- Home
Geregisseerd door: Sylvia Soska en Jen Soska
Met onder meer: Katharine Isabelle, Julia Maxwell en Antonio Cupo
Plot American Mary
"Appearances are everything."
Medische studente Mary Mason (Katharine Isabelle) is blut en breekt met de chirurgische wereld die ze ooit bewonderde. Ze komt te weten dat er veel geld te verdienen is met illegale chirurgische praktijken, maar al snel beseft ze dat haar vreemde cliënteel niet het enige probleem is.
Mary Mason
Dr. Black
tattoobob
Zo ik ben de eerste
Toffe film..
Je kan zeker merken dat de gezusters Soska vooruitgang boeken met hun films.
Hun debuut vond ik tegenvallen en voelde een beetje goedkoop aan(vond ik),maar die film ging zeker de goede richting op.
Een heerlijk filmpje Katharine Isabelle vond ik geweldig acteren en het is ook nog eens leuk om naar dr te kijken
Ik had iets meer gore verwacht,soms werd het een beetje uit het beeld gelaten..dat vond ik een heel klein minpuntje.
De gezusters Soska spelen weer een rolletje mee net zoals bij hun vorige,al is dit rolletje veel kleiner.
Katharina Isabelle doet me een beetje aan Zooey Deschanel denken..allebij niet verkeerd naar mijn idee!
Een film die mij zeker verrast heeft..
Ja zeker een aanradert!!
ik kijk zeker uit naar hun nieuwe film als die komen gaat!
Inland Rabbit
Meer een psychologisch drama met wat body horror thrown in. Wie hier een volbloed horror verwacht komt bedrogen uit, in ieder geval wel als je echt nauw kijkt op het genre. Denk Cronenberg, Miike's Audition of het maar ten dele geslaagde Strangeland (1998) en je komt al veel meer in de richting.
Om te beginnen bij een erg sterke rol van Katharine Isabelle, die sommigen misschien nog wel kennen van de Ginger Snaps reeks. Hoe ze hier van zwak jankeballetje met een overdreven zwakke maag overgaat naar een steenkoude, verbitterde "chirurg", met alle emoties en trauma's verborgen achter een masker, is erg bewonderenswaardig. De andere acteurs zijn niet zo sterk, met een totaal absurde bijrol voor de zusters zelf, die op zich wel humoristisch is, maar de professionele sfeer van de film een beetje onderuit haalt.
Op visueel gebied meer dan oké. Er wordt veel gebruik gemaakt van allerlei lampen in donkere omgevingen, of het nu hard licht of neon is, sfeerverhogend is het zeker. Ook de gethematiseerde soundtrack mag er wezen. Vaak zorgt het voor een rustieke sfeer bij de wat ziekere scenes, die het geheel nog ietsje zieker maken. De rest van de soundtrack is nog steeds vreseklijk. Overdreven goedkope sleazy rock en industrial/electronic, maar het past wel bij de sfeer van de film,
Het tempo van de film ligt vrij laag, wat soms goed uitpakt, maar niet altijd. Bij de meer twisted scenes past het prima, maar anders sleept het wat teveel aan. Qua montage is het ook nog niet alles, waar sommige scenes wat langer mogen duren, worden anderen wel heel erg abrupt afgekapt.
Alles is een beetje te rustig en gecontroleerd om echt een grote shock achter te laten, maar als rustig drama met een zeer twisted randje werkt het wel heel goed.
De film heeft wel een positieve indruk op me gemaakt, maar om van een horror sensatie te spreken gaat wat ver. Een sterke sfeer, mooi spel met licht en prachtig acteerwerk van Katharine Isabelle maken het een film zeer de moeite waard om te bekijken, zolang je de verwachtingen van "horror"een beetje bijstelt. Volgende keer wat betere acteurs, betere montage en wat minder platte rock en dan zit er nog wel eens een geweldig cijfer in voor de zusjes.
Shinobi
Niet zo twisted als ik had gehoopt...
En deze film komt dan nog af van twee regisseuses die zichzelf als de 'twisted twins' introduceren. Qua horror niet echt geslaagd, zoals Inland Rabbit zegt is dit meer een psychologische drama met hier en daar wat lichaamsdelen.
Gelukkig maakt de hoofdpersonage gespeeld door Katharine Isabelle - die veel weg heeft van Zooey Deschanel - veel goed, erg sterk gespeeld.
Daarnaast is de sfeer goed te noemen, er hing een zeer duister sfeertje rondom de film. Dit in combinatie met de soundtrack en het lichtgebruik maakt het gehele plaatje compleet.
