• 9.375.865 stemmen

Geregisseerd door: Tim Burton

Met onder meer: Johnny Depp, Martin Landau en Patricia Arquette

Releasedatum: 1 juni 1995

Plot Ed Wood

"When it came to making bad movies, Ed Wood was the best."

De film vertelt het leven van de legendarische "slechtste regisseur ooit" - Edward D. Wood Jr. De film concentreert zich op de jaren '50, toen Wood films maakte als "Glen or Glenda", "Bride of the Monster" en "Plan 9 From Outer Space". De film vertelt over zijn travestie, en zijn vriendschap met de oude horrorster Bela Lugosi.

avatar van Leno

Leno

Deze film staat ook in mijn top 10, maar die is hevig aan onderhoud toe.. Een meesterwerk desalniettemin!

Leno schreef:

Een schande dat Depp geen nominatie kreeg

avatar van pjutter

pjutter

haha inderdaad

sorry het is Johnny Depp natuurlijk!!

die herken je gelijk met zn zeerovers pet

avatar van Julie

Julie

ze zeggen dat je van deze soort films moet houden. is dat waar?

avatar van gemaster

gemaster

Nee.

avatar van gotti

Vind het nogal een vreemde vraagstelling. Wat bedoel je inhemelsnaam met "deze soort films" (ik mag aannemen dat je "dit soort films" bedoelt)

avatar van Leno

Leno

Zwart/ wit films? Autobiografisch (met een vette knipoog)?

avatar van gotti

De vraag is, 'of je van dit soort films moet houden, wil je ze leuk vinden'. Dit lijkt me nogal logisch, dat je van bepaalde films moet houden als je ze leuk wilt gaan vinden.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11913 berichten

Om maar nog heel veel toe te voegen: een geweldige film. En inderdaad een schande dat Johnny Depp niet eens een Oscar heeft gekregen.

Dankzij deze film meer interesse voor Ed Wood gekregen, en heb een tijdje geleden ook de box met zijn 'belangrijkste' films gekocht. De makers van deze film hebben heel goed een paar scenes uit de echte films overgenomen. Ook een pluspunt. Verder, hoewel ik geen fan ben van Tim Burton, erg stemmig en sfeervol gefilmd in zwart-wit. 4.5 ster.

Pieter Montana

Ik heb hem vandaag weer gekeken.Ik vond hem nog beter dan de vorige keer.Geweldige komedie

Waar was die Oscar voor Depp???

avatar van Julie

Julie

super gewoon! sterk acteerwerk!. en ik ben het met vorige schrijvers eens: een schande dat johnny depp geen oscarnominatie kreeg!

een echt aanrader

avatar van BenicioDelToro

BenicioDelToro

Heerlijke film. Depp zet Ed Wood neer als een lieve, aandoenlijke man, die er heel veel voor over heeft om zijn films te maken, maar nog meer voor de mensen die hem dierbaar zijn (zo lief hoe hij voor Bela Lugosi zorgt en hem bewondert terwijl iedereen ziet dat de goede man is afgetakeld tot een bedenkelijk niveau). Fantastische rollen ook van Martin Landau (terechte Oscar) en Bill Murray. Alleen een beetje jammer dan Sarah jessica Parker in deze film zit... Ben nooit zo weg van haar geweest.

mister blonde

hoewel een goede film, viel ie me toch wat tegen (had er nogal wat van verwacht). ik vond het nogal afstandelijk. Burton laat Depp een vrij eenzijdige rol spelen en laat eigenlijk maar een gezicht (hoewel een kleurrijk gezicht) zien, namelijk een frivole filmmaker, die de moed (bijna) nooit laat zaken en enthousiast is. verder zag ik niet veel kans om echt betrokken te raken bij het karakter Wood. verder wel goed geregisseerd (ik hou wel van zwart-wit voor zulke films). Landau was geniaal. maar toch had ik het idee dat er meer ingezeten had. toch nog een krappe 4 sterren.

Vond dit een vreselijke film.

Slaagde Burton er nog in met Mars Attack het B-film genre op leuke manier te parodiëren, gaat hij hier totaal de bocht uit. Ed Wood komt eruit als een soort van ééndimensionaal Disney figuurtje. Onnozel personage, waar Depp ongeveer 1 gelaatsuitdrukking voor heeft uitgekozen.

Weet verder niks van die man, maar een zoutloos en licht debiel karakter op basis van deze film, en buiten was domme naiviteit weinig boeiend om twee uur film aan te spenderen. Vreselijke muziek, makke en flauwe zwart/wit fotografie en nogal wat irritante personages. Te gewoon om grappig te zijn, te bizar om serieus genomen te worden. Burton is er weer eens in geslaagd en film te maken die tussenin twee werelden valt, alleen zijn z'n andere experimenten vaak nog wat boeiender.

Saaie film, waardeloos en wat mij betreft niet eens boeiend of tijdvullend. Nog nooit zoveel met mijn muis gespeeld om te kijken hoe lang de film nog duurde. 0.5*

avatar van gemaster

gemaster

Wie kijkt er dit soort meesterwerkjes dan ook op de computer? Geen wonder dat je er geen reet aan vond.

Ja! Daar zal het inderdaad aan gelegen hebben. Kan bijna niet anders ...

avatar van savi_7

savi_7

dit is echt een goede film en Depp kijkt niet steeds met de zelfde blik.

Onderhond schreef:

ben het hier voor een deel wel mee eens. had eigenlijk eerder het idee dat Burton hem zo liet acteren en dat de schuld eerder bij hem lag...

avatar van Mug

Mug

Depp zus, Depp zo, Depp fantastisch / oscar-waardig....(*wordt Depp-moe*)

Zeg nu zelf, Depp wordt helemaal van het scherm geveegd door het acteergeweld van Martin Landau als Bela Lugosi.

