• 9.161.677 stemmen

Met onder meer: Jessica Lange, Armin Mueller-Stahl en Frederic Forrest

Gesproken taal: Spaans, Hongaars en Engels

Releasedatum: 23 april 1990

Plot Music Box

"As a lawyer all she wanted was the truth. As a daughter all she wanted was his innocence. How well do you really know your father?"

De na de Tweede Wereldoorlog naar Amerika geëmigreerde Michael Laszlo wordt ervan beschuldigd oorlogsmisdaden te hebben gepleegd. Zijn dochter, advocate, gaat op zoek naar bewijzen voor haar vaders onschuld, maar bij het ontrafelen van zijn verleden lijkt het of het om een andere persoon gaat. Ze raakt verward en wordt meer en meer beheerst door de gedachte dat haar vader inderdaad wel eens schuldig zou kunnen zijn.

Nou, laat ik hier dan maar wat posten.

Dit is een prima film. Aangrijpend verhaal en uitmuntend gespeeld door Lange en Mueller-Stahl. Wel wat minder pollitiek geladen dan ik had verwacht van Costa-Gavras en sommige stukken in het script had ik liever anders gezien, maar desalniettemin zeer de moeite waard.

Die titel slaat trouwens nergens op.

avatar van Redlop

Redlop

kos schreef:

Die titel slaat trouwens nergens op.

Huh??? Het einde gemist Kos

Redlop schreef:

Huh??? Het einde gemist Kos
Omdat er toevallig een muziekdoos in de film zit, zonder enige functie (tja, die foto's zitten erin, so what..) , is dat nog geen reden de film maar zo te noemen vind ik. Dan kan je 'm net zo goed 'The Scar' noemen of 'His friends sister' of iets dergelijks.

avatar van Redlop

Redlop

Maar die foto's geven toch het bewijs waar de hele film om draait?

Nou ja, da's ook een beetje mijn bezwaar in het script. Als kijker weet je natuurlijk al lang dat hij het gedaan heeft. Als er nu de hele film over een 'music box' gesproken werd, die de geheimen zou oplossen, was het logischer geweest. Nu lag de oplossing bij de zus van die vriend. Die geeft dat pandjesbriefje en ze vindt dan die doos. Ik vind het niet echt een belangrijk item op zich. Ik had aan het einde echt zoiets van: 'goh, is dit nu dat hele Music Box-gebeuren?

avatar van Tarkus

Tarkus

Hoewel ik nooit erg onder de indruk ben geweest van Jessica Lange's acteerprestaties en haar een fel overroepen ster vind, speelt ze in deze film wel zeer goed, samen met Armin Mueller-Stahl.

Het is een prachtig rechtbankdrama, niet over zomaar een gewone misdaadzaak, maar over de beschudiging van oorlogsmisdaden.

En Jessica Lange is de advocaat maar tevens de dochter van de beklaagde, wat de zaak natuurlijk nog meer emotioneler maakt.

Het einde is des te verrasssender.

Ik had de film in de jaren '90 al eens gezien en was er toen van onder de indruk en ben dat nu nog steeds.

Voor wie van rechtbankdrama en eens een film zonder actie wil is dit de geschikte film.

avatar van tomdc9120

tomdc9120

Deze film hield me op het puntje van mijn zetel, en da's toch wel een prestatie. Knappe film.

avatar van Leo1954

Leo1954

• 2073 berichten

Jessica Lange zoals altijd erg goed. Wat me wel dwars zat was de onwaarschijnlijkheid van een dochter die haar vader verdedigt met bijbehorende emoties. Het einde was voor mij sterk, verrassend en on-Amerikaans.Kos schreef : Als kijker weet je natuurlijk al lang dat hij het gedaan heeft. Dat gold zeker niet voor mij en in die zin was de Music box heel essentieel, verder is het woord Music Box veelzeggend en tegenstrijdig tegelijkertijd. Een poëtische titel, heel goed gevonden.

avatar van hendrikjanjansen

hendrikjanjansen

Lol, als je deze posts leest dan hoef je de film niet meer te kijken. MAJOR SPOILER, ha, ha.

