The Two Faces of January (2014)
Genre: Thriller
Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten / Frankrijk
Geregisseerd door: Hossein Amini
Met onder meer: Kirsten Dunst, Viggo Mortensen en Oscar Isaac
Gesproken taal: Turks, Grieks en Engels
Releasedatum: 26 juni 2014
Bekijk via CANAL+
Plot The Two Faces of January
"A mysterious encounter. A dangerous past. A deadly secret."
1962. Het stijlvolle Amerikaanse koppel Chester en Colette MacFarland (Viggo Mortensen en Kirsten Dunst) vertoeft in Athene waar ze tijdens een uitstapje naar de Akropolis de jonge Grieks sprekende Amerikaan Rydal (Oscar Isaac) tegenkomen. Hij werkt als gids en probeert tegelijkertijd toeristen op te lichten. Als het echtpaar hem voor een diner uitnodigt in hun exclusieve hotel, wordt hij ingezet om te helpen het lichaam van een schijnbaar bewusteloze man te verplaatsen. Rydal raakt hiermee ongewild verstrikt in het grimmige web van het duo en probeert hier uit te geraken. Maar dat wordt bemoeilijkt voor de liefde die hij voelt voor Colette.
Chester MacFarland
Young Musician
Greek Young Man On Boat
FBI Agent
Bombong
Is gebaseerd op het gelijknamige boek van Patricia Highsmith (o.a. bekend van The talented Mr. Ripley). Ben benieuwd. Mortensen en Dunst lijken me in ieder geval geschikt.
Askikker
Best wel aardige Hitchcock achtige thriller, die langzaam naar een climax toewerkt......
alleen de climax is dr niet echt.
chiel1971
- 2009 stemmen
Goede film, mooie beelden van een griekenland uit de jaren 60. Prima cast en goed script!
wibro
Deze film deed mij onmiddellijk aan de films van Hitchcock denken met dat verschil dat deze film mij maar niet wist te boeien. Het einde vond ik zelfs ronduit teleurstellend. Blijft over de mooie plaatjes van Griekenland waarvan er sommigen voor mij zeer herkenbaar waren omdat ik er meerdere keren ben geweest.
@Noorderwijk
Redelijke film, nooit echt spannend of zo. Ik vind de Ripley films van deze schrijfster beter.
Wel mooi jaren 60 beeld.
Redlop
Toch wel een tegenvaller. In de Volkskrant of zo stond een prima recensie met als strekking: ondanks de broeierige omgeving komt de film nergens op stoom. Zo is het maar net.
ps: waar slaat de titel op en hoe moet je dat afleiden uit de film?
ps: waar slaat de titel op en hoe moet je dat afleiden uit de film?
Volgens de regisseur:
The book is set in January too, which we lost due to the heat and the sun, but to me the god January says a lot about what the film is about."
bron:
Redlop
Ah merci. Dat zal dan wel in de film gezegd zijn, maar is me ontgaan. Ik vond het dan ook niet even interessant. Dat de film zich in januari afspeelt kun je als kijker al helemaal niet afleiden. Ook in Griekenland kennen ze een winter.
tbouwh
Ik heb 2 vrijkaarten voor deze film en kan er waarschijnlijk maar 1 gebruiken.
Interesse? stuur me even een pb
Flat Eric
Deze psychologische "on-the-run" thriller film zal niet blijven hangen in mijn film geheugen.
Positief waren de mooie locatie opnames op oa. Parthenon in Athene, en Knossos te Kreta. De aankleding in 60ies stijl is ook stijlvol, maar het verhaal an sich was niet denderend. Het was niet echt spannend en het boeide me niet. Nee, niet mijn ding.
tbouwh
Dankzij een vrijkaart deze film vanavond in de bioscoop bekeken. Verwachtingen had ik niet, en daarom is het denk ik des te meer dat deze film voor een zeer mooie kijkervaring zorgde.
De locaties zijn schitterend, Athene, Istanbul, Knossos, ( Kreta )..
In eerdere reacties wordt het gezegd... de film werkt toe naar een climax die er eigenlijk niet is. Dat is jammer, en ook ik vond het einde niet erg bevredigend, maar er waren ook voldoende plotwendingen die mij wel bevielen.
Ik betrapte mij erop dat ik, terwijl het verhaal toch geeneens zo heel bijzonder is, werd meegesleept in dit verhaal, dat, mede door de constant broeierige omgeving, erg spannend was.
Mortensen, Isaac en Dunst zijn erg goed met z´n drieen: over het acteerwerk dus niets dan lof.
Vooral de 2 heren speelden enorm goed.