Deze ode (geen parodie, Onderhond) van Tim Burton aan het adres van Ed Wood en zijn films is een alleraardigste prent, maar er had meer in gezeten w.b. hilariteit en diepere karakterschets van Ed Wood zelf.

Ik moet ook hoognodig een film van Ed Wood zien; het komt er alleen niet van.

Mug schreef:

Deze ode (geen parodie, Onderhond)

Komt inderdaad wat vaag over in m'n berichtje, maar zoveel snapte ik al wel

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Mug schreef:

Ja, Landau is geweldig en misschien wel de reden dat ik Dracula gelijk op DVD kocht toen ik hem zag liggen, zo benieuwd was ik naar de echte Bela Lugosi.

feanaro surion schreef:

Pull The Strings!!!!

avatar van SuperSideSwipe

SuperSideSwipe

Zeer mooie film waarin Depp zoals gewoonlijk weer een geweldige rol neerzet.

Ongebruikelijke film, en toen ik hem voor het eerst zag verwachte ik er ook niet veel van.

Maar de film is meesterlijk goed gemaakt zoadat je erin wordt meegezogen. Je gaat je echt interesseren voor het leven van Bela Lugosi.

Knappe film,

3,5

avatar van The One Ring

The One Ring

Eindelijk eens een Burton-film die mij geweldig heeft weten te vermaken. Wat een geweldig pesonage is die Ed Wood. Natuurlijk is hij niet al te veel uitgediept, maar je moet deze film ook met een dikke knipoog bekijken. Bijna net zo leuk vond ik Martin Landau als Bela Lugosi. Ik vraag me dan ook echt af hoe die man in het echt was.

Het leuke van de film vond ik vooral hoe Wood telkens aan zijn geld kwam, hoe hij steeds vreemdere figuren om zich heen kreeg en hoe hij door zijn enthousiasme gewoon niet ziet wat hij allemaal fout doet. Ook mooie zwart-wit beelden. Ik wil nu wel eens een film van hem zien. Lijkt me leuk Ik kan overigens begrijpen dat sommigen deze aanpak van een biografie niet kunnen waarderen, maar ik vond het geweldig.

4,5 sterren

avatar van Gehenna

Gehenna

Dit is het verhaal (biopic) van de slechtste regiseur allertijden én bekend van de slechtste film allertijden Plan 9 From Outer Space..

Deze in 1978 overleden regiseur kreeg pas na zijn dood een ware aanhang van zijn films die tegenwoordig als cult beschouwd worden.

De drukke travestiet Ed Wood D. Jr. word gespeeld door J.Depp die dat heel goed doet en de film werd gefilmd door Tim Burton in zwart-wit. Wat heel sfeervol werd gedaan en het is totaal niet storend want juist daardoor voelt het alsof je je midden jaren 50 begeeft.

De film die overigens 2-oscars won Martin Landeau die de rol van de legendarische Hongaar Bela Lugosi vertolkt (beste mannelijke bijrol)

En het grime/make-up team kreeg er een voor de beste make-up.

De film is soms grappig maar word nergens belachelijk gemaakt vind ik, en dat is toch een dikke veer voor Burton die die dunne scheidslijn niet overtreed. 4*

avatar van aerogp1

aerogp1

Man, ik hem me echt weer verveeld bij deze film. Het kon niet echt een apart sfeertje oproepen. Johnny Depp deed het ook niet zo goed als dat ik me heb laten vertellen!

avatar van Rancid

Rancid

Intrigerend en interessant, hier en daar grappig en vaak aandoenlijk. Vind echter dat er af en toe wat slecht geacteerde stukjes inzitten, wat vooral door die teef van een Parker komt. Verder heb ik er vaak veel moeite mee wanneer een film volledig chronologisch verloopt, ook al was dat in deze film niet funest. Geen geniaal in elkaar gezet meesterwerk, maar een leuke film die me best wat heeft gedaan. 4*

Wat is die Martin Landau een harde oude baas! Erg goed... En ligt dat aan mij, of lacht Depp in deze film exact hetzelfde als in Charlie and the Chocolate Factory?:)

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Prachtige ode aan de SF periode van de jaren 50. Met veel liefde wordt het verhaal van de meester achter slechte films, Ed Wood, verteld, de grootste attractie, voor mij in ieder geval, in deze film. Erg leuk is het scenes te herkennen uit de originele films. Heb meteen weer zin die films te bekijken. Ga ze morgen maar s kopen denk ik.

Verder heeft de film nog voldoende leuks te bieden. Zoals de cast. Iedereen is perfect gecast, maar lof gaat toch uit naar Landau die een perfecte Lugosi neerzet. Depp en co zijn ook prima in hun rol. Niets op aan te merken.

De fotografie had wel iets beter gekund als je t mij vraagt. Ik had toch wel graag meer de sfeer uit die tijd willen meemaken. Misschien een wat smeriger zwart wit. Vond het hier toch een beetje gepolijst.

Als liefhebber van Wood en zijn films is het extra leuk deze film te bekijken uiteraard. Jammer van sommige users die deze film afkraken, grotendeels omdat ze ook niets van zijn achtergrond afweten. 4*

dutchtuga schreef:

die achtergrondinfo krijg je toch in deze film? (en maakt het dus overbodig (of beter gezegd; niet nodig) om perse al e.e.a. te weten over Wood).

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Ja maar zo'n film geeft je toch wat extra's als je je interesseert in de originele films en helemaal als je ze al gezien hebt. Is toch logisch?