• 9.374.652 stemmen

The Count of Monte Cristo (2002)

Avontuur / Actie | 131 minuten

Genre: Avontuur / Actie

Oorsprong: Ierland / Zwitserland / Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Kevin Reynolds

Met onder meer: Jim Caviezel, Guy Pearce en Richard Harris

Gesproken taal: Spaans, Engels en Italiaans

Releasedatum: 6 juni 2002

Plot The Count of Monte Cristo

"Prepare for adventure. Count on revenge."

De schipper Edmond Dantes wordt onterecht veroordeeld van verraad na een brief aangenomen te hebben van de verbannen Napoleon. Zijn 'beste vriend' Fernand is verantwoordelijk voor het feit dat hij opgepakt wordt, aangezien hij uit is op de verloofde van Edmond. Dantes komt vast te zitten op het Chateau d'If, waar hij wraak zweert op de personen die verantwoordelijk zijn voor zijn arrestatie.

Edmond Dantes

Luigi Vampa

Albert Mondego

avatar van Ferry99

Ferry99

Een zeer vermakelijke film..! Hele goede verhaallijn die vanaf het begin boeiend is..

Verder vondt ik dat James Caviezel en Guy Pearce prima acteerwerk leverden.

Deze film verdient een dikke 4!

avatar van josseheijmen

josseheijmen

Kerstvakantie, kerstavond, toch maar opgezet, even kijken of het iets is. Titel doet mij zeer bekend aan maar had geen idee wat het verhaal inhoudt. Ik dacht, zal wel boekverfilming zijn van een klassieker.

Na 20 minuten was ik klaar om af te haken, film deed me te weinig. Ik zei al tegen mijn vriendin: "Okee, ik ga stoppen. De tv is voor jou." Ben ik blij dat ik door heb gekeken! Er was nl. nog een vleugje hoop en verwachting, had vooral te maken met Pierce (ik heb veel waardering voor Memento en LA Confi) maar ook wel met de mij onbekende acteur (of zo leek het toch) die Edmond Dantes gestalte geeft. Wow, Caviezel, Passion... iedere herinnering aan die film geeft me rillingen.

Ik heb mij zeer vermaakt met deze film. Een heerlijk verhaal over afgunst, groot onrecht, kameraadschap en wraak. En liefde, uiteraard. (Hollywoodfilm zonder het obligate liefdeslijntje? Nee, natuurlijk niet)
Slechts de laatste ongeveer 15 minuten (het eindgevecht en afwikkeling) nopen mij om geen echt hoge waardering te geven.

avatar van OlafK

OlafK

The Count of Monte Cristo is met zijn 131 minuten aan de lange kant, maar verveelt geen moment. Het eerste half uur heeft echt een introducerende functie, daarna is de film een aaneenschakeling van spannende momenten.

James Caviezel vult zijn rol als Edmond Dantes prima in. Richard Harris, inmiddels overleden maar bekend van zijn rol als Albus Dumbledore in de eerste Harry Potter-films, speelt echt een geweldige rol als oude priester die samen met Dantes in een cel zit. Daarnaast vond ik ook dat Luis Guzmán een vermakelijke rol had. Hij is een acteur die vaker in een bijrol speelt en in deze film pakt dat goed uit.

Mooi decor, prima acteerprestaties en een aardig verhaal. Is er dan niets negatief te vermelden?

Jawel. Er is werkelijk niets origineels te vinden en zodoende heb je continu het gevoel alles al eens eerder geziet te hebben. Het maakt de film weinig speciaal, maar desalniettemin niet minder vermakelijk. 3,5 sterren.