Maar mijn minpunt blijft toch dat er simpelweg niks noemenswaardig in deze film gebeurd, mede ook door het trage tempo. Niet alles wordt evengoed in beeld gebracht, zo had ik toch graag bij de ietwat bloederige scènes meer de camera erop gehad. Tevens worden sommige scènes ook vanuit het niets afgebroken.
De zusjes die zelf ook een klein rolletje spelen in deze film voelde ook ietwat misplaatst of beter gezegd geforceerd aan.
Al met al toch niet wat ik ervan verwacht had helaas. Qua verhaal had het ook wel beter gekund, naar mijn mening hebben ze zich op dat punt iets te makkelijk ervan af gebracht.
Mocht je deze film gaan kijken verwacht dan geen volbloed horror.
Krappe 3,5 Sterren.
mrwhite
Cult horror reborn !
Wat een film ! Je zit 103min vast in één of andere trance waar je niet meer uitgeraakt waar je ook niet meer wil uitgeraken. Dit is horror op zijn best.
Shinobi spreekt hier van een psychologisch drama met hier en daar wat lichaamsdelen maar het is meer dan dat en zeker meer dan drama! Drama zag ik hier niet echt wel meer psygologische thriller met heel wat horror elementen aan toegevoegt in een sterk verhaal die dan nog eens zeer sfeevol is gemaakt door de Soska zusters. Het enige dat ik hun na mijn eerste kijkbeurd kan verwijten is dat het eigenlijk nog wat te braaf is wat de gore betreft. Dat heeft voor mij het verschil gemaakt tussen 4,5* en 5,0*.
Katharine Isabelle die ik niet meer heb gezien sinds de Ginger Snaps trilogie speelt hier een ongelooflijk sterke rol en is hier perfect gecast. Wat een freaky rol speelt ze hier zeg.
Dit is mijn eerste kennismaking met de Soska zusters maar ik ga ze nu zeker in het oog houden en zal zo snel mogelijk eens Dead hooker in a trunk bekijken.
Een overtuigende 4,5*
FillumGek
Wellicht waren mijn verwachtingen toch iets te hoog. Dit is mijn eerste kennismaking met de Soska sisters, maar zo twisted was het allemaal niet. Tuurlijk, het idee, maar voor de rest ben ik geen dingen tegen gekomen die grensverleggend zijn.
Katherine Isabelle kende ik alleen van Ginger Snaps, waar ik haar al best leuk vond. Maar ze is intussen volwassen geworden en dat laat ze graag zien. Wat een lichaam! Goed geacteerd ook als ijskoude chirurg. Verder geen noemenswaardige rollen, al waren de afzichtelijke zusjes wel aardig in hun bijrol. Al was het resultaat van hun operatie een anticlimax, net zoals heel veel momenten eigenlijk.
Heel veel gebeurt namelijk offscreen en ik snap niet waarom. Toen Mary opsomde wat ze met haar verkrachter ging doen ging ik er even goed voor zitten, maar we kregen helemaal niks te zien. Voor een film waarin er nogal eens in ledematen wordt gesneden is het opvallend schoon allemaal. Hier had echt zoveel meer ingezeten.
Visueel was de film dan wel te genieten, met een duister sfeertje. De soundtrack was vaak een ramp, misschien ook omdat ik gewoon echt niet van rock houd. Vreemd ook dat sommige scenes abrupt werden afgekapt, misschien slechte montage. Isabelle weet de film echter te redden, maar er mag volgende keer gerust een pak meer horror in het stuk voor komen. Nu ben ik helaas nog steeds niet warm gelopen voor die dooie hoer in de kofferbak.
perceived
Mijn eerste horrortoppertje van 2013!
Het eerste (klein) half uurtje dacht ik nog wel dat dit niet veel ging worden... Achteraf gezien kwam dat vooral omdat ik nogal een lomp horrorfilmpje verwachtte en dat is American Mary allesbehalve. Drama met horror elementen + een snuf zwarte humor komt meer in de richting (en zo zie ik horror best graag!)
Wat onevenwichtig, maar een bovenal boeiend en origineel verhaal. Heb volgens mij nog geen andere film gezien waarbij body manipulation (dus geen torture, al is dat maar net hoe je het bekijkt) zo’n centrale rol heeft en waarbij de sfeer en de karakters zo authentiek zijn.
