• 9.385.546 stemmen

Geregisseerd door: Peter Berg

Met onder meer: Mark Wahlberg, Taylor Kitsch en Emile Hirsch

Releasedatum: 20 februari 2014

Plot Lone Survivor

"Based on true acts of courage"

De film is gebaseerd op de waargebeurde missie "Operation Red Wings", die op 28 juni 2005 werd uitgevoerd door Navy Seal Team 10. Het doel van het team is om Taliban-leider Ahmad Shah te doden. De missie komt echter al snel in het gedrang als het team nabij het Hindu Kush gebergte in een hinderlaag van de Taliban loopt. Marcus Luttrell (Mark Wahlberg) moet alles op alles zetten om deze nachtmerrie te overleven.

Petty Officer First Class Marcus Luttrell

Mohammad Gulab

Petty Officer Second Class Shane Patton

Communication SEAL

John Milton

ik weet niet of ik dit aandurf na een fluim als Battleship (ook van Peter Berg), kan iemand me gerust stellen ? Of is ook dit weer lekkere U.S. military propaganda?

John Milton

Goeie film. Rotte taliban, zoude ze beter al uitroeien, je ziet ook er van de eigen mensen niks van die taliban moete wete.

Goeie acteurs.

Mooie genuanceerde mening, goed verwoord.

james_cameron schreef:

Zeer amerikaanse oorlogsfilm, dus vol met tragische antihelden en dik aangezette heroïek. Al met al wel een stuk beter dan Berg's vorige film, de miskleun Battleship.

Die eerste zin bevestigt mijn vooroordelen en vrees, de tweede geeft een sprankje hoop. Al is een film beter dan Battleship maken niet echt een accomplishment met dat budget. Misschien toch maar even kijken wanneer de gelegenheid zich voor doet, tweede kans voor Berg dan maar

John Milton

Arghhh heel lang bericht, WEG! Ik vind ook dat je te zwart-wit denkt Psolitsa, ik vind 'voor de Taliban zijn' overigens ook een vreemd idee (film niet gezien) maar dat je niet perse voor het Amerikaanse leger/marine bent kan ik me uitstekend voorstellen.

En iets begrijpen of in zijn historische context plaatsen is altijd nuttig, zo niet noodzakelijk. Anders kun je het niet begrijpen en ook minder goed oplossen.

John Milton

Ok that's it... Ik ga hem kijken. regisseur van Battleship of niet

@Brabants, een deel van wat je zegt over de rol van de VS in de wording van de Taliban stond ook in mijn *poef* weg!! - bericht... Maar misschien moet ik hem eerst maar eens kijken...

John Milton

kijk, mijn verwachtingen worden al weer wat getemperd

Kan nooit kwaad!

vantagev82 schreef:

Jij komt hier met jouw cijfers, cijfers afkomstig van iedereen die er zijn eigen draai aan geeft en die geloof jij blindelings door fictie te roepen. En ik heb vele artikelen, boeken en docus bekeken over strijd op vele continenten. Jij gaat veel te gemakkelijk voorbij aan de hel die deze gasten doormaken, voor de baas die het beveelt, maar bovenal voor elkaar. Jij zit in je luie stoel, en leeft zoals je doet door mensen als deze seals.

Dat lijkt me enigszins gechargeerd. De seals zijn geen voorvechters van het vrije leven, ridders van democratie en voorvechters van de rechten van het individu. Het zijn elitemilitairen die de orders van hogerop opvolgen. En die hebben in de afgelopen halve eeuw ook heel wat minder frisse klusjes op moeten knappen om puppet-governments aan de macht te krijgen in strategisch belangrijke landen, uiteraard niet ongeregeld met economisch oogmerk. Ik vind dat hetgeen zij doen niet zonder meer in aanmerking komt voor bewondering. Het is zwaar beroep ja, maar ook een beroep/legeronderdeel wat snel misbruikt kan worden voor black ops e.d. Maar wat ik wil zeggen gaat meer over het volgende:

