• 9.378.590 stemmen

The Hobbit: The Desolation of Smaug (2013)

Avontuur / Fantasy | 161 minuten / 186 minuten (extended edition)

Genre: Avontuur / Fantasy

Speelduur: 161 minuten / 186 minuten (extended edition)

Alternatieve titels: The Hobbit Part 2 / De Hobbit: De Woestenij van Smaug

Oorsprong: Verenigde Staten / Nieuw-Zeeland

Geregisseerd door: Peter Jackson

Met onder meer: Ian McKellen, Martin Freeman en Richard Armitage

Releasedatum: 11 december 2013

Plot The Hobbit: The Desolation of Smaug

"Beyond darkness... beyond desolation... lies the greatest danger of all."

Na een succesvolle doortocht over en onder de Mistige Bergen, moeten Thorin en zijn gezelschap beroep doen op een machtige vreemdeling vooraleer ze de gevaren van Demsterwold kunnen trotseren - zonder hun tovenaar. Als ze Meerstad bereiken zal de hobbit Bilbo Balings zijn afspraak met de Dwergen moeten nakomen. Het gezelschap moet de reis naar de Eenzame Berg voltooien en Balings moet de Geheime Deur zoeken die hem toegang verleent tot de schat van de draak Smaug. En waar is Gandalf heen? En wat is zijn geheime zaak in het Zuiden?

Gandalf the Grey

The Master of Laketown

avatar van philtuper

philtuper

VincentL schreef:
Mag ik vragen wat er niet over de top is aan de hele Middle Earth verhalen? Het idee om een wereldoorlog te starten om een almachtige ring is dat niet dan!? Dat is toch het kenmerk van fantasy? Kan je wat concrete voornbeelden geven van die draken van cliché's? Ik vind juist die kleine voorspelbare dingetjes het genieten waard in LOTR en The Hobbit. Als je de film op voorspelbaarheid wilt afrekenen kan ik je het volgende vertellen: omdat er een deel drie komt kan je aannemen dat de hoofdpersonages niet sterven. Dat leek mij toch al duidelijk vanaf het begin? Bovendien heb je er een boek bij. Nog voorspelbaarder...?

Natuurlijk begrijp ik dat in fantasie alles kan en mag maar ik heb me persoonlijk gigantisch geërgerd aan de uitwerking, de vertaling van het verhaal naar film. Dat vond ik ook al bij vlagen bij The Lord Of The Rings en deel 1 van The Hobbit, maar nu helemaal. Waarom moet bijvoorbeeld Tauriel verliefd worden op Kili? En dan die actiescene van het gevecht tussen de hobbits en de orks waarbij ze te hulp worden geschoten door Legolas en Tauriel. Die orka die er almachtig gevaarlijk uitzien vallen bij bosjes neer terwijl de hobbitjes geen schrammetje oplopen. Ik begrijp niet zo goed waarom dat zo ongeloofwaardig moet. Het is alleen maar visueel bedoelde krachtpatserij die volgens mij niet werkt. Subtieler en suggestiever kan ook werken, beter zelfs, maar nee, er moet weer een miljoentje uitgetrokken worden om het allemaal overhoeks en zo spectaculair mogelijk in beeld te brengen. Naar mijn mening maakt het computertijdperk in film heel veel goed, maar ook veel kapot. Het is te gemakkelijk om te denken dat je met een overdaad aan digitale technieken eenmaal alles kan doen. Een regisseur moet zichzelf ook kunnen begrenzen zeg maar...

avatar van philtuper

philtuper

hdehoon schreef:

Het boek The Hobbit is helemaal niet over the top. Er wordt daarin zorgvuldig naar een hoogtepunt toegewerkt, zodat het slot ook nog een beetje indruk maakt. In de film zijn scenes gestopt die helemaal niet voorkomen in het boek, zoals voortdurende aanvallen van Orks. Als dat in bijna elke scene met de haren erbij gesleept wordt, dan wordt het vervelend en werkt het averechts. De draak viel bijna niet meer op in al dat tumult. Het leek soms wel alsof ik naar een videogame zat te kijken ipv een film. Daarmee slaat Jackson de plank m.i. volledig mis. [/quote]

Volledig mee eens. Kijk eens naar eerder werk van Peter Jackson dat barst van creativiteit. Denk bijvoorbeeld aan Heavenly Creatures en Bad taste. Daar heb ik dan weer enorm van genoten!

avatar van knusse stoel

knusse stoel

"philtuper". schreef:

"Het boek The Hobbit is helemaal niet over the top. Er wordt daarin zorgvuldig naar een hoogtepunt toegewerkt, zodat het slot ook nog een beetje indruk maakt. In de film zijn scenes gestopt die helemaal niet voorkomen in het boek, zoals voortdurende aanvallen van Orks. Als dat in bijna elke scene met de haren erbij gesleept wordt, dan wordt het vervelend en werkt het averechts. De draak viel bijna niet meer op in al dat tumult. Het leek soms wel alsof ik naar een videogame zat te kijken ipv een film. Daarmee slaat Jackson de plank m.i. volledig mis". Aldus "philtuper".

