• 9.377.473 stemmen

Geregisseerd door: Paul Verhoeven

Met onder meer: Arnold Schwarzenegger, Rachel Ticotin en Ronny Cox

Releasedatum: 10 augustus 1990

Plot Total Recall

"They stole his mind. Now, he wants it back."

Douglas Quaid kan zijn droom, een reis naar Mars, niet betalen. Hij besluit in plaats hiervan een virtuele vakantie in z'n hersenen te laten implanteren. Dit gaat echter fout: Quaid herinnert zich dat hij een geheim agent is. Hij reist naar Mars af om de rebellen aldaar te helpen. Of zijn al de dingen die hij meemaakt onderdeel van z'n geïmplanteerde vakantie?

avatar van Thorongil

Thorongil

Echt één van de betere van Schwarzenegger die ik gezien heb. Goede spanning, leuke twist, gave design en make-up. Alles zag er nog goed uit ook al is deze film 22 jaar oud. Origineel concept vond ik, echt eens verfrissend.

avatar van namingway24

namingway24

Leuke one-liners? Check.

Bloederige actie? Check.

Een slecht acterende Arnold? Check.

Prachtige, praktische special effects zoals je ze tegenwoordig nog zelden ziet? Check.

Jammer dat de film niet een fractie eerder gemaakt was want Total Recall schreeuwt 80's, en is een perfect voorbeeld van de sci-fi actie uit die periode.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Niet aan mij besteed.

Total Recall probeert wat mij betreft te veel te zijn. Het drama(?) in de vorm van een 'identiteitscrisis' vind ik absoluut niet overtuigend en het is maar nadat er wat humor in de boel komt dat het beter verteerbaar wordt.

Arnold Schwarzenegger lijkt hier ook helemaal niet op z'n plaats. Als rechterhand van Cohaagen is hij fantastisch en ook zijn komische timing is weer top, maar verder reikt zijn arsenaal niet, dat is hier wel pijnlijk duidelijk.
Sharon Stone is uitstekend op dreef als vrouwlief, Ronny Cox en Michael Ironside zijn ook degelijke badguys, maar Rachel Ticoton - of wat haar naam ook moge zijn - is dan weer slap opvulsel.

Total Recall is visueel wel aardig gedateerd. De kartonnen taxi's en plastic sets doen toch wel afbreuk aan het geheel. Ook de mutanten zijn niet echt mijn ding, maar de make-up van Kuato staat wel nog als een huis.

Iets minder sérieux en ik had dit goed gevonden.

"Hahaha, you think this is the real Quaid?"

avatar van K. V.

K. V.

Van deze had 'k vroeger nog flarden gezien, dus nu maar eens een volledige kijkbeurt. 'k vond het een goeie film die naast een interessant verhaal, voldoende actie, speciale effecten en personages brengt. De film ziet er toch ook nog altijd redelijk goed uit en voelde toch nog niet echt gedateerd aan.

Verder zat de speelduur goed, het tempo zat erg goed. 'k heb me er wel mee geamuseerd, leuke oneliners en natuurlijk Arnie op z'n best.

avatar van Film Pegasus

Total Recall is een actiefilm geworden met een cheesy randje. Paul Verhoeven zorgt voor de nodige actie en in tegenstelling tot de 80's films komt hier best wel veel bloed in de film. Verhoeven kan het geheel vlot laten lopen en weet duidelijk z'n stempel te drukken. Het verhaal is wat minder interessant met dat droomgedoe, maar de nodige actie en achtervolgingen houden het nog wel spannend. Helaas deden decor en special effects me denken aan Journey to the center of the earth, en die dateert toch al van 1959. Veel kartonnen decorstukken en effecten die toch een wrange nasmaak geven. De film is een uitloper van de 80's actiefilms die door de groteske aanpak van Verhoeven een aparte cultstatus heeft gekregen. Niet geheel onbegrijpelijk dat men hier later een remake van wou maken. Of die remake beter is of niet geheel terzijde.

avatar van Insignificance

Insignificance

Wervelend sci-fi spektakel dat niet eens zo gek veel aan kracht heeft ingeboet. Decors e.d. zijn niet echt je van het, maar het ademt allemaal wel een avontuurlijk futuristisch sfeertje uit en bovendien is het de flair van de film die het meeste vlot trekt. Alleen al vanwege het idee dat een al te serieuze noot binnen deze setting niet had gewerkt, is zo'n Johnnycab en wat andere (on)gein een welkome toevoeging.

