• 9.371.830 stemmen

Geregisseerd door: Sonny Laguna en Tommy Wiklund

Met onder meer: Johannes Brost, Amanda Renberg en Patrik Almkvist

Gesproken taal: Zweeds

Plot Vittra

"Say Goodbye to Your Friends"

Ida en Albin vormen een gelukkig koppel. Ze zijn op reis naar een chalet in de Zweedse bossen, om daar de vakantie door te brengen met hun vrienden. Onder de vloer van de vakantiebestemming wacht hen echter een kwaadaardige verrassing. Het gevaar blijkt te maken te hebben met het duistere verleden van het land.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Decec

Decec

ook zonder speelduur... mag dat?

avatar van Spartaan1986

Spartaan1986

Plot klinkt wel leuk, alleen zal hij wel erg slecht zijn gezien de regisseurs. Jammer dat er uit Scandinavie ook steeds meer C-horrors komen.

avatar van Lui

Lui (crew films)

Decec schreef:

ook zonder speelduur... mag dat?

Ja, tenzij het vermoeden bestaat dat het om een kortfilm gaat natuurlijk. De speelduur kan altijd nog toegevoegd worden, of als het toch om een kortfilm blijkt te gaan kan de film verwijderd worden..

De speelduur van deze film is volgens deze bron overigens 95 min.

Klik

avatar van Boeikens

Boeikens

Dit lijkt me wel iets

Leuk.

Al is het dan niet helemaal geslaagd. Iets te duidelijk dat de regisseurs zowel wat budget als ervaring missen, vooral bij de wat knulligere scenes waar het camerawerk en enkele effecten dan voor de afwerking moeten zorgen.

Maar verder een leuk, bijna origineel filmpje. De intro is ietwat suf maar duurt een goeie 20 minuutjes. Daarna is het eigenlijk meteen feest en stopt het niet meer voor een goed uur lang. Je krijgt een soort van Zweede officieuze Evil Dead remake, maar met een stevigere zombie insteek. Een huisje in het bos, basement dwellers, infecties en een hoop bloed.

Het merendeel van de film ziet er aardig uit, acteerwerk is niet denderend maar volstaat en de gore mag er ook best zijn. Duurt na verloop van tijd misschien allemaal net iets te lang (10 minuutjes minder was beter geweest), maar het vermaakt absoluut en het oogt op het einde aardig twisted daar in dat huisje.

Niet genre-fans missen waarschijnlijk een paar nuances die deze film onderscheiden van 100 andere, maar voor de liefhebber best leuk.

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Vond Madness (2010) al een leuke samenwerking, al zie ik daar niet zo snel een positieve Onderhond verschijnen... dus dit klinkt veelbelovend

avatar van Shinobi

Shinobi

Niet zo hoogstaande Zweedse variant op Evil Dead.

Ik zie dat ik van één van de regisseurs Sonny Laguna al Blood Runs Cold (2011) heb gezien en die vond ik niet al te denderend. Mede ook doordat de Zweedse cast Engels sprak, gelukkig zijn ze in Whither hiervan afgestapt.

Qua verhaaltje stelt het niet al teveel voor en het is duidelijk te zien dat de film leentjebuur heeft gespeeld bij Evil Dead. Desondanks zitten er een paar dingen in die het ietwat origineel maken. Je moet als kijker alleen wel eerst door het enigszins suffe intro van dik 25 minuten zien door te komen - zoals Onderhond al aangaf -, maar dan staat je wel een hoop bloederigheid en gore te wachten.

Helaas vond ik de pacing soms te langzaam, dan gebeurt er net iets gruwelijks en dan zakt de film weer in wachtende tot het volgende horrormoment. Het matige acteerwerk helpt hier ook niet bij en tegen het einde aan wordt het hele gebeuren iets te lang gerekt.

Al met al toch wel een vermakelijke horror om eens gezien te hebben, alleen al om de gore.

Kleine 3,0 sterren.

avatar van Boeikens

Boeikens

Zweedse Evil Dead variant.

Zonder de komische insteek maar met een pak meer bloederige gore.

Voor de genreliefhebber een must see.

avatar van Noodless

Noodless

Zweedse low budget ' Evil Dead' variant die verbazend goed uitpakt

Het verhaaltje komt na een klein half uurtje goed op dreef en weet de kijker te vermaken met heel wat gore en spannende momenten. De bloederige scènes zien er vaak goed uit en er is heel wat te beleven. Bepaalde shots zijn letterlijk een schot in de roos. De gore wordt voortreffelijk in beeld gebracht. De sfeer is ook prima. Een film die mij althans wist te verrassen. 8/10

avatar van Spartaan1986

Spartaan1986

De film duurde zeker een kwartier te lang. Beetje jammer want het werd wat langdradig.

