• 8.905.525 stemmen

Gesproken taal: Frans en Engels

Releasedatum: 29 november 2001

• iTunes Bekijk via iTunes

Plot The Others

"Sooner or later they’ll find you."

Grace woont met haar twee kinderen in een landhuis op een eiland aan de Engelse kust. Ze wacht daar op haar echtgenoot, die gevochten heeft in de Tweede Wereldoorlog. De kinderen hebben een ziekte waardoor ze niet in contact kunnen komen met direct zonlicht, en dus leven ze aan de hand van strikte regels.

Grace Stewart

Anne Stewart

Nicholas Stewart

Mrs. Bertha Mills

Mr. Edmund Tuttle

Mr. Marlish

Vanavond ga ik deze herzien Ik weet nog dat ik hem erg goed vond.

avatar van Film Pegasus

Ik ben niet geheel een fan van Kidman. In Dogville is ze schitterend, maar gewoonlijk ligt ze me niet in haar films. Het was dan ook even wennen in The Others. Maar met Alejandro Amenábar had ik toch de hoop dat het meer dan een doorsnee thriller zou worden. De film is een doorsnee griezelfilm van een familie in een groot huis. Maar Amenábar zorgt wel voor de nodige sfeer. Dat er geen elektriciteit is en de gordijnen steeds dicht moeten helpt wel. Dan krijg je in zo'n groot huis al meteen voeding voor schrikmomenten. Geluiden, een deur die plots open staat, gekraak, spullen met een doek over, spiegels, ...

De film zelf kabbelt wat vooruit en ondanks de goeie sfeer is het toch langdradig. Je wacht eigenlijk al op het einde dat gezien de recensies de film vooral goedmaakt. En dat is ook zo, al had ik gaandeweg meer verwacht. The Others is een goeie film geworden. Iets te veel volgens het boekje, maar met het script en de sfeer wordt veel goedgemaakt.

avatar van ME1

ME1

Ik sluit me volledig aan bij Film Pegasus

In eerste instantie lijkt de film gaandeweg steeds meer aan kracht te verliezen en daardoor verslapt ook de aandacht als kijker. Het eind van de film is méér dan een goedmaker voor dit verlies, erg sterk waardoor ik een herziening van mijn mening over de film heb moeten geven. Erg goed. Met een spannendere verhaallijn had dit zomaar een meesterwerk kunnen zijn.

Nicole Kidman vind ik ook erg goed acteren in Eyes Wide Shut (hoewel die film zelf beter had gekund)

(en ze heeft natuurlijk de voice ingesproken voor een phonecall in Panic Room, uncredited.... hahaha

avatar van kreeftje

kreeftje

Zeer spannende film, goed verhaal alleen soms een beetje te langdradig

avatar van SmackItUp

SmackItUp

avatar van arno74

arno74

SmackItUp schreef:

Is ie nog de moeite waard?

Zonde. Het is wel een goeie film.... Geen idee hoe die valt als je de clou al kent...

avatar van hijman1946

hijman1946

Absoluut n topper..ga niet in op de details...aanrader..

avatar van De filosoof

De filosoof

• 1947 berichten

Zojuist voor de tweede keer op TV gezien en opnieuw heeft de film grote indruk op me gemaakt: het is een heerlijke horrorfilm in de klassieke stijl. Dat wil zeggen: geen gore, niet eens zo veel schrikmomenten, maar wel een film met inhoud - hier: een onverwerkte dood c.q. een moeder die denkt haar kinderen te beschermen door ze te vermoorden - die spannend is en die je aan het denken zet. Horror is helaas synoniem met pulp geworden, maar zo'n film als deze laat zien waarom oorspronkelijk horror een respectwaardig literair genre was. De film leent alle bekende clichés uit dat genre maar weet toch een heel origineel en intrigerend verhaal neer te zetten.

avatar van nadrin

nadrin

Kidman niet boeiend. Verhaal langdradig en zeker niet origineel

avatar van Phantasm

Phantasm

Niet echt goed en niet echt slecht, leuk om een keer gezien te hebben.

avatar van Zwolle84

Zwolle84

Vaak is het pijnlijk om films uit je jeugd terug te zien. Wat ooit zo ultiem leek, blijkt opeens niet meer dan aardig te zijn. Andersom gebeurt ook nog wel eens; plotseling ga je een film met andere ogen zien en stijgt hij in waarde.