Het tempo ligt onverminderd hoog met volop actie en opvallend bot en grof geweld. Wat dat betreft bewonderenswaardig dat het droom- en identiteitsplotje onderweg nergens knaagt en tot aan de aftiteling overeind blijft. Schwarzenegger is z'n gebruikelijke zelf, Ironside is een heerlijk verbeten bad guy en de mutanten hebben elk zo hun eigen kwaliteiten. Ik heb me er weer prima mee vermaakt.

avatar van Tarkus

Tarkus

Tarkus schreef:

Prima film van Paul Verhoeven met een uitstekende Arnold Schwarzenegger, een prima Rachel Ticotin en Michael Ironside en de alweer verleidelijke Sharon Stone.

De film kan nu misschien wat gedateerd lijken maar toch blijft het een prima verhaal (getuige de op stapel staande remake).

Ook de make-up verdiend een speciale vermelding, prima gedaan hoe sommige mutanten er uit zien.

Het was bij me een hele tijd geleden dat ik de film nog eens had gezien, en ik heb er wederom veel plezier aan beleefd.

Een aanrader voor de SF-fans.

Naar aanleiding van de remake, die ik na deze versie ga kijken, deze eens opnieuw bekeken.

Het blijft een steengoede film hoewel de special effects hopeloos gedateerd zijn 22 jaar na het verschijnen van de prent.

avatar van schram101

schram101

De immer van het scherm spattende Schwarzenegger is ook in deze Verhoeven prent absoluut de ster. Al is Verhoeven zelf minstens zo geniaal. Het plot is namelijk werelds en absoluut sterk gebracht door onze medelander. Een future design a la Minority Report zie ik bijzonder graag maar de retro look die Total Recall van de toekomst schetst is bijna net zo boeiend om te zien. Sowieso ziet het er visueel over het algemeen prima uit.

De Austrian Oak krijgt talloze one-liners om zich helemaal uit te leven en doet dat dan ook. Gelukkig zijn zijn tegenspelers ook niet mis met onder andere de mooie Sharon Stone en de Jack Nicholson look-a-like Ronny Cox in de rol van de badguy.

Prima film die de volledige speelduur weet te boeien.

avatar van AGE-411

AGE-411

Het belangrijkste bij dit soort films is natuurlijk de sfeer… en die zit wel snor. Je moet op voorhand het productiejaar niet kennen, want dit is gewoon af te lezen van de film: Ja, dit is zo’n typische SF/Actiefilm waarin alles in een cheesy jaren ‘80-sausje is gegoten.

En wat bij deze film ook wel belangrijk is, is Arnie. Naar mijn aanvoelen doet hij het – zeker naar zijn normen – beter dan we van hem gewoon zijn. (Niet dat iemand die naar deze film kijkt zit te wachten op bovengemiddelde acteerprestaties)

Bij een film met Schwarzenegger zijn de one-liners ook vaak een pluspunt. Maar in deze film zijn niet alle one-liners raak … en die flauwe one-liners blijven spijtig genoeg langer nazinderen (“We hope you have enjoyed the ride”, “You got a lot of nerve showing you face around here”, …). De humor in deze film is over het algemeen niet heel sterk (en dus zeker geen pluspunt).

Maar de voornaamste sterkhouder in de film is natuurlijk dat je je vaak af vraagt of alles wel echt is, of slechts een droom. En ook op het einde van de film is dat nog steeds niet 100% duidelijk.

Persoonlijk denk ik dat alles een droom is. De soms krakemikkige verhaallijn is voor mij de voornaamste reden om dat te concluderen. ‘Dromen’ kunnen namelijk nogal absurd zijn, onverwachte wendingen nemen, of onnodige zaken bevatten.

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Uitstekende film zeg! Ik vond dit wel een prima film voor een zaterdagmiddag, al had ik vooraf niet kunnen bedenken dat de film nogal een complex verhaal in zich heeft.

Ik dacht dat een film met Schwarzenegger vaak knallen en rammen was, maar deze film is daar een uitzondering op.

De film kent echt een prima verhaal wat uitstekend wordt verhaald door Verhoeven zonder dat het te complex wordt.

Niet alleen het verhaal is uitstekend belicht, ook de aanwezigheid van Schwarzenegger is een groot pluspunt. Ook al is zijn acteerwerk niet erg hoogstaand, hij heeft een prima lijf voor zijn rol en sommige oneliners kwamen er erg grappig uit.

Begrijpelijk dat Verhoeven hem heeft gecast, want volgens mij was er geen groter actiefiguur dan Schwarzenegger op dat moment.

Dikke vier sterren!

avatar van baspls

baspls

"See you at the party, Richter!"

Mind fuck eerste klas, geweldige film. Ik moet toegeven dat ik een iets serieuzere film had verwacht maar dit is toch wel zeker een geweldige film van onze eigen Paul Verhoeven. Hij mag dan gemaakt zijn in 1990 voor mij voelt het aan als een 80's film (wat een compliment is).

