Genre: Misdaad / Thriller
Met onder meer: Alain Delon, Yves Montand en Bourvil
Gesproken taal: Frans
Releasedatum: 17 december 1970
Plot Le Cercle Rouge
"No place to hide . . . nowhere to run . . ."
Corey is een voorname dief die wegens goed gedrag ontslagen wordt uit de gevangenis. Op dezelfde dag ontsnapt Vogel, een moordenaar, aan de greep van zijn persoonlijk bewaker Matei wanneer hij getransporteerd wordt. Corey berooft zijn voormalig opdrachtgever van wat geld en loopt even later Vogel tegen het lijf. Corey en Vogel besluiten samen met ex-agent Jansen een roof te gaan plegen. Ondertussen zet Matei een nachtclubeigenaar en kennis van Vogel flink onder druk om informatie over Vogel te krijgen en wordt Corey gezocht door zijn voormalig werkgever.
Corey
Rico
Marchand, Inspector General of Police
Prison Guard
Mattei's Assistant
Zie ik dat nu verkeerd, of staat er John Woo presents? Eigenaardig voor een film uit 1970. Hoort zeker bij regisseurs als Scorsese en Woody Allen die achteraf nog eens allerlei oude films gaan zitten promoten.
FisherKing
DVD nu uitgebracht op een regio 2 release van BFI.
Zie ook de DVD-vergelijking met de Criterion Regio 0 release
Ramon K
Die Melville kan wel eens tot mijn favoriete regisseurs gaan behoren. Hij mixt misdaadverhalen met een contemplatieve sfeer en een flinke portie cool. De vier hoofdrollen zijn fantastisch! Op mijn dvdhoes staat het volgende:
'Melville did for the crime film what Leone did for the Western'
Quentin Tarantino
Daar zit wat in hoor!
Ramon K
De BFI met audiocommentaar! Zeer goede kwaliteit zelfs.
Gorro
John Woo gaat een remake hiervan maken, die in 2006 in de bioscopen zal gaan verschijnen
Gezien z'n The Killer onder andere gebaseerd was op Le Samouraï van Melville kan het een aardige film op leveren, maar ik heb er een heel hard hoofd in.
Schizonoid
Met een beetje geluk valt deze film deze week mijn brievenbus binnen, samen met "Au Hasard balthazar"
Mening volgt....

ÿíóñ
De BFI met audiocommentaar! Zeer goede kwaliteit zelfs.
Na Samourai ben ik benieuwd naar Le Cercle Rouge.
Op Dvdbeaver wordt de BFI vergeleken met de Criterion (die minder schijnt te zijn qua kleur).
Iemand die beide versies met elkaar vergeleken heeft?
Kortom welke raad je me aan?
Ramon K
Volgens Beaver doen de dvd's weinig voor elkaar onder. Zelf heb ik de BFI aangeschaft. BFI heeft een commentaartrack en daar kick ik op (dus dat gaf de doorslag).
ÿíóñ
Dan wordt het zeker de BFI!
Heb nl. nog eens nagekeken bij DVDbeaver en daar staat toch echt:
I think the addition of the French Studio Canal edition helps to prove that the Criterion color is off (skin tones are far too red - greenish tinge). It is most prevalent in looking at the pool table. Perhaps Criterion used that as a reference point (assuming it should be standard green) ands hence the entire DVD's color balance is messed up.
dank je wel
orbit
- 12092 berichten
Prachtige film! Lijkt eigenlijk gewoon heel veel op de goed gemaakte amerikaanse actiefilms van de jaren 60/70. Maar wel mooi dat er een franse sfeer aan vastzit. Montand is geniaal als bijrol in deze film (degenen die hem hebben gezien weten wat ik bedoel).
Dustyfan
De karakters en het verhaal vond ik niet zo heel erg bijzonder: koelbloedige macho's en een bijna perfecte misdaad. Goed kijkbaar, maar niet veel meer.
Wat deze film wel iets extra geeft, is de mooie manier waarop het in beeld is gebracht. De uitwerking is uitstekend.