En dan heb je The Others, een film die ik als tiener al fantastisch vond en waarvan ik nu nog steeds van elke seconde geniet. En niet alleen uit nostalgie, want meer dan duizend films later is dit nog altijd een van de meest sfeervolle die ik ooit heb gezien. De combinatie van de schitterende, duistere beelden, de prachtig vloeiende, tot in de puntjes verzorgde montage, de erg mooie muziek en geluidseffecten (zojuist voor het eerst met 5.1 gekeken; angstaanjagend!) en het ongelooflijk sterke acteerwerk - zelfs van de kinderen - zorgen ervoor dat je alles bijna ademloos meebeleeft.

Het állerknapste aan The Others is daarbij dat het een film met een cruciale plottwist is, maar hij desondanks moeiteloos overeind blijft als je de clou eenmaal kent. De scènes en momenten die je bijblijven zijn dan ook talrijk, waaronder een van de meest angstaanjagende scènes aller tijden (die met de trouwjurk) en de constante emotie in Nicole Kidmans ogen, die hier haar absolute hoogtepunt bereikte.

Wat mij betreft een van de mooiste films die ooit gemaakt is, daarom gaat hij nu ook m'n top 10 in.

avatar van Zwolle84

Zwolle84

nadrin schreef:
en zeker niet origineel

Met welke films van voor 2001 vergelijk je hem dan? Hij werd destijds een beetje als het zusje van The Sixth Sense gezien vanwege de plottwist, maar ander vergelijkingsmateriaal zou ik zo snel niet kunnen bedenken. Laat staan op dit hoge niveau.

Zwolle84 schreef:

Alleen The Innocents (1961), maar het is dan ook het zelfde verhaal. Verder is het toch een heel orginele film. Uiteraard zitten er typische spookhuis elementen in, maar dat maakt het nog niet origineel.

avatar van Wennie75

Wennie75

Geweldig einde hou ik van

avatar van Panta Rei

Panta Rei

Deze film heeft toch niks te maken met de roman van Henry James?

Ik zie dat ook niet terug op IMDB.

Verder wel mooi en spannend gemaakt.

Panta Rei schreef:

Deze film heeft toch niks te maken met de roman van Henry James?

Ik zie dat ook niet terug op IMDB.

Verder wel mooi en spannend gemaakt.

Het plot is erop enigszins op gebaseerd, net als The Innocents.

avatar van bomari

bomari

Schitterende film, creapy monenten, maar toch mooi.

avatar van NYSe

NYSe

Aménabar komt met een kinderlijk eenvoudig maar tegelijkertijd heerlijk griezelig horrorverhaal op de proppen. Anders dan vervallen in excessief geweld en schrikeffecten hanteert hij meesterlijk het camerawerk en de geluidsband, waarmee The Others zeker op het gebied van sfeer ver boven zijn contemporaine genrebroeders uitsteekt.
Helaas wordt het in de tweede helft allemaal wat meer scriptgedreven en dat komt de film niet geheel ten goede. Een film die gemaakt lijkt te zijn om in het lichtwerk en de atmosfeer van cameraman Aguirresarobe weg te dommelen kan het niet maken om ook nog eens zoveel aandacht voor zulke opzichtige plotontwikkelingen te eisen. De plottwist was, zoals zo vaak in cinema, ook niet nodig geweest (hoewel zeker vermakelijk en uitnodigend om de film nog een keer te zien) maar desalniettemin beklijft The Others zeker, al was het maar vanwege die geweldige sfeercreatie die het is.

avatar van TornadoEF5

TornadoEF5

Prachtige film

Alles klopt aan deze film. De gecreëerde sfeer, de acteerprestaties, het verhaal, de spanning en het slot. Het gegeven dat de gordijnen steeds gesloten moeten blijven, het landhuis en de kledij dragen zeker bij tot de sfeer, net zoals de invulling van de rollen die hier evenzeer tot bijdraagt. Nicole Kidman acteert trouwens geweldig. Die is veel in achting gestegen.

avatar van PEN15

PEN15

Telkens maar weer wordt het genoemd in lijstjes met beste horrors van de 00's, maar waarom dan? Ik vind het absoluut geen griezelfilm en al zeker niet een van de beste. Het sublieme einde is het goedmakertje na een langdradige diavoorstelling van tachtig minuten. Ik meen het, het had net zo goed een voorleesboek kunnen zijn met slide show intervallen van twintig tellen. Zo weinig variatie zaten er in de beelden. En de grootste lariekoekredenen om een film zo donker te moeten maken. Kinderen (die overigens zeer schattig waren en zoals velen hier al opmerkten, prima acteerden) kunnen niet tegen zonlicht dus donker, locatie Engeland dus de hele dag mist, Jaren veertig dus enkel kaarsen en olielampen. Uiteindelijk is dat van invloed op de ontknoping, maar dat wil niet zeggen dat ik een halve film nauwelijks wat te zien wil hebben.

avatar van horizons

horizons

Ben het met je eens dat het geen echte horror film is. Past meer in genre mystery met bijvoorbeeld the sixth sense.

