• 9.377.419 stemmen

Geregisseerd door: Scott Walker

Met onder meer: Nicolas Cage, John Cusack en Vanessa Hudgens

Releasedatum: 11 juli 2013

Plot The Frozen Ground

"The hunter becomes the hunted"

Glenn Flothe (Nicolas Cage), een rechercheur uit Alaska, is vast van plan een einde te maken aan de moorden van Robert Hansen (John Cusack), een seriemoordenaar die dertien jaar lang onopgemerkt bleef. Naarmate de lichamen zich opstapelen in de straten van Anchorage slaat de angst toe onder de bevolking. Flothe start een persoonlijke klopjacht om de moordenaar te vinden, waarbij hij zijn eigen leven op het spel zet. Wanneer een 17-jarig meisje ontsnapt aan Hansen, vindt Flothe eindelijk een aanknopingspunt.

Jack Halcombe

Pimp Clate Johnson

Debbie Peters

Lt. Bob Jent

Naomi Watts

Voor de liefhebbers die zich wat meer willen verdiepen in de Hansen case. Hidden City (S01 E12) FBI Files (S02 E06) en Alaska: Ice cold killers (S01 E01) zeer interessant. Aan de andere kant als je gaat om het verhaal niet echt aan te raden. Voor zover Walker een waarheidsgetrouw plot gebruikt.

Naomi Watts

And the academy award for best actress in a supporting role goes to...

Was het maar zo, maar dit is natuurlijk een film die nooit die erkenning zou krijgen. Film zelfs springt niet echt uit het oog maar het acteerwerk tilt het toch wel naar een hoog niveau. Walker heeft vooral in het eerste dikke uur eel respect voor de waargebeurde feiten. Ondanks wat tweaks is ie vooral dan behoorlijk waarheidsgetrouw bezig. Cusack is mat, Cage is erg solide en zijn beste rol sinds Bad Lieutenant en Hudgens bewijst weer dat ze een force to be reckoned with is. Die "massale" erkenning zal ze nog niet krijgen door haar verleden, al is het echt een kwestie van tijd voordat zelfs de grootste criticasters haar minstens serieus nemen.

Walker doet er heel goed aan om van The Frozen Ground geen cop vs serial killer film te maken. Net als in de echte Hansen case is Paulson het centre piece, wat Hudgens enorm veel ruimte geeft om te acteren. Veel ruimte maakt de rol niet makkelijker, want een geloofwaardige Cindy Paulson zet je niet zomaar neer. Walker presenteert zijn narratieve structuur al vanaf minuut 1 en besluit te beginnen vanaf het moment dat Paulson gevonden wordt.

Goede keus, waardoor je toch een wat verfrissendere structuur tentoonstelt en je Hansen dus niet te belangrijk maakt. Het is in deze openingssegment dat Hudgens al gelijk kan laten zien hoe erg ze in the zone zit. Kippenvel, ik was toen al vol overtuigd van het trauma dat ze had meegemaakt. Enorm sterk. Het zijn dan de performance driven scenes die The frozen Ground echt de moeite waard maken. Alaska is natuurlijk een ideale desolate setting, al had de belichting op momenten wel iets beter gekund. Aan de andere kant verstevigt het de duistere atmosfeer wel. Fijn camerawerk ook, ben niet zo weg van de shaky cam maar de intieme dicht op de huid close-ups zijn echt om van te smullen.

Onbegrip voor de beweegredenen van Paulson kan ik totaal niet plaatsen en is toch meer een gebrek aan inlevingsvermogen. Tegen het einde aan moet Walker er toch wat meer sensatie tegenaan gooien om er filmisch toch een gepaste climax aan te breien. Walker is daarvoor zo respectvol geweest met de actual events dat het geoorloofd is. Al schiet ie hier wel bijna te ver door, al is het toch wel een fijn slotakkoord, al mocht het muziekgebruik wat minder obvious. De tribute aan de slachtoffers was ook een fijne toevoeging. Alleen die pruik van fiddy, wtf.

