal van begin tot einde, ondanks de redelijk lange speelduur.

avatar van madmax1

madmax1

Het beste wat ik tot nu toe heb gezien dit jaar .

Wat mee werkt is natuurlijk het tijdsbeeld ,waarin ik me terug zie in mijn jeugd in Wallonië

Ook mijn Family woonde in zo,n groot herenhuis eigendom van de mijn,met naast ons Italiaanse en Poolse buren ,vreselijke toestanden daar in die onveilige mijnen meermaals naar mijn vader gaan en kijken als hij boven kwam, die gelijkenis met het lezen van Spirou kon van mij komen zo heb ik ook de Franse taal bemachtigd.

Prachtig gefilmd in originele taal ,heerlijke muziek met locaties die de dag van vandaag nog bestaan als ik nog eens terug keer naar Lihx- Herstal daar staat de tijd stil.

Realistische film die perfect word neergezet door de gehele kast.

avatar van Brix

Brix

• 19680 berichten

Prachtig, ontroerend en meeslepend.

Een van de beste Belgische films die ik gezien heb.

Een film die a.h.w. bulkt van de sfeer, knap gedaan Stijn Coninx!

De cast is prima, de Italiaanse zelfs uitstekend, met als toppers Matteo Simoni, Christiaan Campagna, Luigi di Cascio, maar vooral ook Donatella Finocchiaro (van haar had ik het meteen te pakken )

Met Warre Borgmans had ik het wat moeilijker.

Het was toch weer zijn bekende typetje dat hij neerzette.

Liever had ik een andere en serieuzere acteur in die rol gezien, maar slecht was het nu ook weer niet echt.

Een film die ik zeker nog vaker wil bekijken.

avatar van boemboem27

boemboem27

hele sympathieke film.

ben normaal niet zo weg van Belgische films,maar deze kon me zeer bekoren.

in een kort fragmentje zagen we ook nog de ëchte Rocco Granata nog effe voorbijkomen als de verkoper van de accordeon.

mooie muziekfragmenten ,kijken dus....

avatar van vranque

vranque

de poster is briljant. Het geeft alleen niet weer hoe de film in elkaar zit maar nadien doet het wel wat met je.

avatar van marbas

marbas

Die Rocco Granata heeft het toch maar mooi voor elkaar gekregen, maar ja hij heeft ook wel een mooie warme stem. Dat het liedje "Marina" een topper was snap ik niet echt, de A-kant van het Vinylplaatje Manuela was (vind ik ) stukken mooier. bij nostalgische vlagen luister ik ernaar.

Wat de film betreft, mooi, en je krijgt gelijk een indruk hoe het was in de jaren 60.

avatar van gauke

gauke

Een sympathieke retro biografie waarbij het tijdsbeeld in de jaren vijftig van de gastarbeidende mijnwerkers in België (die gediscrimineerd en nauwelijks getolereerd werden en moesten leven in erbarmelijke werk- en woonomstandigheden) voor mij interessanter was dan het clichématige, keurige, brave en voorspelbare verhaal over de moeizame weg naar succes die de hoofdpersoon af moest leggen. Ik vond de cast goed en geloofwaardig spelen; Matteo Simoni was allercharmants als Rocco, die zowel in huis, op school en op straat strijd moest leveren om zijn ideaal te bereiken.

avatar van Brabants

Brabants

Dat de eerste gastarbeiders eind jaren veertig en begin jaren vijftig een inferieur bestaan leiden in de lage landen is geen verhaal apart en kent ook hier een dubbel moraal. Dit verhaal bevat alle elementen van een doorsnee verhaal waarbij onmogelijke liefde, tegenslag en het vervullen van dromen centraal staan. Dat men destijds bang was dat de allochtonen "onze" vrouwen zouden afnemen, wat later de vrees voor "onze" banen werd, krijgt ook hier duidelijk gestalte. Het tempo, de sfeer en het decor maken het een fraai geheel. Passie en gedrevenheid en doorzettingsvermogen blijken hier de ingrediënten tot succes. Gezien de impact van het liedje "Marina" van Rocco Granata zorgde het er destijds in België voor, dat veel ouders hun dochter "Marina" noemden.

avatar van Nasty

Nasty

Best leuke film , mijn vader behoorde tot de Italiaanse gastarbeiders die in diezelfde tijd naar Nederland kwamen .

Maar het acteren is toch echt ver onder de maat hoor , jammer !

avatar van Pazmaster

Pazmaster

Best een leuke film maar het is eigenlijk een klassiek verhaal over een muzikant die ondanks zijn vader, die niet wil dat hij de muziekbusiness in gaat, toch weet door te breken. Niet zo bijzonder dus. Ook het acteerwerk is niet altijd even best. Maar verder wel leuk voor een keer. 3 sterren

avatar van dvdfreak123

dvdfreak123

Fantastische vlaamse film. Zo laten we toch nog eens zien dat we in belgie toch ook goeie films kunne maken voor mij zelf een van de beste van laatste jaren Matteo Simone speelt trouwens echt goed als Rocco

avatar van Toontje G

Toontje G

Hele goede film, niet alleen de problematiek van Rocco maar ook van de gastarbeiders. Een mooi liefdesverhaal, wat wil je nog meer. Goed gedaan door onze zuiderburen. Kunnen we misschien nog wat van leren. Topper!

avatar van stinissen

Geweldige waarheidsgetrouwe biografische film over de jonge jaren van Rocco Granata met een mooie setting en prima acteurs.

avatar van jolof12345

jolof12345

Hele mooie film.

Geeft een heel goed beeld, toen.

Prachtig gespeeld

avatar van stef.gbe

stef.gbe

ibendb schreef:

Marina is een luchtige, met vlagen zéér aandoenlijke film van Belgische bodem. [...] De film mengt geschiedenis met humor en dit werkt bijzonder goed. Leuke awkward-humor en wat grappige one-liners maakten de film erg vermakelijk. [...] Iedere scène met Matteo Simoni en Evelien Bosmans zorgde voor een glimlach op mijn smoeltje. De chemie tussen de twee is er wel. Marina is een goede Belgische film die zeker in m'n collectie komt. Alleen al de eindshot laat je niet onberoerd.

Ik had het niet beter kunnen verwoorden. Een film die net zoals The Broken Circle Breakdown en La Grande Bellezza nog even blijft nazinderen, een film over het leven. Daarbij verdient het voor mij een dikke 3,5*!