• 9.376.732 stemmen

300: Rise of an Empire (2014)

Actie / Drama | 102 minuten

Genre: Actie / Drama

Geregisseerd door: Noam Murro

Met onder meer: Lena Headey, Eva Green en Sullivan Stapleton

Releasedatum: 6 maart 2014

Plot 300: Rise of an Empire

"Seize your glory!"

Na de overwinning op Leonidas' 300, trekt het Perzische leger onder leiding van Xerxes verder in zuidelijke richting naar de grote Griekse steden. Het democratische Athene is de eerste stad die ze tegenkomen op hun pad. De stad heeft een sterke vloot en staat onder leiding van admiraal Themistocles. Themistocles is gedwongen een alliantie aan te gaan met de aartsrivaal van Athene.

avatar van DiskjockeyEast

DiskjockeyEast

Strakke film, maar ik miste net de echte punt op de I, die ik wel in het eerste deel had,... Het verniewende van de slomo spieren is niet nieuw meer. Ik vond het bloed op sommigem momenten er wel heel erg nep uit zien.... Desal nietemin heerlijk in beeld gebracht en het tempo kijkt lekker weg... 4 sterren

avatar van Broek

Broek

Lang naar uitgekeken. Zwaar teleurgesteld helaas. Het verhaal was niets vergeleken met deel 1.

Het gevoel ontbrak volledig bij mij in deze film mede door de cast die niet overtuigt.

De effects worden vervolgens ook overmatig in je gezicht geworpen waardoor je na een half uur al helemaal bent afgestompt door het bloed en ledematen die door het beeld vliegen. Niet dat ik daar direct een probleem mee heb maar er moet een bepaalde balans zijn.

Jammer maar wist wel dat het het eerste deel niet zou kunnen overtreffen, slechts de hoop van evenaring.

avatar van TMP

TMP

Zeer teleurstellend vervolg op 300. Een zeer matig plot, slecht acteerwerk en flauwe dialogen. De actie bestaat voornamelijk uit veel bloed en overbodige slow-motions, verder stelt het weinig voor.

avatar van tbouwh

tbouwh

Heerlijk. Even het verstand op 0 en genieten van dit fijne vervolg op 300.

Uiteraard begrijp ik de matigende reacties hier. Veel bloedvergieten, matig acteerwerk, de film stelt weinig voor...

Tsja, dat kan, maar deze film is dan mijns inziens ook puur voor het amusement. En daarin is dit een topper in zijn genre. Ik zat 1,5 uur lang op het puntje van mijn stoel, vanwege de constante actie.

Deze film had datgene dat ook 300 kenmerkte; constante heroische actie, die ver weg zit van alle realistische denkbeelden, maar wel ontzettend vermaakt.

Wat WEL van belang is, is goed acteerwerk, wat voor film het ook is. Dit vind ik echter geen struikelpunt in deze film. Sterker nog, Stapleton is een goede Themistocles. Qua houding en charisma komt hij net tekort tov Butler als Leonidas, maar zijn fighting skills en leiderschapskwaliteiten zijn overtuigend.

Eva Green is ook perfect gecast: ze is de perfecte ´bitch´, even mooi als dodelijk.

Xerxes blijft een imposante verschijning. Ik ben geintrigeerd door het verhaal over de Spartanen en de klassieke slagen bij Marathon, Salamis en Thermopylae. Uiteraard zijn deze films geen historisch correcte weergaven ( verre van zelfs ), maar het feit dat er films van zijn maakt dat ik op voorhand een streepje voor heb op de 300-films.

300 en 300:Rise of an Empire zijn met een korreltje zout te nemen, maar brengen wel een brok amusement en een goede adrealinestoot.

Het Spartaanse gehalte en de verschijning van Leonidas uit het 1e deel stijgen net even boven dit vervolg uit, maar de actie doet niet onder.

Genoten, 4,0*

avatar van ikkegoemikke

ikkegoemikke

If death comes, I'm ready!

“300” dat in 2007 verscheen, was een baanbrekende revelatie. Niet zo zeer op gebied van de inhoud, maar wel op gebied van het in beeld brengen van heroïsche gevechten die de 300 Grieken leverden in de slag om Thermopylae onder leiding van koning Leonidas. Het slow motion hakfestijn met rondspetterend bloed staat nog altijd gebrand op mijn netvlies. Een adembenemende film.

