Enemies Closer (2013)
Geregisseerd door: Peter Hyams
Met onder meer: Jean-Claude Van Damme, Tom Everett Scott en Orlando Jones
Gesproken taal: Engels en Frans
Plot Enemies Closer
"Keep your Friends Close"
Boswachter en voormalig Navy Seal Henry wordt door een drugskartel gedwongen om te helpen een grote zending drugs te achterhalen, die vermist is bij de Amerikaans-Canadese grens. In de bossen loopt hij een man tegen het lijf die wraak op Henry wil nemen. Terwijl de spanningen hoog oplopen zullen beide mannen moeten vechten om uit het bos te ontsnappen en het kartel te verslaan.
weerwolf79
Zelden zo'n slechte film gezien, het verhaal is bagger, de acteerprestatie zijn ook van dat niveau, en van Damme moet met pensioen het ziet er niet uit.
Polat Alemdar
een 2 voor van damme en een 0 voor de film. Van Damme moet stoppen met straight to dvd en wat serieuze films maken
Lennert
Zelden zo'n slechte film gezien.
Je eigen stemgedrag ontkracht dit statement anders vrij makkelijk
DiDa
Enemies Closer! De nieuwe Van Damme! Of toch niet. Van Damme speelt namelijk wederom niet de held maar de bad guy. Enemies Closer is een standaard actie/thriller onder de regie van Peter Hyams.
Henry (Tom Everett Scott) is een ex-marinier / duiker die zijn rust probeert te vinden op King's Island als Park Ranger. Ondertussen is een stel drugscriminelen onder leiding van Van Damme hun bagage (een flinke partij heroine) verloren, omdat hun vliegtuig is neergestort bij het eiland.
Op een avond krijgt Henry bezoek van Clay (Orlando Jones) die Henry wil doden omdat hij vroeger Clay's broer in te steek heeft gelaten bij een militaire actie, wat de dood tot gevolg had voor Clay's broer. Vervolgens worden de 2 heren overvallen door Van Damme en zijn bende. Van Damme kan Henry namelijk goed gebruiken bij het opduiken van de heroine. Een kat en muis spel begint tussen de criminelen en Henry en Clay, die elkaar nodig zullen hebben om de nacht te overleven.
Het verhaal is simpel en soms ook wel iets te toevallig en makkelijk. Eigenlijk is het verhaal te vergelijken met Cliffhanger alleen dan in plaats van in de bergen op een eiland. Het probleem is eigenlijk dat we dit verhaal al kennen en dat de film ook nog eens vol cliche's zit. Dat haalt wel een stuk van de spanning weg, want de film wil geen pure actiefilm zijn maar ook een thriller. Hier slaat men door alle cliche's de plank mis.
De actiescenes daarentegen zijn ook simpel maar wel goed en bruut. Ook is de actie goed in beeld gebracht (geen shaky-cam).
Tom Everett Scott moet de held spelen en hier hebben we nog een punt waarop de film faalt. Scott straalt als acteur weinig uit en hij is dan ook absoluut niet serieus te nemen als held die de boel moet redden. Orlando Jones speelt zijn rol als Clay wel overtuigend zodat je je eigenlijk meer aan hem hecht dan aan Scott.
Dan de acteur waar het om draait: Jean Claude Van Damme. Van Damme is eigenlijk degene waardoor je deze film moet zien. Voor het eerst lijkt hij weer eens echt gemotiveerd in een dtv film. Hij speelt de bad guy op een Joker-achtige manier en komt hier goed en overtuigend mee weg. Hij steelt dan ook de show met zijn maffe over-the-top performance. Ook heeft zijn personage genoeg vechtscenes om je te vermaken.
De regie is in handen van Peter Hyams (Sudden Death, Hard Target, End Of Days). Niet de minste zou ik zeggen, hoewel hij in deze tijd ook geen mega budgetten meer los weet te krijgen.Toch kun je zien dat er een kundig regisseur aan deze film heeft gewerkt. De film oogt niet als een dtv film. Maar daarom is het ook weer jammer dat de film eigenlijk net iets te simpel en soms saai is. De film doet denken aan een standaard jaren 90 thriller en is absoluut niet vernieuwend.
Enemies Closer is absoluut geen slechte film en behoort cinematografisch gezien tot Van Damme's betere recente projecten, maar van een regisseur als Peter Hyams verwacht ik net iets meer. Misschien waren mijn verwachtingen wel iets te hoog.
Enemies Closer is een nette actie/thriller volgens het boekje met Jean Claude Van Damme die de show steelt als bad guy. 3 sterren
weerwolf79
Ik geef een 3 en dan vind jij mijn stemgedrag dit statement ontkrachten?
Dat ligt dan meer aan jou dan aan mij.
Lennert
Ik geef een 3 en dan vind jij mijn stemgedrag dit statement ontkrachten?
Dat ligt dan meer aan jou dan aan mij.
Als je zegt zelden zo'n slechte film gezien te hebben, om vervolgens een vrij aardige lijst te hebben met films die je een lagere score geeft, ja, dan ontkracht je stemgedrag je eigen statement.