Hoe je echter aan vier sterren komt na jouw betoog PEN15 is mij een raadsel.

avatar van SmackItUp

SmackItUp

SmackItUp schreef:

Is ie nog de moeite waard?

Ondanks dat ik de clou al wist, toch maar eens aan gewaagd om te kijken hoe die zou vallen..

Blijkt dat ik het dus helemaal niet wist. Ik was in de veronderstelling dat alleen de kinderen overleden waren, en niet alle mensen in het huis. Dit was dus alsnog een verrassing. De gehele film is de omgekeerde wereld. Normaal zijn het spoken die het de levenden lastig maken, hier is het dus andersom. Dat is al een origineel gegeven. Tevens is de sfeer ontzettend goed, zonder gebruik te maken van een veelvoud aan visuele effecten. Eenvoudig en toch effectief. Zelfs een paar keer licht geschrokken. Heerlijke thriller. Dikke 4*.

avatar van alexspyforever

alexspyforever

• 20982 berichten

Het was wel erg nodig om deze eens te herzien, ook al heb ik de film al vaak genoeg gezien om te weten hoe de vork aan de steel zit en de twist dus geen verrassing meer was, het blijft toch nog steeds een van de meest sfeervolle haunted house films die ik heb gezien. Al blijf ik een grote fan van dit soort films in zwart/wit toch weet de regisseur hier een lekkere donkere en mysterieuze sfeer te creëren. En die scène met het meisje in haar communiekleedje blijft toch een van de beste horrormomenten in mijn memorie. Schitterend acteerwerk vooral van Nicole Kidman, maar ook de kinderen deden het erg goed. Ik wou dat James Wan het eens op deze manier deed in plaats van die formule werkjes die misschien wel mooi ogen maar zo voorspelbaar en van weinig inspiratie getuigen.

baspls in welke zin is The Innocents en The Others gebaseerd op hetzelfde verhaal? Persoonlijk denk ik dat The Others het heel duidelijk maakt, terwijl The Innocents toch voor meerdere interpretaties open blijft staan. Voor mij zijn ze allebei enorm sterke films. Mijn voorkeur gaat toch nog uit naar The Innocents omdat die nog sfeervoller is en een nog luguberder back story heeft. The Innocents zou ik denk ik bijna een perfecte score geven.

alexspyforever schreef:

Beide zijn gebaseerd op The Turn of the Screw van Henry James. The Others volgt het verhaal alleen veel minder letterlijk (sterker nog hij draait het zelfs helemaal om, het spookt niet in het huis, de vrouw en de kinderen zijn de spoken).

Goeie film!

avatar van IH88

IH88

“Sometimes the world of the living gets mixed up with the world of the dead.”

The Others is een ijzingwekkende en sfeervolle film. Vanaf het begin is de spanning voelbaar en het oude en grote huis zorgt voor een naargeestige setting. Regisseur Amenábar heeft niet veel nodig om de juiste sfeer op te roepen en het verhaal zit sterk in elkaar.

Je voelt dat er iets niet klopt, maar wat blijft lang onduidelijk. De twist was erg sterk en wordt fenomenaal gebracht. Kidman begin ik steeds meer te waarderen en ook hier was ze weer waanzinnig goed. De kinderen zijn lekker creepy en hetzelfde geldt voor die oude dame (de geweldige Flanagan). Er zitten een aantal sterke schrikmomenten in, maar de film moet het vooral hebben van de naargeestige sfeer en hier excelleert de film.

avatar van tbouwh

tbouwh

Deze film was ergens halverwege toen ik me ineens een ongeluk schrok. Het 5.1-geluid stond namelijk zo goed afgesteld in de huiskamer, dat ik even dacht dat er echt een deur dichtsloeg in ons (deze dagen alleen door mij bewoonde) huis. Het is kenmerkend voor het waanzinnige sound design dat the Others mede vormgeeft. Sowieso vind ik het erg respectabel dat regisseur Alejandro Amenábar de score voor deze film zelf gecomponeerd heeft. Een herkenbaar thema ontbreekt, maar de (horror)sfeer die de muziek uitdraagt komt uitstekend tot haar recht in het lege landhuis dat dit metafysische plotje huisvest.

