• 9.373.270 stemmen

Geregisseerd door: Sean Penn

Met onder meer: Jack Nicholson, Benicio Del Toro en Helen Mirren

Releasedatum: 1 november 2001

Plot The Pledge

"Detective Jerry Black has made a promise he can't break, to catch a killer he can't find."

De gepensioneerde agent Jerry Black belooft tijdens zijn laatste klus de moeder van een vermoord meisje de moordenaar te zullen vinden. Jerry denkt dat de politie de verkeerde heeft opgepakt, en ontdekt dat dit het derde incident is in korte tijd waarbij een jong, klein meisje het slachtoffer was. Hij koopt een oud tankstation in de buurt van de misdaden om zo naar een man te kunnen zoeken die in een zwarte stationwagon rijdt.

avatar van neo

neo

Die Fisherking begint het steeds meer te leren

avatar van FisherKing

FisherKing

En nou jij de film nog eens herzien, Neo

avatar van film obsession

film obsession

Del toro is acteerd geweldig, fenominaal gewoon

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Destijds een tegenvaller, maar misschien keek ik er toen teveel met een Hollywood-oog naar.

avatar van 11501150

Naar mijn mening nog steeds een tegenvaller. Ik heb er geen problemen mee als een film traag is, maar deze film ontbrak gewoon aan een goed verhaal, waardoor de film traag wordt. Erg vervelend, ik was blij dat er reclame in zat. Wel goed geacteerd, vooral del toro. 2,5*

avatar van Da Jando

Da Jando

Redelijke film. Het grootste nadeel vind ik eigenlijk dat het over een gepensioneerde politieagent gaat die zijn werk niet los kan laten. Zijn laatste opdracht gaat dan ook nog over het werk van een serialkiller. Niet erg orgineel dus. Wat wel orgineel is, is de afloop. Ik had totaal niet verwacht. Voor sommigen misschien een antie-climax, maar ik was blij dat het niet eindigde in een achtervolging, een vechtscene, Black die net op het nippertje het leven van een andere agent (of het meisje) redt etc. Niemand verwacht dat de killer een auto ongeluk krijgt en dat Black een drankverslaafde man wordt, eenzaam in zijn grote huis met tankstation.

Wat ik wel al snel aan zag komen was dat hij het kleine meisje als lokaas ging gebruiken. Dit was denk ik niet van te voren geplanned, hij wist immers nog niet dat hij een band ging krijgen met de vrouw en het dochtertje. Ik denk dus dat hij het tankstation in eerste instantie kocht in de hoop dat er een opvallende zwarte auto zou komen, en dat hij door toevalligheden (de vrouw en het dochtertje die bij hem in komen trekken) de kans zag om haar als lokaas te gebruiken.

Overigens vond ik de film totaal niet langdradig of traag. Het rustige verloop van het verhaal past juist perfect in het geheel, het brengt wat diepgang en het geeft een goede sfeer (die sfeer komt natuurlijk ook door de muziek en de locaties.) Al bij al een redelijk goede film, waarin ik tussen de vreselijke reclames door bijna bijna bij Amelie op een ander net bleef hangen 3,5*

Leno

Ik heb ook tijdens de 3 reclameblokken naar Amelie gekeken en ik had spijt dat ik die film niet had opgenomen.

The pledge vond ik i.i.g. erg goed, al was het einde wel schrikken. Nu een dag later vind ik het einde erg goed en orgineel. Mooie opnamens van het landschap, de passende muziek en het fantastische acteren van Nicholson maken deze film een absolute topper.

avatar van Linda

Linda

Ik sluit me geheel bij Da Jando aan (op het Amelie gezap na dan ). Wat een deprimerende film zeg, en dan met name het einde. Erg aangrijpend. Ook van mij 3,5 ster.

djelle

Wat een onbevredigende film! Het verhaal is eigenlijk zeer eenvoudig en wat cliché maar o zo lang en breed uitgesmeerd. Het was een voortdurende opeenstappeling van langdurige handelingen, moves van Jerry, die soms wel belangrijk waren, maar niettemin waren ze echt wel veel te lang gefocust. In combinatie met hier en daar een toegevoegde clichéwending met veel voorspelbaarheden. (o.a. de vrouw die komt intrekken met haar dochtertje, waarbij je 80 jaar op voorhand weet dat ze nog zal vallen voor Jerry... Ty-pisch!)

De film wou er duidelijk wat anders uitzien dan de gemiddelde thrillerdrama, met ondermeer een voortdurende uitstelling van een deftige vooruitgang in de zaak, maar in feite is het gewoon een eenvoudig verhaal, grotendeels clichématig die gewoon eens anders voorgesteld is. Terwijl de inhoud er toch niet op vooruit ging, en met het gevolg dat het tempo en de onderhoudendheid er enorm onder leed.