Arnold Schwarzenegger is hier weer even geweldig als altijd en heeft hier ook een aantal geweldige uitspraken. Michael Ironside heeft de reputatie om altijd een bad-guy te spelen, nou ja bijna altijd. Hij is hier ook best wel weer goed.

De film heeft een erg goed verhaal en is een beetje gebaseerd op We Can Remember It for You Wholesale van Philip K. Dick uit 1966. Ik moet zeggen dat het verhaal telkens weer een mega-wending krijgt en je echt je kop er goed bij moet houden. Op alle actie, humor, seks ect. na lijkt het net op een verhaal van Isaac Asimov vooral de finale als ze mars van zuurstof voorzien.

De muziek van Jerry Goldsmith is grandioos!! In een interview heeft hij gezegd dat dit zijn favoriete werk was.

Al met al een erg goede film! Een echte must-see!

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Two weeks... Two weeks!

Het blijft na herziening een sterke film. Arnold acteert op zijn best. De special effects zijn voor een deel gedateerd (het uitzicht van Cohaagen wat overduidelijk een bluescreen is) maar toch nog vrij goed. Het design, de props en sets ademen 80's maar dat is prima. Het verhaal is goed en kent een paar goede twists.

Er zit wat subtiele humor in (enkele oneliners) maar over het algemeen heeft de film toch een vrij serieuze toon en dat is een goede keuze geweest. Sommige dingen zijn onbedoeld grappig, zoals het typische "hooeeaaa hoeeeaaa" gekreun van Arnold die van een berg rolt of tegen zijn wil in een Recall machine wordt gedrukt.

Qua special effects destijds baanbrekend, daarna werd dat minder maar daar krijgt de film een beetje camp status voor terug. En dat compenseert ruim.

Een ander pluspunt is dat ik na zeker 8 kijkbeurten in de afgelopen 20 jaar nu pas echt doorheb hoe het plot in elkaar steekt: het is dus geen droom. Hauser is wel degelijk een badguy, en niet overgelopen, maar liet na een mislukte infiltratiepoging zijn geheugen vrijwillig wissen om op die manier bij Kuato te komen. De crux is alleen dat Quaid, een door Hauser en Cohaagen verzonnen personage, een sterkere wil heeft dan ze dachten en dat Quaid dus voortleeft in het lichaam van Hauser.

Dat het allemaal vooropgezet was, blijkt uit het feit dat Cohaagen weet van de koffer die Quaid aan het begin kreeg - daar waren verder ook geen getuigen van. Wel is het natuurlijk een gigantische plothole dat Richter de hele tijd echt zijn best deed om Quaid te vermoorden - als hij daarin was geslaagd, was het hele plan faliekant mislukt. Het feit dat Quaid bij Recall kiest voor een "secret agent" optie voor zijn virtuele vakantie is een keuze die vooral wordt ingegeven door zijn onderbewustzijn, maar dit is hoofdzakelijk bedoeld om de kijker op een verkeerd been te zetten.

Nais toe miet joe.

4,5 sterren blijven staan.

Binnenkort de remake maar eens kijken.

avatar van DutchTakeshiro

DutchTakeshiro

Total recall is een genot om naar te kijken. Paul Verhoeven heeft er samen met Arnold Schwarzenegger voor gezorgd dat deze film een klassieker is geworden. Deze film heeft voor mij een hoge herzien waarde. Gisteren toch maar even heel goed voor de buis gezeten om daarna mijn mening op Moviemeter neer te zetten. Het is een heerlijk avondje genieten geworden! Total recall is simpelweg een icoon: je haat het of je houdt er van.

Zonder Arnold Schwarzenegger zou deze film niet de status hebben die het nu heeft, hij draagt deze film. Sharon Stone doet het zeker goed als het liefje van Arnold. De rest doet het ook zeker niet slecht, je kan gewoon zien dat ze allemaal erg veel zin hadden om deze film te maken. Het is dan ook uiteraard een eer om in een Paul Verhoeven film te mogen spelen. Je kan vinden wat je wilt van de man, maar hij maakt hele originele films! Alleen al door Starship troopers en Robocop te noemen zeg ik al genoeg.

De special effects zijn uiteraard lachwekkend. Echt, ik heb in een deuk gelegen om al die papier mache Arnolds en andere creaturen. Die Chucky lookalike pop was simpelweg magistraal. Het mooie van deze film is dat je het in heel ander licht ziet dan in 1990. Toen was het waarschijnlijk een serieus sci-fi/actiefilm, nu is het naar mijn mening een komedie/actiefilm. Ik kan die effecten van toen niet serieus nemen, ik was nog niet eens een foetus toen de film uitkwam.

Alle mensen achter de schermen hebben prachtig werk geleverd. De mutanten in de film zijn leuk bedacht en je ziet dat er veel werk in is gestoken. Van een soort van vagina hoofd tot drie tieten, het komt allemaal langs in Total recall. Ohja, ik mag uiteraard niet al die ploppende rode ogen vergeten. Geweldig!