The Others is een prettig sfeerstuk, gevangen in een sterk scenario. In eerste instantie vond ik het verhaal wat beperkt, maar uiteindelijk blijkt dat de spaarzame informatie die je krijgt alleen maar ten gunste komt van een knappe twist. Sterke suspense dus. Dat de film de gehele speelduur weet te boeien, is vooral te danken aan het uitstekende acteerwerk. Nicole Kidman excelleert wederom (onlangs zag ik haar al schitteren in Dogville (2003)) en zet één van de sterkste rollen neer die ik van haar zag. De kinderen zijn perfect gecast, met name het jonge meisje. Fionulla Flanagan vult een belangrijke bijrol met verve in.

Ik kon het niet helpen dat ik na afloop moest denken aan The Sixth Sense (1999), maar liever zie ik The Others als een op zichzelf staande sublieme sfeerhorror, die uitblinkt in haar (sub)genre.

avatar van Metalfist

Metalfist

Now children, are you sitting comfortably? Then I'll begin...

Een tijd geleden was ik in de Kringloopwinkel toen ik de DVD van The Others vond en meenam omdat ik al een tijdje bezig ben om wat meer van Nicole Kidman te gaan zien. Tot mijn verbazing zag ik dat ik ergens in 2008 al eens op de film had gestemd, maar ik kon me werkelijk niets van de film herinneren. Nu is 2008 toch ook alweer eventjes geleden, zou misschien zelfs kunnen dat het nog een stem van mijn pre-MovieMeter tijdperk is, maar ik vond het vreemd dat ik me dit met alle moeite van de wereld niet meer voor de geest kon halen. Hoog tijd dus om eens na te gaan of die 3.5* eigenlijk nog wel rechtvaardig was.

Dat is het geval, zoveel is duidelijk. Ben misschien net iets minder enthousiast dan de meesten hier, maar het is vooral het einde dat me hier over de streep weet te trekken. Niet dat het merendeel van de film niet om aan te zien is, regisseur Alejandro Amenábar levert een degelijke film af met een geweldig sfeerbeeld, maar vond het een erg leuke twist die de film naar een hoger niveau tilt. Typisch zo'n filmpje dat je nog eens een keer moet zien om echt met alle details mee te zijn en dat is altijd wel fijn. Niet alles loopt weliswaar even vlot, zo vond ik de terugkeer van Charles niet echt nodig, maar het is maar een futiele opmerking. Soit, de film steunt vooral ook op de sfeer van zo'n groot Victoriaans landhuis, altijd een goede keuze voor dit soort films, maar ook een degelijke soundtrack geeft net dat beetje extra.

Het koele dat Nicole Kidman altijd lijkt uit te stralen komt hier ook wel goed van pas. Het is een actrice die best wel veel verschillende rollen aankan, maar dit soort personages zijn toch vaak een kolfje naar haar hand. In Stoker van een paar jaar geleden vond ik ze ook al erg sterk. Beetje zonde ook dat de kinderen niet eenzelfde niveau kunnen benaderen. Onderling hebben ze nog wel een aantal leuke scènes (die scène waar Anne vraagt aan Victor om de wang van Nicholas aan te raken is wel erg goed gelukt) maar het klikt niet echt met Kidman. Goede bijrollen ook nog van Fionnula Flanagan, Eric Sykes en Elaine Cassidy die als nieuwe bedienden het verhaal op gang trappen.

Beetje moeilijk te beoordelen. De film steunt vooral op zijn einde en daardoor lijkt de opbouw wat links te zijn geschoven. Ben benieuwd wat een herziening geeft, misschien blijkt dan de opbouw geniaal in elkaar te zitten en komt er een fikse verhoging qua score aan te pas. Ben benieuwd, voor nu echter een dikke voldoende.

avatar van arno74

arno74

Metalfist schreef:
Beetje zonde ook dat de kinderen niet eenzelfde niveau kunnen benaderen. Onderling hebben ze nog wel een aantal leuke scènes maar het klikt niet echt met Kidman.
Begrijpelijk toch dat het niet klikt? Als je weet wat de moeder hen heeft aangedaan... Pas tegen het einde komt vergeving en verzoening in zicht.

avatar van Antonev

Antonev

Boeiend en vooral erg sfeervol (donker en naar) mysterie! De opbouw naar het plot is zorgvuldig en het plot zelf is verrassend, dit alles in een prettig tempo. De horror elementen zijn goed toegepast en gelukkig nergens over de top. Binnenkort (als het verhaal voldoende verwaterd is in mijn hoofd) maar eens aan een tweede kijkbeurt onderwerpen.