Katharine Isabelle (kwam me wel erg bekend voor maar ik herkende haar niet als… Ginger!) draagt de film in haar eentje, toffe rol en sterk vertolkt. Het acteerwerk van de meeste andere karakters is nou niet bepaald fraai maar dat heeft in dit geval zeker zijn charmes.
Go Mary Go!!
Eigenlijk best een leuke en voorval vermakelijke thriller die best wist te boeien. Het verhaal was aardig gevonden en hetzelfde geldt voor de uitvoering. Zeker de de eerste 75 minuten vond ik heel leuk, daarna zakt de film helaas enorm in elkaar en het einde vond ik zelfs slecht. Degene die deze film vooral leuk maakt is Katharine Isabelle die er niet alleen fraai uitzag maar ook goed en leuk speelde. Ook de rollen van Antonio Cupo en Twan Holliday waren noemenswaardig. Vooral de laatste was wel apart want hij zag eruit als een zware crimineel maar hij was wel heel zorg- en behulpzaam. Al met al heb ik me prima vermaakt met deze film.
De scene met de enge tweeling (oftewel de regisseurs van deze film) was best grappig, "ik voel me net Mengele"
Elineloves
Best aardig inderdaad. Onderhoudend genoeg, voldoende spanning en goed in beeld gebracht. Zoals Theunissen al zegt moet de film het vooral van het begin- en middenstuk hebben, naar het einde toe werd het iets minder. De plastic fantastic vrouwen jaagden me de stuipen op het lijf, maar zorgde gelukkig ook voor een luchtige, komische noot.
Stiekem ben ik een beetje boos op mezelf, want ik kwam er achteraf (Door de recensie van Inland Rabbit) pas achter wie de hoofdrolspeelster was. Waarom is dat kwartje niet gevallen? Ik vond haar in Ginger Snaps briljant, en ook hier vond ik haar zeker potentie hebben, maar dacht dat ze een complete onbekende was. Misschien maar beter ook, nu heb ik wat meer 'open' naar haar gekeken en waardeer ik haar nog meer. But still, ik had het wel moeten weten.
Tijd om meer van haar te gaan zien. Ze kan absoluut een hoofdrol dragen, dat liet ze hier maar weer zien.
Bizarre, bij vlagen nogal zieke film waarin het moelijk is om sympathie op te brengen voor de hoofdpersoon, goed maar nogal afstandelijk gespeeld door de mooie Katharine Isabelle. De surrealistische semi-erotische toestanden en de thema's van body modification en (al dan niet vrijwillige) amputatie zijn best fascinerend, maar de film mist overtuigingskracht. De dialogen en het akteerwerk van de overige akteurs laat tevens te wensen over. Maffe bijrollen van de regisseurs overigens, de zusjes Jen en Sylvia Soska.
Keane1983
Een erg leuke maar bizarre film die van mij best nog wel een tandje verder had mogen gaan.
Het acteerwerk is erg leuk en overtuigend gedaan. Het verhaal is overgoten met een dosis zwarte humor maar deze komt niet overal even goed uit de verf.
De score/soundtrack ligt lekker in het gehoor en de manier van filmen is prettig om naar te kijken.
De personages zijn hilarisch en uniek te noemen. Het was voor mij ook echt aftasten als de film zichzelf wel serieus zou nemen door een marijke van helwegen erin te stoppen.
Want juist door de maffe side personages keldert tevens de acteerprestaties.
Mij deed het verhaal een beetje denken aan American Psyco 2 ( de versie met de dame).
Spanning zit prima verwerkt in het verhaal, maar het is niet de drijfveer achter de film.
De kracht in de film zit hem juist in het bizarre van alles.
Al met al een prima filmpje om je een avondje mee te kunnen amuseren (of een vliegreis). Van mij een 3,0*
dualcia
Mary. Arme, rare, veelbelovende Mary.
Ik ben er niet over uit onder welk genre deze film echt valt, maar ik ben er wel over uit dat ik het erg kan waarderen: Deze bizarre vertoning van deze underground wereld. Het fascineert, het is origineel en de operaties en procedures wat betreft body motifications in de film zijn interessant om te zien.
Dankzij deze boeiende operaties en de verhaallijn omtrent dr. Grant blijft het verhaal boeien. Het hele Billy-Mary-randverhaal is namelijk compleet oninteressant, dus over de laatste 15 minuten ben ik echt niet te spreken. Niks aan.
Visueel is er een hoop tofs te zien, zoals alle body motifications (bijvoorbeeld Ruby Realgirl) en het hangende hoopje mens dat is overgebleven van dr. Grant. Toch had daar meer uitgehaald kunnen worden. Ik had wel ietwat meer van de operaties willen zien gebeuren (vooral bij dr. Grant) en ik mis ook het resultaat van de tweelingzusjes. Het werd mij niet echt duidelijk wat er nu allemaal gebeurde naast het switchen van elkaars arm.
