• 9.377.091 stemmen

Met onder meer: Alain Delon, Yves Montand en Bourvil

Gesproken taal: Frans

Releasedatum: 17 december 1970

Plot Le Cercle Rouge

"No place to hide . . . nowhere to run . . ."

Corey is een voorname dief die wegens goed gedrag ontslagen wordt uit de gevangenis. Op dezelfde dag ontsnapt Vogel, een moordenaar, aan de greep van zijn persoonlijk bewaker Matei wanneer hij getransporteerd wordt. Corey berooft zijn voormalig opdrachtgever van wat geld en loopt even later Vogel tegen het lijf. Corey en Vogel besluiten samen met ex-agent Jansen een roof te gaan plegen. Ondertussen zet Matei een nachtclubeigenaar en kennis van Vogel flink onder druk om informatie over Vogel te krijgen en wordt Corey gezocht door zijn voormalig werkgever.

Commissioner François Mattei

The Receiver

Marchand, Inspector General of Police

Prison Guard

Mattei's Assistant

avatar van coldheaven

coldheaven

Mmmm ik zit te twijfelen of ik deze film nou wel of niet zal kijken.

Le Samouraï vond ik té oubollig; kan iemand me een advies geven?

avatar van timbo_

timbo_

Ik vind deze beter dan Le Samourai maar het is wel een vergelijkbare sfeer en setting. Kortom als je Le Samourai oubollig vond en dan je irriteerde zou ik deze laten lopen. Wat overigens voor alle misdaad Melville's geldt. Dus ook Un Flic, Le Doulos en Le Deuxieme Souffle zullen je dan niet bevallen.

avatar van Derekbou

Derekbou

Weer een ijzersterke film-noir van Melville. Vind hem zelf net iets minder goed dan Le Samourai maar hij komt dicht in de buurt.

De personages zijn allemaal weer ijzersterk, coole gangsters die niet bang zijn om een nachtje in de cel te zitten. De film zelf is weer erg mooi geschoten, met een kleurenpalet dat doet denken aan een zwart/wit film. In de eerste helft van de film volgen we Corey die, na jarenlang gevangen te hebben gezeten, zijn oude leven weer oppakt alsof er niks gebeurd is. Dan ontmoet hij Vogel die juist net opgepakt is maar weet te ontsnappen. In de tweede helft van de film staat vervolgens de diamantroof centraal. Hier wordt de film nog boeiender. Le Cercle Rouge bevat éen van de meest spannende heists die ik in een film gezien heb. De scène duurt lang en verloopt traag, maar dit helpt alleen maar om de spanning op te bouwen. Het begint al met de tocht naar het gebouw zelf en eindigt pas als iedereen weer veilig buiten is. Ook de spaarzame muziek en zwijgzame personages dragen bij aan de spannende sfeer.

4,5* en op naar de laatste paar films van Melville die ik nog moet zien!

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Jaja, mooi, koud en een lekker langzaam tempo zijn steekwoorden die in me opkomen na het zien van deze film. De gangsters handelen uiterst beheersd en cool, iets wat me ook opviel in Le Samouraï. De sfeer weet me gek genoeg wel te pakken en zo'n gave heist-scene wil ik vaker zien .

avatar van Spetie

Mijn eerste Melville, maar als dit zijn niveau is wil ik graag meer van de beste man zien. Heerlijke film, met een lekkere harde, rauwe sombere sfeer. Het acteerwerk is zeer goed. Vooral Alain Delon viel mij echt wederom in positieve zin op. Wat een uitstraling heeft de man en bovenal ook een enorme overtuiging in zijn rol.

De film is op sommige momenten erg traag en neemt echt zijn tijd voor alles, waardoor je niet alleen de personages goed leert kennen, maar daarnaast de spanning ook nog eens zeer goed wordt opgebouwd.

Het grote minpunt van de film is de muziek. Die is nauwelijks tot niet aanwezig en daardoor verliest de film af en toe een klein beetje aan kracht. Maar verder dus erg genoten en ik ga binnenkort maar eens meer van deze regisseur opzoeken.

avatar van Figo

Figo

De afwezigheid van de muziek vind ik juist een groot pluspunt; we worden regelmatig doodgegooid met irritante deuntjes die de aandacht volledig opeisen. Het is jammer dat er tegenwoordig niet minder aandacht wordt besteed aan zenuwachtige zogenaamd emotionele muziekscores en meer aandacht aan de fysieke geluiden die in de films van Melville zeer goed uit de verf komen. Het laatste genereert bovendien meer suspense dan externe muziek.

avatar van marwan

marwan

heerlijk trage misdaadfilm, de beelden spreken, vond deze trouwens beter dan le samourai.

NarcissusBladsp.