En dat hadden mijn vriendin en ik ook, het idee dat we nu en dan de weg kwijt waren, of dat dit aan de filmmakers lag, dat is de vraag.
De draak wordt wel regelmatig genoemd en de titel van de film verwijst ook naar de draak maar waar was deze? Ik geloof dat de draak alleen in het einde van de film wakker werd en toen zijn rol opeiste.
Eerlijkheidshalve moet ik erbij vermelden dat ik het boek gelezen heb en dit heel goed vond, maar de films die geleverd zijn tot heden hebben niet dezelfde sterke indruk gemaakt als het boek. Het duurt en duurt maar en ik was altijd blij als "The end" in beeld kwam.
Deze film ook, die duurt krap aan 3 uren. Soms houd ik dat wel vol, "The Shining" duurt ook 4 uren maar dat boeit constant en is goed te volgen.

Toch ondanks de kritiek krijgt de film 3 sterren, dus voldoende. Er zaten echt wel goede scenes tussen en het spelen van de acteurs is ook goed maar de lengte ......dat kost een ster.

avatar van Movie Jim

Movie Jim

Goeie 2de hobbit film.

Dat stuk met die spinnen was het enige wat ik een beetje

eng vond.

Maar ja ik ben een echte kerel dus zo erg is het nou ook weer niet.

Ik kijk uit naar het laatste deel dit jaar al.

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Cijfers worden steeds lager die gegeven worden. Ben nou wel erg benieuwd naar dit deel.

avatar van spoenk

spoenk

Aangezien ik het boek niet las, zal je mij alleszins niet horen klagen dat er werd "bijgefantaseerd" door Jackson. Voor mij staat heel het Hobbit- en LOTR-verhaal los van boeken die ik toch niet ken...

Deze tweede Hobbitfilm vond ik echt wel beter dan de eerste. Veel interessante en leuke karakters die werden geïntroduceerd die heel goed werden neergezet (met een extra vermelding voor Beorn en Tauriel). Dat zorgt gelukkig een beetje afwisseling i.p.v. heel de tijd naar die bende dwergen te kijken.

Keer op keer word ik ook verrast met de spitsvondigheid van Jackson om die monsterlijke Orks op een leuke manier af te laten slachten, met als hoogtepunt wanneer die ene uit dat bootje wordt gekatapulteerd om nadien onthoofd te worden.

Visueel is het weer een plaatje en het laatste anderhalf uur was in een knip voorbij vond ik.

avatar van wwelover

wwelover

Weer even wat spannender en leuker dan deel. De film weet de hele duur te boeien. Het is geen Lord of the Rings niveau, maar zeker wel de moeite waard. De beelden zijn mooi, maar dat versneld afspelen vond ik vaak heel erg storend. Zie niet echt de noodzaak om het zo scherp te vertonen. De draak is tof en uitstekend gecast qua stem natuurlijk met Benedict. Tijd vloog echt snel voorbij moet ik zeggen, gebeurd niet vaak. Nu maar weer jaartje wachten...

avatar van Noodless

Noodless

Het was weer volop genieten van de geweldige actiescènes, de schitterende decors en de sublieme grappige momenten met de tonnen. Iets beter dan het vorige deel door een wat luchtiger concept met heel wat toffe actiescènes waarbij je geen moment zal vervelen. De draak is een meerwaarde qua uitzicht en zijn fantastische stem.

Nu al een top 10 film voor mij van het jaar 2014 ! 8,5/10

avatar van jappieBM

jappieBM

komische animatiefilm past beter dan avontuur/fantasy.

ontzettend zonde dat dit boek in 3*3 uur moet worden getoond. Het brengt vanzelfsprekend genoeg geld in het laatje, maar wat een ontzettende sof was deze film. Waar ik het eerste deel van de hobbit al in schril contrast vond staan met de Lord of the Rings serie, was deze film helemaal theatraal en over de top, met als hoogtepunt de ork-killingspree via de barrelspin van dikkedwerg.

flink overstrekte film bij welke ik niet met smart zit te wachten op het afsluitende deel.

avatar van Ted Kerkjes

Ted Kerkjes

Ted Kerkjes schreef:

maar volgens mij waren ze er alleen maar ingestopt ter opvulling. Weer zo'n uitmelkerijtje van Jackson.

Heb even gekeken. Ze komen wel in het boek voor. Sorry.

avatar van 3 2 1 cut

3 2 1 cut

Ted Kerkjes schreef:

Heb even gekeken. Ze komen wel in het boek voor. Sorry.