Walker doet veel goed, maakt juiste keuzes in een zwaar uitgemolken genre en heeft Hudgens om indruk te maken. Als film misschien niet de potentie om als bovengemiddeld geclassificeerd te worden maar de performance van Hudgens doet dat wel. Ook Cage goed, maar die heeft wel veel minder ruimte om indruk te maken. Eindelijk weer een sterke serial killer flick.

avatar van janrad

janrad

Eindelijk weer eens een redelijke film van Nicolas Cache. The Frozen ground is een redelijke actie thriller met degelijk acteerwerk. Aanrader.

avatar van janrad

janrad

Inland Rabbit schreef:

Niet het origineelste plot op aarde, maar ziet er tof uit. Cage, Cusack en Hank politieman (Breaking Bad). Jammer van Hudgens, maar ach het kan slechter.

Aangezien het een waar gebeurd verhaal is kun je ook geen origineel plot verwachten denk ik. De film was zeker niet slecht.

avatar van empirekees

empirekees

Had niemand anders het gevoel dat de film te kort duurde. Er zaten een paar verhaallijnen in die echt slecht werden uitgewerkt. Nicolas probeerde met alle moeite zijn acteertalent eruit te persen en dat lukte aardig. Voor Cage was het weer een redelijke rol sinds jaren. Maar John Cusack vond het allemaal wel prima geloof ik. Even wat geld verdienen denk ik. Zo kwam het op mij over ieder geval

... 2*

avatar van cordiacovens

cordiacovens

Stuk beter dan verwacht,

deze thriller is een standaard thriller die ware gebeurtenissen gedramatiseerd vertaald naar het witte doek. Het verhaal is daarom iets wat je al denkt gezien te hebben, maar het wordt subtiel verteld en er wordt erg goed geacteerd door met name Cage en Hudgens. Cusack vond ik een stuk minder goed spelen, maar zijn rol bestond ook niet uit veel meer dan raar voor zich uitstaren en ongemakkelijk doen. de film is geen hoogvlieger maar tussen al dat zomerse geweld een letterlijk goede afkoeling, zeker als je weet dat dit voor het grootste gedeelte echt gebeurd is.

Naomi Watts

Loopt niet echt storm qua bezoek bij deze film, erg jammer. Nog een clipje, en één van de betere scenes van de film. You're welcome.

Exclusive Clip

avatar van Inland Rabbit

Inland Rabbit

Tsjah, bios distributie loopt nu al niet zo storm meer en de pindakaas pot is nog aardig dicht gedraaid. Allemaal jammer, want dit lijkt me nog steeds best wel ok. Afwachten dan maar. Feit is dat t gewoon niet zo "goed gaat" met deze film.

Naomi Watts

Release was ook wel limited, ook heel slecht gepromoot. Draaide hier in NL de eerste week ook maar in 5 bioscopen ofzo.

Vanaf morgen op VoD/MoD.

avatar van Mirob1

Mirob1

Prima filmpje, kijkt lekker weg. Verhaal niet overdreven origineel, maar Nicolas Cage zet wel een geweldige rol neer. Ook dat hoertje doet het lang niet slecht. Als persoonlijke fan van John Cusack vond ik dat hij iets meer ruimte had mogen krijgen om zijn kwaliteiten te laten zien, maar nog steeds doet hij goed wat hij doet.

Mirob1 schreef:

Verhaal niet overdreven origineel

Dat schijn je wel vaker te hebben als je een waar gebeurd verhaal verfilmd.