Shinobi
"You're not the one who's calling the shots here."
Van Damme treedt in deze film weer eens aan als schurk en dat doet hij niet onaardig.
Qua verhaal en opzet is het vrij standaard gehouden. Voor mij leek het alsof ik naar een foute begin jaren '90 film zat te kijken; inclusief alle clichés en foute dialogen van dien. Op een enkele plotwending na zijn hier weinig verrassingen in te vinden.
Alleen jammer dat Tom Everett Scott als de protagonist niet echt geloofwaardig overkomt. Gelukkig redt Van Damme de film nog enigszins met zijn aardig gestoorde rol. Iets waaraan hij duidelijk veel plezier heeft beleefd, ook wel af te zien aan zijn sterfscène. De actie zelf kan er net mee door.
Al met al best oké om eens gezien te hebben, zolang je de verwachtingen maar laag houdt.
Kleine 2,5 sterren.
Brabants
Simpel filmpje wat qua acteerwerk niet echt hoogstaand is. Gelukkig valt alles nog enigszins te pruimen door de inzet van Jean-Claude Van Damme.
Wat mij buiten het slechte acteerwerk van de cast buiten JCVD om vooral stoorde, was de slechte belichting gedurende film.
Left4Dead
Een film waarin JCVD opmerkelijk genoeg ook nog het beste acteert van allemaal. Dit keer heeft hij een grappige manier van emoties tonen ontdekt waardoor de film soms een luchtig karaktertje krijgt. Daarnaast valt op dat er een behoorlijke scherpte in de opname zit.
Dat zijn dan ook alle positieve kanten van de film. Het verhaal is simpel en zeker niet origineel en Tom Everett Scott bakt er gewoon helemaal niks van. Dan behoort er natuurlijk nog wat liefde in de film te zitten en dat wordt op zo'n knullige manier ingepast dat je denkt dat je bij de Teletubbies beland bent.
Er zitten eigenlijk twee verhalen in die elkaar plompverloren snijden, what are the odds man? De geschiedenis van onze ranger haalt hem in en ontstaan er problemen met een drugsbende die alles op alles zetten om hun drugs weer in handen te krijgen.
Voor het verhaal hoef je de film niet te zien, hoogstwaarschijnlijk zal men dit voor JCVD gaan bekijken. En op zich heeft hij zijn momenten in de film, meer de grappige bedoel ik dan. Het is puur een actiefilm in het b-segment met b-acteurs. Voor een tussendoortje met een borrelnoot en een six-pack is het allemaal te doen. Hij is zeker niet traag, het tempo is aangenaam maar het is allemaal erg dun.
madmax2011
van damme of was het nou clown bassie met zijn kapsel een 1,5 van mij waardeloos
markel66
Ja precies ik ben ook direct afgehaakt toen dat kapsel in beeld kwam.
om je rot te lachen, moet eerlijk zeggen dat ik de film ook prut vond.
maar niet afgekeken, dus geen stem.
Brabants
Ja precies ik ben ook direct afgehaakt toen dat kapsel in beeld kwam.
om je rot te lachen, moet eerlijk zeggen dat ik de film ook prut vond.
maar niet afgekeken, dus geen stem.
#############
Dat kapsel paste precies bij zijn morbide karakter. Zo een persoon gaat niet "normaal" over straat. Ik vond het perfect bij het beeld van zijn rol passen.
JdeB
Eens met met Left4Dead. Een b-film van het zuiverste soort. Maar toch gingen die 85 minuutjes, ondanks het bij vlagen tenenkrommende verhaal, redelijk vlotjes voorbij.
Een van jcvd beste acteerende rollen, leuke vlotte film met genoeg coole actie.
Piratje
Jean-Claude Van Damme als de grote slechterik met een verwilderde bos haren acteert uitstekend in zijn rol. Zelfs een beetje té. Maar dat siert Van Damme.
Het verhaal en de andere acteurs zijn er gewoon opgeplakt om een film van te maken.
Ook de verstrengeling van de figuren zijn er zwaar bij de haren getrokken.
Een eiland, een groot meer, een boswachter met een historisch verleden, een vliegtuigje dat leert duiken en drugs. De ingrediënten van deze zwaar overtrokken film die wel heel zoet en aardig start. Het slot... Ja! Hoe eindigde dat ook weer. Enemies as annemies?
3.0* omwille van Van Damme's burenliefde.
Jean-Claude Van Damme man man man wat ziet die man eruit , vreselijk gewoon....Om over deze prent maar te zwijgen.
DragQueen
Een behoorlijk ondermaatse film, in meerdere opzichten. Van Damme is ook niet in topvorm, en wat zijn haarstylist heeft gedaan mag joost weten. Het ziet er niet uit in ieder geval. Over het algeheel is het acteerwerk sowieso vrij beroerd. Verder rommelt het verhaal nogal, en is de uitvoering zwakjes. De actie maakt het soms nog wel enigszins verdragelijk. 2 Sterren.
cm_punk
JCVD was lekker psycho bezig. Het verhaal tussen die park ranger en die donkere gast was bijzonder beroerd. Zoon van JCVD wordt ik onderhand ook wel flauw van. Je ziet hem in bijna elke nieuwe film vanaf (ik meen) Universal Soldier 3, met JCVD
lars-pixar
De nieuwe film van Peter Hyams 'Enemies Closer' met in de hoofdrol Jean Claude van Damme.
