• 9.377.419 stemmen

Geregisseerd door: Paul Verhoeven

Met onder meer: Arnold Schwarzenegger, Rachel Ticotin en Ronny Cox

Releasedatum: 10 augustus 1990

Plot Total Recall

"They stole his mind. Now, he wants it back."

Douglas Quaid kan zijn droom, een reis naar Mars, niet betalen. Hij besluit in plaats hiervan een virtuele vakantie in z'n hersenen te laten implanteren. Dit gaat echter fout: Quaid herinnert zich dat hij een geheim agent is. Hij reist naar Mars af om de rebellen aldaar te helpen. Of zijn al de dingen die hij meemaakt onderdeel van z'n geïmplanteerde vakantie?

avatar van Brabants

Brabants

Total Recall is een van Paul Verhoeven zijn meesterwerkjes. Voor de tijd een zeer spectaculaire blockbuster. Als je hem nu ruim dertig jaar later weer bekijkt zie je nog steeds wat voor een kwaliteitsfilm dit is. De decors waar ze het toen mee moesten doen is ontzettend knap en niet minder waardig dan alle techniek die nu op films wordt losgelaten.

avatar van filmfan0511

filmfan0511

Heerlijk vermaak. Total Recall wordt gekenmerkt door een enorme vaart, geweldig vermakelijke en toch ook wel brute actiescènes, prachtige decors en effecten, en gewoonweg een hoop weirdness en inventiviteit. Van begin tot einde komen er zoveel geweldige momenten voorbij, en wordt het verhaal om de zoveel tijd weer een nieuwe richting uitgestuurd, dat je geen seconde de tijd krijgt om je te vervelen. Mars ziet er fantastisch uit, met al dat rode kleurgebruik. De make-up effecten, vooral van de gemuteerde mensen, hebben de tand des destijds ook prima doorstaan. De film toont z'n leeftijd, dat wel natuurlijk, maar hier zit bezieling in, en zoiets verdwijnt niet met de tijd. Het draagt ook allemaal bij aan een bij tijd en wijle fijn campy sfeertje. Schwarzenegger acteert soms wat fout, maar zit over het algemeen toch wel goed in zijn rol. En aan charisma heeft het die man nog nooit ontbroken. De rest van de cast is ook leuk; een zwoele Sharon Stone en een makkelijk haatbare Michael Ironside op kop.

De maatschappijkritiek (op o.a. de kapitalistische ingesteldheid) is nooit ver weg, en ook identiteitsproblematiek zit er wel interessant in verwerkt. Waarmee ik niet wil zeggen dat dit érg diep gaat, maar het is toch een laag in het verhaal die de film nét dat tikkeltje extra geeft. Het is vooral ook goed dat de twee verklaringen; gebeurt dit nu allemaal echt, of is het de geïmplementeerde vakantie, beide plausibel zijn. Ik opteer voor het laatste, ook het erg over the top einde lijkt daarbinnen beter te passen, maar het eerste kan natuurlijk ook. In ieder geval is Total Recall twee uur lang vermaak van de bovenste plank en weet Verhoeven perfect wat hij wilt, wat tot een erg gefocuste film leidt. 4.5*.

avatar van wilofski

wilofski

Sja, eerder moeilijk om.hem.punten te geven want een sci Fi film die nipt ouder is dan ikzelf geeft natuurlijk sowieso een ietwat gedateerde indruk.

Daardoor merkte ik dat ik me aan bepaalde dingen ergerde aangezien heel wat dingen standaard zijn in sci fi zoals big brother style camera systemen, en de realiteit dit zelfs al aardig bijbeent.
Nu dat is uiteraard vrij onfair dat tegen een film te houden, zeker aangezien er wel enkele leuke spitsvondigheden in zitten.
Daar tegenover staat dat hetgeen waar ik mij het meest aan ergerde Die ruimtedomes gemaakt van papier-maché eigenlijk inherent was aan het verhaal namelijk dat de kerel die ze bouwt een enorme pik is en de eerste inwoners mutanten zijn vanwege de brakke kwaliteit van die domes.

Wat mij nog het meest opviel is dat de kleine dingen waar ik mij aan ergerde zo snel vergeten waren: deze film gaat als een trein en houdt de aandacht zo vast dat er geen tijd is om meer te doen dan te genieten van het spektakel.
Want dat is hij zeker, een spektakel: het verhaal, de personages, de locaties, de actie,... Alles is gewoon een plezier om maar te kijken.
Komt er dan ook bij dat de gehele crew verdorie goed was in wat ze moest doen: acteurs, regisseur, maar ook cameramannen, geluidsmannen, muziek selectors, maar niet te vergeten de special effect boys!

Deze film is voor een actie film uitzonderlijk goed gemaakt, het feit dat hij 2u lang non-stop weet te boeien zegt al genoeg lijkt me.

avatar van Alathir

Alathir

Vrij goed maar misschien is een herziening hier wel eens nodig. Zeker qua verhaal omdat het toch ingewikkelder in elkaar zit dan gedacht. Je kan wel goed volgen maar ik was ook niet aandachtig genoeg voor alle details mee te krijgen. Weinig bloot voor een Verhoeven film buiten iemand met 3 borsten. Ik was eerst aan het denken wie is de blonde actrice? Sharon Stone lijkt er wel op en ze is het ook. Schwarzenegger doet dat ook goed. De vechtscenes zien er soms wel wat fake uit. Al bij al ging de film snel voorbij dus voor entertainment 4*.

avatar van blurp194

blurp194

Total Recall.

Misschien een beetje ondergesneeuwd in de oeuvres van Verhoeven en Schwarzenegger, maar het idee bekroop me dat dit wellicht wat mij betreft voor beiden wel eens hun beste film zou kunnen zijn. Het verhaal is voor een Verhoeven-film ongekend subtiel, gelaagd en gedetailleerd, de cast is een van de beste ooit in een SF-film, de vormgeving en beelden zijn origineel en worden vlot afgedraaid - en zonder dat er iets als gedateerde CGI opvalt. En Schwarzenegger speelt enorm goed, genuanceerd en met diepgang. En amai, wat was Sharon Stone mooi, en da's geen trap na voor de andere dames.

Fijn om weer eens gezien te hebben. Naar Mars hoeven we niet wat mij betreft, de film is wel genoeg.

avatar van xxERWINxx

xxERWINxx

Vandaag voor het eerst helemaal bekeken en wel op een mooie blu-ray!

Leuke en vermakelijke actie/sf. film, heerlijk begin volop actie, naarmate het 2e deel begon als hij op mars is wordt hij wel iets minder, maar allemaal erg mooi gemaakt, ook grappige scenes met de taxi's (pop) en de verschillende mensen op mars die je ziet.

Einde was ook erg spectaculair, heb mij hier zeker mee vermaakt, wel een aparte film.