Naomi Watts

Herzien, en blijft sterk. Performance van Hudgens blijft zeer overtuigend en met een zeer hoge intensiteit gespeeld. Blijft samen met Amy Seimetz en Kate Lyn Sheil de meest enerverende vrouwelijke performer van het jaar. Cage acteert ook goed en Cusack heeft spaarse ruimte. Wel enorme performance-driven film die zijn kracht bij een tweede maal kijken (en ook niet in de bios dit keer) blijft behouden.

avatar van Koerok

Koerok

Prima onderhoudende film, alleen ik vond Cusack ongeschikt als Hansen. Door andere films is Cusack voor mij de ultimate good guy geworden, en dat maakt hem voor mij ongeloofwaardig als serial killer (wat niet wil zeggen dat ik 'm slecht vond acteren). Eigenlijk moet je hier gewoon altijd een relatief onbekende acteur voor nemen, dat werkt beter.

avatar van Macmanus

Macmanus

Formulewerkje

First timer Walker mag met op het oog een best aardige cast iets maken. Helaas is Cage al jaren een parodie op zichzelf en is Cusack nooit meer geweest dan een simpele acteur. Ook hier zou je denken dat hij wat meer in zijn rol kwijt zou kunnen. Maar hij is precies hetzelfde als altijd. Hudgens wil ook iets te graag een film crackhoertje spelen. Het voelt nooit echt aan.

Grootste probleem ligt vooral in het scenario. Spanning weet het nimmer te creëren. En het volgt teveel karakters. Hudgens die moet dealen met de situatie. Cage die clichewijs wil stoppen maar nog 1 zaak wordt ingeduwd, en Cusack die een meisje misbruikt. Elk deel blijft erg oppervlakkig en er wordt nergens spanning door gecreëerd. De shots van de sneeuwomgeving bieden nog wat sfeer. Maar als het einde dan ook nog zo simpel is, blijft een slap filmpje over.

2 sterren.

avatar van ikkegoemikke

ikkegoemikke

Hannibal Lector on Ice

Een film gebaseerd op waar gebeurde feiten, zorgt natuurlijk voor de extra koude rillingen indien je dit in je achterhoofd houdt, met de medewerking van een reeks klinkende namen als cast.

Nicolas Cage als de plichtsbewuste State Trooper Jack Halcombe (een fictief personage gebaseerd op de detective Glenn Flothe in werkelijkheid) , die zijn laatste opdracht krijgt voordat hij vertrekt naar betere oorden. De zoveelste in rij die een laatste "case" krijgt en binnen de kortste keren beseft dat een harde noot gaat zijn om te kraken.Idem als Robert Duvall in "Falling down" of Morgan Freeman in "Se7en". Cage staat garant voor steeds dezelfde manier van sloom acteren. Of hij nu een alcoholist is in "Leaving Las vegas" of een chemische wapenspecialist in "The Rock" zijn acteer-routine is eigenlijk steeds hetzelfde. Persoonlijk vind ik dat hij hiervan afwijkt in " Matchstick Men" waar hij een puike prestatie neerzet. Recent speelt hij echter in mindere films zoals "Stolen" en "Ghost Rider".Maar hij heeft bij mij altijd het voordeel van de twijfel.

Cusack past hier dan perfect bij. Ook iemand die zijn rollen steeds op dezelfde routineuze manier uitvoert. Een non-emotionele façade in zowel "2012" als in "The Raven". Om eerlijk te zijn is hij sinds het tiener-flut-filmpje "Serendipity" niet echt verder geëvolueerd. Deze 2 hebben elkaar al eens gevonden in "Con Air" die ik dan maar ook eens moet gaan bekijken ergens in de toekomst. Het voordeel dat Cusack in deze film heeft is dat dat non-emotionele wel perfect past bij de persoon Robert Hansen, een geschifte stotterende psychotische seriemoordenaar uit Alaska.

Vanessa Hudgens was voor mij het lichtpunt in deze film. Gezien het feit dat de meeste films waarin ze verscheen de termen "teen" en "high school" bevatten, speelt ze hier toch op een overtuigende manier de getormenteerde prostituee ,met een door misbruik getekende jeugd, die hierna in het ranzige wereldje van de prostitutie terecht te komt vol geweld, sex en dominantie. Zij kan uit de handen van Hansen ontkomen na gemarteld,verkracht en vernederd te zijn geweest. Dat is dan ook de aanloop van de film.