Total recall heeft terecht een cult status gekregen, niet meer en niet minder!

avatar van DVD-T

DVD-T

"Get your ass to Mars"

Verhoeven maakte met Total Recall een film die zijn tijd erg ver vooruit was. Ook erg goed geschreven door het duo O'Bannon en Shusett, die ook Alien op hun naam hebben staan. Schwarzenegger is perfect gecast als antiheld met wat geheugen probleempjes. Tegenpolen Ironside en Cox zijn eveneens briljant. De actie is erg fijn, de effecten zien er goed uit, de vaart zit er lekker in. Eigenlijk zijn er bijna geen saaie momenten te vinden. Ook het einde is fantastisch en Verhoeven laat ook nog eens genoeg ruimte om je er je eigen interpretatie op los te laten.

Een film die telkens weer voor veel vermaak zorgt en een goed en slim verhaal bevat.

avatar van Metalfist

Metalfist

What you been feeding this thing?

Total Recall was zo'n film die al jaren op de verlanglijst stond, die ik ook al een tijdje in bezit heb en waar ik echter nog steeds niet de tijd voor had vrijgemaakt. Vreemd aangezien ik best wel een Philip K. Dick fan ben, die het kortverhaal waar deze film zich op baseerde schreef, en ook Schwarzenegger kan ik altijd wel smaken. Dan toch een paar dagen geleden eens eindelijk tijd voor vrijgemaakt. De remake had ik al eerder gezien, kreeg 3*, dus was het hopen op een betere film.

En dat is dit origineel ook geworden, maar om de één of andere reden fascineerde me het niet zo hard als ik had verwacht. Visueel ziet dit er in ieder geval erg geslaagd uit (fantastisch dat dit na meer als 25 jaar nog altijd zo goed overeind blijft staan. Zo'n scene als de x-ray beveiliging is toch gewoon geweldig en ook Kuato ziet er mooi uit) en het eerste deel van de film is ongetwijfeld het beste. Het kat-en-muisspel tussen onder andere Quaid/Hauser en Lori is erg fijn om te zien maar naar het einde toe, wanneer de film meer vervalt in de ietwat standaard strijd tegen Cohaagen en de lucht in Venusville wordt afgesloten, verliest het allemaal wat zijn vaart. Vanaf dan wordt Total Recall een actiefilm zoals we ze al vaker hebben gezien en dat vind ik eerlijk gezegd afbreuk doen aan de rest van de film.

Visueel dus uitstekend maar qua cast ook nog wel een erg aangename zit. Schwarzenegger zit wederom goed in zijn vel en kan zich weer eens laten gaan met een aantal leuke dialogen. Blijft toch één van de vreemdste acteurs tout court, dat imposante lichaam gecombineerd met dat moddervet accent.. Je moet ervan houden. Ook fijn om nog eens een degelijke Sharon Stone te zien. De actrice speelt de laatste pakweg 25 jaar niets meer klaar, zowat alles na Basic Instinct dus, maar dit gaat haar erg goed af. Het schijnt trouwens niet geboterd te hebben tussen haar en Schwarzie, denk dat die laatste veel plezier heeft gehad aan de 'Consider that a divorce' scène. Michael Ironside is een goede slechterik terwijl Ronny Cox gewoon waardeloos is. Verre van indrukwekkend. Rachel Ticotin doet het ook nog wel goed als Melina.

Mjah, ik heb me hier op zich wel kostelijk mee geamuseerd maar hier had langs de andere kant echt nog wel meer ingezeten. Beetje jammer van de tweede helft die het geheel wat onderuit haalt. Gelukkig is er nog altijd de Oostenrijkse eik om van dit soort actiescènes nog iets deftig te maken.

Kleine 3.5*

avatar van Fisico

Fisico

Één van de betere films van Schwarzenegger, maar hij blijft een enorme miskleun als acteur. In Terminator komt hij daar het best mee weg als houterige cyborg, maar in al zijn andere films haalt hij het niveau naar beneden. Desalnietemin is het wel zo'n acteur die je bijblijft en waar je ondanks alles toch "graag" naar kijkt, gewoon omdat het Arnold is.

Total Recall heeft in de eerste plaats een erg goed concept en verhaal. Het is net dat concept dat de film zo sterk maakt en eigenlijk de actie overstijgt. Het verhaal over Mars, ruimtereizen en hersenimplantaten spreekt tot de verbeelding en komt goed uit de verf in de film. Intriges, verraad, plotwendingen, actie, fantasy, ... het komt allemaal aan bod in deze Verhoeven. Inhoudelijk één van zijn betere films.