avatar van Rudeo

Rudeo

Duidelijk een boekverfilming omdat er zoveel mogelijk in de film is gepropt, is dit een minpunt? Valt mee, ik moet zeggen dat ik erg genoten heb. Alleen kreeg ik hier wel moeite met het einde, want dat eindgevecht leek me toch een beetje overdone, je kon het ook aan de acteur zien, hij had er eigenlijk geen zin meer in maar besloot toch nog maar het gevecht aan te gaan met Fernand.
Voor de rest waren de acteer prestaties goed, vond de switch tussen de jonge en oude Dantes best sterk. Dat hij 131 minuten duurde kon ik mij totaal niet aan storen, had geen slaap neigingen waar veel mensen hier op moviemeter vaak op wijzen en dat is denk ik een pluspunt.

avatar van schram101

schram101

Stoere film over een het leven van een schipper wiens leven wordt overheerst door wraak. Hoogstaand acteerwerk en goede muziek afgewisseld met mooie beelden en natuurlijk een sterk plot zorgen ervoor dat dit een sterke film is.

Richting het eind van de film had ik het idee dat het een slecht, standaard eind zou worden, toen Dantes en Fernand op gingen dueleren. Toch is dit niet zo en vooral door onderstaande quote kon ik het einde goed waarderen..;)

''I'm a count, not a saint..!''

avatar van booyo

booyo

Hoe ik hier ooit 3,5* voor heb kunnen geven? Heb de film laatst voor de tweede keer gezien en vond het echt een hele goeie film. Het deel Dantes in de gevangenis zat was zeker beter dan het tweede deel, hoewel ook het tweede deel mij meer dan gemiddeld vermaakte. Goede cast, goed verhaal, gewoon heel goed geheel.

En wat mij betreft is voor Dagmara Dominczyk een speciale vermelding waard, wat een wonderschone vrouw..

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Ik vind films altijd mooiwaarin mensen ten onrechte worden opgepakt, zoals ook in shawshank redemption bijvoorbeeld en dat ze stukje bij beetje haat aan het opbouwen zijn en dat ze dan met doorzettingsvermogen en slimheid toch hun wraak kunnen halen.
Ik dacht dat dit een extreem romantisch verhaaltje zou worden, maar dat viel heel erg mee. Genoeg spannings-momenten. Caviezel speelde ook weer goed en paste ook goed in deze rol.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

De film neemt een loopje met het oorspronkelijke verhaal (waarvan ik alleen zojuist de samenvatting op Wikipedia heb gelezen, haha) maar ik snap sommige keuzes wel.

Sommige dingen zijn vereenvoudigd, andere dingen zijn er aan toegevoegd (de priester, Luis Guzman) om dingen in de film wat meer entertainend en geloofwaardiger te maken.

Ook de afloop is nogal veranderd om een wat meer Hollywoodachtige climax te krijgen.

Ik heb het boek zoals gezegd nooit gelezen dus dat stoort me allemaal niet. Ik heb dus ongestoord kunnen kijken naar prima acteerwerk, mooie sets en redelijk wat spanning.

Zeer entertainende film.

avatar van Near_Dark

Near_Dark

Het begin vond ik middelmatig, op zijn minst !
Het werd pas interessant toen Dantes gevangen werd gezet, zijn zware gevangenis regime werd goed in beeld gebracht met de nodige harde scènes. Vanaf dan bleef ik geboeid verder kijken.

Zijn zoektocht naar de schat en transformatie tot Graaf waren ook nog goed maar eenmaal op het verjaardagsfeest van Fernand's zoon werd het terug een pak minder, een beetje zoals in het begin...

Alles wordt mooi in beeld gebracht, daar niet van, maar de onopvallende soundtrack en middelmatige begin- en eindscènes zetten alsnog een domper op wat een indrukwekkende Avonturenfilm had kunnen zijn.