Geen idee of het aan mijn laptop lag, maar ik irriteerde me af en toe mateloos aan het geluid in deze film. Ik had vooral bij het chirurgen-feestje en in de stripclub dat de achtergrondmuziek te weinig op de achtergrond zat. Dat reken ik de film niet af verder.
*3.5
Komische knipoog.
Onderhoudende horrorfilm die voorzien is van een welkome knipoog. Tegen het einde wordt het echter allemaal iets te dramatische en stuurloos. Dat is jammer, want hier had duidelijk meer in gezeten. De performances zijn puik en met name de zieke wereld der plastische chirurgie en andere onnodige lichaamsveranderingen wordt hier griezelig uitgemeten. Dat zorgt tevens voor de komische noot.
Goed.
LOTR-lover
Het is een mooie sneak peek in de wereld van body modifications en illegale chirurgie. Ondanks het feit dat het allemaal wel wat bizar is bleef deze film me toch wel in z'n greep houden. Heb me geen moment verveeld. Vind het acteerwerk van de hoofdrolspeelster prima in orde, net als de soundtrack.
Halcyon
Intrigerende horrorfilm die aanvoelt als een inleiding tot de bizarre doch fascinerende wereld van bodymodification. De film zal niet bij iedereen in de smaak vallen omwille van de expliciete, misselijkmakende beelden. Het verhaal draait slechts om mensen die zich middels plastische chirurgie een vermomming of extreme vorm van expressie aanmeten. Meer aandacht voor hun drijfveren of de psychologische impact van hun transformatie ware wenselijk geweest. Soms lijken de makers te nadrukkelijk te willen choqueren. Ondanks het gebrek aan diepgang is de onheilspellende sfeer en de inkijk in een duistere subcultuur voldoende voor een onvergetelijke kijkervaring. Voor de volledige recensie, check: American Mary (2012, Sylvia Soska & Jen Soska) - cultmoviesreviewed.com
Macmanus
Jammer.
Had best wat kunnen worden. Vond een kijk in de bodymodification wel aardig. Kun je best een onaangename film van maken. Helaas weten de zusjes het niet naar genoeg te maken. Zo blijven de chirurgische beelden wat mat en is Mary haar verandering matig uitgewerkt. Daar voelt de film ook nogal b-film aan. Scenario wise wil het nooit vlotten en ook qua acteurs is het soms erbarmelijk. Hoofdrol speelster is niet heel slecht gelukkig. Visueel niet heel onaardig en zeker niet goedkoop low budget, des te jammerder dat het nooit echt wat wordt met de film. De cameo van de dames doet denken dat ze best geschift zijn maar de film laat dat nimmer zien.
2 sterren.
mrklm
Mary Mason [Katherine Isabelle] is een armlastige (sic!) studente chirurgie, die zich laat verleiden tot het uitvoeren van clandestiene, en soms ronduit verontrustende cosmetische ingrepen. Maar de wereld waarin zij zich hiermee begeeft brengt de nodige gevaren met zich mee waartegen ze zich moet wapenen... met haar operatiegereedschap.
Een verfrissende, originele Canadese horrorfilm speelt zich af in een duistere wereld, bewoont door bizarre fugren. De film heeft met name in het laatste deel een aantal sterke, schokkende scènes, maar mede omdat de motivatie van de hoofdpersoon moeilijk te doorgronden is, brengt ze weinig sympathie op en is de film niet zo meeslepend als je zou willen. Voor genreliefhebbers toch de moeite waard en de regisserende zusjes Soska moet je in de gaten blijven houden!
Insignificance
Body modification met Bloody Mary en dat door de Twisted Twins. Het klinkt heel wat, heeft een aantal interessante ideetjes en opvattingen aan boord, maar het mag al met al geen naam hebben. Genoeg potentieel met deze scene, maar de dames willen veel te veel en brengen daarmee veel te weinig.
Zo sjouwt het nogal wat plot met zich mee dat in iets meer dan anderhalf uur wordt samengepropt. Het komt over als een verzameling scènes c.q. gebeurtenissen die achter elkaar zijn geplakt en aldus voor een verhaaltje moeten doorgaan. De film valt nauwelijks op enige flow te betrappen. Het stottert.