Hier en daar een tikkeltje erover. Sommige mutanten waren wat te ver gezocht, maar de hoer met 3 borsten blijft legendarisch. Ook waren de plotwendingen naar het einde toe niet echt logisch, maar kom. Qua decor zie je wel dat de film al richting de dertig jaar gaat, vooral de auto's en valse wanden vallen wat tegen. Tenslotte viel ook de rol van bad boy Michael Ironside me op. Globaal gezien zeker een verdiende 3,5* wat voor mij echt top is voor dergelijke actieprenten.

avatar van TMP

TMP

Een apart sfeertje en een aparte vormgeving. Wat dat betreft wel geslaagd. Met het plot kon ik niet zoveel, het is niet echt overtuigend. Echt boeiend of spannend wordt het ook niet. Het acteerwerk valt bovendien niet mee. Schwarzenegger is hier nog iets houteriger dan normaal en ook de rest van de cast weet geen grootse indruk te maken. De effecten zien er nogal gedateerd en goedkoop uit, wat afbreuk doet aan het geheel.

avatar van IH88

IH88

“No wonder you're having nightmares. You're always watching the news.”

Klassieker van Paul Verhoeven. En Total Recall blijft een heerlijke film, waarbij je gelijk weet dat je met een Verhoeven film te maken hebt. Absurde humor, spijkerharde en expliciete actiescènes, een intrigerend verhaal, Sharon Stone, en uiteraard een vrouw met drie borsten. Gewoon omdat het kan.

Total Recall heeft veel vaart en binnen een paar minuten begeef je jezelf al in een doldwaas avontuur. De futuristische aanpak werkt goed, en de gecreëerde wereld en settings zien er fantastisch uit. Arnie is hier helemaal op z'n plek en Verhoeven-acteurs als Stone, Cox en Ironside weten altijd wat van hen verwacht wordt. Complimenten ook voor de heerlijke muziek van Goldsmith. Total Recall is een verhaal over een dictatuur, onderdrukking, en de verschillen tussen arm en rijk. Maar het is vooral een spectaculair avontuur die nog niets van zijn charme heeft verloren.

avatar van Movie Jim

Movie Jim

Dit cijfer blijf ik zo houden

een van de betere Schwarzie films

verhaal vond ik vroeger erg verwarrend

maar na een aantal herzieningen wordt het

duidelijker.

Michael Ironside speelt

een ijzersterke rol vind ik

ook Ronny Cox is niet verkeerd als Cohaagen!

en voor de rest de special effects waren oké

vond ik.

Deze film landt bij mij op de 4de plaats

van beste Schwarzenegger films.

Op 1. nog steeds Eraser, 2 True lies,

3, Collateral damage.

avatar van eRCee

eRCee

• 1978 stemmen

Tegenwoordig kan je een film dus in betere kwaliteit streamen dan dat je het op tv krijgt voorgeschoteld. Afijn, Total Recall, voorlopig misschien wel mijn favoriete film van Verhoeven. Meeliftend op de kracht van het verhaal van Philip K. Dick, wordt hier een feest van jaren '80 esthetiek gecreëerd. Dat het er corny en soms verouderd uitziet is daarbij een duidelijk pluspunt; het geeft een typische sfeer die erg goed past bij het kinderlijke enthousiasme waarmee deze film schijnbaar gemaakt is. (Alleen daarom al kan je er vanuit gaan dat de remake van een aantal jaren terug niks voor mij zal zijn.) Gelukkig vervalt Verhoeven hier niet in infantiliteit, zoals in Robocop of soms in zijn serieuzere films nog wel eens wil voorkomen. Het enthousiasme dat van de film afspat mag kinderlijk zijn, dat laat onverlet dat Total Recall erg vakkundig in elkaar is gezet. Vond ook het camerawerk en de montage prima. Tijdens de actiescenes valt op dat men dicht op de personages weet te blijven zonder dat het chaotisch wordt. Schwarzenegger past perfect in het plaatje; als acteur bakt hij er eigenlijk niks van maar zijn aanwezigheid is toch overtuigend in een dergelijke rol. Tenslotte nog een eervolle vermelding voor de heerlijke introtitels. Gave film.

avatar van Basto

Basto

• 11955 berichten

Naar aanleiding van de discussie hier deze film maar weer eens in de blu ray gestopt. En wat een heerlijke herziening was het. Ondanks de leeftijd zijn de voornaamste thema’s; consumerism, escapism, identiteitsfraude en de aanklacht tegen de grote cooperaties nog volledig actueel. Dat alles verpakt in een vlot en kundig geregiseerd spoinagethrillerjasje met briljante make up effecten van grootmeester Bottin. Wel sneu voor Quad dat het uiteindelijk toch een implant was en hij zijn escapisme met de dood heeft moeten vekopen.