Het verhaal speelt zich ander half uur af in een bos en komt automatisch simpel over.
De film moet het dan ook echt hebben van de hoogte punten dat al erg beperkt is, maar nog probeert de regisseur met verrassende wendingen aan te komen.
Sommige personage's zijn dan ook niet te vertrouwen en de bos wachter (gespeeld door: Everett Scott) weet zo weer zijn handigheidjes van pas te brengen om ze tegen te houden.
Acteur van Damme speelt in dit verhaal de slechterik en komt op het eiland met zijn handlangers om drugs te stellen tussen de grens (wat verstopt zit in het water)
Met zijn aparte haar en sprekend Frans (oorsprong taal) zet Van Damme goed en speels zijn rol neer.
Qua spanning stelt het weinig voor, het ligt er maar net aan wat je gewend bent als kijker.
Helaas zit er aan het verhaal ook niet echt een kat en muis spel aan vast wat het nog spannender of interessanter kan maken, Enemies Closer is dan ook meer een simpele actie film die lekker weg kijkt.
Polat Alemdar
ik heb hem gisteren avond weer bekeken en vond hem toch wel een leuke film, van damme heeft echt goed gespeeld. Hij verdiend een goeie hollywood film .mijn stem was een 2 voor damme en gisteren werd dat een 4
cm_punk
Wat een gezannik over het uiterlijk van Van Damme. Dat niemand geklaagd heeft over hoe Robert Englund er in Nightmare on Elmstreet eruit heeft gezien... Of kan men het gewoon niet zien dat de looks van JCVD gewoon bij de rol hoort?
Gang_Star
Enemies Closer, het is helaas niet geworden wat ik ervan verwacht had. Toch zie ik van Damme liever in een hoofdrol dan een bijrol (alhoewel hij het als badguy vrij goed speelt). Buiten dat is het een vrijwel volledige 13 in een dozijn actiefilm die niet spectaculair is maar ook niet saai is. Een degelijke wegkijker.
Jashfan
Uhmm wil niet zeiken DiDa hoop dat t je eigen resentie is Peter Hyams heeft zeer zeker niet Hard Target geregisseerd dat was John Woo ff gezegd te hebben
DiDa
Tuurlijk, moet een gedachte foutje geweest zijn van me. Moet zijn Timecop natuurlijk. Bedankt.
Q Jones
Goede b film.
Verhaal stelt niet teveel voor, maar vraag ik mezelf altijd af moet dat voor een b film. Je weet meestal al dat dat niet zo is dus je verwachtingspatroon is er niet naar. Vandaar dat je een fijn tussendoor filmpje als dit gewoon 3.5 ster kan geven. Want in zijn genre vond ik het prettig vermaak.
De film leeft op als Van Damme de psyco in beeld komt. Je ziet dat de beste man zijn passie voor het vak weer heeft gevonden en dat komt terug in zijn spel. Heerlijk over the edge geacteerd.
Orlando Jones vind ik ook altijd wel aardig. En zo ook hier. De rest van de cast iets minder maar dat mag de pret niet drukken.
Ik bedoel wij kijken een film als deze maar voor een ding en dat is de actie. En dat zit er in hoor.
Leuke b film. Met een uitstekende Van Damme, daardoor net dat sterretje meer.
schumacher
Van Damme is hier toch degene die de film red (ik hoop ik dit mag posten van de moderators).
Leuke B-film met een zeer goede Van Damme, alleen dat haar trok op niet veel
Zeker eens leuk om gezien te hebben al zou ik Van Damme liever eens in een echt goeie film willen zien, dat ze bv eens een Hard Target 2 ofzo maken, was echt een topfilm.
Knokmachine's kielzog.
Aardige pulp met Jean-Claude Van Damme, die voor de verandering weer eens de bad guy speelt. Hij doet dat met zichtbaar plezier en met name zijn aandeel maakt de film een stuk vermakelijker. Ook de twee tegenspelers weten zowaar een beetje sympathie op te wekken. Uiteraard voorzien van de onvermijdelijke zoon Van Varenberg die al sinds Universal Soldier in de knokmachine's kielzog zit.
De B in deze film slaat niet alleen op het budget (de vijf miljoen zal een groot deel van de gage omvatten, want je ziet het er niet vanaf), maar ook op clown Bassie. Ondanks dat Adriaan afwezig is, zal de kijker zich af en toe niet aan de indruk kunnen onttrekken naar een gewelddadige episode van de beroemde kindervrienden te kijken. Het draagt alleen maar bij aan de lol.
Goed.

Heb jij de Netflix-docu 'The Man With 1000 Kids' al gezien? 'Maag draaide om'