• 9.374.464 stemmen

Geregisseerd door: Tim Burton

Met onder meer: Johnny Depp, Martin Landau en Patricia Arquette

Releasedatum: 1 juni 1995

Plot Ed Wood

"When it came to making bad movies, Ed Wood was the best."

De film vertelt het leven van de legendarische "slechtste regisseur ooit" - Edward D. Wood Jr. De film concentreert zich op de jaren '50, toen Wood films maakte als "Glen or Glenda", "Bride of the Monster" en "Plan 9 From Outer Space". De film vertelt over zijn travestie, en zijn vriendschap met de oude horrorster Bela Lugosi.

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

Echt een geweldige film, en een heuse verwennerij voor de fans van Wood's oeuvre. Je hoeft natuurlijk niet al z'n films gezien te hebben om deze film te kunnen waarderen, maar het maakt het er wel een stuk leuker op.

stem verhoogd naar 4.5 sterren.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Samen met Man on the Moon is dit de beste biopic die ik gezien heb. Meteen vanaf de briljante typische Burton intro heb ik geboeid gekeken naar het prachtige acteerwerk (Depp, zoals altijd en vooral Landau), de mooie beelden en de leuke humor. Als Wood echt zo was als in de film was het best een raar mannetje. Ongelofelijk dat je zelf niet inziet wat voor een bagger je aan het maken bent. De muziek vond ik ook erg goed, ik had soms het idee dat Shore de stijl van Elfman probeerde na te maken, vooral tijdens de intro. Dit is denk ik ook een van de weinige films die Burton zonder Elfman maakte. 4,5*

Erg leuke film, typisch Tim Burton ook.

Wat een ontzettend vage gozer was die Wood . Echt een heerlijke optimist. Erg goeie rol ook van Martin Landau als Bela Lugosi. Zoals Goodfella al zei houdt de film idd niet de volle tijd het hoge niveau vast en wordt er iets teveel herhaald.

Ik zou nu ook graag eens iets van Wood zien, al was het maar omdat je een idee hebt hoe het gemaakt is

avatar van mister blonde

mister blonde

hoewel een goede film, viel ie me toch wat tegen (had er nogal wat van verwacht). ik vond het nogal afstandelijk. Burton laat Depp een vrij eenzijdige rol spelen en laat eigenlijk maar een gezicht (hoewel een kleurrijk gezicht) zien, namelijk een frivole filmmaker, die de moed (bijna) nooit laat zaken en enthousiast is. verder zag ik niet veel kans om echt betrokken te raken bij het karakter Wood. verder wel goed geregisseerd (ik hou wel van zwart-wit voor zulke films). Landau was geniaal. maar toch had ik het idee dat er meer ingezeten had. toch nog een krappe 4 sterren.

Vond dit een vreselijke film.

Slaagde Burton er nog in met Mars Attack het B-film genre op leuke manier te parodiëren, gaat hij hier totaal de bocht uit. Ed Wood komt eruit als een soort van ééndimensionaal Disney figuurtje. Onnozel personage, waar Depp ongeveer 1 gelaatsuitdrukking voor heeft uitgekozen.

Weet verder niks van die man, maar een zoutloos en licht debiel karakter op basis van deze film, en buiten was domme naiviteit weinig boeiend om twee uur film aan te spenderen. Vreselijke muziek, makke en flauwe zwart/wit fotografie en nogal wat irritante personages. Te gewoon om grappig te zijn, te bizar om serieus genomen te worden. Burton is er weer eens in geslaagd en film te maken die tussenin twee werelden valt, alleen zijn z'n andere experimenten vaak nog wat boeiender.

Saaie film, waardeloos en wat mij betreft niet eens boeiend of tijdvullend. Nog nooit zoveel met mijn muis gespeeld om te kijken hoe lang de film nog duurde. 0.5*

avatar van Mug

Mug

Depp zus, Depp zo, Depp fantastisch / oscar-waardig....(*wordt Depp-moe*)

Zeg nu zelf, Depp wordt helemaal van het scherm geveegd door het acteergeweld van Martin Landau als Bela Lugosi.

Deze ode (geen parodie, Onderhond) van Tim Burton aan het adres van Ed Wood en zijn films is een alleraardigste prent, maar er had meer in gezeten w.b. hilariteit en diepere karakterschets van Ed Wood zelf.