Het is echter hèt beroep bij uitstek dat zich leent voor een met heroïek gedrenkte portrettering. Ik zal de eerste zijn om toe te geven dat ik geen directe ervaring heb op dat gebied, maar ik heb in mijn geschiedenismaster wel onderzoek gedaan naar de recruteringsmethoden van het Amerikaanse leger, m.n. de Army Strong campagne. Nog nèt niet van Bruckheimer/Bay, maar die invloed is duidelijk aanwezig. Be all you can be Als ik dat probeer te rijmen met de kapotgeschoten lichamen van jonge kerels, dan word ik daar niet ècht vrolijk van. Maar goed, het wèrkt wel. En ik ga deze film zeker kijken, al is het alleen maar om te zijn op Bergs nieuwe òòk weer in de reeds ingezette tendens van glorificatie van het Amerikaanse oorlogsapparaat (Battleship) past. Ik hoop van niet.

k ben er overigens helemaal voor om niet blindelings uit te gaan van alles wat je op internet leest en dat niet alle cijfers zonder meer kloppen lijkt me een vaststaand gegeven, maar in jouw intonatie (correct me if I'm wrong) lijkt de verering van deze jongens de bovenhand te hebben. Maar dat deze mannen in hun vakgebied goed zijn, maakt niet de film over hen, of zelfs wat de handelingen die ze verrichten, persé goed. Dat kun je alleen beoordelen als je ècht totaaloverzicht hebt. I don't know about you, maar daar schiet zelfs als historicus mijn kennis echt tekort, aangezien ik mij nooit op die contreien heb gericht.

Die Comradery, dat we 'We few, we happy few, we band of brothers', zoals het vaak door Hollywood wordt afgebeeld (BoB zelf niet echt, al valt dat te debatteren) en die ook van die Army Strong campagne afdruipt, geeft ook een eenzijdig beeld en gaat vaak voorbij aan de politieke realiteit en de historische werkelijkheid die aan een oorlog of conflict ten grondslag ligt.

Ik kan je Remarque en Ernst Jünger (Oorlogsroes/ In Strahlgewittern), heb ik mijn bachelorscriptie over geschreven) echt aanraden om te lezen, mocht je dat nog niet hebben gedaan. Beide zijn WOImaar voor de thematiek maakt dat niet echt uit. Mijn volgende boek over het onderwerp wordt Matterhorn over de Vietnam oorlog, schijnt ook heel goed te zijn.

Het is altijd lastig wat iemand denkt te destilleren uit zo'n kort forum berichtje, dus als ik je volledig verkeerd interpreteer, pay no mind to it

you want me on that wall... You NEED me on that wall, Ramon K

John Milton

Voor wie de bovenstaande discussie interessant vond en van filmpodcasts houdt: Slashfilmcast Lone Survivor

Uiteraard worden veel van bovenstaande punten door de 2 gastheren en de vrouwelijke guestcritic Amy Nicholson (LA Weekly) besproken. Sowieso erg aan te raden postcast, ik luister het iedere week in de bus of op de fiets.

Met name het segment over de golf van haatmail die Amy Nicholson ontving na haar negatieve review van de film is interessant en ondanks dat het eigenlijk zorgelijk is, behoorlijk komisch.

Tyoom schreef:

Beste oorlogsfilm na Saving Private Ryan & Platoon...

Zou Idi I Smotri eens kijken, komt uit je geboortejaar. Mijn beste oorlogsfilm by far.

Re73 schreef:

Bedankt John die ga ik gelijk even checken! gek dat ik die nog nooit heb gezien en ook niet ken.

Nr. 62 in de top 250, maar hij ontglipt (waarschijnlijk) door de buitenlandse titel vaak aan de aandacht. Ik zag hem zelf ook pas paar jaar terug, terwijl ik al vanaf 1996 vrij fanatiek films kijk.

