Respiro (2002)
Met onder meer: Valeria Golino, Vincenzo Amato en Francesco Casisa
Gesproken taal: Italiaans
Releasedatum: 20 maart 2003
Plot Respiro
Lampedusa, een verloren eiland ten zuiden van Sicilië, dor en mooi, met zijn zee van een perfect blauw, zijn vissersgemeenschap, zijn bendes van ruziezoekende kinderen, zijn solidaire maar jaloerse families. Het leven is er onveranderlijk: even geruststellend als verstikkend, even charmant als wreed. Grazia is moeder van twee adolescenten en van een kleine jongen. Eigenzinnig, grillig, hartelijk en verliefd op vrijheid, haar persoonlijkheid past zich moeilijk aan de opvattingen en gewoontes van het dorp aan...
Grazia
Velista francese
Zio Pino
Zio Antonio
narva77 (crew films)
Lijkt een beetje 'Le Grand Bleu' meets 'Mediterraneo' meets 'Lucia Y el Sexo'. Lijkt me mooi!
Sublieme film!
Prachtig portret van een familie op het idyllische italiaanse eiland Lampedusa.
Valeria Golino is de beeldschone vrouw die zich niets aantrekt van haar omgeving. Ze gaat haar eigen gang.
De kinderen acteren uitermate naturel.
Neder
erg mooie film
zeer geschikt om met je vriendin te kijken!
Zonder vriendin lukt het ook prima aangezien de hoofdrolspeelster van het beeld spat.
ik kreeg alleen ontzettende zin in vakantie van al die hemelsblauwe horizon shots.
3,5 ster
Hele mooie film met een prachtig einde 4* dus een 8.
Yak
Had 'm willen zien op het IFFR, maar helaas. Pik ik nog wel een keertje mee, want ik ben er wel benieuwd naar ja.
Macmanus
Een hele mooie film.
De film is adembenemend om naar te kijken de onderwater scènes zijn prachtig en het dorpje is heel mooi, (echt zo als je weleens tegenkomt op een vakantie in Italië of omstreken) het verhaal word redelijk sloom verteld alleen door de heerlijke omgeving is het niet vervelend om naar te kijken, en het einde is inderdaad erg mooi.
Dus als je lekker een gaat zitten en lekker wegdroomt bij de beelden is het een heerlijke film.
Maar zeker geen film voor iedereen.
sydney
Crialese?! Ik had er nog nooit van gehoord, moet ik eerlijk zeggen. Na vanavond vergeet ik die naam niet meer. Deze film is met zijn minimalistische dialogen en prachtig acteerwerk een juweeltje om naar te kijken. De film vertelt het verhaal over een vrouw die vecht voor zichzelf in een enggeestige wereld. Het verhaal is makkelijk te doorgronden, vanwege de simplistische wijze waarop het wordt neergezet. Dit past perfect in deze film. Tegelijkertijd kun je genieten van de prachtige zee en andere zeer mooie beelden. Ook humor wordt niet geschuwd.
Respiro is niet alleen een krachtig vrouwenportret maar ook een afkeer van andere zaken binnen deze zgn "enggeestige" wereld, zoals dierenleed, seksualiteit, jaloersheid, gebondenheid, onderdrukking maar ook liefde.
Ik wacht nog ff met stemmen. Ik laat Respiro nog ff bezinken anders vrees ik dat ik met een vijf ga strooien. Ik zal morgen niet anders over de film gaan denken (want het blijft een juweeltje), maar het kan een half sterretje schelen.
Ik verwachtte van deze film een soort Medem-achtig werkje. Qua uiterlijk (de fotografie) lijkt ie er zeer zeker op, met prachtige beelden van die Itilianen op hun scootertjes en die prachtige stranden met hun blauwe zeeën, maar qua inhoud deed deze film erg aan de laatste twee Medem films onder. Met name door de prachtige fotografie toch nog 3*, maar meer zal ik er nietvoor geven.
Deze film gaat over alle facetten van het leven. Over gelukkig zijn met weinig. Die eilandbewoners kunnen dat als de beste.
De warmte straalt er vanaf.
En natuurlijk was ik betoverd door Valeria Golino. Ze heeft iets mysterieus.
Deze film heeft weinig overeenkomsten met de films van Medem. Vergelijken heeft mijns inziens weinig zin.
Jammer joh Gotti. Ach, het zou saai zijn als we het altijd eens zouden zijn.
Ik vergeleek deze film met die van Medem, omdat ik dacht aan de poster en het verhaal te zien, dat het hetzelfde dromigere sfeertje had. Dat heeft het ook wel, maar inhoudelijk ontbrak er voor mij het nodgie aan. Sorry, kan het ook niet helpen.