Ik moet ook hoognodig een film van Ed Wood zien; het komt er alleen niet van.

avatar van starbright boy

De film hinkt op twee gedachten. Tegelijk genre-ode en biopic. En dat geeft een wat vervreemdend effect. Depp (en Parker doet bijvoorbeeld hetzelfde) maakt een karikatuur van Ed Wood, het past eigenlijk prima in de setting en stijl van de film, maar echt mens wordt Wood nooit. Wat dat betreft komt de terecht veelgeprezen Landau als Legosi een stuk verder. Zijn rol heeft veel meer dimensies.

Ik vond de look van de film mooi, de muziek leuk en de film warm en met liefde gemaakt. Toch kan ik me niet van de gedachte afhouden dat er net wat meer ingezeten had.

avatar van otherfool

otherfool

Mooie film over een dankbaar onderwerp. Wood en Lugosi (een prachtige Landau) zijn helden van het grote scherm. Van Wood zelf heb ik nog maar een drietal films (allen genoemd in de samenvatting alhier) gezien, misschien maar snel weer eens eentje bovenhalen.

3,5*.

avatar van Rianneke_Dan

Rianneke_Dan

Vermakkelijke film, met alweer een goede rol van Johnny Depp.

Het is heel iets anders dan ik gewend ben van Tim Burton, maar daardoor is het wel weer leuk.

Qua verhaal vond ik het allemaal iets minder, maar aangezien Depp het weer uitstekend speelt, en er nog leuke andere personages in zaten was deze film heel goed te doen.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Wat een prachtige film . Landau is idd oke, maar toch ook de nodige credits voor Johnny Depp. Hij zet het karakter van Ed Wood goed neer. Misschien wel een beetje overdreven, maar ik denk dat hij in het echt ook zo hopeloos overdreven enthousiast was. Ik kreeg in ieder geval compassie voor hem en ook bewondering hoe hij telkens geldschieters en allerlei mensen om zich heen wist te ronselen. Als Ed Wood nu bijvoorbeeld zou horen dat hij nu niet de slechtste maar de één-na-slechtste filmregisseur (na Uwe Boll) is, dan zou hij dat nog als een compliment weten op te vatten.

Overigens was Ed Wood niet de enige die in de jaren '50 zulke idiote SF-films afleverde. Op een gegeven moment zie je namelijk tijdens een straatscene andere filmposters uit de tijd van bijvoorbeeld: Half Human: The Story of the Abominable Snowman en Teenage Monster. Prachtige titels voor films natuurlijk, maar op Imdb worden deze films nog slechter beoordeeld dan Plan 9 from Outer Space .

avatar van Flipman

Flipman

Meelijwekkend, deze film. Depp speelt een geweldige rol van een regisseur die compleet achter hetgeen stond wat hij deed (maar hij was dan ook de enige). Het intro slokte me al helemaal op, Het hopeloze figuur van Wood zelf wekte zeer veel sympathie op, maar ook ergernis, vanwege zijn onverbeterlijkheid (in het slechte-filmmaken, dan).

Zijn vriendschap met Bela Lugosi wordt ook heel mooi in beeld gebracht. Ik snap wel dat Martin Landau hier een Oscar voor ontving.

Heel bijzonder dat zo'n groot filmfanaat zó weinig van het filmmaken weet ! En wat een prachtige film kun je over zo iemand maken! Tim Burton flikte 't 'm weer!

Ik geef vier en 'n halve punt.

avatar van Chimpz

Chimpz

Een docufilm over de officiëel benoemde slechtste filmmaker aller tijden. Gespeeld door Johnny Depp (duh, het is een Burton film) zien we een sympathieke, vriendelijke, overenthousiaste regisseur zonder oog voor kwaliteit. Depp speelt hem heel goed, maar Martin Landau steelt de kron door zijn vertolking van Bela Lugosi: 100% perfect. Verder goede cinematografie en een typische film over het plezier in filmmaken.

avatar van booyo

booyo

Gister met 2 maten deze film geplugt. We hadden geen idee waar die overging, maar door zijn top-250 notering op imdb wel hoge verwachtingen. Op het eind keken we elkaar aan en hadden we echt geen idee waar aan hij die eer aan te danken heeft. Vond het een prima film, Johnny Dep is als altijd goed en ik vond persoonlijk Martin Landau ijzersterk, maar het verhaal.. Er gebeurde gewoon niet zo heel veel.