FisherKing
De beste Film-noir maar dan in kleur
Fantastische fotografie, prachtig camerawerk, ijzingwekkend acteergeweld, vooral Bourvil, die me (ik ken hem alleen van komische rollen) volkomen verrast. Hij stierf overigens kort na de opnames, en in het allerlaatste shot, daar zie je iets in, vond ik. Die verwonde blik in de camera. Briljant.
Die eerste scene met Montand erin, is ook fantastisch.
Bijzondere film.
(echte herzienfilm ook, omdat er zoveel details in voorkomen, en de stijl best wel rauw is)
Hi-Tek
Een klein uur geleden gezien en pff de film dreunt nog even door in mijn hoofd en even is het stil, ik wist even niet wat ik ervan moest denken.
Dit is op Casablanca na - aangezien ik die film toen ik nog jong was had gekeken - mijn eerste ''echte'' kenismaking met het genre Film-Noir. Dat zelfde geld voor Jean-Pierre Melville de man waarvan ik zijn werk op basis van recencies en informatie al een tijd bewonder en ik moet zeggen dat ik zijn ander werk dan ook graag wil zien.
De film zelf is zeker geslaagd al ben ik niet helemaal tevreden over de uitwerking. De openings scene in de trein is sterk, realistisch en zodra de ontsnapping begint had de film al een behoorlijke spanningsgraad te pakken. De grote boosdoener was echter middenstuk waardoor het een beetje inzakte en voor mijn gevoel het tempo iets meer opgeschroeft mag worden. Dit word echter gecompenseerd vanaf de scene waar Corey en Vogel (beide sterk neergezet) de juwelier gaan overvallen tot aan het einde wat zorgde voor een zeer beklemmende sfeer.
Wat een sublieme scene geweldig gefilmt ook en trouwens niet alleen die scene de hele film zit visueel sterk in elkaar met prachtige shots. Dit draagt bij aan de sfeer evenals de prachtige muziek. Vreemd dat dit niemand nog heeft opgemerkt want dit is toch het sterkste punt en het geeft de film z'n charmes.
Wel miste ik toch in een enkele scene wat achtergrond muziek en vond ik een enkele binnenlocatie niet echt in contrast staan met de rest van de film. Iets wat ik volkomen verkeerd vind is die scene waarin die agent die de Crorey en Vogel te hulp schieten begint te illusioneren. Een ander probleempje is dat de Cinematheek hier toch een aantal dvd's onder import heeft staan. Dat wil zeggen dat er alleen een Engelse ondertiteling beschikbaar is. Die ondertiteling verdween ook steeds vrijsnel waardoor ik mij soms te veel op de tekst moest focusen en de tekst ook maar half vertaalde in mijn hoofd.
Naja op deze minpuntjes na toch zeker een geslaagde film, een kleine 4 sterren dat altijd nog kan stijgen. Ik ben heel erg benieuwt naar de rest van Melville's werk en ander films binnen dit genre.
edit: kan iemand mij misschien vertellen waar de titel eigenlijk opslaat, want de intro waar men naar dat budah beeltje verwijst was mij toch vrij onduidelijk. Dit kwam dan ook weer door die Engelse ondetiteling wat ik zeer vervelend vond.
FisherKing
De Rode Cirkel, volgens oude boeddistische (?) wetten komen personen die voor elkaar zijn voorbestemd en elkaar ontmoet hebben, elkaar weer tegen, in wat genoemd wordt, een rode cirkel. Het valt niet te ontkomen aan die cirkel, die is vastgelegd. En dat is vrij duidelijk in de film te zien.
Je ziet dat die ex-politieagent bij het team komt, die kan daaraan niet ontsnappen, bovendien is het geen toeval dat die gangster in zijn kofferbak zit, en nog minder dat hij het ook weet, en die komen allemaal samen gevangen in een cirkel met de comissaris, die weet dat zijn cirkel ten einde loopt, en uiteindelijk lopen de cirkels samen in een slot dat zijn weerga niet kent.