“300 : Rise of een empire” is geen prequel of een sequel. Het is een episch drama, dat het verhaal van “300” omsluit. Heeft het dan een meerwaarde ? Kan het "300" de loef afsteken qua geweld en bloedvergieten ? Stijgt het heroïsme in deze film naar een nog hoger niveau ? Zijn al je zenuwen tot het uiterste gespannen bij het bekijken van dit Grieks drama ? Bwah , eigenlijk niet. Om eerlijk te zijn was ik redelijk teleurgesteld, geïrriteerd en ongeïnteresseerd na een bepaalde tijd. Een makkelijk duplicaatje van de originele film waarbij de kunstgrepen en marktkramertrucjes gerecycleerd worden. Het zou kunnen dat het voor een natte plekken kan zorgen op de stoel van fanatieke geschiedenis aanhangers of historici. Daar ben ik klinkklaar van overtuigd. Bij mij bleef alles zo droog als een te lang gebakken souflaki.

Het begint nochtans ijzersterk met de verrassingsaanval van de Grieken in de slag van Marathon. Een traktatie op aanstormend Grieks geweld met ontblote bovenlijven waarbij je de gezwollen spieren en six-packs kan bewonderen. Woest zwaaiend met vlijmscherpe zwaarden waarmee in slow motion gapende wonden worden geslagen en uitstekende ledematen worden geamputeerd. Speren doorboren borstkasten en schedels worden gekliefd. En dit vergezeld met gulpen stromend bloed. Maar hadden we dit soortement beelden niet al eens gezien in "300" ? Dus nee, het kan niet de loef afsteken qua geweld en bloedvergieten. Sterker nog, bij de strijdtaferelen uit “300” voelde je de adrenaline nog harder toenemen. Het testosterongehalte was ettelijke streepjes hoger.

Het is bij deze slag te Marathon dat de Atheense legeraanvoerder Themistocles met een fenomenaal welgericht schot de Perzische koning Darius velt. De zoon van Darius, Xerxes, krijgt na de dood van zijn vader de raad om niet ten oorlog te trekken, daar alleen de goden de Grieken kunnen verslaan. Artemisia, de bevelhebster van de vloot van Perzië, ziet hier een uitdaging in, en jaagt Xerxes de woestijn in om terug te keren als een god nadat hij zichzelf in één of andere grot heeft gedoopt in goud oplichtend water. Op deze wijze hebben we dan ook een deel Griekse mythologie achter de kiezen. Xerxes leek eerder op een lid van de “Village People” naderhand en speelde uiteindelijk maar een tweederangs rol. Het leeuwendeel van de aandacht werd opgeëist door Artimisia. Xerxes grootste aandeel naderhand was, dat hij onmiddellijk de Grieken de oorlog verklaarde.

Themistocles kan ondertussen de raad van Athene overtuigen om hem een vloot te bezorgen zodanig dat hij de Perzen kan tegenhouden. Hij vraagt de aartsrivaal Sparta om hem te helpen in deze missie, maar deze weigeren. Hierna richt het strijdtoneel zich op de zeeslag in de straat van Artemisium. De slag bij Thermopylae is van minder belang in deze film en wordt alleen getoond met enkele filmfragmenten uit de eerste film. Uiteindelijk ligt de nadruk in deze film op het wreedaardig optreden van Artemisia en de poging van Themistocles om een verenigd Griekenland te vormen en zo ten strijde te trekken tegen de Perzen.

Sullivan Stapleton is niet zo’n indrukwekkende figuur als Koning Leonidas gespeeld door Gerard Butler. Tijdens de veldslagen is het een geducht tegenstander, maar daarlangs toont hij vooral zijn talent als charismatische redenaar. Butler was een afschrikwekkende brulboei die zijn mannen de strijd in schreeuwde met pittige oneliners. Artemisia daarentegen was een intrigerend personage dat op een degelijke manier gespeeld werd door Eva Green. Een temperamentvolle wrede aanvoerster die van origine Griekse was, maar tijdens haar kindertijd getuige was van de wreedheden die tegen haar familie werden gepleegd door de Grieken zelf. Ze werd meegenomen als slavin en voor dood achtergelaten. Daarna werd ze geadopteerd door de Perzen en onderricht in de gevechtskunst. Hiervan maakt ze gretig gebruik en nu gaat ze letterlijk en figuurlijk over lijken. Ze heeft een grondige hekel aan de Grieken en haar enigste doel is om er zoveel mogelijk over de kling te jagen. Het moment waarop ze een Griekse gevangene het hoofd afhouwt en deze een innige tongzoen geeft waarna ze het hoofd de zee in keilt, is redelijk indrukwekkend. Het amoureus onderonsje naderhand met Themistocles, wat ze gebruikte om hem aan de zijde van de Perzen te krijgen, was daarentegen lachwekkend en hilarisch. Het leek eerder een worstelpartijtje.