Nu lees ik hier dat Ed Wood filmkennis is vereist om deze film te appreciëren, en laat ik hier nou geen enkele kennis over hebben. Verklaart denk ik waarom de film voor mij een tegenvaller was, geef het dan ook maar 3*. Maar, bij deze neem ik mij voor om kennis over de beruchte Ed Wood op te doen, de film opnieuw te bekijken, en wellicht dat het kwartje dan zal vallen. Ik ben benieuwd..

avatar van timbo_

timbo_

Tim Burton en Johnny Depp in een film over de slechste regisseur aller tijden Ed Wood. Dat moet wel bijna een absurd en surrealistisch filmpje opleveren en dat doet het dan ook. Gelukkig is het verhaal rondom de persoon Ed Wood interessant genoeg want verder is het bij vlagen wat karig en teveel van hetzelfde.

avatar van Spetie

Bela Lugosi!

Erg leuke film toch wel van Tim Burton, die wederom Johnny Depp gebruikt voor de hoofdrol in een film van hem. Depp doet het prima als de altijd optimistische regisseur Ed Wood. Leuke, aparte man, van wie ik toch maar eens een film moet gaan zie, want ik ben nu toch wel een beetje benieuwd geworden. De ster van deze film is echter Bela Lugosi, geweldig neergezet door Martin Landau. Wat een uitstraling heeft die man. Verder is de sfeer ook weer prima, iets wat je wel aan Burton toe kunt vertrouwen. Enige jammere van de film is, dat de film op sommige momenten toch wel wat inzakt, wat wel jammer is want anders was een nog hogere score niet uitgesloten geweest. Nu blijft de film echter steken op een ruime voldoende.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Geweldige film. Wat me nog het meeste verraste was de rol van Johnny Depp. Zonder twijfel één van mijn favoriete acteurs, maar in deze Ed Wood had ik een leuke, maar niet al te bijzondere rol verwacht. Blijkt het juist één van z'n beste rollen te zijn.

Geweldig hoe hij de hele film ronloopt met z'n vrolijke smoel en optimistische kijk op alles; ''and cut - perfect!'' Terwijl er vanalles en nogwat misgaat. Ook de rol van Landau als Bela Lugosi is geweldig. Erg interessant om deze vreselijk slechte regisseur te volgen en in het ene na het andere avontuur te belanden. Heel leuk.

De sfeer is heerlijk, prachtige zwart-wit beelden en een prima score van Howard Shore. Op een gegeven moment zakt het wat in (was zelf ook érg moe), maar voor de rest vond ik dit een heerlijke film. Ik ga de film snel in fitte(re) omstandigheden herzien.

avatar van Film Pegasus

Ed Wood, een 'aparte' regisseur zullen we maar zeggen. Je vraagt je af of hij gewoon slecht was in z'n vak of eigenzinnig. Wat wel gezegd mag worden is dat hij het graag deed en veel ambitie had. En dat blijkt wel uit deze film. Of Ed Wood echt zo was zal hoogstwaarschijnlijk niet, maar de karikatuur die Depp neerzet weerspiegelt wel het beeld dat je dankzij z'n films hebt van de regisseur.

Depp is geknipt voor deze rol op de manier waarop Tim Burton de rol van Ed Wood invult. En uiteraard werkt de samenwerking tussen Burton en Depp altijd. Het resultaat is zeker geen realistisch beeld van Wood, maar wel een ode en een aangename film.

avatar van huVILEub

huVILEub

Leuke film. Vooral als je weet dat het allemaal heel dicht tegen de waarheid aanligt. Goed geacteerd door Martin Landau en Johnny Depp. Erg leuke humor ertussen, vooral op de sets. Alleen miste ik wel iets. Misschien als ik Ed Wood's films kijk, deze film ook mee ga waarderen. Maar nu ook is het een erg leuke film met leuke karakters.

avatar van Theunissen

Deze film heb ik altijd links laten liggen (sprak me niet aan) maar vandaag heb ik hem toevallig bij Film 1 gezien en ik moet zeggen dat ik best diep onder de indruk was van deze film. De film staat betiteld als een Komedie/Drama en dat is het ook maar persoonlijk vond ik het drama gehalte meer de bovenhand hebben. Zijn carrière als regisseur is uiteindelijk ook uitgelopen op een waar drama.