Ja, dit was een zeer aangename verrassing, met een goede speelduur, een fijn muziekje en een prima plot... zeker een herziening waard.
Mochizuki Rokuro
Sterk, goede rollen, sfeer en vooral opvallend mooie muziek van Alberto Iglesias. Veel thema's uit klassieke films, althans zo leek het. Dat bracht veen luxueuze sfeer mee, herinnerde aan Sakamoto.
Maar ondanks de plus punten en nauwelijks aanmerkingen, ook wel een beetje vlakke film. Hossein probeert nog wel wat psychologische ontreddering in het Mortensen personage te brengen door out of focus en delirische kaders. Verder erg herkenbaar Highsmith thematiek, dus fans kunnen gerust zijn. En inderdaad, deed het meest denken aan de verfilming die Hitchcock van haar werk maakte (Strangers on a Train).
Chainsaw
Doet inderdaad wat denken aan een hedendaagse Hitchcock, maar die maakte zijn films toch wel ietsjes spannender en sterker. The Two Faces of January kabbelt, kabbelt en kabbelt, tot het vermoeiende aan toe. Je wacht steeds op die ene scène die het verhaal écht in werking gaat zetten, maar dat blijft eigenlijk de hele film uit. Elke scène begint en eindigt en ze volgen elkaar ook netjes op, maar nergens gaat de boel lopen. Laat staan dat het echt interessant wordt.
Verder komen de personages ook niet van de grond. De climax doet suggereren dat er een bijzondere - bijna vader- achtige - band is ontstaan tussen Isaac en Mortensen, maar nergens komt dat in de film uit de verf. Hetzelfde geldt trouwens voor het karige romantische plotlijntje tussen Isaac en Dunst. De personages en hun relaties blijven - ondanks dat we anderhalf uur met ze zitten opgescheept - opvallend plat. Dat de acteurs niet de minste zijn en Griekenland een redelijke sfeervol decor is, maakt nog wel wat goed. Een enkel spannend scènetje hier en daar, maar verder is The Two Faces of January toch vooral een film die schijnbaar veel wil, maar erg weinig levert.
2,5 sterren.
maurice74
Zeer sterke film: spannend, menselijk en niet zonder humor. De karakters zijn interessant. Ouderwets goed en sfeervol. Heb er van genoten in de bioscoop.
TMP
Zeer sfeervolle film, mede door de broeierige Griekse setting. Goed acteerwerk van de drie hoofdrolspelers, de onderlinge interactie is zeer goed en is het sterke punt van de film. Het plot is onderhoudend en spannend tot het einde, met een mooie achtervolging door Istanbul.. Doet wel enigszins aan een moderne versie van een Hitchcock-film denken.
Norman Mailer
Voor mij was The Two Faces of January bóvenal wachten op een wending. Tevergeefs.
Nu oogt de film fraai en is de sfeer tot in detail verzorgd, Dunst en Mortensen zijn mijns inziens absolute vakmensen; daarmee geenszins een vervelende film om te kijken.
Bovendien bleef ik in de, kortstondige, vooronderstelling dat er zorgvuldig naar een grootse apotheose toegewerkt werd. Wederom tevergeefs.
Aldus heb ik, welbeschouwd, naar een schraal verhaal dat ook nog eens als een nachtkaarsje uitgaat, liggen kijken.
alfredh
Eindelijk nog eens een volwassen,degelijke thriller in de zalen. Bijna een wonder dat deze nog gemaakt en vertoond kan worden in deze debiele, comicbook- en speelgoed verfilmingenwereld. Bijwijlen heel spannend en Viggo bewijst eens te meer wat een klasse-acteur hij wel niet is. Wanneer die oscar?
bertito
Mooi klassiek gefilmd drama, zeker van genoten.
blurp194
Eindelijk eens een film die vooral drijft op ouderwets vakwerk, mooie locaties, mooi licht en slim camerawerk, cinematografie en goede acteurs - niet op overweldigende CGI of overdreven spektakel.
Jammer wel dat in het verhaal de spanningsboog wat te kort blijkt, en dat geen van de hoofdrollen interessant of sympathiek wordt. Samen met het wat inkakkende einde levert dat een wat schrale uitsmijter op. Het begin vond ik erg veelbelovend, daarmee is de film aan het einde vooral ietwat een teleurstelling.
gauke
Een psychologische thriller met film noir elementen, omzichtig verteld, over menselijke zwakheden, onder het mom dat driehoeksverhoudingen die ontstaan zijn uit noodlottige omstandigheden gedoemd zijn te mislukken. Het verhaal miste vooral spanning, dramatiek en diepgang en was daardoor niet pakkend genoeg. Ook de cast speelde over de gehele linie vrij matig. Positief vond ik de gecreëerde enge atmosfeer, de nostalgische kledij en de prikkelende soundtrack. Verder was de productie visueel sterk: de getoonde wereld was kleurrijk fel en de beelden van de mooie Griekse eilanden maakten indruk.