Condamné à Mort S'est Échappé ou Le Vent Souffle Où... (1956) van Robert Bresson. dit meesterwerk lijkt mij, als voorganger, een belangrijke invloed geweest voor Melville. Natuurlijke geluiden, de stiltes etc bouwen de sfeer en de spanning op. De zwijgzaamheid van de hoofdpersoon. De spaarzaamheid van het gebruik van muziek en als het gebruikt wordt dan is het passend.

Link naar het Boedhisme is treffend: in Le Cercle Rouge gaat het ook om concentratie, doelgericht zijn. Vrouwen spelen alleen op de achtergrond een belangrijke rol. Nee.. perfect crimineel zijn, hier tot een mystieke kunst verheven, kan zich geen gangstergirl permitteren.....dat leidt alleen maar af. De heren zijn door de liefde verraden en wijden zich alleen aan de volmaakte misdaad.

Er zitten prachtige shot's in deze film. Bv die perspectivische opname van de trein aan het begin.

Delon intrigerend zwijgzaam maar altijd op zijn hoede in die natte kou.

Yves Montand in zijn delirium... mooie scéne. Door de misdaad komt hij op het rechte pad....

Een bijzondere sfeer die ik ook bij de gebroeders Coen tegen kom....alleen geven zij er een ironische draai aan.

Echt een prachtige film!

avatar van ghostman

ghostman

NarcissusBladsp. schreef:

Veel minder van invloed geweest dan Bob le Flambeur (1955) van Jean-Pierre Melville voor Robert Bresson , A Man Escaped (1956) en Pickpocket (1959) etc. .

Of Les Enfants Terribles (1950) van Melville voor Journal d'un Curé de Campagne (1951) van Bresson .

Melville is meer de inspirator dan de geïnspireerde , in dit geval ...

NarcissusBladsp.

Zo zie je maar weer...altijd oppassen voor je eigenwaan.... Je geeft me zo een interessante filmtip. Weer iets om naar uit te kijken.

Bedankt!

Maar misschien heeft Robert Bresson die stijl weer verder aangescherpt....wat Melville weer op ideeën bracht..

avatar van simonvinkie

simonvinkie

Le Cercle Rouge is mijn tweede film van Jean-Pierre Melville. En ik moet zeggen, dit smaakt naar meer! Le Samouraï was de eerste film die ik van hem zag. Dat was zeker een prima film, maar deze was absoluut beter.

Net als in Le Samouraï zit hier weer een erg donker, kil en rauw sfeertje aan. Vooral de eerste anderhalf uur waren erg sterk. Prachtige beelden van de besneeuwde wegen en bossen. Heerlijk om naar te kijken, mede omdat de film ook erg mooi geschoten is. In het tweede gedeelte draait de film echt om de juweliersroof. Le Cercle Rouge bevat absoluut een van de beste inbraak scenes die ik ooit heb gezien. Bloedstollend spannend, zonder dat je muziek hoort of dat er dialogen in voorkomen.

Verder was natuurlijk het acteerwerk ook van zeer hoog niveau. Vooral Alain Delon deed het super. Wat een uitstraling heeft die man. Met zijn snor en lange regenjas zet hij een erg sterk en mysterieus personage neer. Maar ook Yves Montand en Bourvil deden niets verkeerd.

Erg sterke film dus, die zeker nog wat herbekijkingen zal krijgen. Ik ben nu ook zeker nieuwsgierig naar meer films van Melville. Deze was in ieder geval erg sterk, mede dankzij de heerlijke sfeer en het ijzersterke acteerwerk. Het tweede gedeelte vond ik toch niet zo goed als het eerste gedeelte, maar er zat wel weer een van de beste overval scenes ooit in. De film was af en toe iets te traag, maar ik heb absoluut genoten van deze erg sterke film.

avatar van Apster

Apster

NarcissusBladsp. schreef:

Grappig dat je hun noemt, de scene in het bos deed me denken aan de scene uit Miller's Crossing

Stijlvolle film met sfeer als sleutelwoord en een spannend laatste uur. De film is meesterlijk in scenes waarin met weinig dialoog veel spanning wordt gecreëerd. Goede cast met o.a. de charismatische Delon die net als in Le Samouraï een geweldige rol speelt.

NarcissusBladsp.

Millers Crossing heb ik nog niet gezien....maar ben nu erg benieuwd.

avatar van Leo1954

Leo1954

• 2073 berichten

Sfeervolle misdaadthriller, tempo, dialogen of het ontbreken daarvan, het draagt allemaal bij. Knappe spanningsopbouw, mijn eerste Melville en zeker niet mijn laatste.

avatar van foskea

foskea

Ik heb weer enorm genoten van deze film. De sfeer in deze film is zeer bijzonder. Het is lang geleden dat ik deze film heb gezien en het deed me goed deze geweldige acteurs weer te zien spelen.