Idem zoals de originele film “300” is dit een spektakel en wordt je getrakteerd op enkele gewelddadige en bloederige filmfragmenten. Waar in “300” de gevechten zich eerder in een enge pas plaatsvonden, spelen de meeste gevechten zich af op zee met een immens ronddobberende vloot van de Perzen, en een nietig vlootje van de Grieken. Een vloot die eerder leek op een eskader drijvende sigarendozen. De gevechtscènes zijn wederom indrukwekkend en flitsend. Een vooruit denderende moordmachine die elke zich kruisende tegenstander in de vernieling maait en hakt. Het bloed spat weer met de liters in het rond. De choreografie tijdens de gevechten is schitterend uitgewerkt en de slow motion beelden zijn een evenaring van de originele film.

En daar knelt dan bij mij het schoentje. Het is een film met entertainment van de hoogste plank, maar is eigenlijk een doodgewone remake van de eerste film. Maar dan met de nadruk op de immense zeeslag. Voor mij dus geen meerwaarde. Tevens was er toch één ding dat me na een tijd wel immens begon te enerveren. Er is bijna geen enkel fragment in deze hele film, of er zweeft wel iets rond in het beeld : gensters afkomstige van brandende vuren, stofdeeltjes die tussen de zwetende lichamen doorvliegen, kleine deeltjes as dwarrelen door het beeld, iets dat op vuurvliegjes lijkt en druppels bloed. Op een bepaald moment had ik meer aandacht hiervoor, dan voor de eigenlijke film. De zeeslag met verschrikkelijk veel rondzwalpende boten overtuigde niet erg. En het was ook duidelijk te zien dat het computerbeelden waren. En zeker het moment dat het paardje op de proppen komt. Dat zag er wel enorm slecht uit. Daarlangs begon het rondvliegend bloed me wel de keel uit te hangen. Ik had het op een bepaald moment wel gezien.

Al bij al een redelijk intensieve film die voortborduurt op het imago van de eerste film en waarin Eva Green schitterde en het scherm weer rood kleurt. Toch vond ik het maar een matig vervolg op een weergaloze originele film. Een onnodig vervolg met andere woorden.

avatar van Polsie

Polsie

En dan... daar is het moment.. beentjes omhoog, biertje,een zak chips en de vrouw de deur uit. Kortom, een moment om te gaan genieten van een film. Echt naar deze film uitgekeken. Natuurlijk de effecten zijn niet altijd even mooi maarja.. boeiend, niet het enige wat telt.

En toch... deze film deed het hem gewoon net niet. Die sfeer die je in één proefde, de emoties... het werd hem gewoon niet. De 'held Themistocles ' kon koning Leonidas gewoon niet nadoen. Kon niet die emoties zo goed overbrengen als hij. En eigenlijk kon heel deze film dat niet.. althans niet zo als deel één.

Natuurlijk was dit jammer maar zoiets moet je bij film kijken maar voor lief nemen. Verstand op nul en gaan. Ondanks dat de film het niet zo goed deed bij mij als deel één. Wel gewoon kunnen genieten van een grote slachtpartij en maakte mij avond er dus niet minder om!

avatar van james_cameron

De 3D slowmotion bloedfonteinen gaan al snel vervelen en de cast is nogal anoniem en vlak, maar afgezien daarvan geen verkeerde sequel. Door de parallelle verhaallijn is hier overigens eerder sprake van een equal. Even bombastisch als zijn voorganger, met ditmaal nog wat meer spektakel en aktie. Dat is maar goed ook, want van de dialogen moeten dit soort films het niet hebben. Mooi gemaakt, in ieder geval: de overweldigende decors en special effects maken dit tot een lust voor het oog. Soundtrack van 'onze' Junkie XL!