Vrij gore Evil Dead kloon met een klein budget maar er wordt toch wel het maximale uit gehaald. Qua sfeer deed het me erg denken aan de slasher/demon films van eind jaren 70/begin jaren 80. Zonder schaamte en puur voor de liefhebber(s).

avatar van EVIL '84

EVIL '84

Erg leuke verassing uit Zweden! Net ontdekt en ondanks dat het een low budget film is weten ze er toch iets leuks van te maken. Lekker goor af en toe dankzij de best aardige special effects. Zoals hierboven ook al beschreven staat vond ik de film op het einde nét iets te lang duren, had iets meer vaart in gemogen. Af en toe maken de personages domme horror cliché beslissingen waardoor de actie wegzakte. Ondanks dat heb ik me prima vermaakt met deze Zweedse Evil Dead!

avatar van alexspyforever

alexspyforever

Laag gemiddelde maar de mensen die iets geschreven hebben zijn bijna unaniem positief. Zoals de poster al zegt de Zweedse variant van Evil Dead maar dan zonder de humor maar met even saaie karakters zonder al te veel diepgang. Ja er is zelfs eentje die wel iets weg heeft van Ash die uiteindelijk ook de final boy zal zijn. De gore is dan wel goed, tempo is echter erg onevenwichtig, saaie actie. Weer zo een remake/nieuwe adaptatie van een gekend concept uit de USA maar omdat het uit Europa komt wordt het als verfrissend bestempeld. Maar In werkelijkheid zie ik een goedkope kopie/aftreksel zonder eigen smoel.

avatar van joolstein

joolstein

Fijne en verontrustende, no-nonsense horrorfilm. Het is dan ook niets meer dan een zeer goedkope en domme verkooptruc om op de poster "De Zweedse Evil Dead" te zetten. Want er is hier geen eigenzinnige, sarcastische hoofdrolspeler. Er is hier geen Ash-equivalent. Geen kettingzaag als hand. Geen POV-stijl camera-werk. Geen Necronomicon enz. Het is het groepje vrienden dat naar een hutje in het bos gaat en daar een vorm van horror overkomt. Een verhaallijn die al veel vaker hebben gezien! Alsof we die allemaal moeten vergelijken met de Raimi-klassieker? Het hutje in het bos is een slimme en kostenbesparende setting, die mits het goed wordt uitgevoerd zeker een meerwaarde heeft.

En dat doet deze film! Vanaf de start springen we er meteen in, niks eerst je vermoeien met een lang kennismakingsverhaal. Nee bam... bloed vanaf het begin (de rest komt later wel) en stoppen met gore doet de film niet meer! Ja zekers we hebben het allemaal weleens eerder gezien! Maar de effecten zij hier fantastisch, met veel verontrustende beelden in de hele film, helemaal tot aan de laatste momenten. En we hebben het hier over praktische effecten, niet over CGI.

Binnen het Horror-genre, is het vrij moeilijk om met een ​​interessante of op zijn minst inventief onderwerp te komen wat nog niet is geëxploiteerd. Deze film doet ook nergens een poging omdat te zijn maar als ik de som der delen optelt; een plezierige horrorfilm met redelijk laag budget maar met effecten van hoge kwaliteit dan is dit absoluut wel één van de betere binnen het hutje in het bos (The Cabin in the Woods) subgenre.

avatar van klara

klara

• 20367 stemmen

Mij prima bevallen horrorfilm waarin de jongelui al vrij vroeg aan de bak moeten om hun

huid te redden en gaat de actie vrijwel non-stop door naar het einde toe, de film alleen

daarom al te prijzen. Met meerdere gave scenes, terwijl het acteerwerk ook zeker niet slecht

is. Niet een zombiefilm al heeft het er wel weg van: Men heeft hier te stellen met een

mysterieuze, kwaadaardige macht uit het verleden. De witte, zielloze ogen die bij de

slachtoffers eerst een bloeddoorlopen uiterlijk aannemen, zijn ook lekker creepy. Behalve

enkele scenes in de buitenlucht spelen de verwikkelingen zich vooral af in een hut, een

inmiddels al zo vaak beproefde, beperkte setting wat in legio horrorfilms niet maar hier

weer eens doeltreffend werkt. Een horrorfilm zonder pretenties, gewoon rechttoe rechtaan

voor een lekker potje griezelend vermaak.