6,5/10.
Een onderhoudend avonturenfilmpje met een zeemzoet einde.
Leuk om eens gezien te hebben, niet meer maar ook niet minder.
De Engelse uitdrukking "crowd pleaser" is hier helemaal op van toepassing

avatar van mister blonde

mister blonde

Redelijke film. Ben benieuwd wat dit in handen van een echt goede regisseur was geworden. Ik ben dol op die oude avonturenfilms en ik vind dan ook dat er tegenwoordig veel te weinig worden gemaakt en op de een of andere manier zijn veel avontorenfilms die dan wel gemaakt worden, amper de moeite waard. Deze film is wat wisselend van kwaliteit. Enerzijds is deze versie van the Count of Monte Cristo een lekker ouderwetse swashbuckle film. Film kent verspreid over de speelduur wel zijn hoogtepuntjes, zoals het aardige begin op Elba bij Napoleon, de ontsnapping uit de gevangenis, het mesgevecht op het strand, of het schatjagen. Tegelijk is 'hoogtepunt' al weer wat te veel eer.

Grootste probleem is eenvoudigweg dat de film de fun mist van bijvoobeeld oude Curtiz-Flynn samenwerkingen zoals the Sea Hawk en Captain Blood. Film neemt zich veel te serieus. Met name Caviezel pakt zijn rol veel te zwaar op en is eenvoudigweg niet goed gecast. Het leek wel of hij al in voorbereiding was voor the Passion of the Christ. Pearce begrijpt het al wat beter, maar ik denk dat er eenvoudigweg 1001 betere kandidaten waren om een lekkere badgay neer te zetten. Ook het meerendeel van de rest van de cast heeft het amper begrepen. Veel te krampachig. Ga toch lekker los in zo'n film. Begin wel fan te worden van Harris. Vond hem in Harry Potter ook met kop en schouders boven de rest van de cast uit steken en hier doet hij dat, in de beperkte screentime die hij krijgt, weer.

Verder hadden er meer grapjes, kwinkslagen en vermakelijke terzijdes in gemogen en had het drama gedeelte tot op een minimum beperkt mogen worden.

Maar ach, heb me toch redelijk vermaakt. 3,5 sterren kan ik hier met een beetje goede wil wel aan kwijt. Een half punt bonus bij gebrek aan beter in het genre momenteel.

avatar van Movsin

Movsin

Zag nog maar twee filmversies van deze Alexandre Dumas-roman en er zijn er meerdere.

Blijft het in de eerste plaats een romantische en avontuurlijke bedoening en al is deze versie met Caviezel best goed, mijn voorkeur gaat zonder twijfel uit naar deze met Jean Marais in de hoofdrol, aangrijpender en geloofwaardiger.

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Een week geleden gezien en er zowat niks van onthouden..

Deze film maakte bijzonder weinig indruk op me. Wat me vooral bij is gebleven bij het zien van deze film is dat ik moeite moest doen om de film in z'n geheel af te zien.

Gelukkig is dat gelukt zodat ik er wel een eerlijk en fatsoenlijk oordeel over kan vellen.

Het enige pluspunt aan de film is de cast. Die is behoorlijk goed. James Caviezel, Guy Pearce en Richard Harris doen hun uiterste best om wat van hun rol te maken.

Helaas boeide het me allemaal niet zo. Saaiheid troef eigenlijk..

Het duurde me allemaal wat te lang en het missen van een climax weegt zwaar mee in het uitbrengen van m'n stem.

Eigenlijk vind ik de film 'the Count of Monte Christo' enorme afbreuk doen aan het geweldige boek.

Onvoldoende!

avatar van K. V.

K. V.

Deze eens bekeken maar 'k wist eigenlijk totaal niet waarover het zou gaan, maar het is een aangename verrassing geworden. Het verhaal boeide me eigenlijk wel van begin tot einde. De cast deed het goed en het was eens leuk om Luis Guzmán eens in een andere rol te zien.

'k vond het een vermakelijke film en blij dat 'k hem eens heb gezien. 'k hoef hem wel niet direct terug te zien, maar 'k heb het me zeker ook niet beklaagd.