Wederom een voorbeeld van het nutteloze onkundig vergelijken van de film met het boek. Ik sta er soms echt van op te kijken hoe laag hier het niveau is van een stel roeptoeters. Dat is natuurlijk niet vriendelijk van mij, maar het recenseren van deze film door bioscoop bezoekers zegt af en toe wel iets over de commerciële kant van The Hobbit en LOTR. Een soort randverschijnsel die er niet was toen alleen nog de boeken gelezen konden worden.

Is dat de 'schuld' van Jackson ? Van de filmmaatschappij ? Van het prachtige gegeven van de Wereld van Midden-Aarde ?

Ja, kan je uren over vol typen. Ik ga maar weer eens verder.. Deze recensie link van MoMe is mij te minderwaardig voor hoe Tolkien en Jackson het, m.i., bedoeld hebben.

avatar van missl

missl

Ik denk dat ik deze boeken ook maar moet gaan lezen, ik vind de films namelijk altijd wel stoer. Het ziet er heel mooi uit en het verhaal is spannend. Het nadeel van de film vind ik dat het echt te lang duurt. Dat had ik met deel 1 en alle LOTR films ook. Maar deze film, is eigenlijk 1 groot avontuur, de film gaat verder waar deel 1 is opgehouden maar stopt op een moment waardoor ik niet kan wachten op deel 3.

avatar van Ted Kerkjes

Ted Kerkjes

3 2 1 cut schreef:

Dat is natuurlijk niet vriendelijk van mij

Inderdaad. ( )

Ik snap wat je bedoelt. Zal zo snel mogelijk de boeken lezen. Ik kijk er nu al naar uit. Ze lijken me geweldig!

avatar van J.Ch.

J.Ch.

Gisteren heb ik dit deel in de bioscoop gezien, en op mij heeft de bioscoop vaak een dusdanig overdonderend effect dat ik niet meer redelijk mijn mening kan geven. Een echte recensie volgt dus pas als ik dit deel op DVD gezien heb, maar ik wil toch graag nu een aantal punten noemen, en zien in hoeverre dit straks veranderd is:

* Wat spannend! Deel 1 was nu ook weer niet saai, maar dit deel overtreft An Unexpected Journey moeiteloos. Heerlijk om, net als in The Two Towers, weer verschillende verhaallijnen te hebben, die elkaar af en toe overlappen

* Wat ziet het er allemaal mooi uit! De landschappen, de sets, de kostuums, Lake Town, Mirkwood en Smaug zelf natuurlijk. En de muziek van Howard Shore is goed als altijd

* Fijn, nieuwe personages! Ik vind Bard een erg goede toevoeging, en goed geacteerd door Luke Evans. Turiel was hard nodig, een film zonder vrouw is gewoon een stuk minder leuk om naar te kijken. En wat voor vrouw - geen wegkwijnende elf à la Arwen, maar eentje die heel goed voor zichzelf kan zorgen. Wat ik van de bijbehorende driehoeksverhouding vind, weet ik eigenlijk nog niet. Thranduil is een perfect schimmig personage, heel anders dan bijvoorbeeld Galadriel

* Goed gedaan, Benedict Cumberbatch! Smaug is niet alleen eng omdat hij enorm is en vuur spuwt, maar misschien wel vooral omdat hij zo'n giftige tong heeft. En wat een goede interactie tussen Cumberbatch en Freeman! Sowieso is Freeman weer goed bezig

* Wat een cliffhanger... Mensen, wat moeten we nu nog lang wachten op het volgende deel...

Nou, dat zijn de dingen waar ik het meest van onder de indruk was. Bij een tweede kijkbeurt zal ik er een coherent verhaal van maken en kijken wat er van deze indrukken overblijft.

avatar van Jeroennn823

Jeroennn823

licht teleurgesteld. Einde duurde te lang en legolas was veel te sterk. Verder weinig echte actie momenten. Kan niet tippen aan lord of the rings

avatar van 0Sandor0

0Sandor0

Het is vrij normaal dat Legolas zo sterk is...Het is een elvenprins.

Ik vind LOTR zeker niet beter dan The Hobbit.

Al had ik liever een miniserie gezien van The Hobbit.

