menu

Tombstone (1993)

mijn stem
3,51 (798)
798 stemmen

Verenigde Staten
Western
130 minuten / 134 minuten (director's cut)

geregisseerd door George P. Cosmatos
met Kurt Russell, Val Kilmer en Sam Elliott

1879. Na de burgeroorlog begint Wyatt Earp een nieuw leven met zijn broers in Arizona. Zijn vriend Doc Holliday gaat met hem mee in de hoop dat zijn TBC geneest. Ze verdienen goed en kunnen zich overal buitenhouden tot zijn broer Virgil de misdaad in de stad niet meer kan aanzien. Wyatt krijgt het zelf ook moeilijk omdat zijn vrouw opium gebruikt en hij verliefd wordt op een actrice.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=XTWYKf5hXIg

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Chuck Taylor
3,5
Prima western. Lang niet zo gestileerd als een Leone, maar goed vermakelijk met een mooie vertelling van de Wyatt Earp bio. Uitschieter hier is duidelijk de glansrol van Val Kilmer, wat een karakter. In het begin even wennen aan het gelikte uiterlijk en het accent van Kilmer, maar als continu bezwete tuberculosis-lijder, die weinig zegt maar ontzettend welbespraakt is (zelfs in het Latijn) en iedereen met een snelle handbeweging uitschakelt, is het puur genieten. Beste rol van Kilmer veruit (en dat met Heat in gedachten).

avatar van missl
3,0
Leuk verhaal maar best traag waardoor ik mijn aandacht er niet bij kon houden.

avatar van BBarbie
3,5
Heel aardige western, die –afgaande op de verhalen die over de legendarische Wyatt Earp en zijn broers bekend zijn– redelijk in de buurt blijft van de waargebeurde feiten, in tegenstelling tot andere verfilmingen van het OK Corral-incident.
IJzersterke rol van Val Kilmer als de zieke Doc Holliday. Maar het is de charmante Dana Delany, die schijnbaar met gemak elke scène steelt waarin zij te zien is. Jammer dat zij maar sporadisch bioscoopfilms gemaakt heeft.

avatar van fun in acapulco
4,0
Vooral de sterke acteerprestaties vallen op. Die zijn me bijgebleven.

avatar van mr rumson
4,0
Er zijn al heel veel films gemaakt over Wyatt Earp waarvan dit toch wel een van de betere versies is.
Van de vele versies komt deze film het dichtst bij het ware legendarische verhaal .
De acteurs en actrices zijn goed op dreef waarvan Val Kilmer als Doc Holliday echter boven de rest uitsteekt .
Powers Booth als curly bill vervulde zijn schurkenrol overtuigend. Hij deed mij zelfs denken aan Lee Marvin als Liberty Valance.
Maar ook met de actie zit het meer dan goed in deze western.
Het stadje Tombstone ziet er sfeervol uit, zoals je dat mag verwachten van een goede western.
Als je het aan mij vraagt is dit toch wel een van de beste westerns die er in de afgelopen 25 jaar gemaakt zijn.

avatar van Donkerwoud
3,0
In het kader van 'klassiekers' die ik voor mijn dertigste gezien wil hebben.

Dat beeld van de besnorde mannen met rifles heb ik al eens gezien in mijn kinderjaren en het maakte mij dan ook zéééér nieuwsgierig naar de film zelf. Uiteindelijk is het er dan nu pas van gekomen, en dan moet ik toegeven dat het niet helemaal is wat ik ervan had verwacht. Het is een tikkeltje een rommelige actiefilm zonder noemenswaardige spanningsboog of enige psychologische ontwikkeling. Misschien nog wel kwalijker voor het genre is dat de actie ook niet erg opwindend gepresenteerd wordt.

