• 9.373.086 stemmen

Geregisseerd door: Sean Penn

Met onder meer: Jack Nicholson, Benicio Del Toro en Helen Mirren

Releasedatum: 1 november 2001

Plot The Pledge

"Detective Jerry Black has made a promise he can't break, to catch a killer he can't find."

De gepensioneerde agent Jerry Black belooft tijdens zijn laatste klus de moeder van een vermoord meisje de moordenaar te zullen vinden. Jerry denkt dat de politie de verkeerde heeft opgepakt, en ontdekt dat dit het derde incident is in korte tijd waarbij een jong, klein meisje het slachtoffer was. Hij koopt een oud tankstation in de buurt van de misdaden om zo naar een man te kunnen zoeken die in een zwarte stationwagon rijdt.

avatar van Ericinho

Ericinho

Behoorlijk onderschatte thriller die door haar detailleerde optekening soms traag oogt, maar door de uiterst sterke acteerprestaties van Nicholson en Wright-Penn, plus de verrassende wendingen nooit saai wordt.

****,5

Wat ik verder erg sterk vond, was dat je in principe twee kanten er mee uit kan gaan. of Nicholson kocht met opzet een huisje en ging om de kindermoordenaar te pakken zo ver om een relatie met moeder en kind aan te gaan.

Of Nicholson had zich in het begin juist daadwerkelijk met zijn pensioen en het onbevredigende resultaat van het politieonderzoek neergelegd, en juist door de confrontatie met het dochtertje en bijv. de egeltjes werd hij geobsedeerd om alsnog de belofte gestand te doen.

avatar van FisherKing

FisherKing

Ericinho schreef:

Behoorlijk onderschatte thriller

Ja, de 3,3 die de film nu hier heeft vind ik echt te weinig.

avatar van Tonyvdb

Tonyvdb

FisherKing schreef:

Ja, de 3,3 die de film nu hier heeft vind ik echt te weinig.

dat kan ik alleen maar beamen ...

avatar van Ericinho

Ericinho

Kom op, wij drieen beginnen gewoon een club

avatar van Goodfella

Goodfella

Erg mooie sfeerschepping, erg goed geacteerd, maar helaas qua verhaal niet echt boeiend en te voorspelbaar...

avatar van gotti

Ik had over deze film nog nooit iets gelezen, wel vaag iets gehoord, en ik wist dus niet wat ik ervan zou moeten verwachten. Ik verwachtte eigenlijk ook helemaal niks, aangezien ik dacht dat dit filmpje weer uit zou draaien op een slecht b-filmpje, zonder spannend verhaal en met een voorspelbaar einde. Lucky me! Ik was namelijk totaal verrast door deze goeie film. Erg mooi camerawerk, een zeer uitstekende cast (die Nicholson blijft toch een geweldig acteur) en het verhaal neemt de tijd om zich te laten vertellen (dit werkt overgens totaal niet storend) en ik was ook zeer verrast door het einde. Een dikke voldoende dus; 3,5*

avatar van lindastuurman

lindastuurman

Eerste 30 minuten vond ik wel aardig, daarna vond ik het simpel gezegd saai. Heb 2x moeten kijken, omdat ik het de 1e keer niet volhield.

Weinig spanning, matig geacteerd (ja, zelfs door jack) en een einde van "oh........ok dan".

avatar van gotti

Het einde in deze film vond ik juist erg sterk. Je verwacht een standaard Hollywood einde, waar Nicholsen de moord oplost en iedereen nog lang en gelukkig leeft. Gedeeltelijk gebeurd dit ook wel, maar niet volgens het "Hollywood feel-goodmovie handboek".

avatar van Zachery Glass

Zachery Glass

Het verhaal zelf is een standaard gegeven (we zullen de moordenaar wel vinden!), maar de sfeerschepping!!!

héél sterk is het moment dat Nicholson zweert dat hij de moordenaar zal vinden (hij doet zijn belofte aan de moeder én het Christusbeeld)

En heeft niemand het volgende opgemerkt?

Nadat hij 's avonds de "liefde" (?) van Robin Wright Penn heeft veroverd, is de volgende dag de sneeuw in het dorp(die een prominente rol speelt in het begin van de film) verdwenen. De zon schijnt volop de volgende ochtend!!! Net zoals sneeuw slechts tijdelijk verdwijnt, verdwijnen de problemen van Nicholson slechts tijdelijk. Héél sterk

avatar van cornelis

cornelis

Zachery Glass schreef:

Net zoals sneeuw slechts tijdelijk verdwijnt

Volgens mij bestaat sneeuw juist tijdelijk.

avatar van Zachery Glass

Zachery Glass

Yep- helemaal correct, mijn fout!

Maar ik verlang zo naar sneeuw!

avatar van sn@ke

sn@ke

• 2077 berichten

Erg uitzonderlljke en krachtige film. Prachtige lanschappen, een ijzersterke prestatie van Nicholson en een goed in elkaar zittend verhaal maken van deze film een topper in het genre. Het verrassende einde maakt het geheel compleet. 3,5*

SSeagal

Beetje trage doch onderhoudende film, het einde was wel origineel maar tegelijkertijd ook erg flauw en makkelijk. ***

avatar van roda

roda

erg goede film, sterk verhaal en met wederom een uitmuntende Nicholson.
groot minpunt: het einde,ze maken zich er wel erg makkelijk vanaf.