Door het feit dat het om een waargebeurd verhaal gaat, blijft er weinig ruimte over voor zelfinterpretatie en de vrijheid om op liederlijke wijze van de feiten af te wijken. Alhoewel ik denk dat het deel waarbij Hansen een mannetje inschakelt om Cindy uit te schakelen en dit inderdaad bijna lukt tot Cindy toch nog bijgestaan wordt door haar voormalige pooier (denk ik) , gespeeld door 50Cent (met een pruik om je te pleuris te schrikken, maar wonderwel een te pruimen vertolking) en op het allerlaatste nippertje gered wordt door de State Troopers, toch een toevoegsel is om het spanningsniveau een beetje op te krikken. Tevens is de zenuwslopende huiszoeking een geromantiseerde versie t.o.v. de werkelijkheid als je Wikipedia er op naleest.

Het is dan nog altijd een bioscoopfilm waar het publiek toch nog meer van verwacht dan het opsommen van historische feiten. Uiteindelijk geeft de film een goed portret van het monster Hansen ,de verbetenheid van Jack Halcombe om het moorden te stoppen en Cindy die als bijna-slachtoffer probeert te overleven in zowel de onmenselijke,ruwe wereld van de prostitutie en tevens probeert uit de handen van Hansen te blijven. De beelden van Alaska met zijn weidse,ijzige en godverlaten vlaktes (een perfect oord voor het laten verdwijnen van menselijke resten) samen met de aftiteling op het einde als hommage aan alle slachtoffers en het besef dat een persoon werkelijk in staat is dergelijke gruwelijke feiten te plegen, lieten me achter met een beklemmend en ongemakkelijk gevoel.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Prima thriller over het waargebeurde verhaal van de seriemoordenaar Robert Hansen. Ook een goeie cast en John Cusack die meestal sympathieke rollen speelt zet de rol van moordenaar Hansen heel goed neer want ik had vanaf het begin een hekel aan zijn personage en dat betekent dat hij het goed doet in zijn rol. Cage zie ik sowieso wel graag in films. Al bij al een prima thriller.

avatar van grandpa

grandpa

Nicolas Cage (hopelijk) weer helemaal terug zoals ik hem graag zie spelen. Film is zeer goed te pruimen en verveeld geen seconde, aanrader!

avatar van Lefgozer

Lefgozer

Film is goed te pruimen inderdaad. Ook leuk dat een film zich eens afspeelt in Alaska, dat zie je toch niet vaak volgens mij.

En o ja, 50 Cent met een pruik.

avatar van dwid

dwid

Nicolas zet weer eens een goeie prestatie achter zijn naam ! Fijn, onderhoudend filmpje...

Enige waar ik me aan gestoord heb is het camerawerk. Erg veel schoudercamerawerk zonder steadyshot, oftewel een beetje handycam idee. Laatste is ietwat overdreven, maar vond het persoonlijk wel een halve ster minder waard daardoor.

avatar van Insignificance

Insignificance

Alweer een seriemoordenaar die klaarblijkelijk een film verdient. Dit is er eentje die de aandacht verdeelt over hem, een detective en een hoertje dat ternauwernood is ontsnapt en zo als het middelpunt van het verhaal gaat fungeren. Die invalshoek zal het dan moeten doen, al heb ik meer met de ambiance die het uitademt. Met de winterse vlakten van Alaska als backdrop en het krioelende nachtleven van Anchorage als jachtgebied heeft het een ideaal territorium voor zo'n roofdier.

Dat gure, onaangename sfeertje wordt verder versterkt door de ietwat ruwe manier van filmen en knippen. Cusack is niet zo'n aansprekend acteur, maar dit doet hij niet onaardig met zijn huiselijke voorkomen en blikken die tussen glazig en hongerig schommelen. Vaak akelig, wanneer zo'n bebrild lulletje rozenwater genadeloos te werk gaat. Tot zover heeft Walker het prima voor elkaar, maar stilaan neemt z'n script meer en meer geforceerde bochten om er een thriller van te maken.