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Zeker niet zo goed als de voorganger (4*) maar nog altijd leuk. Op visueel vlak voldeed het aan mijn verwachtingen. De stijl van de eerste film blijft behouden en er is niet teveel verlies van kwaliteit. Er wordt nochtans niet zuinig omgesprongen met slowmotions en ook het cameragedraai is overdreven maar toch werd het geen rommeltje.

Ik vond het niet zo uitdagend als "300" want zo kun je op dezelfde manier voortgaan met nog vijf films. Het simpele verhaal is uitermate zwak en de personages zijn stripfiguren, dan ook letterlijk vermits het een comic-verfilming is. Actie en special effects zijn dan nog het enige wat er te rapen valt. Eva Green is toch niet zo'n interessante baddie en kon me moeilijk overtuigen. Ik had dan toch liever meer Santoro gezien.

avatar van doctari

doctari

Als "eye candy" misschien nog net te doen, maar verder cinematisch wrakhout.

Nadat enkele jaren geleden te slag by Thermopylae al op een bijzonder historisch incorrecte en onbedoeld lachwekkende wijze was weergegegeven in "300", doet "300: Rise of an Empire" het nog eens dunnetjes over met een weinig interessante versie van de slag bij Salamis.

Beide slagen hadden een stuk betere verfilmingen verdiend, maar los daarvan, ook puur op zich is dit niet best. We krijgen een boel mooie beelden te zien, en een boel historische ogende decors, en een boel stoerdoenerij en geschreeuw, maar qua verhaal, karakters, en logica is er weer geen land mee te bezeilen.

De film weet geen enkel moment interessant te worden, de eindeloze slow-motion in de actiescenes is erg saai en werkt zelfs op de lachspieren, en de actie is zo onzinnig en willekeurig dat er van spanning geen enkele sprake is.

avatar van DragQueen

DragQueen

Dit vervolg haalt niet het niveau van het eerste deel, maar is daarom niet minder vermakelijk. Al is het verhaal wel een stukje minder in de uitvoering, dan in de eerste film. Visueel ziet het er zeer gelikt uit. De gevechten en slowmotion shots zijn mooi gedaan. 3 Sterren.

avatar van Gerlof1378

Gerlof1378

Vond het wel een leuk filmpje, absoluut niet zo sterk als de 1ste maar het kon ermee door. Qua verhaal vond ik het wel ok, ook omdat de film zowel als prequel als sequel dient. De gevechten zijn wel erg mooi. Ik geef de film een nette 3,0

avatar van MaNiAc E

MaNiAc E

Redelijk slecht vervolg die weinig tot niks nieuws bied. Zonde want er had heel veel meegedaan kunnen worden. Het open einde vond ik storend en liet een glimps zien van wat ze eigenlijk allemaal erin wilde stoppen.

Nee, uiteindelijk is deze film verre van geslaagd.

avatar van VforVictor

VforVictor

vermakelijke film, maar mist de kracht van een echt goeie hoofdrol speler, niemand kon tippen aan Leonidas. Desalniettemin is de film dankzij haar korte speelduur zeer genietbaar

avatar van Banjo

Banjo

• 2035 berichten

Ik heb niks tegen vrouwen...

maar deze film word daar door mede om zeep geholpen.

Het begint al met een vrouwen stem, die het verhaal verteld...maar oke er is nog geen muis overboord. Wat me gelijk opvalt is dat het acteren echt matig is.

De actie beelden passen daar zeker niet bij. Die worden zwaar overdreven (maar ja je moet indruk maken op het bioscoop publiek he!). En dan het verhaal, het stelt niks voor! en nog een vrouw als leider.. het irriteerde me. Het niveau van het vorige machtige 300 word nergens gehaald. Jammer want ik was een fan...

2 1/2

avatar van ribas123

ribas123

Totaal niet mijn film. Vond het maar saai.

avatar van Che Catalone

Che Catalone

Een teleurstelling na de eerste 300 film. Personages weten niet te overtuigen. De focus lag bijna volledig op het visuele aspect van de film, waardoor er geen ruimte was voor een boeiend verhaal.

avatar van Waku

Waku

Visueel ziet het er allemaal prima uit. De slow motion beelden maken de veldslagen nog net even bloeddorstiger. Al is het soms ook wel over de top.