Diesel

Een thriller die ik niet snel zal vergeten.

roda schreef:

groot minpunt: het einde,ze maken zich er wel erg makkelijk vanaf.
Het einde is het werk van een meester.

Waarom?

Jerry Black (Nicholson) voelt dat de moordenaar naar het park zal komen om het meisje te vermoorden, hij weet het gewoon en volgt zijn intuïtie. Maar er komt niemand. De kijker komt er later achter dat hij wel degelijk gelijk had, terwijl de andere agenten hem voor gek verklaren. Jerry weet zelf ook niet dat zijn gevoel juist was omdat hij niets weet van het ongeluk. Zijn leven is helemaal verpest, de vrouw en kind waar hij van houd heeft hem verlaten en aanzien heeft hij ook niet meer. Hoogstwaarschijnlijk zal hij de rest van zijn leven zich bezig houden met het benuttigen van allerlei soorten alcohol bevattende drank.

Ironisch hè als je bedenkt dat hij gewoon gelijk had? Dit is waarom de film al een week door mijn hoofd spookt.

SSeagal

Klopt helemaal wat je zegt Diesel, maar door het einde zo snel af te handelen mist de film zijn echte climax en dat is jammer. Enne, de spoiler tags zijn er niet voor niks diesel, gebruik ze ook.

avatar van tovenaar

tovenaar

Ik ben het absoluut eens met Diesel, het einde tilt de film voor mij juíst naar een hoger niveau.

SSeagal schreef:

Er is juist veel aandacht besteed aan het einde, niet alles wordt duidelijk gemaakt omdat Sean Penn je aan het denken wil zetten. Net zoals Kubrick dat deed in The Shining en Daniel Myrick in The Blair Witch Project.

Diesel

tovenaar, komt je nick uit The Pledge?

(The Wizard)

avatar van tovenaar

tovenaar

Nope . Waar die wel vandaan komt is een té lang verhaal en ook nog eens off-topic dus dat zal ik hier niet typen, maar mijn nick komt in ieder geval niet uit The Pledge (en ook niet uit Das Versprechen en Es Geschah am Hellichten Tag hehe).

avatar van gotti

Ik was ook verrast door het einde. Ik dach bijna de gehele speelduur dat het op een 'standaard "Amerikaans" einde' uit zou lopen. Verrast in positieve zin dus...

SSeagal

Het einde maakt de film wel iets meer bijzonder dan de doorsnee thriller en was voor mij ook zeker verrassend, maar de gehele film was vrij traag, wat niet erg was, want hij bleef redelijk vermakelijk, maar een wat sensationeler einde was wel op zijn plaats geweest, misschien wat minder verrassend en minder intelligent, maar het had deze film wel wat vermakelijker gemaakt. Kijk, arlington road had een zeer goed einde, onvoorspelbaar, niet standaard, maar toch met een goede heftige climax.

avatar van Stigmatic

Stigmatic

Ik ben het helemaal met Teaser eens, behalve op het einde...

van alles films die ik gezien heb heeft deze toch wel het meest (onverwachte) indrukwekkende einde!

Echt fantastisch dat zn hele leve naar de klote is, terwijl hij gewoon gelijk had!

avatar van neo

neo

zo ''fantastisch'' lijkt mij dat anders niet voor iemand

avatar van Purmerend

Purmerend

Een beetje trage film, maar met een zeer verrassend eind. Zoals bijna iedereen al heeft gezegd. 3,5*

avatar van bisse

bisse

Zelden een film gezien met zoveel karakterdiepgang van de personages. De ontknoping is verschrikkelijk goed en afwijkend van films in hetzelfde genre. Mensen die deze film als langdradig of saai bestempelen kan ik nog enigzins begrijpen. Niet iedereen kan zich inleven in dit soort ingetogen dramatiek. Mensen die echter kankeren over de acteerprestaties in deze film hebben simpelweg geen idee waar ze het over hebben en die raad ik aan om films van Sean Penn in het vervolg te laten staan. Zijn films doen namelijk een beroep op het inlevingsvermogen en geduld van de kijker.

avatar van Dustyfan

Dustyfan

Fantastische film en prachtig in beeld gebracht, met een briljante rol van Jack Nickolson en een verhaal dat me de gehele tijd op het puntje van de bank deed zitten.

avatar van donnie B.

donnie B.

wel een heel klein rolletje voor Mickey Rourke...

avatar van FisherKing

FisherKing

bisse schreef:

Yup.

Bij herziening valt de fantastische regie van Sean Penn op, die mij deed denken aan Terrence Malick.

Erg ingetogen spel van Jack Nicholson en de muziek van oa Hans Zimmer en Klaus Badelt bouwt perfect de sfeer op. Voorlopig 4.5*