• 9.373.071 stemmen

Le Chat et la Souris (1975)

Misdaad / Komedie | 108 minuten

Genre: Misdaad / Komedie

Alternatieve titel: Seven Suspects for Murder

Oorsprong: Frankrijk

Geregisseerd door: Claude Lelouch

Met onder meer: Michèle Morgan, Serge Reggiani en Jean-Pierre Aumont

Gesproken taal: Frans

Plot Le Chat et la Souris

Wanneer een steenrijke zakenman wordt vermoord, heeft inspecteur Lechat zeer sterk het vermoeden dat dit het werk is van de aantrekkelijke echtgenote van het slachtoffer. Lechat staat bekend om zijn onconventionele onderzoeksmethoden, waarbij zijn herdershond Max een belangrijke rol speelt. Deze keer leidt dit tot een vervroegd pensioen, maar Lechat laat zich niet uit het veld slaan en stelt een eigen onderzoekje in...

avatar van Movsin

Movsin

Dit is geen misdaadkomedie, maar een speelse film over een misdaad.
Lelouch op zijn best, waarbij humor, vooral in de bewoordingen, en ernstige allures van een politie-onderzoek elkaar afwisselen, de film vol steekt van verrassende wendingen en waarbij Serge Reggiani en ook wel Michèle Morgan effenaf schitteren.
Wat ik bewonder in de films van Lelouch zijn de eenvoudige, maar werkelijk natuurlijk vertolkte scènes waarbij dagdagelijkse handelingen als het ware tot leven komen en in de grond zo veel weten te vertellen over de personages. Typisch in deze film zijn de tafelgesprekken (voorbeeld : met Serge Reggiani, Jean-Pierre Léotard en Christine Laurent en ook deze met Reggiani en Michèle Morgan)
Ernst in de film is wel de opdracht van de politiek aan de politie om een oplossing in de misdaad te ensceneren die een bepaalde politieke partij, even voor de verkiezingen, in diskridiet brengt. Zou het kunnen ?
Wat de acteurs betreft, nog een woordje over Philippe Léotard, een acteur die doorgaans een bijrol vervulde, vaak, zoals hier, als adjunct van een commissaris, en dat steeds met veel charme deed.
Geen prijsfilm deze Lelouch, helaas, maar ik ben er fan van