De toon vliegt ook nog eens alle kanten op. Misschien dat de zusjes de volgende keer een duidelijkere keuze kunnen maken tussen het sleutelen aan hun hoofdrol en het optimaal profiteren van de setting. Nu komt er van beide niks terecht en enkele pogingen tot zwarte, freaky humor vallen in het water.
Iets dat toch zou moeten kunnen lukken in dit wereldje. Een verkrachting pijnlijk laten overkomen lijkt me ook niet zo moeilijk. Het zit er niet in. Grootste domper is toch wel dat het zich helemaal leent voor sappige body horror, maar elke keer als het erop aankomt, het niet of nauwelijks iets durft te tonen.
john mcclane 2
een zeer stijlvolle horror film die zich beperkt in de hoeveelheid gore,maar desalniettemin soms behoorlijk heftig is.
de overgang naar een "gewone student" die zich na een incident behoorlijk laat gaan is erg snel.'
dat had wat meer toegelicht mogen worden,maar echt storen deed dat niet.
zoals is zei stijlvol,dus mooi in beeld gebracht,,,duister vooral,en weinig horror cliche's al mag je hier eerder spreken over een horror /thriller.
Het einde vond ik wel bevredigend,en er had meer ingezeten.maar dat is vaak zo.
goed.
namingway24
Heb je dat ook wel eens? Dat je een film echt goed vindt maar niet precies onder woorden kunt brengen waarom? Dat heb ik bij American Mary.
Deze film van de zussen Soska is een uiterst stijlvolle thriller met lichte horror-trekjes. Het thema lichaamsmodificatie vond ik erg interessant, en de film is ondanks het onderwerp erg ingetogen; er vloeit wel bloed, maar het is absoluut geen bloedbad. Misschien had ik wat meer resultaten van Mary's operaties willen zien, maar de ambiguïteit vond ik ook wel wat hebben.
De film wordt absoluut gedragen door Katherine Isabelle. Ik was al fan van haar toen ik haar jaren geleden zag in Ginger Snaps, en ook hier was ik erg door haar gefascineerd. Haar transformatie van arme medisch student naar sterke femme fatale vond ik althans erg overtuigend; in het begin had ik erg met haar te doen, en later kon ik me ondanks haar extreme gedrag op een vreemde manier goed inleven in haar situatie. Mary deed me op die manier erg denken aan de Firefly-clan uit Rob Zombie's Devil's Rejects; ja, ze doet vreselijke dingen, maar toch ga je haar sympathiek vinden. En ik moet ook bekennen dat ik Isabelle een bloedmooie verschijning vond; gehuld in prachtige outfits zag ze er naarmate de film vorderde steeds verleidelijker uit, zelfs tijdens de operaties die ze uitvoerde.
Over operaties gesproken, dé grote operatie was natuurlijk Mary's verkrachter; in plaats van de gehele operatie te tonen krijgen we pas een tijd later het resultaat te zien, en wat een memorabel moment om hem daar te zien hangen. Deze hele scène was trouwens erg goed, met een absoluut brute afloop waarin Mary de bewaker totaal de vernieling in slaat; één van de weinige echt gewelddadige momenten, want nogmaals, veel werd aan je fantasie overgelaten.
De film zit boordevol aparte figuren en interessante personages. De Soska's zelf hebben een memorabel optreden, en ze hadden absoluut een unieke, vampier-achtige look. En over uniek gesproken; nog nooit was er een vreemdere combinatie van sensualiteit en afstoting als bij Betty Boop lookalike Beatress; een vrouw met een bloedmooi lijf, maar een afstotelijk gezicht. Maar het beste bij-personage was absoluut Lance de bouncer met zijn rocker outfit en memorabele quote (de mensen die de film gezien hebben weten welke ik bedoel).
De film is zeker niet perfect; tegen het einde zakt het allemaal een beetje in en sleept de film zich naar het einde toe, en het personage van de rechercheur had eigenlijk een overbodige rol. Maar de film redt zich gelukkig met een perfect, bevredigend einde; een bloederige kers op een heel apart smakende taart.
wibro
In het kader van Halloween morgen dit horrorfilmpje maar eens bekeken. Helaas wist deze film mij totaal niet te boeien. Die Mary deed het best wel aardig maar die Beatress met dat vreselijke stemgeluid was niet om aan te zien. De overige personen waren trouwens ook niet om over naar huis te schrijven. En dan het verhaal, tja wat moet ik daar nu mee? Niks eigenlijk. Absoluut niet mijn ding. Ook op visueel vlak had deze film mij niets te bieden en dan blijft er voor niet meer over dan deze film het door mij gehanteerde laagste cijfer te geven.
