• 9.378.017 stemmen

Indie Game: The Movie (2012)

Documentaire | 103 minuten

Genre: Documentaire

Oorsprong: Canada

Geregisseerd door: Lisanne Pajot en James Swirsky

Met onder meer: Edmund McMillen, Tommy Refenes en Phil Fish

Plot Indie Game: The Movie

"Making fun and games is anything but fun and games."

De 21e eeuw bracht een nieuw type van onafhankelijke, maar worstelende kunstenaars met zich mee: die van de 'indie'-spelontwerpers. Weigerend om te ploeteren voor de grote ontwikkelaars bedenken, ontwerpen en programmeren zij hun eigenzinnige spellen in de hoop hun eigen successen te kunnen boeken. Na drie jaar hard werken wachten ontwerper Edmund McMillen en programmeur Tommy Refenes de release van hun eerste spel voor de Xbox: 'Super Meat Boy'. Op PAX, een groot evenement voor computergames, laat ontwerper Phil Fish zijn lang geanticipeerde 'Fez', dat al vier jaar in de maak was. Ondertussen denkt Jonathan Blow erover aan een nieuw spel te beginnen, na het enorme succes van zijn 'Braid', één van de meest gewaardeerde spelen aller tijden.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Shinobi

Shinobi

Interessante documentaire die een mooi kijkje achter de schermen geeft met welke (persoonlijke) problemen onafhankelijke ontwikkelaars te maken krijgen.

Alleen jammer dat de film zich teveel richtte op de mannen van Super Meat Boy en de maker van Fez. Had toch wel iets meer van Blow willen zien.

Zelf ben ik gamer en dan is het al helemaal interessant om te zien, maar voor de niet-gamer zal dit ook wel leuk zijn.

3,5 Sterren.

avatar van FillumGek

FillumGek

Hoewel deze documentaire over een erg leuke hobby gaat, weet het verre van een plezierig sfeertje te creeëren. Je denkt al snel dat zo'n indie developer iedere dag een paar uurtjes achter zijn PC zit en de grootste lol beleefd om zijn droom te verwezenlijken. En nu zal dat vast bij sommigen ook zijn, maar dat geldt niet voor de ontwikkelaars achter onder andere Super Meat Boy en Fez. Integendeel, wanneer hun project zou mislukken zouden ze in een zware depressie zakken.

De film focust zich voornamelijk op de games Fez en Super Meat Boy. Volledig geobsedeerd door hun spelletje waar ze hun ziel en zaligheid in hebben gelegd leggen ze uit hoe belangrijk het is dat ze slagen en wat voor een boodschap ze willen meegeven met hun werk. Dat gaat soms zover dat mijn sympathie al snel veranderde naar ergernis. Zo reageerde Jonathan Blow, bedenker achter Braid, vele malen in de comments op diverse sites om de betekenis van zijn game uit de doeken te doen, omdat er mensen waren die zijn diepere boodschap niet zagen. En dat terwijl de verkocht als een tierelier en een groot succes was, maar dat deed hem blijkbaar niet zo veel.

Ook Tommy en Phil leken, ook nadat ze lovende reacties kregen, maar moeilijk vrolijk te kunnen worden. Alleen Edmund vond ik wel een sympathieke kerel en de enige die wat uitstraalde. Minpuntje, maar dat is persoonlijk, is dat de genoemde games niet mijn favorieten zijn. Ik had liever nog wat andere games aan bod gezien zoals Limbo of de mensen achter thatgamecompany. Het zet je wel nog een keer aan het denken dat zo'n spelletje downloaden, wat je anders zo'n tien euro kost, het zomaar fataal kan zijn voor zo'n bedrijfje. Best boeiende docu verder, hoewel ik deze ontwikkelaars niet zo sympathiek vond... Eerlijk en oprecht is het wel.

Had nog nooit van Super Meat Boy en Braid gehoord, maar heb er nu wel erg veel zin in die te spelen.

Fijne docu inderdaad, die tamelijk universeel is. Ook zonder interesse in games is het zeer de moeite waard want het gaat om thams als eigenzinnigheid, authenticiteit vs commercieel, David vs Goliath, alles of niets, etc.

Moet wel zeggen dat ik de hoofdpersonen muv die gast met zn vrouw, behoorlijk irritante figuren vond.

Niet van gecharmeerd.

Nu heb ik ook niet zoveel met indie games. Heb er wel eens een paar gespeeld, maar ik ben er nooit echt achtergekomen waar de appeal van die spellen nu net ligt. itt film, waar bepaalde geniale indie filmmakers zich wél kunnen meten met professionele cinema is het in het game wereldje een scene apart, met andere normen en waarden. Ideaal om dan maar eens een docu over te zien.

Wat we krijgen zijn 5 developers (3 teams) die elk een zeer succesvol spel gereleased hebben. Een magere oogst om een beeld te geven van het indie game wereldje, vooral wetende dat de meeste developers net falen. Wat deze docu laat zien zijn enkel de excessen, voor de gemiddelde realiteit is jammer genoeg geen plaats. Het krijgt dan ook al snel een "America, land of Dreams" sfeertje mee wat een vuile nasmaak naliet.

De devs zelf zijn zowat onuitstaanbaar. Beetje getormenteerde jong-volwassenen die zich met veel overgave proberen "uiten" via videogames, maar eigenlijk weinig tot niks te vertellen hebben. En dan uiteraard wat gedesillusioneerd achterblijven wanneer er amper mensen zijn die de "diepere lagen" in hun spel vatten. Ik zag ze ook niet, zo'n Super Meat Boy zag er mij niet veel anders uit dan een gemiddelde platformer, maar blijkbaar is het cool om in zulke spellen poppetjes met een middelvinger te tonen. Dat maakt het dan zo edgey dat je het niet bij gerenomeerde studios ziet? Ieder zijn idee van een leuk spel natuurlijk.

Mnee, van deze docu werd ik niet veel wijzer. Men heeft er de weirdos en de successen uitgezocht, maar over het wereldje zelf heeft deze docu eigenlijk niks te zeggen. Zootje spelen met rare mensen dus, ik kon er niet echt van genieten.