Ed Wood (overigens schitterend gespeeld door Johnny Depp) staat betiteld als slechtste regisseur ooit maar hij had wel een hart van goud in deze film. Het was best aandoenlijk hoe hij zorg droeg over horrorster Bela Lugosi (zeer goed gespeeld door Martin Landau) die dankzij hem toch nog enigszins een zeer draaglijk einde kreeg. Ed Wood's gemaakte films hoef ik echter nooit te zien want dat moeten echt slechte films zijn. Maar deze film over zijn begin periode als regisseur vond ik best goed.

De andere toch best toch bekende acteurs zoals o.a. Bill Murray en Lisa Marie deden het best leuk. De laatste zag er best sexy uit als Vampira. Dat de film in Zwart-Wit was verfilmd paste overigens perfect bij deze film. Daar werd ook best een grappige opmerking over gemaakt door de man die kleurenblind was en moest kiezen uit twee jurken. Doe maar de donkergrijze zij hij

De aftiteling zoals boven mij ook al iemand zegt is zeer goed want het laat mooi zien in het kort wat met Ed Wood en zijn veel gebruikte C-acteurs is gebeurt. Best grappig en ook wel indrukwekkend dat het allemaal echt is gebeurt ! Daar sta je na het zien van deze film toch effen bij stil. Ik heb na het zien van deze film ook gelijk maar effen gegoogled naar Ed Wood en de acteurs. En natuurlijk ook effen gekeken naar zijn films op MM (krijgen allemaal een zeer laag punt).

avatar van Jessen0wnt

Jessen0wnt

This story's gonna grab people. It's about this guy, he's crazy about this girl, but he likes to wear dresses. Should he tell her? Should he not tell her? He's torn, Georgie. This is drama.

Bijzonder vermakelijke film van Tim Burton, een wellicht niet zo vaak genoemd werkje, onder mijn vriendenkring, maar de naam is hem zeker waardig: wat een film! Wat vaak zo irritant goed kan zijn is het duo dat door Depp en Burton wordt gespeeld, het is allemaal zo heerlijk goed dat het vaak te doordacht, te simpel, te veel dezelfde ingrediënten worden. In Ed Wood is dit niet het geval, Depp speelt een pracht karakter, een (slechte) artiest die zijn passie vorm probeert te geven. Veel tegenslagen, maar toch door gaan. Erg mooie karakters, maar Depp is hier toch wel echt op zijn best. Meeslepende rol, en weet mooie veranderingen in emoties te laten zien, en toch in het Burton jasje te blijven.

De film is heel erg vermakelijk en mooi geschoten, ondanks het thema van ''slechte film'' is dit het juist absoluut niet. Doordat de film in zwart/wit word getoond, geeft het juist meer sfeer en visueel zag het er ook alles behalve verkeerd uit. Gewoon een geslaagde vermakelijke film die je enhousiast maakt naar het werk van Edward D. Wood. Ik ga in ieder geval op zoek! Meer dan geslaagd. 3,5 ster

avatar van Montorsi

Montorsi

Lollig filmpje.

Vooral de humor maakt het aangenaam. Het personage van Wood is best interessant, en er zitten komen along the way nog wat idiote randfiguren bij. Die Lugosi werd me ook als een idioot geportretteerd. Als film vond ik het echter grotendeels een eentonige brij. Het verhaal sleept wat tussen de geproduceerde films door, en hoewel de producties wat aangename momenten met zich meebrengen, brengt het verder wel telkens dezelfde rariteiten die na verloop van tijd niet zo veel nieuws meer brengen. Dan duurt de film uiteindelijk toch ook wat aan de lange kant, ook omdat het er gewoon erg dik bovenop ligt wat een prutser Wood is.

Depp en de rest doet het leuk. Bill Murray vind ik altijd wel een held, dus had een groter rolletje mogen hebben. Visueel is het wat te donker naar mijn zin, maar soms best mooi, de soundtrack is wat te onopvallend.