Een zuivere avonturenfilm zou 'k het zeker ook niet noemen, eerder avontuur/drama/speelfilm.

avatar van scorsese

Goeie film waarin een schipper onschuldig wordt verbannen naar een gevangenis-eiland. Een avontuurlijk verhaal gebasseerd op het bekende boek van Alexander Dumas. Niets nieuws of origineels, ook niet in de uitvoering. Maar het ziet er allemaal verzorgd uit en is ook zeker vermakelijk. Ook een fijne cast die niet telleur stelt.

avatar van Leno

Leno

Aardige actiefilm met een vermakelijk verhaal,goed tempo en een aardige cast. Het is niet altijd even geloofwaardig wat toch wel jammer is. De actiescenes en de geloofwaardige karakters (dankzij de goede cast) maken dit voor een groot gedeelte goed.

avatar van BBarbie

BBarbie

De verhalen van Alexandre Dumas zijn zo mooi, dat het niet verwonderlijk is dat zij al talloze malen verfilmd zijn. Van Dumas’ boeken vind ik het verhaal over de Graaf van Monte Cristo het mooiste. Dat komt misschien omdat ik al op jonge leeftijd erg onder de indruk was van de Franse film uit 1954 met Jean Marais in de titelrol.

Ook van deze versie uit 2002 van Kevin Reynolds heb ik erg genoten, al kreeg ik tijdens het laatste deel van de film, vanaf de ontsnapping uit de gevangenis, een beetje het gevoel dat de filmmakers gedacht hebben: “grote stappen, gauw thuis”. Dat is zonde, want zeker dat tweede deel van het verhaal is heel erg mooi. Niettemin een heerlijke film.

avatar van fredkaps

fredkaps

De allerbeste versie vind ik nog steeds degene met Gérard Depardieu uit 1998 (Le Comte de Monte Cristo), hierin worden alle missende stukken die ik hier mis uitvoerig behandeld.

Ga er maar eens lekker voor zitten en geniet van deze miniserie van ca. 400 minuten,

je verveelt je geen minuut

Le Comte de Monte Cristo

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Goed.

Bijzondere cinema is dit niet, goede cinema wel. Avontuurlijk, vlot, een beetje tragisch ook wel; het zit allemaal wat in de film. De film is goed gevuld, zonder te slabakken of onnodige scènes voor te schotelen. De climax van het verhaal had misschien nog wel iets beter gekund.

Met de cast heeft de film ook wel een grote troef. Jim Caviezel heeft het uiteindelijk niet kunnen waarmaken als leading actor in Hollywood, maar is wel gewoon een degelijke acteur. Toch zijn het de bijrollen die voor een voldoende stevige basis zorgen. Guy Pearce ook, maar vooral Richard Harris en Michael Wincott zetten leuke rollen neer.

Visueel zorgt regisseur Kevin Reynolds voor de nodige troeven. De locaties en sets zijn uitstekend gekozen, de soundtrack is oké. Actiescènes zoals het duel zijn ook dik in orde. De speelduur wordt voldoende benut, al is het mij in zijn geheel net te sentimenteel bij momenten.

3,5

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Een vaardig gemaakte, sfeervolle en mooi gefotografeerde versie van het klassieke verhaal, met twee perfecte hoofdrollen, twee uitstekende bijrollen (hoewel Richard Harris hier al 70 jaar oud is beweegt hij zich nog opmerkelijk soepel en krachtig, en Luis Guzman is aandoenlijk èn sluw als Dantes' "bodyguard" Jacopo) en genoeg vaart om de volle twee uur te boeien. En hoewel ik best een fan ben van de Austrian Oak ben ik toch wel blij dat "Arnold Schwarzenegger turned down the role of Edmond Dantes when the film was in early stages of development." (IMDb-trivia-pagina)

avatar van Rowinos

Rowinos

Verrassend goede verfilming van 'het origineel'. Goede soundtrack en goed geacteerd in de meeste gevallen. Ik had het idee dat ik naar een echt jongensavontuur aan het kijken was en kreeg nostalgische gevoelens naar soortgelijke vertoningen als Floris en Sindala. Het verhaal is verder wel wat dunnetjes uitgewerkt vergeleken met de mini-serie die in vele opzichten beduidend beter was. Verder meer dan prima avonturenfilm met genoeg spanning, tragische momenten en toffe decors.

avatar van IH88

IH88

“What happened to your mercy?”