Blijkbaar moet er een band gekweekt worden tussen Cage en Hudgens en dus worden er verledens met de haren bijgesleept en opgerakeld. Net zo overbodig als het gezeur van Halcombe's vrouw en wanneer het dan de spanningsboog probeert aan te trekken, met een toch al ondoordachte move, gebeurt dat veel te gehaast en mist de executie elke overtuiging. 50 Cent is daar ook een aanfluiting. Walker legt genoeg potentieel in z'n film, maar gokt uiteindelijk op het verkeerde paard.

avatar van _Casper_

_Casper_

matige film, een typische 13 in een dozijn film. Eigenlijk een film die gewoon straight to tv moet komen, prima om een x te zien als hij op tv komt meer niet.

Het verhaal van de film is heel standaard, en vrij voorspelbaar en echt spannend word het nergens.

Het zijn de acteerprestaties van cage en crusack die de film redden, en ook de sfeer in de film is op zich wel goed...

daarom 2.5 ster... tv film

avatar van Pazmaster

Pazmaster

Doorsnee thrillertje over een een seriemoordenaar/verkrachter. Niet slecht maar ook niet bijzonder. 3 ***

avatar van filmkul

filmkul

Redelijk standaard thriller. Niet echt verassend omdat de dader al bekend is. Het kabbelt allemaal rustig voort. Cage doet zijn plicht en Cusack acteert wat vlakjes. Hudgens daarentegen doet het goed. De ontknoping op het einde tilt de film naar een krappe voldoende.

Niks bijzonders. 2.5

avatar van Barry83

Barry83

Zag dat Nicolas Cage in deze film speelt en normaal wordt dit dan een dikke onvoldoende...gezien zijn laatste films.....

Dus me toch laten verrassen en dit is gelukt. Zeer aangenaam wel te verstaan. Prima onderhouden en spannende film, met een degelijke rol van Cage, en sterk einde. Ook de omgeving, Alaska, is zeker eens wat anders. Aanrader

avatar van specialized

specialized

Nicolas Cage in een goeie rol.Eindelijk weer.

avatar van Movie-Addicted

Movie-Addicted

Doorsnee film met redelijk tot goed acteerwerk. Cage laat weer eens wat van zijn skills zien (waarvan ik dacht dat hij deze 10 jaar geleden al verloren had.)

Kijkt verders gemakkelijk weg.

avatar van horizons

horizons

Zeer voldoende. Vooral acteerwerk was goed te noemen en dan met name Hudgens die ik niet als zodanig herkende en echt knap staaltje acteren liet zien.

avatar van Leo1954

Leo1954

• 2073 berichten

Thriller die van ongeloofwaarlijkheid aan elkaar hangt. Alaska is zo nu en dan aardig in beeld gebracht, het spel van de acteurs ook best redelijk. Hoewel de acteurs zonder uitzondering nooit echt worden, het blijft erg mat. Het is wel uit te kijken, maar ergerde me enorm aan de onwaarschijnlijkheid. Er werden hulzen gevonden en geen kogels? Raar hoor, met één kogel was hij schuldig geweest. Had al een verleden en toch werd hij afgeschilderd als een oplettende burger en werd pas laat een huiszoeking toegestaan. De bloedvlekken zaten zichtbaar op de pilaar in de kelder, daar werd geen onderzoek naar gedaan?? Het hele huis werd uiteindelijk zogenaamd omgedraaid, maar pas na een tweede poging werd er een zoldertrap gevonden?? Kaart met overtuigende plekken van de misdaden idem dito. Achter zijn bed notabene. Echt gebeurd of niet, er is hier vast een rare draai aangegeven. Ver van de werkelijkheid. En dat is op zich niet erg, als het de film of verhaal beter maakt heb ik daar helemaal geen problemen mee. Maar hier is het omgekeerde het geval.

avatar van Toontje G

Toontje G

Goede thriller, jammer dat de hoofdrol gespeeld wordt door Cage. Niet mijn favoriet.