avatar van des1
4,0
Als je inderdaad in een malle pietje bui bent, gaat deze film richting je vermaken om mannen met plaksnorren. Opmerkelijk dat deze nog altijd legendarische shootout die 3-4 doden opleverde nog steeds de basis vormt voor films - er kwam er zelfs eentje bijna gelijkertijd uit (ongelukkige timing) en wel met Costner - terwijl nu een beetje treffen tussen gangs een veelvoud aan slachtoffers oplevert. Laatstelijk nog in Waco, Texas. Toch is dit een prima film, met gedegen acteurs. Kurt Russell stijgt boven zichzelf uit en geeft het karakter van Wyatt Earp iets bovenmenselijks mee. Opvallend veel chemistry tussen hem en de vrouwelijke karakter gespeeld door Dana Delany. Naar het einde toe wint de film zelfs aan magie, met een verstild afscheid van Doc Holliday (goeie rol van Kilmer) en een bijna prentbriefkaart einde, die de basis lijkt te willen vormen van de nog immer voortlevende Wyatt Earp legende.

2,5
Heel mooi verzorgd, maar des te erger dat voor zo een overbekend standaard western plot is gekozen.

avatar van Mr-Mcmovie
4,5
Geweldige western. Kan niet geloven dat ik deze nog nooit had gezien, maar nu dus de eerste keer en enorm van genoten. This is a piece of art god damn it.

Wat een cast man man: Kurt Russell, Val Kilmer, Powers Boothe, Bill Paxton, Michael Biehn, Thomas Haden Church, Michael Rooker, Billy Bob Thornton, Billy Zane, Terry O'Quinn maar persoonlijk mijn keuze naar de acteur met de meeste klasse hier was wel degelijk Val Kilmer Dit is zijn beste rol (na Heat dan) zeker weten.

elke scene vond ik genieten vooral die scene met Powers Booth en Michael Biehn en Kurt russel en Val Kilmer in de saloon met hun discussie en het geweldige sarcasme van Kilmer met de show of attitude tussen Biehn en Kilmer dat was geniaal. Ook de muziek was vooral passend.

It appears my hypocrisy knows no bounds.
4,5 sterren.

avatar van Flavio
3,0
Flavio (moderator)
Matige western die dankzij de knappe rol van Kilmer nog op een voldoende uitkomt. Vond Tombstone ogen als een TV-film, met degelijk maar saai camerawerk, en met een vervelende soundtrack. De climax zit op iets over de helft, als Wyatt en Virgil Tombstone verlaten- de vele schietpartijen die daarna volgen komen gehaast over en ontberen iedere spanning.

avatar van Antonev
3,5
Degelijke western, met een ijzersterke cast. Het ziet er allemaal gelikt uit en het verhaal weet te boeien. Helaas wist het nergens het echte western sfeertje neer te zetten (op enkele passages na). Anders was er nog wel een halve ster bijgekomen.

*1879 is overigens wel vér na de burgeroorlog...

avatar van Boneka
3,5
Goede western niet de beste maar wel prettig om naar te kijken. Wat opvalt is dat met name in het begin alle tijd wordt genomen terwijl het eind er wat haastig en wat onevenwichtig uitziet. De balans had hier en daar wat beter verwerkt kunnen worden. Toch kijkt ie lekker weg en ziet er op blu ray goed uit. Had bij blu ray com nogal wat commentaar gehoord dat hij te donker zou zijn. Dat valt reuze mee op mijn 55 inch scherm. Wie The Last of the Mohicans heeft gezien weet pas echt wat te donker is. Nee hij is prima te doen op blu ray. Kleurencontrast ziet er goed uit. Alleen wat last van kleine ruis hier en daar. Audio is top. Klein minpuntje is alleen dat de blu ray versie niet in het Ned. is ondertiteld, maar het Engels is voor deze western goed te doen.

Ander toch klein minpuntje zijn de plaksnorren. Deze zijn op een groot scherm goed te zien, maar goed ik heb me toch redelijk goed vermaakt met een western die bij mij in de top 10 komt.