De blik van Bourvil op het eind, die kort na de opnames overleed aan een slopende ziekte, en ook tijdens de film vrij ziek was, spreekt boekdelen. "Ik zit persoonlijk, ook in een rode circel, lijkt ie te zeggen"
Hi-Tek
Bedankt man het is me nu echt helemaal duidelijk. Tja met dat in je achterhoofd geeft dat wel toegevoegde waarde aan de film. Stom ook dat ik dat niet doorhad, maar zoals ik al eerder aangaf ik had toch aardig wat problemen met dat Engels. Ik zal de film dit weekend nog wel herzien, want dat is het de film wel waard.
edit: op een gegeven moment zat ik zo in de film dat ik het hele idee achter de ''rode cirkel'' gewoon vergat
kort0235
Deze fantastische Franse film-noir gehuurd bij Cinematheek Nijmegen.
Het is de BFI met Engelse ondertiteling. Alhoewel de ondertiteling inderdaad vrij snel vervangen wordt door andere, kon ik het verhaal toch wel redelijk volgen. Er waren ook grote gedeeltes in de film waarin nauwelijks gesproken werd. Dan nu over de film:
Zeker meer dan 20 jaar geleden al eens gezien en had toen al grote indruk op me gemaakt. Mijn wens was, deze film nu op DVD te zien maar was helaas niet in Nederland uitgegeven (onbegrijpelijk overigens die goede films van Melville, zoals Le Samourai). Bij Boudisque was de importversie wel te koop maar de prijs was me echt te gortig. Gelukkig had Cinematheek de importversie van BFI in de verhuur.
Over de film: in één woord: GRANDIOOS ! De beelden, de sfeer, de muziek, de hoofdrolspelers ( Delon, Montand en Bourvil, Volonte) waren geweldig. Ik beschouw deze misdaadfilm echt tot de top van dit genre. Echt, helemaal mijn film!! De scherpte van de beeldkwaliteit en de kleuren waren meer dan voldoende.
Het is werkelijk ongegrijpelijk waarom de films van Jean-Pierre Melville niet in Nederland zijn uitgegeven. Volgens mij is er wel degelijk een markt voor. Weet iemand naar wie ik mij moet richten voor een verzoek hiertoe?
Waardering film: 5.0*
Waardering film: 5.0*
Schandalig ja, maar gelukkig is vorige maand L'Armée des Ombres uitgekomen. Ik zou een verzoek aan Moskwood richten, die zijn gespecialiseerd in dat soort uitgiftes. Ze brengen komende maand een box met Eric Rohmer films uit.(die ook al hier genegeerd wordt, evenals Claude Sautet)
kort0235
Heb ik inmiddels gedaan. Maar het lijkt me verstandig dat meer mensen gaan reageren richting Moskwood Media!
Ik zal binnenkort een topic in het forum hierover openen.
boerenpummel
Wat een cast zeg met Alain Delon, Yves Montand, Gian Maria Volonte, Andre Bourvil en Francois Perier. De stijl van de film is weer helemaal op zijn Melville's. Vooral de beginscene in de trein vond ik erg indrukwekkend. Daarna blijft het een fantastische film om te zien, met als enige minpuntje dat het allemaal wel voorspelbaar is.
FisherKing
Ja, voorspelbaar ook omdat het zoveel nagevolgd is natuurlijk.
timbo_
Vandaag mogen bekijken en ben erg onder de indruk. Het acteerwerk is echt geweldig en Delon blijf ik erg goed vinden in zijn rollen als coole emotieloze gangster. Enkele erg mooie scenes die me nog lang zullen bijblijven. Zeker het afdalen van de lift vond ik op de een of andere manier erg mooi. Melville neemt de tijd voor zijn scenes maar het wordt nooit saai en dat bevalt me zeer. Verder vond ik ook de spaarzaam gebruikte muziek zeer goed. En als laatste natuurlijk het prachtige einde wat erg veel indruk op me maakte.
Ik begin met een dikke 4,5 maar de kans op een 5 in de toekomst is erg groot. Op naar Army in the shadows.
timbo_
Nee engels ondertiteld maar was goed te doen en mijn engels is zeker niet geweldig.
brucecampbell
Ik woon in belgie en hier is hij nergens te krijgen (toch niet in de buurt).

Spaanse Netflix-film '100 Metros' doet het ontzettend goed: 'IJzersterk drama'

Mississippi Burning
Misdaad / Drama, 1988

Manon des Sources
Drama, 1986
parijs, frankrijkgevangeniscorruptiepooierpolitiediefovervalontsnappenbendemurderercustody jewelaristocratic