Dit is de eerste film van de Soska Sisters die ik gezien heb trouwens en waarschijnlijk ook de laatste, dit gezien het lage gemiddelde voor de overige films van deze Soska's.
N. S.
Een simpel, vermakelijk filmpje met prima muziek. De film begon sterk maar werd steeds minder. Het verhaal was te makkelijk, de uitvoering beter. Het scenario was te simpel in elkaar gezet, 'oja, Mary moet weer wat te doen hebben, dus laten we maar doen dat de leraar haar verkracht. Makkelijk, maar de uitvoering van alles was goed en dus vermakelijk. Mary acteerde wel naar behoren, mede door haar mijn hoge score, de rest niet onaardig. Jammer, dat de tweeling zelf meededen, samen met die beatress de irritante personages van deze film. Het einde was ook zo makkelijk: Man, wiens vrouw is bewerkt door Mary, gaat even Mary opzoeken om zijn gram te halen, uiteraard even aan Beatress vragen wie het gedaan heeft en waar zij woont. Voor de rest zag het er gewoon prima uit.
joolstein
Mary Mason, een jonge medische studente in opleiding voor chirurg wordt de wereld van illegale chirurgie en lichaamswijziging (body modification) getrokken. Dat klinkt goed maar helaas is de uitwerking veel te oppervlakkig en braaf. Als er iets pijnlijk duidelijk wordt, is het wel dat er vooral teveel aandacht is besteed aan de juiste stijl. De juiste kleuren, de juiste gestileerde scenes, de juiste muziek en de juiste kleding. Echter wordt er compleet voorbijgegaan aan wat het voor een film is. De genre-aanduiding geef Horror aan. Dit zal moeten betekenen dat er op zijn minst een killer aan de gang moet zijn. Echter Mary Mason, krijg wel namen als dr. Mason of Bloody Mary maar is niet meer dan je sexy buurmeisje. Er is geen spatje bloed te zien? Ook als ‘rape revenge’-film stelt het enorm teleur. Er was geen wtf-moment zoals bij bv. de I Spit on Your Grave-films. Al zag dr. Grant er naar het (overigs niet getoonde) snijwerk van Mary er wel leuk uit. Maar ook hier was alles te netjes. Een karakterschets van de hoofdpersoon kwam er ook niet, als psychologische horror kunnen we het dus ook niet classificeren. Een aanklacht of fascinatie voor lichaamswijziging/verminking? Helaas nee, ook niet te zien. Alles wat ik daarin zag, was dat het thema leuk in het plaatje paste. Zo zien we ook de dames Soska zelf, die wat wijziging hebben en willen aangemeten worden. Ze maken een optreden dat wederom meer voor een mooi beeld is gemaakt dan echt interessant. Katherine Isabelle het meisje uit ‘Ginger Snaps’ deed het in dat op zich nog best aardig. Er is geen bloed, geen spanning, geen bloot en zelfs geen moordenaar. Behalve dan bij mij, daar was vooral véél verveling. Bah!
Best tof.
Geen al te doorsnee horrortje, dat niet meteen prijsgeeft welke richting het uitwil. Daarom alleen al de moeite om gezien te hebben, maar de zusjes weten er verder ook wel genoeg weirde, aparte en gore dingen in te stoppen.
Het is geen klassieke horror in de zin dat er gewoon een moordenaar z'n dingetje doet. Er zit een soort van revengeplotje in, maar ook dat is niet geheel naar verwachting uitgewerkt. Maar dat maakt het niet minder leuk, integendeel zou ik zeggen.
Katharine Isabelle doet het meer dan behoorlijk in de hoofdrol. Haar nogal droge interpretatie zorgt voor de nodige humor, al lijdt het gelukkig niet echt af en is het verder ook geen horror/comedy. De rest van de acteurs is iets minder. Wél een aantal weirde personages, waaronder de Betty Boop clone en de zusjes Soska zelf.
Het einde is misschien een beetje jammer, maar verder een leuk en twisted horrortje, eentje die niet de platgetreden paadjes bewandelt maar telkens net iets anders uit de hoek weet te komen.