Nee, hier heb ik werkelijk niks op aan te merken. 2 uur intelligent topvermaak!

Verhoogd naar volle 5*

avatar van Tommy De Vito

Tommy De Vito

Lange tijd had ik deze Total Recall gezien en aangezien ik oude films van Schwarzenegger aan het verslinden ben, zo was de beurt ook dus aan TR.

Mij is deze film goed tegengevallen. Wat een onzinnige film is dit zeg. Standaard kat- en muis spel tussen vriend en vijand. Daarbij komt het vage- en warrige verhaal ook nog eens bij kijken. De makers proberen het boeiend te maken allemaal, maar de film wist mij niet te pakken. De effecten waren soms ook lachwekkend, zo vond ik Mars er nep uit zien. Heel goedkoop allemaal. Schwarzenegger doet zijn best en speelt prima voor zijn doen, maar kan deze film nooit redden in zijn eentje, ondanks een paar personages die leuk proberen te zijn/over te komen.

Nee, niet mijn film en zal het ook nooit worden. **

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Ondanks dat de film in 1990 uitkwam, dit voelt in alles nog als een echte jaren 80 film. En een perfecte double bill met RoboCop, die Verhoeven ervoor maakte. Het uitgangspunt van Total Recall had prima een doorsnee en degelijke actiefilm kunnen worden, maar in handen van Verhoeven en met een rol van Schwarzenegger is het een heerlijk circus geworden. Uiteraard slaat het nergens op om Schwarzenegger te casten in deze rol; zijn personage was ook eigenlijk gewoon een saaie kantoorlul. Maar het werd de spierbundel, die niet kan acteren, maar wel enorm geestig is in zijn over de top optreden en rare uitspraken van stoere one-liners. Alleen hem de longen uit zijn lijf zien schreeuwen is al enorm vermakelijk.

Net als RoboCop zorgt Verhoeven hier voor een enorm portie geweld; er vloeit nogal wat bloed in Total Recall. Daarnaast werd Rob Bottin - van onder meer The Thing - aangehaald voor de special effects en dus komen er enorm creatieve vondsten en gekke creatures voorbij. Soms is het nog steeds enorm effectief, maar ook de knulligheid heeft iets charmants. De sets en vooral de futuristische auto’s lijken soms wel van karton. Het is niet erg en het maakt het misschien zelfs wel nóg leuker. Verwacht geen stijlvolle en strakke science fiction als Blade Runner van Ridley Scott. Maar anderzijds; Total Recall is wel echt honderd keer zo vermakelijk als die Philip K. Dick verfilming.

Vooral het script is intrigerend en oprecht verrassend tot het eind. De hele film blijf je gissen en de film heeft genoeg leuke verrassingen en twists in petto. Niet dat het nu een ijzersterk script is, het bevat zeker de nodige dommigheden (schijnbaar kun je met één pistoolschot het glas van de koepel van Mars kapot schieten en iedereen naar de verdoemenis helpen, maar ook dat is uiteindelijk niet erg, want effectieve scènes zijn er in overvloed. Die confrontatie tussen Arnold en iemand die zegt van Total Recall te zijn is voortreffelijk. En dat terwijl de derde akte verder wat zwakker is. Maar goed, dat komt ook omdat die eerste twee aktes van Total Recall echt vermaak zijn met een hoofdletter V. Ik heb genoten.

4 sterren.

Alleen wel een verrekt saaie poster.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Matig. Vooral erg verouderd met die decors, kartonnen auto's en pakjes. Het is dat Verhoeven een enorme schwung aan de film geeft met voldoende vaart - de montage is gewoon goed- waardoor dat minder stoort, maar helemaal geweldig is het toch niet. Film zelf is aardig maar de laatste akte zakt het toch wat in met twist na twist. Goed gefilmd ook maar spannend, spectaculair of geweldig wordt het eigenlijk nergens. 2,5*.

avatar van Kondoro

Kondoro

“Consider that a divorce!”

Soms heb je van die dagen dat je spontaan zin krijgt om iets te kijken. Ik houdt mij voornamelijk vaak bezig met zelf opgezette marathons of battles om gehele film van te kijken, en soms wijk ik toch even iets af van die gewoonte. Ik moet nog heel veel maar een keer een afwisseling vind ik ook niet verkeerd. Vandaag had ik spontaan zin in een film van de (destijds nog) grote ‘Arnold Schwarzenegger’ en deze film had ik nog niet van hem gezien, een film die vrij hoog nog weet te scoren. Ik was dus benieuwd naar de prent en ik had er heel veel zin in om deze aan te gooien.