Ik ben benieuwd of en hoe ze ooit de Silmarillion gaan verfilmen.

avatar van Matt81

Matt81

Heerlijke actie, al is het op een gegeven moment iets teveel van het goede. De film mist rustmomenten en neigt af en toe meer naar Pirates of the Caribean dan naar Tolkien, waar het eerste deel dat juist mooi opbouwde.

avatar van MichaelMovie

MichaelMovie

Goede film met een einde dat er voor zorgt dat je zeker het derde deel wil zien.

avatar van Montorsi

Montorsi

Iets leuker dan deel 1, maar nog steeds niet echt denderend. Gelukkig minder dwergen en trollen-humor, maar desondanks nog steeds te lang. Wel leuker qua aankleding vond ik. Dat stadje op het water zag er fraai uit, net als het elfenbos. Te veel filler (maar het tempo ligt hoger dan in het eerste deel) , een gemakkelijke structuur (gevangen - ontsnapping - vrij - gevangen - ontsnapping - vrij), en veel te veel personages die eigenlijk niks te doen hebben.

Drie films van iets wat al mosterd na de maaltijd is, is zoals verwacht gewoon veel te veel van het goeie. De essentie is een draak die verslagen moet worden. Veel meer dan een filmpje zit daar niet in, maar door het dure productieproces moeten het er eigenlijk wel drie worden om er nog wat van terug te verdienen. Jammer genoeg gaat het wel ten koste van alles, scenes worden te lang gerekt (die ontsnapping in die tonnen op de rivier bijvoorbeeld, ging maar dóór... , en er wordt vanalles bijgehaald wat langs de essentie van de film gaat, om het maar aan de LOTR te koppelen en om de drie delen nog wat body te geven.

Maargoed, voor op zo'n groot scherm blijft het allemaal best vermakelijk. 3.0*

ps. Legolas hadden ze er wel wat jonger uit mogen laten zien, wat heeft die een dikke ouwe kop gekregen (terwijl hij een veel jongere versie speelt dus). Dacht eerst dat het zijn vader moest voorstellen ofzo...
pps. Wat de neuk was dat liedje tijdens de aftiteling voor iets...?

avatar van snarfje5508

snarfje5508

De productie is en blijft prachtig maar de sleet komt ook op dit epos te zitten. Ruim 2,5 uur luisteren naar de meest onbekende benamingen , gevechten met orksen die je vanaf nu ook kunt overslaan, ze winnen namelijk helemaal nooit ! De draak is spectaculair gemaakt maar ook die heb je na een tiental minuten wel gezien. Kortom, mooi gemaakt als altijd maar na hoge cijfers nu terug naar de eenvoudige voldoende. One to go en dat is meer dan voldoende.

avatar van Olivia

Olivia

0Sandor0 schreef:

Het is vrij normaal dat Legolas zo sterk is...Het is een elvenprins.

Ik vind LOTR zeker niet beter dan The Hobbit.

Al had ik liever een miniserie gezien van The Hobbit.

Ik ben benieuwd of en hoe ze ooit de Silmarillion gaan verfilmen.

Misschien 1 van de bekendere en interessantere verhalen. Maar als geheel valt het echt niet te verfilmen, door meerdere factoren.

avatar van DtchTux

DtchTux

4,5*. Beter dan het eerste deel! Nu wachten op het derde deel..

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

Montorsi schreef:

pps. Wat de neuk was dat liedje tijdens de aftiteling voor iets...?

Dat vond ik inderdaad ook een verschrikkelijk lied. Jammer dat ze daarmee eindigde, bij de vorige film vond ik het lied meer in de stijl van LOTR.

avatar van dupain

dupain

Net zo mooi als de 1e deel!!!! tot nu toe fantastisch gefilmd!

avatar van Jakobb

Jakobb

Duurt het stuk met de spinnen lang? Ik ga hem morgen bekijken maar ik kan absoluut niet tegen spinnen. Dan kan ik me al mentaal voorbereiden.

avatar van Basto

Basto

• 11962 berichten

Langdradig met een draak die veel te veel praat. En werkelijk niets nieuws, dus na drie delen lotr nogal overbodig allemaal.

Hou niet van fantasie films dus maar 1 sterretje

avatar van orko82

orko82

Technisch gezien vond ik grotendeels de film een genot om te zien. Achteraf blijft toch, zoals volgens mij bij velen, het gevoel hangen dat Hobbit 1 & 2 prima één film konden zijn. Natuurlijk zijn er commerciële doeleinden, maar toch. Maar aan de andere kant; zonder commerciële geldschieters die graag drie films van The Hobbit willen, zou er wellicht minder budget zijn om fraaie technische plaatjes te filmen.

avatar van schoonetoonen

schoonetoonen

3 2 1 cut schreef:

Volgens mij waren/zijn de intenties van beiden behoorlijk verschillend. Tolkien wilde een leuk verhaal vertellen aan zijn zoon, Jackson wil gewoon veel geld maken en stoefen met CGI. Ik denk dat Tolkien niet bepaald blij zou zijn geweest met deze films...

avatar van schoonetoonen

schoonetoonen

bortecine_90_50 schreef:

Hou niet van fantasie films dus maar 1 sterretje

Ik hou niet van cola, en daarom drink ik dat ook niet.