Im Toten Winkel - Hitlers Sekretärin (2002)
Genre: Documentaire / Biografie
Alternatieve titel: Blind Spot - Hitler's Secretary
Oostenrijk
Geregisseerd door: André Heller en Othmar Schmiderer
Met onder meer: Traudl Junge
Gesproken taal: Duits, Spaans en Italiaans
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Plot Im Toten Winkel - Hitlers Sekretärin
Documentaire waarin de 81-jarige Traudl Junge voor het eerst voor de camera over haar leven spreekt. Junge was vanaf 1942 tot aan de dood van Hitler zijn privé-secretaresse. Ze werkte met hem in zijn hoofdkwartier Obersalzberg, zijn Bavarische residentie in Berchtesgaden en ook tijdens de laatste weken van het nazi-regime in Hitlers bunker in Berlijn. Hij dicteerde zijn laatste wil en testament aan haar. In de lente van 2001 lukte het André Heller om Traudl Junge ervan te overtuigen dat haar persoonlijke verhaal fascinerend en historisch belangwekkend genoeg was om vast te leggen. Jaren van contemplatie en zelfanalyse stellen Junge in staat terug te kijken op de periode uit haar leven waarin ze dagelijks met Hitler omging.

Stephan
Fascinerend. Je rook zowat de amandellucht die de laatste dagen in de bunker hing...
*edit* hier kan Leny nog wat van leren...

Zeer indrukwekkende documentaire!
Ik kreeg vanaf het begin van haar verhaal meteen sympathie voor de vrouw.
Ze is zich (inmiddels) goed bewust van de tegenstrijdigheden en kan heel goed vertellen, nuanceert haar verhaal goed. Een prachtig document.
Ze deed me trouwens denken aan de oude Anna uit de Tweeling.

EmDee
Tja, alleen maar een interview heeft weinig met film te maken.
Ook al was het verhaal zeker indrukwekkend te noemen.

Daarin zit juist de kracht van de film. Beoordeel een documentaire svp als een documentaire.

EmDee
Je hebt docu's en docu's maar had dan tussendoor enkele beelden laten zien van Hitler en Braun of Hitler en Goebbels want die beelden bestaan namelijk!

Stephan
Tja... welk plaatje laat je zien van Hitler. Die waar hij vriendelijk glimlacht en zich voorbereidt op zijn speech, of daar waar het slijm in de ronte vliegt en hij zo'n demonische blik heeft... Snap je? Nu beïnvloed je als maker dus het verhaal. En dit is háár verhaal en daardoor veel aangrijpender.

Mee eens. En de beelden van Hitler hebben we al eens vaker gezien.
Ze vertelt het zo levendig, dat het verhaal zich in je hoofd vertaalt naar beelden. Het prikkelt de fantasie.
Ik zeg niet dat elke documentaire zo zou moeten zijn, maar hier vind ik het goed op zijn plaats.

wackyboy
Fantastisch, deze documentaire. Wat bijzonder ook dat er nog een ooggetuige is van wat er gebeurde tijdens de laatste dagen van Hitler.
Ik vond de vorm van de documentaire ook prima. Het feit dat ze haar zelf ook nog eens commentaar laten leveren op beelden van de gehouden gesprekken met haar vond ik ook wel een goede vondst. Ze komt ook erg geloofwaardig en sympathiek over in deze documentaire en laat zien dat in een oorlog niet alles zwart wit is. Misschien een goede tegenhanger voor the Pianist (even verwijzend naar de discussie die we daar hadden over het feit dat the Pianist de Duitsers teveel als "slecht" zou afschilderen)

renske
Indrukwekkende documentaire.
Het blijft elke keer dat ik iets lees of hoor of zie over 'twee gezichten' van mensen iets verbijsterends (bijv. ik kan mij een documentaire herinneren waarin een jood vertelt dat hij een zeer hoffelijke Duitser was tegengekomen tijdens WO II die het ene moment een kind zacht over de bol aaide en het volgende moment de opdracht gaf het naar de gaskamer te voeren - want het hogere doel heiligt alle middelen). Het is onder andere die dubbelheid die zo maakt dat we waakzaam moeten blijven voor mooie woorden, charmante uiterlijkheden en praten in abstracties - want vooral dat praten in abstracties is zo misleidend.
Junges eerlijkheid vond ik zeer confronterend. Dat ze zei dat ze uit nieuwsgierigheid ging werken voor Hitler en dat ze zichzelf dat eigenlijk nooit kon vergeven... dat vind ik zoiets ergs. En toen dat voorbeeld van Sophie Scholl (Die Weisse Rose was ook zo'n indrukwekkende film - helaas lang geleden dat ik die heb gezien) die van dezelfde leeftijd was en die zat wél in het verzet. Het gekke is dat (en dat is het zo enorm sympathieke aan deze vrouw) ze volstrekt niet om medelijden of troost vraagt. Want ze is zich zo bewust van het leed dat veroorzaakt werd vanuit de Berghof.
Wat Wackyboy zegt dat de vorm heel goed gekozen was met dat ze gefilmd wordt als ze zichzelf ziet vertellen, onderschrijf ik. Eénmaal zegt ze over zichzelf dat het zo anekdotisch is wat ze vertelt over Hitler. En ik moet toegeven dat ik het spannend vond om te horen hoe zo'n man zich gedroeg privé. Tegelijkertijd heeft dat ook een functie vind ik. Sommige mensen maken zich zo makkelijk af van Hitler als dat het een 'monster' is. Dat dat geen mens kan zijn. Maar het volstrekt verbijsterende is nu juist dat hij dat wel was. Het 'monsterlijke' laat zich misschien niet zo makkelijk herkennen. Maar dan nog. Junge kreeg niet voor niks rillingen over haar lijf toen ze Hitler zichzelf een 'genie' durfde noemen.

EmDee

Helaas is ze ondertussen overleden.
Op de dag van de premiere...

Helaas is ze ondertussen overleden.
Op de dag van de premiere...
Serieus?
Serieus:
Deze documentaire is zometeen (om half 9) op NL3 te zien! Een must-see!

Blood Duster
Zeer vermakelijk tijdsdocument. deze docu hadden ze als bonus bij "Der Untergang" moeten proppen.
Traudl Junge verteld warheidsgetrouw wat zich in die dagen afgespeeld heeft, zeer indrukwekkend.

LZA
Ordinaire propaganda! : http://www.youtube.com/watc...

Goed nieuws voor fans van 'Een Huis Vol': serie krijgt emigratie-versie

'Abeltje'-producent Burny Bos (79) overleden

Deze nieuwe titels op Disney+ kun je tijdens de decembermaand kijken

Het gaat weer beter met 'Jackass'-ster Bam Margera: Acteur honderd dagen clean

Sophie Scholl - Die Letzten Tage