Ik had mij alleen wat meer voorgesteld van de 3D effecten.

Volgens sommige media moest dit de 2e 300 film een extra boost geven.

Maar persoonlijk vond ik dit niet echt veel meer toevoegen , zoals bij zoveel 3D films.

Verder is "300 Rise of an Empire" vermakelijke pulp.

avatar van tbouwh

tbouwh

Herzien en stem bijgesteld van 4* naar 3,5*

avatar van kleez

kleez

Wat een enorme teleurstelling (ook hier ja, gezien vele eerdere eenzelfde reacties)!

Voor een ieder die de film nog wil gaan kijken: Verwacht er helemaal niks van!

Ik snap overigens best dat er mensen een hoge score geven i.v.m. de eerste film, maar dit vervolg is gewoon enorm slecht. Verhaal is flinterdun en in feite komen er 6/7 personages in voor (!), waarbij het eigenlijk om 4 draait...

avatar van Vascago

Vascago

In alles een heel stuk minder dan zijn fantastische voorganger, maar als dom popcorn-vermaak toch een makkelijke en heel aardige zit. Verstand op nul, biertje erbij en kijken maar.

avatar van PEN15

PEN15

Ik vond dit eerder humor als je keek naar die overdreven cgi wasbordjes, zwarte kleurspoelingen, een seksscene die eerder leek of ze aan het vechten waren en een overkill aan hak- en zaagwerk van het kaliber Conan 3D.

avatar van Hans Heintz

Hans Heintz

Wat lijkt me het toch heerlijk om films die voorspelbaar en ongeinspireerd zijn te kunnen waarderen alleen maar vanwege een extravagante productie, een hoop bloed en een paar tieten. Onder een pocornfilm versta ik een film zonder pretentie maar met vermaak. Helaas zie ik hier alleen een samenraapsel van ingredienten die de film commercieel interessant moeten maken en vooral een oeverloos herkauwen van zaken die ik al tot in den treure eerder zag. Ironisch genoeg is er met al dat geneuzel over democratie en de kracht van vrijheid wel sprake van pretentie en wordt het daarmee ook nog eens een kerkdienst. Erger kan bijna niet.

avatar van Robintje

Robintje

Zojuist '300' herzien.. morgen gaan we voor '300: Rise Of An Empire'.

Is het wel nodig om eerst '300' te hebben gezien voordat je '300: Rise Of An Empire' gaat bekijken of staan ze los van elkaar ?

avatar van mnrk

mnrk

You've come a long way to stroke your cock, while you watch real men train.

Deze 2e 300 film van Noam Murro is gewoon heerlijk vermaak...

Het verhaal gaat mooi verder na de 1e (en loopt ook goed samen), natuurlijk hebben we het allemaal al gezien in de 1e 300 film maar toch blijft het leuk om naar te kijken..

De special effect zijn gewoon dik in orde en ook visueel is het prima, de slagvelden op zee zien er goed en spectaculair uit...

Sullivan Stapleton acteert naar behoren maar zijn tegenspeelster Eva Green is toch wel op haar plek in deze film...

De muziek van Junkie XL past ook helemaal bij deze film en is ook een aanrader...

Junkie XL - 300: Rise of an Empire (2014) - MusicMeter.nl

avatar van MadMekx

MadMekx

Ik heb me zeker vermaakt met deze film. Ik heb m thuis in 3D gekeken. Dat voegt zeker wat toe.

De special (comic - achtige) fx zijn zeker top en qua verhaal is het ook wel OK.

Je moet deze gewoon niet te serieus nemen

avatar van Noodless

Noodless

Toch een teleurstelling !

Dit vervolg kan totaal niet wedijveren met zijn voorganger. Het blijft nog voldoende vermakelijk door de talloze bloederige actiescènes en de imposante ( wel weinig beklijvende ) zeegevechten. Maar heel veel van hetzelfde met eigenlijk maar een paar personages. De rest was voer voor de ruwe gevechten waarbij je op een bepaalde moment gewoon verzadigd wordt. Dit gevoel had ik niet bij zijn voorganger. Die actiescènes wisten mijn aandacht wel te houden door een mooiere invulling van kleuren en slowmotion-beelden. Ook qua rolverdeling en de tijd die de hoofdpersonages krijgen, is zeker in deze film een negatief punt. Zo vind ik de rol van Themistocles zwak en krijgen Xerxes en de koningin van Sparta eigenlijk te weinig tijd om iets neer te zetten in de film. Gelukkig is er Eva Green die haar tegenspeler van het doek speelt. Zij zorgt dat het enigszins genietbaar blijft.