Goed voor 3*, 3.5* vind ik te veel.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Bela Lugosi straalt nog één keer dankzij Tim Burton!

Burton maakt een goede keuze door Bela Lugosi als een zieltogend figuur neer te zetten waar je meer om kan lachen dan om huilen, behoudens 1 moment waar Bela Lugosi belt naar Ed Wood omdat hij op de grond is gevallen. De humor is soms wat gemakkelijk, ik ga nou eenmaal niet lachen als een man zich als een travestiet verkleedt. De gelaatsuitdrukkingen in de omgeving van Ed Wood op zijn travestie zijn wel meer dan de moeite waard, met name de reacties van zijn vriendin en de geestelijken.

Het personage Ed Wood is natuurlijk ook een prachtig personage. Ik lag helemaal in een scheur als hij weer eens het woord perfect uitkraamde, na een zoveelste mislukte scene. De tape die hij opstuurde naar een filmproducent, waarop Bela Lugosi en buffels vechten om tegelijkertijd in beeld te komen is ook perfect gemonteerd natuurlijk. De leukste scene is echter Bela Lugosi die stoeit met een inktvis in een vijver.

Je zou bijna een film van de echte Ed Wood opzetten na zoveel hilariteit.

Ik ga echter toch eerst wat meer van Tim Burton op mijn programma zetten. Een dikke 3,5*

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Meer dan geslaagde biografische tragikomedie.

Ik kende Edward D. Wood Jr. niet toen ik deze film opzette. Ik wist dus niet goed wat te verwachten.

Uiteindelijk is Ed Wood een meer dan geslaagde filmervaring geworden. Het is allemaal wat apart. Ed Wood is een olijk figuur, gedreven door passie, maar beperkt qua talent. Als mens komt hij hier wel sympathiek over. Tragisch omwille van zijn travestie-voorliefde - iets wat niet iedereen tolereert -, maar loyaal tegenover zijn omgeving. De vriendschap tussen hem en Bela Lugosi is mooi neergezet.

Een klein minpuntje aan het verhaal is dat we wat te veel van productie naar productie huppelen. Iets meer het leven achter de schermen had beter geweest.

Johnny Depp is zeker niet onaardig als Ed Wood - behalve dat bij momenten irritante stemgeluid -, maar Martin Landeau als Bela Lugosi is beter. Erg overtuigende prestatie.

Voorts passeren er nog wat bekende namen voorbij, zoals Bill Murray, Patricia Arquette en Sarah Jessica Parker, die wel irritant is.

Burton zorgt voor een heel aparte beleving, door het tijdsbeeld enorm goed over te brengen. Het is allemaal in zwart-wit, maar het voelt totaal niet ouderwets aan. Het heeft ook iets puur.

Qua muziek is me eerlijk gezegd niet echt iets opgevallen.

Nu ik deze film gezien heb, voel ik me een beetje verplicht om een Ed Wood-film te gaan zien.

3,5

avatar van Number23

Number23

Ed Wood is een aardig filmpje met die typische Burton-sfeer, maar valt toch in de 'mindere goden'-categorie samen met o.a. Dark Shadows en Corpse Bride.

Goede vertolkingen door Depp en Landau, Parker is okay, Arquette heerlijk timide en Murray mag lekker fout zijn.

avatar van wendyvortex

wendyvortex

In de herziening!

Prachtige biografie over Edward D. Wood Jr. en spelend rond de opnames van achtereenvolgens "Glen or Glenda", "Bride of the Monster" en "Plan 9 from Outer Space".

Chance meeting met een zwaar verslaafde Bela Lugosi biedt Wood de gelegenheid om een film te regisseren over een geslachtsverandering (Bevare!!! Bevare!!!) resulterend in een film-oeuvre waarvoor Wood postuum de eer krijgt benoemd te worden tot de slechtste regisseur aller tijden.

Beroemde scenes uit z'n films zien we hier de opnames van alsmede de vaste Wood-entourage (Criswell, Vampirella, Tor Johnson...).

Terechte Oscar voor Martin Landau als zeer overtuigende Bela Lugosi.