Woland
Op zich wel een aparte film, waar de jonge (gesjeesde) medische studente Mary haar geld verdient door in fetish-achtige strakke pakjes body modification operaties uitvoert. Daarnaast nog een dertien-in-een-dozijn plotje over wraak, moord en zo wat me niet echt kon interesseren. En eigenlijk gold dat in iets mindere mate ook voor de rest van de film. Ja, American Mary krijgt wel wat bonuspunten voor een originele setting in een wereld die je niet al te vaak terugziet op film, maar deze setting blijkt ook weer niet bijster interessant. We zien een freak show met wat maffe en irritante typetjes (die Betty Boop nijvoorbeeld) en Katherine Isabelle is (net als in Ginger Snaps) nog steeds een fraaie verschijning, maar qua verhaal is het niet veel soeps en het is ook meer thriller dan horror. Op zich niet erg, maar dan was een fatsoenlijk plot of spanning wel welkom geweest.
Noodless
Bijzonder filmpje waarin de sfeer, de horror-elementen in de vorm van chirurgische praktijken , de weirde personages, het akelig thema en de onvoorspelbare ontwikkeling van het verhaal sterke troeven zijn. Daarbij een perfecte casting van Katharine Isabelle als hoofdactrice die hier een droge, gevoelloze rol speelt waarbij de sympathie voor haar verminderd naarmate de film vordert. Mits wat meer spanning en kills had dit een toppertje kunnen worden. 7/10
K. V.
Deze film eens bekeken en wist niet direct wat te verwachten. Toch wel een intrigerend verhaal en ondanks het thema is het toch niet zo bloederig.
De cast deed het eigenlijk ook niet zo slecht en verder zag het er prima uit.
Het was eens iets anders, vond het niet slecht en wel eens het bekijken waard.
Een bizarre opvallende film met de heerlijke scream queen Katharine Isabelle (Ginger Snaps trilogie, Freddy vs Jason, Bad times at the El Royale) tussen een slasher en een revenge film. Op zich niet zo heel bijzonder, maar het weet maar al te goed zichzelf te relativeren en weet met de nodige goor en bizarre scènes te overtuigen. Gaandeweg weet het wel niet goed hoe het geheel af te ronden, maar de rest is wel vermakelijk. Een mooi mix van horror en humor.
Shadowed
Geslaagd project.
American Mary is mijn tweede kennismaking met de gezusters Soska. Regisseurs waar ik na het zien van dit kleine project gelijk meer van wil zien. Zo te zien is deze film wel hun echte magnum opus, maar niettemin laten ze zien wat voor een passie ze wel niet hebben voor horror. Altijd iets dat voordelig is voor het maken van goede horrorfilms.
Een grote kracht van deze film is het acteertalent van actrice Isabelle, die eigenhandig een heerlijk personage weet te spelen die sarcasme perfect balanceert met intimidatie. Mary Mason is een vrouw met meerdere persoonlijkheden, die Isabelle met weinig kansen behoorlijk goed weet uit te werken. Dankzij de horrorsteun van de Soska's die haar omgevingen perfect inrichten komt Isabelle helemaal los.
American Mary is duidelijk een horrorfilm, en trekt zich niet al te veel aan van andere genres. Het geeft de film een nuchtere indruk, die verder wordt versterkt door het goede schrijfwerk. De film bewandelt een pad dat uitgekauwd is (Rape & Revenge), maar voegt veel nieuwe dingen toe. Wat het verhaal daarnaast ook enger maakt is dat Mason haar wraak neemt door middel van haar passie. Geen grote wapens of buitenaardse krachten, gewoon je eigen gaves.
Visueel knap geschoten, sterk in beeld gebracht en met oog voor zowel detail als kleur. Wat ik wel jammer vond is dat de zusters de soundtrack niet onder de controle krijgen. Naast het feit dat de nummers slecht gekozen zijn worden ze ook matig gemonteerd onder de beelden. Zeker als er muziek onder wordt gemonteerd komt dit duidelijk naar buiten. Ook vond ik het jammer dat de film geen genadeklap gaf door de horror niet expliciet in beeld te brengen. Enkele effecten qua praktische effecten zijn het namelijk waard, maar als het echt grof kan worden deinzen de zusters toch weer terug.
Ik vond het een goede film met een meeslepend onderwerp, enkele sterke sfeerzettingen en geweldig acteerwerk van Isabelle. Het is voor mij moeilijk om niet van de film te genieten, en tussen alle zooi die ik tegenwoordig kijk vormt dit dan een prettige verrassing. Visueel competente, boeiende en soms gruwelijke horrorfilm, al blijven de echte gruwelheden vooral implicaties.
Kondoro
“I quit med school today, that shouldn't come as a surprise to you. I'm changing specialties Dr. Grant. Have you ever heard of body modification?”