Jammer genoeg heb je tegenwoordig niet meer zulke goede acteurs.

avatar van 606

De film was de moeite waard om wakker te blijven.

Een film was om te genieten met en sterk verhaal en goede acteurs.

De roof scenes was zonder dat er gepraat werd erg spannend en mooi gedaan.

4,5 ster

avatar van Baggerman

Baggerman

Inderdaad washet zeer de moeite om voor deze film TV5 Monde weer eens aan te zetten! Blijft toch één van de zenders die tenminste nog dit soort films zo af en toe uitzenden.

Eigenlijk vond ik dit best klinisch en zakelijk geschoten en dat past hier prima. Natuurlijk zien we ook een viertal topaqcteurs aan het werk. Vooral Volonté vond ik weer zeer sterk, hem ga ik steeds meer waarderen als acteur. Bourvil's kop komt me zo ontzettend bekend voor, maar als ik zijn oeuvre zo zie heb ik géén idee waarvan dat zou moeten zijn? Was zijn laatste rol, zag ik ook...

De heist vond ik ook weer erg gaaf om te volgen, al deed deze me wel erg denken aan die in Dassin's 'Rififi', die dan toch nog vele malen briljanter is.

Mooiste deel vond ik toch nadat Vogel bij Corey achter in de bagageruimte is gestapt totdat ze in Corey's flat aankomen. Prima geacteerd telkens van beide heren en heerlijk om te volgen.

@ Baggerman:

Bourvil is natuurlijk een Franse film-legende, vooral op het gebied van komische rollen.

Zijn kop is ook te zien in 'The Longest Day', alhoewel zijn rol (als burgemeester) daarin klein is.

Wellicht ken je hem toch daarvan?

TV5 Monde staat bij mij bovenaan de lijst van favoriete TV zenders.

Samen met de Duitse TV (ARD en ZDF) en Arte zowat de enige zender die iets aan dit soort van films doet.

Vooral dit jaar is het raak, de ene topper na de andere.

avatar van Baggerman

Baggerman

Brix schreef:

Ik vermoed dat ik hem uit komische films ken en ik link hem op één of andere manier als side-kick aan Louis de Funès en Fernandel?

In the Longest Day had ik hem niet gespot, maar die film zit ook zo barstensvol sterren! Die film moet ik weer eens gaan zien, bedankt voor de tip!

En TV5 (en de andere zenders die je noemt + BBC) zijn inderdaad te prijzen voor hun gevarieerde aanbod. Lekker ook dat TV5 bijna altijd Nederlandse ondertiteling gebruikt!

• 19680 berichten

Je geheugen is goed Baggerman...

Bourvil speelde naast (zijn idool) Fernandel in 'La Cuisine au Beurre (1963)

En met Louis de Funès in 'Le Corniaud'(1965) en de klassieker 'La Grande Vadrouille' (1966)

avatar van MoFeDu

MoFeDu

Prima Franse misdaadfilm met sterke hoofdrollen van Delon en Volonté. Mooi script en verschillende goede scénes. Fijn, rustig camerawerk en gewoon een fijn verhaaltje.

Natuurlijk wel een beetje langzaam, maar daar is ook zo af en toe niets mis mee. Best fijn dat TV5, een goede film zonder reclame tussendoor, dat zie je niet vaak meer, al was 1 keer 5 minuutjes pauze om even iets te drinken te pakken en naar het toilet te gaan ook niet verkeerd geweest .

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Ultra-cool die Franse gangster-films met Delon (tenminste zo rond 1970).

Deze mag zeker bij zijn beste films, niet in de laatste plaats door de geweldige regie van meester-regisseur Melville en het schitterende camera-werk.

Half uur overval in real-time(?) met op één woord na geen dialoog.

Het was al eerder gedaan, maar het blijft nagelbijten (zie ook wat recenter Mission: Impossible).

avatar van systemofadown.be

systemofadown.be

Gewoonweg verschrikkelijk dat deze klasse films nog niet met ned. ondertiteling op dvd zijn verschenen... ik zou deze direct bestellen!

systemofadown.be schreef:

Is te koop, Zie PM

De Alain Delon collection is vermoedelijk uitverkocht. Of weet jij nog wel een adres waar ie te koop is Brix?

avatar van systemofadown.be

systemofadown.be

Bedankt voor je reactie Brix!

avatar van BBarbie

BBarbie

Degelijke misdaadfilm en een absolute topbezetting. Sterk verhaal, minitieus verfilmd en daardoor wat aan de lange kant. De stilte tijdens de inbraak is echt oorverdovend.

Woensdag 28 maart te zien in Filmtheater De Uitkijk (Amsterdam)

avatar van stinissen

WDR Fernsehen (Le cercle rouge, zaterdag 31 maart, 0:15 uur)