Johnny Depp als immer positieve Edward D. Wood Jr. (dat positivisme verdween later nogal Wood raakte regelmatig in zware depressies) die postuum in ieder geval een stevige cult-reputatie kreeg...had ie vast geweldig gevonden als hij het had mee mogen maken.

Meesterwerkje!

avatar van mrwhite

mrwhite

Ietwat teleurgesteld in deze film over Edward D. Wood Jr ! De setting was zeer leuk en goed gedaan alleen het ik de indruk dat het meer over Bela Lugosi dan Wood. Heel veel komen we nie echt te weten over de man buiten de dingen die we eigenlijk wel al wisten.

Nog net een 3*

avatar van scorsese

Uitstekende film over de excentrieke regisseur Edward D. Wood Jr. die het predikaat 'slechtste regiseur aller tijden' verdiende. Deze biopic is het soort materiaal dat precies in het straatje ligt van Tim Burton, en je kunt dan ook merken dat deze film met liefde voor film gemaakt is. Grappig, maar met een trieste ondertoon. De casting is uitstekend met Johnny Depp als de altijd optimistische Ed Wood.

avatar van Lennert

Lennert

Een van Burton's beste film omdat het buiten Johnny Depp zo ongelooflijk niet-Burton is. Daar komt sowieso bij kijken dat deze film gemaakt werd op het moment dat Johnny Depp als acteur ook nog daadwerkelijk iets voorstelde en moeite in zijn rollen stak, waar het de laatste jaren vooral met make-up op rondrennen is en zichzelf tot in den treure herhalen. Ik heb nooit van mijn leven een Ed Wood film gezien, maar ben door deze biopic wel geinteresseerd geraakt en heb ik ook het idee gekregen dat Wood een man met een visie was die helaas de kunde miste om er echt iets van te maken. Zoals hij als fan opkijkt naar Bela Lugosi, zo kan ik mijn helemaal voorstellen hoe je als fan naar een idool kijkt. Als Lugosi ook maar iets lijkt op hoe hij hier op voortreffelijke wijze wordt neergezet door Martin Landau, dan moet het een briljant acteur zijn waar ik ook snel eens wat meer films van moet gaan zien.

Waarom ik deze film, gelukkig, vrij on-Burton vind, is het feit dat deze film niet vervalt in de strontvervelende clichés waar hij al jaren mee speelt. De wanstaltige hoempapamuziek van Elfman is hier nergens te vinden, Depp acteert fantastisch en hoeft voor de verandering eens niet de hele tijd met Bonham Carter te communiceren, de film is niet de hele tijd op zoek om quirky personages extra quirky te laten lijken (ja, ze zitten er wel in, maar passen prima in de sfeer van de film in plaats van dat ze extra uitvergroot worden) en de film hanteert niet zo'n wanhopig zwierig gothic/fantasy tintje MAAR komt alsnog wel zwierig over op een goede manier.

Erg fijn geregisseerd, geacteerd, dramatisch en humoristisch op een manier dat het niet botst (ik lach dubbel toen Sarah Jessica Parker 'Do I really look like a horse?' zei) en wel degelijk aangrijpend. Toch maar eens wat Ed Wood films kijken en Burton weer wat uit mijn verdomhoekje van 'meest overschatte regisseurs ooit' halen.

avatar van Zinema

Bijzonder berucht.

Johnny Depp kan zich hier weer naar hartelust uitleven als Ed Wood Jr., de beruchte filmmaker die als een van 's werelds slechtste regisseurs te boek staat. Het rariteiten- alsmede feitjeskabinet, aangevoerd door een afgetakelde Bela lugosi (een puike Martin Landau), doet menig filmliefhebber genieten. Een typisch Burton-werkje dat nogal heen en weer schommelt maar absoluut leuke momenten kent en meelij weet op te wekken voor de filmende travestiet. Je zou bijna 'Plan 9 from Outer Space' nog eens opzetten. Of.. Nee, toch maar niet.

Goed.

avatar van dreambrotherjb

dreambrotherjb

Geweldig toffe, grappige film. De term 'feel good' trekt op niks, maar van deze film ga ik me toch beter voelen:) Johnny Depp is zéér overtuigend als eeuwig optimistische regisseur die als kind in de ketel met naïviteit viel. Deze ga ik binnenkort nog eens terugzien.