Wat me ook stoorde is de vele regiefouten. (Neem nu de dramatische scene in het huis van de ouders van het vermoorde meisje. Toen Jack het pijnlijke nieuws meedeelde, maakten ze gebruik van een zijdelings camerastandpunt met medium distance. Zo heb je eerder een luchtig, tot zelfs komisch effect. Wat hier natuurlijk niet van toepassing was. Het was bv beter geweest mochten ze een moving camera ofzo gebruikt hebben (eventueel afwisselend met bovenaanzicht), of een wisselwerking van enkele close-ups, die eerder de dramatische en intense touch geven die de scene nodig had)

Enkel het einde vond ik redelijk origineel, inderdaad iets wat je niet meteen verwacht. Toch voelde ik het al van ver afkomen dat hij niet ging opdagen op de een of andere manier. Ik wist gewoon dat Jack alweer pijnlijk gezichtsverlies ging lijden. Dat kon niet anders. Het bleef dus eigenlijk zeer voorspelbaar. En: De onbevredigende climax was nu wel het toppunt. Het had niet gestoord mochten ze bv wat verder ingegaan zijn op de ongelukkige situatie waarin jack uiteindelijk gesukkeld was.

Enfin, dit is echt een slechte film voor mijn part. Met weinig fantasie, creativiteit of originaliteit in mekaar gestoken. Saai. 1,5*

• 2077 berichten

Hier ga je toch echt wat de mist in met je recensie Djelle , je kraakt films af zoals Blade 2 , T3 , the pledge ( boeiende karakteruitdieping met stevig acteerwerk en einde) en hemelt films op zoals judge dredd en stop or my mom will shoot ( waar Stallone zich openlijk voor verontschuldigt en de laatste een echte stinkert noemt , by the way )

avatar van fiatlux

fiatlux

Mooie film met een ander, onverwachter einde dan de eerdere verfilmingen, die ik van van hetzelfde verhaal (Das versprechen, Friedrich Dürrenmatt) zag.

The Cold Light of Day (1994)

Een rampzalige nederlandse verfilming door Rudolf van den Berg, die een 'love-interest' introduceert en daarmee het hart van het drama om zeep helpt, namelijk: een oude inspecteur, die niet aan zijn pensioen wil beginnen en een gevecht begint tegen de tijd, wanneer hij een moordzaak wil oplossen.

Szürkület (1990)

Een sfeer- en stijlvolle verfilming, die aan de films van Tarkovski doet denken, met zowaar een musicale (soundtrack) hoofdrol voor Kate Bush.

Es geschah am hellichten Tag (1958)

De orginele, eerste verfilming door Ladislao Vajda met

Heinz Rühmann, in een van zijn weinig serieuse rollen, en Gert Fröbe als de psychopatische moordenaar. Na het zien van o.a. deze film wilde ik ook filmmaker worden!

sn@ke schreef:

Hier ga je toch echt wat de mist in met je recensie Djelle

Ja het mist hier ook enorm.

Ik zag daarjuist bijna geen steek op de baan.

WABLIEF??? Dat mag je wel eens uitleggen op de desbetreffende pagina's! Karakteruitdieping?? Acteerwerk?? Dan nog, mocht dit zo zijn: dit is daarom nog niet voldoende om een geslaagde actiefilm te zijn hoor! The pledge is in mijn ogen geen eenvoudig vermaak meer te noemen (of toch zeker niet zo bedoeld) en waarom hij faalt staat uitgebreid omschreven in mijn recensie. (T2 breek ik trouwens niet echt helemaal af, vond het gewoon "minder".)

en hemelt films op zoals judge dredd en stop or my mom will shoot (waar Stallone zich openlijk voor verontschuldigt en de laatste een echte stinkert noemt , by the way )
Dat laatste trek ik mij geen reet aan. Vind het gewoon wat jammer. Wat Judge dredd betreft: hier heb ik me gewoon enorm vermaakt. Actie was in orde enzo... Afwisselend, mooie fx, oneliners... kortom: leuk vermaak. Bij Stop or... hetzelfde. + het feit dat ik het een heel origineel en amusant werkend ideetje vind voor een actiekomedie.

Ik snap echt niet waarom je (uitgerekend jij dan nog) me altijd wil bekritiseren. Ik doe gewoon mijn ding, ik heb mijn visie die heel duidelijk is, en kijk vooral of het mij kon entertainen. Simpel.

• 2077 berichten

Ik bekritiseer je niet , maar deze film is vind ik gewoon wat gemaakt men een minder entertainingsgehalte voor ogen ... het is dan ook geen actiefilm , maar een traag verteld politie- dedective drama...

djelle

Ja, weet ik wel hoor. Vind het gewoon niet geslaagd.

avatar van braambes

braambes

Ik was erg teleurgesteld in deze film, hij zat werkelijk barstensvol clichés. Gelukkig viel er af en toe nog te genieten van het mooie camerawerk. En dan plots die laatste drie-vier minuten... bijna was de film gered, bijna.

avatar van movie-freak

movie-freak

Goeie film! Jammer van het liefdesverhaaltje tussen Jerry en Lori, had echt niet gehoeven! Geweldige vertolkingen van Benicio Del Toro en Vanessa Redgrave trouwens!!! Film krijgt 3,5 ster van me

Leno

Jammer van het liefdesverhaaltje tussen Jerry en Lori? Daar draait juist de hele film om. Dat hij haar gebruikt om de moordenaar te pakken!!