Tip: probeer je in eerste scènes niet te laten ontmoedigen door de gebrekkige beeld- en geluidskwaliteit. Dit went snel en de film is zeer de moeite waard. Keihard, maar heel erg goed.

Re73 schreef:

Evenzo zal ik er binnenkort even rustig voor gaan zitten... nr 62 is niet zomaar wat natuurlijk.

Dat is inderdaad aan te raden bij deze film. Geen flick om even voor het de kroeg in gaan te kijken of wanneer je nog even vermaakt wil worden onderuit gezakt op de bank. En wat die kwaliteit betreft, het went echt, ik ben zelf een 720/1080p nazi (if there is such a thing), maar in dit geval is er gewoon geen goede remaster. Maar het was goed te doen uiteindelijk.

TyphOn schreef:

Regisseur Peter Berg staat bij mij hoog in het vaandel door vijf seizoenen van de prachtige dramaserie Friday Night Lights te hebben geregisseerd. Nieuwsgierig was ik dan ook naar zijn nieuwste film, Lone Survivor, het oorlogsdrama dat zich afspeelt in de bergen van Afghanistan.

Lees meer: Lone Survivor: een film voor dudes! - Dudes & Dont's - dudesendonts.nl

Dat klopt niet helemaal TyphOn, hij heeft een writing credit voor 75 epi's, maar hij heeft er maar 2 geregisseerd. Dit is bij series ook gebruikelijk vanuit praktische overwegingen, er zijn vaak een boel regisseurs die allemaal een paar afleveringen doen, de een meer dan de ander.

Ik heb de serie nog niet gezien, maar wel goed over gehoord! Hoge IMDb waardering ook, maar aangezien ik niet van sportfilms/sportseries houdt nooit gekeken, maar dat schijnt bij deze niet de hoofdmoot te zijn. Toch maar eens proberen. Ik had hem door Battleship en Hancock heel laag in het vaandel (allebei prut), maar dit geeft weer hoop!

Musicman10 schreef:

Heb even gegoogled.....maar het blijkt allemaal toch echt zo gegaan te zijn.Dus volgens mij is deze film niet geromantiseerd.

Link eerder forumbericht

Ik heb zelf niet gezocht, maar lees dit evenMusicman10.

John Milton

Tsja. Ik heb hem na me wekenlang in de discussies gemoeid te hebben eindelijk gezien.

Het viel me mee, ik twijfel zelfs tussen 2,5 en 3* maar rond het toch naar beneden af.

wellicht later uitgebreider stukje. Maar ik vond het vrij troeperig, al waren bepaalde stukken nog best spannend. Maar er waren meer dingen waar ik moeite mee had.

pablo7727 schreef:

mensen die dit niet top vinden. Die de spanning niet voelen wat die mannen hebben gevoeld, kunnen beter uitloggen op moviemeter…. wat een TOP film

pablo7727 schreef:

jij kan beter sesamstraat een cijfer geven. Je begrijpt de film niet.

Volgens mij begrijp jij MovieMeter niet helemaal: Je kunt hier namelijk Sesamstraat geen cijfer geven. Hoewel...

Om nou mensen die het met jouw 5 sterren niet eens zijn gelijk een gebrek aan begrip aan te rekenen is totale waanzin. We kunnen ook wel allerlei (onzinnige) conclusies gaan trekken over intelligentie en smaak bij iemand die Jason Statham als profile pic heeft en Achtste-groepers Huilen Niet 5 sterren geeft. Zegt dat alles over die persoon? Moeten we daaruit concluderen dat diegene zijn filmsmaak het pre puberale nauwelijks is ontstegen? Nee, dat is simplistisch. Net zoals jouw twee bovenstaande berichtjes overkomen.

die John Milton ...

Ah, zo bedoel je het. Goed beargumenteerd man, nu snap ik wat je bedoelt.