3,0
Enerzijds noopt het mij te zeggen dat de film wel wat heeft (doelend op de sfeer die het uitademend met zijn decoratieve aankleding), anderzijds maakt het zich er karig vanaf, en dan met name betreffende het narratieve element. De voice-over van Robert Mitchum kan daar weinig aan veranderen. Vooral het romantische subplot is bijzonder matig uitgewerkt, en bevat merkwaardige bokkensprongen die gekunsteld aandoen. Uithangbord is zonder meer het smeulende hoofd van Val Kilmer en zijn subversieve, onverzettelijke houding. Ook de dikbegrensde mustache van Sam Elliiot mag aansprak maken op bestaansrecht.

avatar van Night's Watch
3,5
Typische western, het dorpje Tombstone is zeer vooruitstrevend en de hoofdrollen worden in eerste instantie vervuld door zakenlui. Het geeft een totaal andere sfeer als de minder bruisende dorpen die normaal vaak het toneel vormen. Kurt Russell en Val Kilmer doen het goed met hun rol als enigszins mysterieuze en typische mannen. Ook over de rest van de cast heb ik geen klachten, een ze zetten een sterke prestatie neer.
Het verhaal begint erg intrigerend maar in de tweede helft van de film wordt dit een stuk minder, hier draait het in mijn ogen enkel nog om de gevechten. Dat deze gevechten erg mooi in beeld gebracht zijn maakt dit enigszins goed. Een western die met kop maar helaas niet met schouders boven de 'gemiddelde western' uitsteekt.

avatar van trebremmit
3,5
Zes jaar geleden voor het laatst gezien, en vandaag weer eens uit de kast getrokken, de director's cut in een prachtige verpakking (regio1). Blijft een erg vermakelijke film, en Kilmer steelt de show, maar Russell blijf ik misplaatst vinden, hij komt niet over en zijn affaire met die actrice snap ik niks van, wat een irritant mens.
Er zijn betere westerns gemaakt in de 90's maar deze is zeker niet verkeerd verder, die Ringo was trouwens ook wel een leuk karakter, jammer dat die niet wat meer in beeld kwam in plaats van een aantal suffe personages.

avatar van Melksnor
4,0
Oscar rol val kilmer ? genomineerd niet gewonnen, speelt mischien wel zijn beste rol hier.

3,5
Jammer dat Kurt Russell zo het water in liep zonder geraakt te worden. Die scene zorgt ervoor dat mijn score geen 4 wordt. Wat ongeloofwaardig.

avatar van Brix
4,5
@shrink
Jammer, want het is een historisch feit, hoe ongeloofwaardig het ook moge lijken.
(er is hier al eerder over gesproken)

avatar van MovieHolic
3,0
Aardige western, een beetje van de hak op de tak maar behalve dat prima te doen.

avatar van Snaaf
5,0
Wat een fan -tas -tische film !!!!!

Wat heerlijk dat ik deze nog niet gezien had!

Prachtig geschoten, goed gescreenwrite, goed gecast, goede edit, goede soundtrack, ik kan wel doorgaan...

Anyway, als je van westerns houdt, zal deze je waarschijnlijk goed bevallen!

avatar van Kondoro0614
4,0
Heerlijke western film hoor. Ik ben zelf nog niet echt in de western films wereld, heb de ‘grootheden’ van spaghetti westerns nog nooit gezien, op één na maar dat is alweer een aantal jaar geleden geweest dat ik die voor het laatst heb gezien dus nee ik ben vooral niet bekend in deze wereld. Dat is misschien ook wel een reden dat ‘Tombstone’ best veel indruk op mij heeft gemaakt, want ik zat van begin tot aan het einde echt te genieten van deze film. Ook ben ik op het moment hartstikke verslaafd aan het videospel ‘Red Dead Redemption 2’ en heb zijn voorgangers ook al gespeeld dus dan zit deze film heerlijk op de juiste plek op het juiste moment ?.

“Oh. Johnny, I apologize; I forgot you were there. You may go now.”

Voor mij klopte heel veel in deze film, en dan als eerste toch wel het sfeertje wat deze film bezit. Heerlijke Western sfeer al zeg ik het zelf met een top cast van acteurs die het gewoon ontzettend goed doen. Het was soms iets té en Russell vond ik af en toe wat stroever al is het wel gewoon dat hij geknipt was voor de rol van Wyatt Earp, een westernlegende die ik eigenlijk al best lang ken. Maar alle lof gaat toch wel naar Val Kilmer in deze film voor zijn rol als Doc Holliday echt fantastisch. Doc is een persoon die aan TBC leid en daar veel last van heeft, je kunt ook erg goed zien dat deze man best ziek is.