Uiteindelijk gewoon een gemiddeld filmpje die het alleen moet hebben van de mooie zeegevechten en zich gelukkig mag prijzen met een bitch als Eva Green. 6/10

avatar van Charmides

Charmides

Ik had wel iets meer van het verhaal verwacht. Tegelijkertijd had ik de beoordeling van deze film hier hoger verwacht

avatar van Moviestar1979

Moviestar1979

Een aardig vervolg op Zack Snyder's hit uit 2006.

Snyder bleef verbonden aan het project, maar kon hem niet regisseren wegens zijn verplichtingen aan de film Man of Steel (2013)

De film is zowel een prequel als een sequel.

Volgens regisseur Noam Murro staan de deuren nog open voor een 3e deel.

Na Gerard Butler is het deze keer Sullivan Stapleton die de strijd aangaat met het Perzische leger.

In het originele script zou Butler wederom de hoofdrol vertolken, maar liet weten geen interesse te hebben.

Het pad van Stapleton wordt o.a. gekruist door Eva Green die de rol van Koningin Artemisia vertolkt.

Zij was overigens de enige actrice die geschikt bleek te zijn.

De filmmakers hadden geen alternatief, en waren Green daarom meer dan dankbaar toen ze de rol accepteerde.

Ook Stapleton bleek de enige juiste persoon te zijn, nadat Joel Edgerton de hoofdrol afwees.

Lena Headey keerde wel terug, maar haar opnamedagen namen maar 10 dagen in beslag.

Hiermee blijft haar rol bescheiden.

De film werd in z'n geheel opgenomen in de Nu Boyana Studio's in Bulgarije voor een greenscreen.

Een Grieks schip paste makkelijk in 1 ruimte, maar met de Perzische schepen was dit een ander verhaal.

Deze waren zo groot dat ze in 3en werden verdeeld.

Het water werd digitaal toegevoegd.

Persoonlijk vond Murro dit een prettige ervaring, omdat hij hiermee volledige vrijheid kreeg met filmen.

Zoals bekend hebben acteurs en actrices het niet altijd even makkelijk in de filmwereld.

Zo was Stapleton bezig met de opnames voor de TV-serie "Strike Back ", en moest hij hierna dagelijks 3 uur trainen voor zijn rol als Themistocles.

Op het einde van de dag was hij bekaf.

Ook Eva Green moest een loodzware training doorstaan.

Acteur Rodrigo Santoro moest dagelijks 6 uur in de make-up stoel zitten.

Zelfs na de klus mocht hij niet bewegen, omdat de juwelen en piercings erg breekbaar waren.

Om zijn tijd te doden las hij de geschiedenis van Herodotus.

Dit hielp hem om zich volledig in zijn rol te kunnen verdiepen.

Voor mij is een 3e deel niet noodzakelijk, maar de filmindustrie kent helaas geen grenzen.

Persoonlijk vind ik dit een waardige afsluiter, maar de tijd zal het leren.

3,0 *

avatar van Breur

Breur

Zwak vervolg op "300". Half puntje extra voor de tieten van Eva Green. Irriteerde met name aan het feit dat er zwembaden met bloed aan te pas komen, maar geen enkel zwaard of krijger vangt ook maar een druppeltje bloed, knap.

avatar van Tarkus

Tarkus

Vind deze film beter dan de eerste.

Vooral de speciale effecten zijn nog een stukken beter, maar ja, deze film komt 8 jaar na de eerste, op die tijd is er al veel veranderd op dat gebied.

Het verhaal is redelijk, de vertolkingen ook.

Liters bloed, zoals in de eerste film, veel geweld dus.

Maar ik heb hem vooral bekeken voor die speciale effecten, want ze zijn wel echt indrukwekkend, daarom alleen al de moeite waard om de film te bekijken.