• 9.372.303 stemmen

Xiao Shi De Zi Dan (2012)

Actie / Drama | 108 minuten

Genre: Actie / Drama

Alternatieve titels: Ghost Bullets / The Bullet Vanishes

Oorsprong: China / Hongkong

Geregisseerd door: Chi-Leung Law

Met onder meer: Nicholas Tse, Ching Wan Lau en Yang Mi

Gesproken taal: Kantonees, Mandarijn en Italiaans

Plot Xiao Shi De Zi Dan

In een munitiefabriek wordt het lichaam gevonden van een jong meisje. De omstandigheden rondom haar dood zijn echter onbekend. Wanneer twee rechercheurs de zaak oppakken worden zij de twee nieuwe doelen van de moordenaar.

Inspector Song Donglu

Wang Hai

avatar van jarno1975

jarno1975 (moderator series)

Slick.

Een wat weirde mix van Sherlock Holmes en een Western, waarin de Holmes elementen gelukkig wel sterk overheersen. Niet dat Law verder de stijlkernmerken van Ritchie met de ogen dicht kopieert, maar het luchtige, bijna tongue in cheek sfeertje is ook hier wel terug te vinden.

Lau is uiterst geschikt voor z'n rol, speelt het niet te serieus maar weet wel een soort van geloofwaardigheid hoog te houden. Tse is de wat blitsere knecht van Lau, maar doet het ook zeker naar behoren.

Visueel erg strak en mooi uitgewerkt, al ligt de focus vaak iets te veel op het verhaal, waardoor er te weinig ruimte is om van al het moois te genieten. Buiten de stand-out ontploffingscene gerekend, daar haalt Law echt wel alles uit de kast.

't Is 100% popcornvermaak, wat uiteindelijk wel een beetje jammer is. Veel aandacht gaat naar het ontrafelen van het plotje, maar van dit soort films is geweten dat je best gewoon tot de laatste vijf minuten kan wachten wil je de ontknoping weten. De reis daarnaartoe is meestal iets minder boeiend, wat ook hier af en toe wat de rek uit de film haalt.

Leuk en blits opgezet Ritchie-Holmes clonetje dus, Law is een fijn regisseur maar dat ene meesterwerk(je) wil er niet echt uitkomen. Verder wel een moedige en mooi in elkaar gebokste poging.

avatar van stinissen

Film gaat ten onder aan de vreselijke humor daarom een gemiste kans.

avatar van gauke

gauke

Dit Sherlock Holmes-achtige actie/misdaadverhaal speelt in de dertiger jaren, is onderhoudend, spannend (hoewel ook wel wat voorspelbaar) en gestilleerd en het draaiboek kun je intelligent noemen. De kostumering is prachtig en de cast uitstekend. Maar Stinissen hiervoor heeft gelijk: jammer van de humor, al realiseer ik me dat ik dat door de ogen van een westerling zie.

avatar van frolunda

frolunda

Werd hier en daar gepresenteerd als een China/Hong Kong variant van Sherlock Holmes maar daarmee doe je The Bullet Vanishes (Xiao Shi De Zi Dan) uit 2012 toch wat te kort denk ik. Deze combinatie van actie, thriller en detective verhaal bezit toch, tot op zekere hoogte een eigen stijl, kent een paar originele invalshoeken en heeft in het duo Nicholas Tse (Captain Guo Zhui) en Lau Ching-wan (Inspector Song Donglu) twee uitstekend spelende hoofdrolspelers die in weinig tot niets voor elkaar onderdoen.

Het verhaal speelt zich af in China tijdens de dertiger jaren van de vorige eeuw waar in en om een munitie fabriek een aantal mysterieuze moorden plaats vinden. Iets wat mede wordt ingegeven door het feit dat er geen kogels in of nabij de lichamen zijn terug te vinden. Twee, normaliter onafhankelijk van elkaar werkende politiemannen/rechercheurs bundelen vervolgens, na een sterke aanloop, de krachten om de, aanvankelijk onverklaarbare zaak tot een oplossing te brengen.

Het scenario kent aansluitend enkele plotwendingen en gebeurtenissen die ik niet allemaal even geslaagd vind, maar het overtuigende en aantrekkelijke acteerwerk (Liu Kai-chi als de schofterige directeur van de fabriek verdiend hierbij ook nog wel een vermelding) en de prachtige, grauwe en sfeervolle fotografie, die zowel de tijdsperiode als locatie erg goed treffen zorgen er mede voor dat the Bullet Vanishes over de gehele lengte weet blijven te boeien. Daarnaast bevat de film flink wat goede actie scenes en een ontknoping die ik ook pas op het allerlaatste moment zag aankomen. Heb me dan ook prima vermaakt met the Bullet Vanishes en krijg direct al zin in het drie jaar later verschenen vervolg the Vanished Murder.

Goed tot zeer goed.