Het verhaal is mooi verteld in de film als oude Marshall die een dorpje op de rit wil krijgen maar al snel te maken krijgt met een paar cowboys. Samen met zijn broers en wat ‘vrienden’ gaat hij de strijd aan tegen deze bende en we maakten een hoop mee. Ik vond dat de film aardig snel voorbij ging geziene het feit dat die 2 uur donders snel om waren. De film had me van het begin tot eind te pakken en veel dingen boeide me. Het is zeker een feit dat ik dit soort film vaker op ga zetten, en in de aankomende vakantie neem ik die Leone is wat meer onder de loep!

Toch het hoogte punt is Kilmer die me wederom weer omver blies met een waanzinnige rol van Doc die ik op veel punten zelfs een beetje op Depp vond gaan lijken zeker als Kilmer begon te praten. Als ik niet wist dat Kilmer niet mee speelde had ik echt wel gezegd dat Depp mee deed in de film. Heerlijke rol van de beste man!

4.0*

avatar van Thomas83
3,5
Het begon nog wel zo heerlijk. Wat van de belangrijkere personages krijgen een leuke introductiescène, en het eerste deel van de film is het bijna alleen maar genieten. Een paar fraaie oneliners, scènes waarin de spanning wordt opgebouwd, en niet alleen een sterke Russell en Kilmer in heerlijke rollen, ook nog onder andere Elliott, Paxton en Thornton in bijrollen, en Boothe en Biehn als een stel enorm vermakelijke schurken.

Spijtig genoeg verliest de film ergens in het middenstuk echt wat van zijn klasse. Tegen die tijd is het wel duidelijk dat het de plot aan structuur ontbreekt, en regelmatig is de film toch ook wat te Hollywood, cheesy zelfs op momenten. Slow motion, plots harde geluidjes, enzovoort. Er zijn ook wat halfhartig enige politieke elementen toegevoegd, en ik ben geen fan van de romantische verhaallijn, die ook wat al te opzichtig als een projectie van Earp zijn diepste verlangens voelt.

Tegen de tijd dat de film in het laatste bedrijf is aanbeland ga je de lengte van de film toch wat voelen. Alles voelt ook wat meer afgeraffeld. Je kan wel stellen dat de film te vroeg heeft gepiekt, want die shoot-out aan het water is erg teleurstellend, al helemaal in vergelijking met de confrontatie bij de O.K. Corral. Zelfs de rol van Russell verliest aan geloofwaardigheid. Uiteindelijk blijft vooral de rol van Kilmer overeind. Een gemiste kans dat er niet meer in de vriendschap tussen Doc en Wyatt is geïnvesteerd. 3.5*.

5,0
Alleen al de vertolking van Doc Holiday door Val Kilmer maakt deze film 5 sterren waardig. echt een klassieker

avatar van Bob Gray
3,5
Uiterst vermakelijke western met een sterrencast waarin vooral Val Kilmer uitblinkt, geweldige rol.

avatar van driekes9
4,5
I'm your huckleberry, meesterlijk. Kijk het minimaal 2x per jr, alleen door Doc Holiday.
TOMBSTONE Best Scenes - YouTube

avatar van notsub
3,0
Voor de betere westerns kom je toch al snel uit bij oude producties en dan bij voorkeur met intense shots van doorleefde gezichten. Tombstone is een stuk jonger en moet het vooral hebben van mannen met imposante snorren. Het is met name de rol van Doc Holliday door Val Kilmer welke de show steelt. Kurt Russell doet het ook leuk, maar zijn romantische affaire als Wyatt Earp raakt kant noch wal is mijn idee. Verder valt het op dat op belangrijke momente de schietpartijen net te opzichtig zijn. Het goochelen met het wapen en vervolgens met de beker in de kroeg was het hoogteunt hier wat mij betreft. Tombstone kan de historische westerns niet doen vergeten, maar is op zich wel aardig.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:00 uur

geplaatst: vandaag om 11:00 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.