Voor een film stammend uit de begin jaren negentig weet ‘Total Recall’ er vrij vernieuwend en fris uit te zien. Uiteraard hebben we hedendaags echt wel betere films maar voor de tijd waar deze film zich afspeelt is hij zeker heel goed. De film is vrij bruut, er worden aardig wat mensen vermoord en ook deze scenes zijn niet mals. Neem bijvoorbeeld Arnold in de tramstations waar hij een lijk van een vermoorde man pakt en daarmee de kogels op vangt, zo zien we heel dat lichaam vullen met kogels. Of de zogeheten ‘mutanten’ die de film kent, die er zo nu en dan ook niet heel fris uit zagen. Dit samen met de vele goede actie zijn echt wel de hoogtepunten in de film.

De samenwerking tussen ‘Arnold Schwarzenegger’ en ‘Paul Verhoeven’ was geslaagd. Wederom weet ‘Verhoeven’ een goeie film neer te zetten waar ik oprecht merendeels van genoten heb. De cast was dan ook wel erg tof, met de eerder genoemde naam die een uitstekende rol speelt maar ook ‘Sharon Stone’ deed het leuk. Voor de rest is de cast vrij groot en warrig met constant andere spelers op het doek waar ik niet zo snel iemand nog heel erg er boven uit zag springen.

Het verhaal is opzich wel leuk. We volgen ‘Quaid’ een vrij brede () bouwwerker waar het leventje eigenlijk wel perfect lijkt te zijn. Hij wilt al heel lang graag naar mars toe maar kan dit niet betalen en klopt bij een bedrijf aan die via implantaten er voor zorgt dat je een vakantie trip er naar maakt. Tijdens dit proces komt hij er echter achter dat hij een agent is en vlucht richting mars om hier de rebellen te helpen. Constant gebeuren er de vaagste dingen waardoor lijkt dat het allemaal één neppe bedoeling is maar, is dat wel zo? Of houden ze ‘Quaid’ voor de gek.

Toch vond ik het allemaal een erg leuke film. ‘Schwarzenegger’ zat heerlijk in zijn rol en de film was (nogmaals) vrij hard voor zijn tijd, hard en realistisch. Toch vond ik hem op sommige vlakken wel iets te lang duren, en had de tijd duidelijk wel wat ingekort gemogen maar, de pret mag niet drukken en veel scenes en plottwisten zijn vaak leuk genoeg om te volgen.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Eindelijk dan eens tegen gekomen bij de Kringloop en aan mijn collectie toe kunnen voegen. Ooit al eens gezien, toen als merkwaardig ervaren maar behalve Schwarzenegger, de niet bepaald plezierig fysieke veranderingen in de buitenatmosfeer van Mars en die ene bijzondere prostituee, wist ik er niet veel meer van.

Inmiddels herkeken vraag ik me af of het gewoon 'cult' van de bovenste plank is of bovengemiddeld. Redelijk is de clichérijke opening rond de twijfelende Doug. Eenmaal 'ontwaakt' begint het te lopen en volgen de ontwikkelingen snel op. Leuk wordt er gespeeld Doug andere dingen te laten geloven zoals de situatie met de dokter en de uiteindelijke twist rond Doug die bewust in deze positie gemanoeuvreerd is maakt het plot nog net even tot iets meer. Daarnaast is het geen Verhoeven film zonder expliciet geweld, ronduit gore momenten en andere rauwe toestanden. Voeg daar een boodschap aan toe die de armen onderdrukt en vooral draait om de macht van de industrie en de rijken, en je hebt eigenlijk al heel wat.

Toch ondanks alle goede dingen die ik net genoemd heb rest mij dan de vraag waarom de casting bij een acteur als Scharzenegger uitkomt. De film ontleent er de nodige status aan, wellicht ook zijn cultstatus, maar had de film inhoudelijk niet iets beter geweest met een betere acteur? Desondanks mag de film toch genoemd worden als spannend, boeiend en met een aantal erg goede special effecten en momenten die in een griezelfilm niet zouden misstaan. Total Recall is een prima film te noemen en ik verheug me al bijna op een herkijk met de tijd.

avatar van Ste*

Ste*

• 2072 berichten

Vooral een leuke en best grappige film. Of hij echt goed is… het verhaal vond ik persoonlijk verwarrend, en dan niet echt op een intelligente manier maar eerder alsof het wat slordig uitgewerkt was. Ik had in ieder geval op een gegeven moment niet zoveel zin meer om bij te blijven met hoe het nu precies zat.

Gelukkig is de film verder fun genoeg om gewoon maar over je heen te laten komen. Ik heb nog niet zoveel films van Verhoeven gezien, maar ik heb wel het idee dat hij best een pleaser is als het gaat om de funfactor (en natuurlijk borsten ).