Wederom een vage genreweergeving hier op deze site. Duidelijk dat IMDb het wel gewoon correcter heeft, dit is gewoon een Drama/Horror film, niks Horror/Thriller. En de film stond eigenlijk al best lang op mijn kijklijstje en ik was ook héél erg benieuwd naar deze film. Ik was er eigenlijk tijdens het kijken al wel een beetje bang voor, na het lezen de recensie van joolstein, die ook totaal niet positief gestemd was over deze film. Het duurt geruim een uur voordat je eigenlijk echt een beetje gore ziet, als je het al gore mag noemen (het was een arm die er was afgezaagd). Voor de rest laat de film eigenlijk helemaal niks zien, buiten een paar geinige aparte figuren die wel typisch voor deze film waren hoor.
Maar daar blijft de film wel haken. Het is ruim anderhalve uur gewoon echt saai. Er zit geen bloed in, dat beetje wat je ziet is nou echt niet voldoende om het een “horror” film te noemen. Daarnaast is de naakthied je vrijwel ontnomen en ook dat is maar schaars, de film is totaal niet spannend en het is ook helemaal geen leuk verhaal om te volgen. Het script schuttert eigenlijk aan alle kanten, alleen het concept vond ik aardig maar zoals de plotomschrijving vertelt, zo gaaf is de film echt niet. Er had heel veel uit gehaald kunnen worden, om het echt een leuke en bloederige horrorfilm te maken maar, dat word je eigenlijk ontnomen door de Soska zusters. Overigens wel leuk dat die twee ook een rol spelen in de film.
De hoofdrolspeelster is een prachtige vrouw om te zien overigens, en zij deed het best leuk. Dat is ook wel de enige. Wat ik al zei, de film kent een paar typische vreemde figuren die wel bij het concept pasten, alleen daar is wel meer mee gezegd. Eigenlijk wordt er niks concreets van de plotomschrijving gedaan, en dat is echt jammer. Want dat beloofde heel wat. Menig horrorfilm gaat hier wel echt van balen want, verwacht geen horrorfilm: dat is het niet! Mijn derde film overigens van de Soska's en tot op heden geen succes.
remorz
Hoewel ik destijds een kleine crush aan Ginger Snaps (2000) overhield, duurde het even voor ik Katherine Isabelle in deze film herkende. Oh, hoe oude liefde nieuw leven ingeblazen kan worden, want ook hier wist ze me weer om haar vinger te winden met haar verschijning zowel als haar ietwat stoïcijnse portrettering van de intelligente, eigenzinnige en dead-pan-delivery-sarcastische Mary, die de financiële lasten van haar medische studie nauwelijks kan bijbenen en aldus de lucratieve wereld van ondergrondse chirurgische praktijken induikt. Daar stuit ze op verschillende markante figuren (waaronder een heerlijke, tot Betty Boop gemodificeerde vrouw) en is ze uiteindelijk in staat om een solide reputatie als (buitenwettelijke) chirurg op te bouwen.
Ook weet ze langzaam maar zeker het imago aan te meten van iemand waar je niet mee moet sollen. Debet daaraan is onder andere een rape-revenge zijplotje en ik weet niet wat het is, maar als een verkrachtingsscene je weet te verleiden tot ook maar een vleugje overtuigend inlevingsvermogen, legt het voor mij de ultieme kwetsbaarheid van het vrouw-zijn zo gruwelijk naakt op tafel. Hoe mensonterend de daad is, hoe constante alertheid eigenlijk noodzaak is en hoe verleidelijk en legitiem paranoia jegens (sommige) mannen. Maar: uiteindelijk ook hoe bevredigend het revenge-gedeelte daardoor kan zijn. Het vormt geenszins de hoofdmoot in deze film, die wellicht qua focus wat diffuus van aard is, maar American Mary weet wel beide delen van rape-revenge invoelbaar en geslaagd en bijtijds meticuleus uit te werken.
Geen alledaags filmpje dit, zowel qua setting als vertelstijl en dat is best verfrissend. Zeker gezien het onderwerp blijft de ergste ellende wat braafjes buiten beeld en vooral hoe het (verklaarbare maar totaal onbevredigende) einde gevoelsmatig wordt afgeraffeld, zorgt voor een halfje aftrek.

Van slachtoffers naar daders: elf essentiële horrorfilms van vrouwelijke regisseurs

À l'Intérieur

The Perfect Host
Misdaad / Komedie, 2010

The Seasoning House
Horror / Thriller, 2012
amputationplastic surgerybloedvergietenleerlingmartelensurgeryvrouwelijke regisseurbody modification