Ik vind het een brilliante film. Ja, het einde kun je voorspellen, maar je weet het niet zeker. En aangezien het plot met de Music Box te maken heeft, vind ik het een prima titel, btw.

avatar van Jan met de pet

Jan met de pet

Prima film, spannend en een prima Jessica Lange:4,0

avatar van henkula

henkula

Ik ben een liefhebber van Lange, niet van Mueller-Stahl.
Maar jongens, die trucage foto's uit de music box, daar trapt toch geen mens in, ook niet in 1989.
Sla me zelf niet op de borst, maar ik zag het einde al lang en breed aankomen, maar toch goed geacteerd. Het verhaal was ook goed, maar dat maakt het nog geen triller.

avatar van jordybeukeboom

jordybeukeboom

Aangrijpende film. Je denkt inderdaad dat Mischka schuldig is, maar het goede aan de film is dat je toch gaat twijfelen. Erg goed spel van Jessica Lange, Armin Mueller-Stahl en Frederic Forrest. Prima regie van Costa-Gavras. Een sfeervolle film ook, mooie decors en locaties

avatar van Tarkus

Tarkus

Tarkus schreef:

Het is een prachtig rechtbankdrama, niet over zomaar een gewone misdaadzaak, maar over de beschuldiging van oorlogsmisdaden.

Het einde is des te verrassender.

Opnieuw bekeken na aanschaf van de film en blijf bij m'n eerdere commentaar.

Prachtig drama !!

avatar van Dopke

Dopke

Deze film werd onbedoeld autobiografisch voor scriptschrijver Joe Eszterhas, toen later zijn eigen vader gelogen bleek te hebben op zijn applicatieformulier voor Amerika en een antisemitisch boek bleek te hebben geschreven. Erg interessant leesvoer (Het boek heet Hollywoodanimal) waarop Joe zonder blikken en blozen Hollywood bekritiseerd en onder andere met ‘onze’ Verhoeven in de clinch ligt.

avatar van scorsese

Goeie film waarin een advocate haar vader bijstaat als deze wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden. Een onderhoudend en redelijk boeiend rechtbankdrama gerelateerd aan de Tweede Wereldoorlog. Een uitstekende cast en alhoewel de ontknoping wellicht niet als een verrassing komt toch nog 3.5 sterren.

avatar van gauke

gauke

Deze genuanceerde, dramatische, ontroerende en tragische karakterthriller, met politieke ondertoon, speelde zich voornamelijk in de rechtszaal af. Het verhaal over iemand die je grenzeloos liefhebt en in staat blijkt te zijn de meest verschrikkelijke misdaden te plegen, boeide mij van begin tot eind. De cast was subliem: de een speelde nog sterker dan de ander.

avatar van klara

klara

• 20367 stemmen

Lang blijft in het midden hoe de vork in de steel zit (Pas ongeveer in het laatste kwartier krijg

je als kijker uitsluitsel) wat je de hele film nieuwsgierig houdt van een geboeid en gefascineerd

kijken niet in de laatste plaats door het fabuleuze acteerwerk van Mueller-Stahl die mij

sowieso zelden teleurstelt. En gingen bij de getuigenissen in de rechtszaal af en toe de rillingen

weer door je lijf. Kon het aimabele personage van Mueller-Stahl werkelijk deze wrede misdaden

hebben gepleegd? Belangrijke insteek in de film is daarbij het aanvankelijk onvoorwaardelijke

geloof van de dochter (Gespeeld door Lange) in de onschuld van haar vader en die als advocate

de verdediging op zich neemt. Lange is ook overtuigend, wat evenzeer geldt voor de rest van de

cast. Een onderhoudende film weer van Costa-Cavras die net als in zijn Amen. een onderwerp

uit de Tweede Wereldoorlog aansnijdt.

avatar van joost1964

joost1964

Destijds in de cinema gezien en ik weet nog dat ik bij de aftiteling even languit ontdaan was.

Bij elke herziening, zowat om de 5 jaar, blijf ik dat gevoel terugkrijgen.

Het geloof in onschuld van haar vader, daarna de twijfels, daarna de ontknoping in 2 beslissende fases, is gewoon heel sterk werk.

Goed geacteerd. Mooie film. Het gaat over triest geweld en toch is er eens geen geweld te zien, dat kan ook een verademing zijn.

Een must-see wat mij betreft.

avatar van Boenga

Boenga

Jessica Lange in een van haar sterkere - en ik denk ook gewoon moeilijkere - rollen.

Een pakkend verhaal, dat bij momenten net iets te traag gaat en daardoor heel af en toe een beetje de stijl van een documentaire aanneemt. Heel degelijk drama, maar haalt niet het niveau van Betrayed die een jaar eerder van diezelfde regisseur verscheen.