Goodfella
Haha, ik had precies hetzelfde gevoel, ook al ben ik net weggeweest
Verder vond ik 't wel oké. Mooie plaatjes (of had iemand dat al gezegd?) maar verder niet bepaald superboeiend. Heerlijke sfeer, dat wel!
sydney
Ik vond het juist heel erg boeiend. De wijze waarop mensen zich gedragen en zich met elkaar bemoeien vond ik heel mooi uitgedragen. Niet alleen sfeer dus, maar ook het op een goede wijze uiteenzetten van de cultuur in die streek. Een echte thumbs up dit!
Linda
Helemaal niks is ook wel weer een groot woord maar ik was inderdaad niet echt ondersteboven van de film. Het verhaal vond ik op zich wel aardig maar ik kon me totaal niet inleven in de hoofdpersoon.(Dat was dan ook de hoofdreden van de 2 sterren) Wel vond ik de omgeving in de film erg mooi! Vandaar toch nog 2 sterren.
Daniel
prachtige film! vooral de onderwaterscene's (met name de scene op 't affiche)en de geweldige acteerprestaties zijn me bij gebleven. Voor m'n gevoel 'gebeurde' er niet zo veel in de fim, maar hij bleef toch van minuut tot minuut boeien!
Goodfella
Er zit namelijk een hoop nostalgie in deze film.
Stand by Me gezien?
Stand by Me vond ik ook niet super, maar toch wel beter dan deze. Dit kwam mede door de erg goeie muziek. Maar goed, het zal wel weer aan mij liggen...
Goodfella
Ja hoor. Gezien. Ook een soort van nostalgie.
Wat ik daarmee wilde zeggen is dat Stand by Me werkelijk pure nostalgie uitstraalt en dat ik niet echt begrijp wat je hier dan nostalgisch aan vindt...
nini
Mamma mia! Wat een mooie film. Heb hem in totaal 5 x in Rialto gezien (Amsterdam). Kon niet genoeg krijgen van het fantastische acteerwerk van de kinderen en Valeria. De saxofoonsolo liet me elke keer huilen, wanneer zij in het water sprong. En wie wil er niet onthaald worden door haar echtgenoot, terwijl ze dood en heilig verklaard is? Topfilm.
narva77 (crew films)
Geweldige film! Alweer zo'n film met een heerlijk Mediterraans sfeertje. Een waar genot.
Enkele minpuntjes vond ik het soms overdreven bazige gedrag van de jongste zoon (Filippo) en de overdreven gebaren die hij maakte, en de kwaliteit van sommige buitenopname's, die veel te pixelachtig zijn (op de dvd). Jammer.
Ik was wel een beetje verbaasd toen ik vernam dat Valeria Golino (Grazia) dezelfde vrouw is die eerder in "Hot Shots" speelde
Waar ik ook verbaasd over was, was dat het eiland Lampedusa helemaal niet bleek te liggen waar ik dacht dat het lag (ik dacht vlak voor de kust van het Italiaanse vasteland of Sicilië).
Het ligt namelijk middenin de Middellandse zee, halverwege Sicilië en Tunesië!
Verder vond ik de muziek in de film prachtig, dat nummer van Patty Pravo maar vooral de instrumentale muziek met de saxofoon!
Ook de onderwaterscene's waren mooi, in combinatie met bovenstaande muziek.
wackyboy
De regisseur ging naar Lampedusa en had het,volgens het interview met hem op de DVD, zo naar zijn zin dat hij een film moest maken over het eiland. Vervolgens ging hij wat brainstormen en schreef een eerste aanzet voor het verhaal. Dat zie je er ook wel een beetje aan af vind ik. De beelden zijn mooi, je krijgt inderdaad meteen zin in vakantie, maar het verhaal is daarbij een beetje dunnetjes.
Dat klopt niet helemaal. Hij woonde er al enkele jaren alvorens de film te maken. Het verhaal is gebaseerd op een oude legende van dat eiland.
Ik dacht dat hij er regelmatig was geweest, ook als kind op vakantie. Door de jaren heen was hij geïntrigeerd geraakt door de daar vertelde verhalen, zodoende. En het verhaal is idd een legende van het eiland.
De casting is trouwens ook wel leuk om te zien op de DVD.
Zo maar op de gok voor 25 euro ? Risky....
Waarom niet eerst huren ? MovieMax heeft 'm zelfs.

Spaanse Netflix-film '100 Metros' doet het ontzettend goed: 'IJzersterk drama'

Nog niet gezien? 'Escape at Dannemora' kijk je nu gewoon op SkyShowtime

Jacob's Ladder
Thriller / Drama, 1990

Pane e Tulipani
Komedie / Romantiek, 2000

What You Gonna Do When the World's on Fire?
Documentaire, 2018

L'Amico di Famiglia