• 2077 berichten

idd , deze film heeft veel meer tragiek en dubbelzinigheid in zich dan de meeste denken .... hij " gebruikte " haar een beetje , hij deed alles om de moordenaar te pakken en zat dicht bij labielheid ...

avatar van sk8board

sk8board

vond het een goede film, wel ff slikken in het begin toen ze op de plaats des onheils waren,kreeg toch wel "de koude rillingen" vond dat Nicholson goed acteerde en er toch redelijk wat verrasingen in zaten, met een redelijk eind

vond hem wel een 4 waard

avatar van The One Ring

The One Ring

Een redelijk eind inderdaad, maar je kunt er maar weinig van maken. De film is goed genoeg, maar bijzonder is het nou ook weer niet te noemen.

avatar van BenicioDelToro

BenicioDelToro

Redelijk goede film met een uiteraard weer sublieme rol van Benicio (jammer dat ie niet meer speelminuten heeft gekregen!)

Bijna onherkenbaar met dat lange zwarte haar en die warrige kleding. Met zijn wazige blik, onduidelijke en vertwijfelde woorden (dat constante herhalen van wat Nicholson zegt, inclusief het ongepaste lachje!) geven een overtuigend beeld van een zwakbegaafd, verward individu die gemakkelijk te manipuleren is door de politie.

Wat een held!

avatar van The Goss

The Goss

Heerlijke film. Ik heb er echt van genoten. Hoe de spanning de hele film op een vage manier net onder het opervlak bleef drijven. Prachtig.

avatar van BenicioDelToro

BenicioDelToro

BenicioDelToro schreef:

Wat een held!

Ik bedoelde natuurlijk die andere detective, niet Nicholson. Was even in de war... sorrie.

avatar van seth gecko

seth gecko

een goeie film zondermeer.

het tempo is wat traag maar dat stoort niet

nicholson speelt de pannen van het dak en is weer heerlijk om zien.

alleen heb ik het gevoel dat er meer in had gezeten .

toch een goeie film.

mickey rourke heeft jammergenoeg maar 1 scene,maar wat is ze weer sterk.

3***

avatar van seth gecko

seth gecko

3.5 van gemaakt.

de sfeer van deze prent is toch intrigerender dan meeste andere in dit genre.

avatar van TheRisingSun

TheRisingSun

Goede film,die ietwat traag op gang komt,maar na een uur wel spannender weet te worden. Uitstekende acteerprestaties van Nicholson,Wright Penn,maar ook het kleine rolletje van Del Toro (Hoe die zelfmoord pleegt is wel heel 'vet' in beeld gebracht vond ik) .
Het einde was wel sterk,alleen houd ik dan weer meer van de goede (Hollywoodse) aflopen .

3,5 ster

avatar van eduard

eduard

Het klopt dat deze film heel traag op gang kwam maar toch heel spannend werd toen dat kind op die picknick plaats zat te wachten. al was het maar 20 minuten spannend ik geef een 3

avatar van indian

indian

ik heb de film juist gezien.. maar ik begrijp hem niet goed..
over het algemeen waren de reacties positief..

maar ik begrijp het einde niet.. was er dan toch geen moordenaar? en wat is er met de rechercheur gebeurt?

uiteindelijk is hij zot geworden? ik begrijp het echt niet..

had hij gelijk.. was het echt die man met de zwarte stationwagen?

het einde begrijp ik echt niet..

Leno

Dan zal ik het je nu uitleggen, voor zover ik het nog weet.
De val die Jerry zet, met dat meisje, werk niet omdat de moordenaar niet op komt dagen. Jerry denk dat hij er helemaal naast zit, maar het toeval zorgde ervoor dat de moordenaar een dodelijk auto ongeluk kreeg onderweg. Jerry weet niet beter dan dat hij heeft gefaald en de dat moordenaar nog rondloopt. Tevens heeft hij de aardige vrouw en haar dochter voor niets gebruikt. Zijn schuldgevoelens worden enorm omdat hij die aardige mensen heeft 'gebruikt' en zijn plegde (belofte) niet na kon komen.

avatar van Jorick

Jorick

Een goede en sfeervolle film met een sterk plot. Nicholson acteert zoals gewoonlijk weer erg sterk, maar ook de rest van de cast mag niet buiten beschouwing worden gelaten. De film komt redelijk traag op gang, maar weet naar het einde toe de spanning er in te houden. Mooi einde trouwens! 3.5*