Tijdens het kijken dacht ik dat het een vrij low budget film zou zijn. Het production design is vrij lelijk (de interieurs en decors, vooral in de eerste helft van de film als ze nog niet op Mars zijn), net als bijvoorbeeld die auto’s die bordkarton zijn en er echt niet uitzien. (Überhaupt vind ik dat ze beter hun best hadden kunnen doen qua ‘toekomst’, want alles ziet er door en door 80’s/90’s uit. Toch altijd wel apart als je een oudere film kijkt die zich juist in de toekomst afspeelt). Maar tot mijn verbazing was het budget 65 miljoen, toch niet echt laag te noemen. Later in de film wordt het wat dat betreft ook wel iets beter. Die rode 'buiten'shots op Mars zijn wel oke om te zien en ook de actie en effecten kennen -voor die tijd- wel toffe momentjes.

Leuke film met vooral leuke details (die Johnny Cabs! ).

avatar van Shadowed

Shadowed

Toch een tegenvaller.

Heel erg duidelijk een Verhoeven-film die rondom deze periode op avontuur in Amerika was. Ik mag zijn stijl vaak wel, aangezien het een einde maakte aan de Amerikaanse preutsheid. Verhoeven zijn komst wist lompe gore en ontblote borsten met zich mee te brengen want volgens mij nog niet heel erg vaak in Amerika gebeurde in films met een groot budget.

Ik zag eerst de remake van deze film, en na deze film gezien te hebben weet ik wel zeker dat beide films niet heel erg op elkaar lijken. De remake is veel gladder en duidelijk met veel meer budget. Toch is het voornaamste verschil dat die gewoon veel serieuzer is terwijl deze Total Recall behoorlijk lomp is en zich niet af laat schrikken om een flinke portie bloedvergieten erin te stoppen.

Humor en grapjes maken vind ik niet Schwarzenegger zijn sterkste kant. De fans zullen er uiteraard van genieten, ik vind Arnie gewoon beter als hij zware objecten of wapens oppakt en er flink op los knalt met de nodige punchlines. Zo ken ik hem ook vooral, zodra hij daadwerkelijk probeert te acteren vind ik het wat minder, en hier dus ook.

Visueel is het erg lomp maar ook charmant. Ondertussen op een hoop vlakken verouderd, maar dat maakt het niet veel minder leuk. Verhoeven zijn 90's films hebben namelijk wel iets en dat zijn ballen. Bloed wordt gewoon in volle glorie getoond en deze film zit er vol mee. De kogels blijven ook rijkelijk aan je voorbij suizen, gecombineerd met genoeg sciencefiction en poeha om je geboeid te houden.

Toch vind ik de sciencefiction in dit geval wat suf. Vooral dat hele mars-volk viel me tegen. Ook de mutanten vielen me tegen, een onderdeel waar ik vooraf erg naar uitkeek. Ik dacht ook oorspronkelijk dat mutanten de boosdoeners zouden zijn. Dat was misschien achteraf beter geweest, want de huidige schurken zijn best saai. Maar dat zou natuurlijk een duik in het huidige verhaal brengen.

Ondanks dat er genoeg bloed in de film zit wil de actie nooit echt cool worden en de film zelf overigens ook niet. Het doet er werkelijk alles aan om stoer te zijn, maar is gewoon te "silly" om dat te worden. Hoe vaak Arnie zijn spierballen ook laat rollen, de film is vooral lomp en daar blijft het bij.

Het matige acteerwerk van bijna iedereen en te lange speelduur doen een hoger cijfer dan 3,0* wegnemen, maar ook gewoon omdat ik die hele omgeving op Mars niet zo boeiend vond. Wel een voldoende voor de hoeveelheid aan actie en flinke porties bloedvergieten. Dat is iets wat ik in een Verhoeven-film erg leuk blijf vinden.

avatar van RikkieD

RikkieD

Vette film, afgelopen maandag in de bioscoop gaan zien (na hem uiteraard al meerdere keren te hebben gezien op tv). Zit er goed inelkaar, geweldig verhaal als basis, top special effects en goede cast. Balans is ook erg goed. Schwarzenegger blijft een hilarisch figuur met zijn actie en one liners. Ik heb me wel een af zitten vragen hoe deze film zou zijn geweest met echt goed acteerwerk. Maar dat zou deze film uit balans brengen. Echt een topper dit!

Denk dat ik deze (samen met T2) wel de beste Schwarzenegger film vind. Een film die na 20 keer nog steeds blijft vermaken.

avatar van De filosoof

De filosoof

De film is misschien slecht in z’n ongeloofwaardige actie en aftandse humor maar het verhaal met z’n gelaagdheid en spel tussen droom en werkelijkheid, valse en echte herinneringen, spion en dubbelspion in het kader van de vraag naar wat de identiteit van iemand bepaalt met de christelijke boodschap dat naaastenliefde belangrijker is dan macht of geluk is zo geniaal dat de film evengoed een een onweerstaanbare science fiction-klassieker is.