The Count of Monte Cristo is het ultieme wraakverhaal naar het boek van Alexander Dumas. Onterecht opgesloten worden in een kleine cel, je beste vriend die je heeft verraden, je grote liefde en kind die van je worden afgenomen etc. Een mens wordt voor minder wraakzuchtig.

Het eerste gedeelte (de gevangenschap) is duidelijk het sterkst, met het tweede gedeelte (het wraakverhaal) dat soms wat afgeraffeld aanvoelt. Gelukkig zijn Caviezel, Pearce, Dominczyk en Guzmán sterk op dreef, en de aankleding van de film is ook fantastisch gedaan. ‘Revenge is dish best served cold’, en dat geldt zeker voor Edmond Dantes. Het feel good einde voelt dan ook verdient.

avatar van TMP

TMP

Een prima film, naar het klassieke verhaal van Alexandre Dumas. Het boek heb ik niet gelezen, dus ik was niet al te bekend met het verhaal. Deze film is in ieder geval zeker de moeite waard. Goed acteerwerk van de gehele cast. James Caviezel zet Edmond Dantes overtuigend neer en ook Guy Pierce zet hier een prima rol neer. Het plot is boeiend en vermakelijk. De locaties en de overige aankleding is prima.

avatar van kissyfur

kissyfur

Ik heb het boek niet gelezen (maar hij staat nu wel op mijn leeslijst), en was aangenaam verrast door het verhaal. En hoewel het camerawerk niet het meest indrukwekkend of vernieuwend is, zijn acteerwerk (en met name Pearce), locaties, props en muziek prima in orde.

Alleen de speelduur. Zoveel pagina’s in een speelfilm stoppen, dat merk je toch. Sommige scènes blijven aan de oppervlakte hangen, terwijl ze wel wat uitgediept hadden mogen worden. Vooral in de tweede helft van de film. Hij had van mij wel een half uurtje langer mogen duren om daar ruimte aan te bieden. Misschien dus toch de serie maar proberen te vinden.

avatar van Brabants

Brabants

The Count of Monte Cristo is een geweldige kostuumfilm met een heerlijk verhaal wat een evenzo heerlijke opbouw kent. Iets wat je met gemak zo om de tijd eens kunt blijven zien. Enige smetje is toch echt dat de wraak in de eindscene toch qua zoetigheid heeft weten in te leveren. Lijkt alsof een geweldige film daar blijft stilstaan en alle intensiteit verloren raakt. Echt een anticlimax, jammer, jammer, jammer. Niettemin een heerlijke film!

avatar van FlorisV

FlorisV

De hoes vind ik erg verwarrend je lijkt wel Antonio Banderas te zien. Maar het is dus Jim Caviezel. Zijn ooit trouwe maar te jaloerse vriend Guy Pearce verraadt hem. Het is het ultimate wraakverhaal. Waar veel andere verhalen de keerzijde hiervan graag belichten, vertelt het hier een verhaal van iemand die jarenlang broedt op een doorwrocht, uitgekookt plan.

De film ziet er goed uit en heeft genoeg vaart. Hoewel liefhebbers van het boek het waarschijnlijk te kort door de bocht vinden. Echt raar vond ik dat sommige lieden Dumas niet herkenden als hij terugkeert als de mysterieuze graaf. Ook na zoveel jaar zou dat toch moeten lukken. De manier waarop Dumas ontsnapt is ook wel eentje waarbij je tig dobbelstenen opgooit en dan een zes krijgt op allemaal...maar goed het is aardig bedacht.

Casting is prima. Caviezel straalt de naiviteit uit die past bij de jonge Dumas. Pearce speelt overtuigend een kwal. Aardig om nog een piepjonge Henri Cavill te zien, later Superman. James Frain als de onbetrouwbare en kille Villefort is ook goed.