mjk87 (moderator films)
Film met potentie, maar met een wat matige uitwerking, vooral in op psychologisch vlak. Want op zich is die driehoeksrelatie best interessant, zeker die tussen beide mannen, maar door de rol van Mortensen die vooral boos en dronken is werkt het niet. Elke potentie tot genegenheid wordt de kiem in gesmoord. En dan krijg je die laatste scène en je denkt: waarom? Die uitwerking had veel mooier gekund (zoals op het vliegveld).
Verder duurt de film niet te lang, ziet Dunst er bijzonder fraai uit (net als de Griekse landschappen en heeft de film een aantal aardige momenten. Ook de muziek is mooi passend. 2,5*
JJ_D
Mooie cinematografie (Griekenland en Kreta zijn uiteraard dankbare locaties voor een begiftigd DOP), maar het verhaal blijft wat mij betreft wel erg aan de oppervlakte. Wordt de psychologie van de personages eigenlijk ooit uitgewerkt? Oké, vervelen doet de film niet echt. Toch is 'The Two Faces of January' gewoon een thriller onder de thrillers. Weinig verheffend - wedden dat ik er over een maand bijna niets meer over weet?
ralfsjam
Lekker filmpje hoor. Blanco ingestapt en liet me verrassen. En dat deed het ook. Aangenaam, prima verhaal, goed acteerwerk, goede sfeer, en bleef aardig boeien. Geen echte wow momenten, maar daar is het de film ook niet voor. Gewoon een prima tussendoor film van niveau. Drama, romantiek, actie, spanning.... En dat is een ontspannen rustige setting. Een film die goed in balans is...
ikkegoemikke
Een iets boven het gemiddelde uitstijgende woestijnzandkleurige misdaad/thriller waarbij je direct een associatie maakt met een degelijke Hitchcock vermengd met elementen uit een Agatha Christie roman. Het rijke Amerikaans echtpaar Chester (Viggo Mortensen) en Colette (Kirsten Dunst) zijn op vakantie in Europa en ontmoeten in het zonovergoten Griekenland de Amerikaanse gids Rydal (Oscar Isaac) die er niet voor terugdeinst om op kleine schaal mensen op te lichten en die het echtpaar een geleid bezoek aanbiedt door de stad. Uiteindelijk blijkt het echtpaar ook niet zuiver op de graat te zijn en nadat Chester een redelijk opdringerige privédetective vermoord, biedt Rydal zijn diensten aan om het echtpaar te helpen. Wat volgt is een psychologisch steekspel waarbij jaloersheid en een ontluikende liefde centraal staan. Een stijlvol gefilmde psychologische thriller, met uitstekende vertolkingen en een subtiel in beeld gebrachte vlucht van Athene naar Heraklion die uiteindelijk eindigt in Istanboel. Inhoudelijk stelt het geheel niet echt veel voor en verwachtte ik er toch iets meer van. Een verhaal waarbij een kleine oplichter een oplichter van groter kaliber uit de brand helpt en verstrikt raakt in een psychologische driehoeksverhouding. Prachtig gefilmd, bij momenten levensecht, maar uiteindelijk toch een beetje saai en doorsnee ondanks de charismatische vertolkingen. Hossein Amini, die in het verleden de scenario’s schreef voor “Drive” en “47 Ronin”, slaagt er niet echt in om dezelfde spanningsopbouw te creëren zoals in “Drive”. Misschien een aanrader om een zelfgeschreven scenario te regiseren ...
mcdaktari
Prima thriller met een redelijk verhaal en het acteren is ook meer dan goed.
Kortom een geslaagde film. Verwacht geen spectaculaire aktie maar gewoon een degelijke thriller.
scorepio
Mooi verpakt maar uiteindelijk blijf je met een lege verpakking zitten !
Deze film had nochtans heel veel potentie maar de vlam sloeg er maar niet in. Op het einde doofde de vlam zelfs helemaal.
Erg tegengevallen , vooral omdat ik hoge verwachtingen had.
Oliveri
Prima thriller, mooie beelden en sfeer en goed geacteerd. Hij deed me op momenten aan The Talented Mr. Ripley denken, al haalde deze film dat niveau niet. Kijkwaardig is ie zeker.

Heb jij de Netflix-docu 'The Man With 1000 Kids' al gezien? 'Maag draaide om'

Prime Video-hitserie 'The Night Manager' krijgt een derde seizoen