Genre: Komedie / Avontuur
Met onder meer: Mel Brooks, John Candy en Bill Pullman
Releasedatum: 17 december 1987
Bekijk via Netflix
Plot Spaceballs
"May the schwartz be with you."
Koning Roland van de planeet Druidia probeert zijn dochter Prinses Vespa uit te huwelijken aan Prins Valium. Helaas wordt Vespa gekidnapt door de Spaceballs, die een enorme som losgeld aan Roland vragen. De koning besluit een groot geldbedrag aan Lone Star te geven om hem over te halen om Vespa te redden. Wat volgt is een parodie van een boel SF-films, vooral Star Wars.
Lone Starr
King Roland
Radar Technician
Dot Matrix
OlafK
Spaceballs is zo'n film die zo slecht is dat ie zo nu en dan erg grappig wordt. Ieder analyserend woord over deze film is er één te veel. In 96 minuten worden er gigantisch veel grappen op de kijker afgevuurd, de één nog slechter dan de ander, maar veel ervan zijn toch wel raak.
Eigenlijk verdient Spaceballs als film niet meer dan de laagste score, maar gelukkig neemt de film zich dan ook geen moment serieus (dat leggen ze er nogal dik bovenop, bijvoorbeeld in de scène waarin de film Spaceballs al ín de film zelf wordt 'bekeken' of wanneer er in de film zelf gigantisch veel reclame wordt gemaakt voor de film). Dit zorgt ervoor dat veel scènes gewoon zo slecht zijn, maar dat je de film dan toch vergeeft. Spaceballs is een erg slechte, maar bij vlagen ook erg vermakelijke film. 2 kleine sterren.
Vinokourov
Star Wars geparodieerd en nog een hoop referenties + spoofzooi naar andere films, die tot en met 1987 bekend waren. Een beetje als Epic Movie, maar wel beter, meer het niveau Scary Movie... Maar toch ook weer niet zo heel, heel grappig, eerder flauwig grappig.
movie fan
zeer goede en grappige film , zeker met de parodie op star wars en star trek , goed en grappig acteerwerk van mel brooks en Rick Moranis , heb me echt kapotgelachen met dark helmet . ook wel redelijk goede special effects , vondt deze film zeer goed , niks negatief op aan te merken .
Bélon
Heerlijk melige Star Wars / Sci-Fi parodie, Mel Brooks zet zelf een fijne rol neer als de president en verkoopt de merchandise voor zijn eigen film in de gedaante van Yogurt. Flauw? Jazeker, maar dan wel goed flauw. Toch wel een cult klassieker.
Dronq
Geinige parodie op sci-fi klassiekers en dan met name op Star Wars. Het begint goed met een lange shot van 'Spaceball One', wat leek op een knipoog naar shots uit 'Star Trek; The Motion Picture'. Vervolgens krijg je anderhalf uur van vaak flauwe grappen op je afgestuurd, waarvan er een hoop best geinig zijn, maar ook een hoop niet. Een typische Mel Brooks film derhalve, die helaas het niveau van 'History of the World' niet haalt.
't lijkt me wel een goede comedy om er ladderzat met vrienden naar te kijken. Misschien maar eens proberen.
horrorfreak7
I am your father's, brother's, nephew's, cousin's, former room mate.
Geweldig die zin
Leuke parodie op Star Wars. Vooral Rick Moranis als Dark Helmet vond ik zeer leuk . John Candy die ik normaal gesproken altijd wel aardig vond spelen vond ik hier tegen vallen en ik vond zijn rol ook niet leuk. Op Princess Vespa, gespeeld door Daphne Zuniga, was ik destijds een beetje verliefd
RSmovie91
Ik vind de Robin Hood versie van Mel Brooks beter dan deze film, maar ook bij deze film lag ik vaker strak.
I am your father's, brother's, nephew's, cousin's, former room mate.
Geweldig die zin
Hierbij dus bijvoorbeeld
Ozymandias88
Een van de weinige starwars en startrek parodieen en dus daarom misschien ook zo grappig. Omdat hij de enige in zijn soort is.
tijn79
Waarom dan maar 2 sterren als ik vragen mag? :S
otherfool
Uitstekende spoof is soms te flauw voor woorden, maar vaak ook dijenkletsend goed. Het jeugdsentiment bij deze titel is overigens niet van de lucht.
3,5*.
hwwtje
Heerlijk voorspelbare humor, maar eigenlijk best leuk. 3 sterretjes.
pooper
ik geloofde mijn ogen niet toen ik zag dat spaceballs een 2,91 op mm krijgt en op imdb een 6,9. ik heb me kapot gelache maar wat een slechte film.
planet_of_death
Je hebt je kapotgelachen? Dan heeft de film zijn werk gedaan.
stephan73
Grappige Star Wars spoof van de meester van de spoof-films, Mel Brooks. Dit was één van zijn leukste films, en dat is het voor mij nog steeds. Leuke effecten, goede grappen en goed gekozen acteurs. Niet alle grappen werken even goed, maar ik kon er toch om lachen!
3,5*.
Helemaal met je eens, hier en daar zitten er meesterlijke grappen in. Hoe kom je daar toch op, helaas zitten er ook wat saaie momentjes in en zijn niet alle personages even leuk.
Wel een half puntje aftrek!
Rosicky
Bij vlagen geinige sci-fi onzin, maar ik vond het vaak te flauw.
the new guy
Dit vind ik echt niet leuk. Het goede aan een goede spoof is dat de grappen iets intelligenter zijn. Dat je blij bent dat je 'm snapt. Een lekkere simpele tussendoor als Pizza the Hut is natuurlijk hilarisch. Maar verder is elke zin een grap, dat schiet niet op.
Nou, als ik terug denk aan alle spoof's en parodieën kan ik maar een enkele echt geniaal bedachte grap bedenken(station scene in Top Secret en de videoscherm grap in Airplane 2). Dit zijn echter visuele grappen, voor de rest kenmerken bijna alle parodieën toch wel behoorlijke flauwe grappen.
Dus snap eigenlijk niet waar je die wijsheid vandaan haalt?
Voor mij is het belangrijk dat een parodie vooral veel woordgrappen bevat en weinig poep, pies, seks en scheetgrappen(wat ze tegenwoordig in elke parodiefilm doen).
Spaceballs zit vol geniale woordgrappen, die tegelijkertijd o zo simpel zijn. Denk dan aan "comb the desert" YouTube - Comb the desert! (digital quality) en "the radar is jammed" YouTube - Space balls RADAR JAMMED High Quality
Dit zijn echt 2 heerlijke scenes met geniale, maar o zo simpele grappen. Laat staan deze woordgrap YouTube - Spaceballs: I am your father's, brother's, nephew's... (vanaf 1:40)
Nee, dit is toch 1 van de betere spoofs die er zijn gemaakt.
AchmedATM
Deze is in mijn ogen niet beter geworden door de tijd. Van deze heb ik in het verleden genoten maar als ik hem nu bekijk heeft hij mij niks te bieden.
Er zit wel af en toe een goeie grap in maar als je Yoga verandert in Yoghurt dan is het duidelijk dat er niet veel over is nagedacht. Er hadden ook wat subtielere spoofs in gemogen, ergens waar je eerst even over na moet denken. Dat maakt het elke keer weer leuk. Maar dat loop je mis bij deze film, alles is er dik opgelegd waarvoor een brein van een 8-jarige genoeg is om het te verwerken. Dit voelt dan ook niet als een film die is gemaakt voor de student (15-25) maar eventueel wel leuk zal zijn voor een kind of iemand die in de Star Wars (originele trilogie) periode heeft geleefd voor nostalgie.
Dikke tegenvaller.
Spaceballs is gewoon nauwelijks grappig. Ik hou van de Mel Brooks achtige humor (al vind ik Abrahams en de Zuckers van films als Airplane en Naked Gun wel duidelijk scherper en leuker), maar het komt er in Spaceballs nauwelijks uit.
Er worden veel grappen op je afgevuurd, maar na afloop kan ik er niet 1 opnoemen die me bij is gebleven en waar ik echt om moest lachen. Een paar momentjes waren wel leuk, zoals het ruimteschip dat een Transformer blijkt te zijn of de flauwe zaken als een cameraman die wordt geraakt bij een lasergevecht, maar het is allemaal wel wat karig. Wat ik ook miste waren geslaagde woordgrappen.
Nou moet ik wel vermelden dat ik geen enorme Star Wars liefhebber ben (dit jaar voor het eerst allemaal gezien en het was redelijk, maar niet meer dan dat), waardoor ik de parodie misschien ook wat minder grappig vond om die reden.
Jammer, ik vind Spaceballs toch wel 10x leuker dan die Robin Hood parodie die ik ook vanmiddag heb gekeken.
Deze film heeft juist zoveel memorabele grappen die toch een niveautje hoger zijn dan in die film wat mij betreft
Zie mn reactie van 30 mei maar, toch behoorlijk epic wat mij betreft.
Ik denk dat je anders Robin Hood: Men in Tights even moet herzien
Misschien snapte ik niet alle woordgrappen, omdat ik niet zo heel erg thuis bent in de wereld van Star Wars.
Overigens was de Robin Hood film geinig, maar lang niet zo leuk als pakweg Airplane of Naked Gun.
Nja, alleen die laatste grap is een echte parodie op de wereldberoemde quote van Darth Vader"Luke I'm your Father"
Maar gewoon...de woestijn uitkammen en dan met die dingen rondlopen. Wat mij betreft gewoon briljant. Je hebt overigens wel gelijk dat veel dingen soms wel te flauw zijn en het niveau van een Airplane, Police Squad of Naked Gun wordt wat mij betreft niet gehaald in Brooks zijn films.
YouTube - Spaceballs - Beginning
Wat mij betreft 1 van de geniaalste filmintro's bij een komedie(in Star Wars begint het ook met een ruimteschip).
I'm surrounded by Assholes
Sorry kan het echt niet laten hehe.

Dances with Wolves

Stand by Me
Drama / Roadmovie, 1986

Groundhog Day
Komedie / Fantasy, 1993
androidlaser gunswordplaytemplespace marinespace battleruimtereisspace missiongalaxycombaltarmagnet beamjamspeed of light plastic surgerypassword shieldnosesatireparodiespoof