• 9.378.966 stemmen

Met onder meer: Dane DeHaan, Alex Russell en Michael B. Jordan

Releasedatum: 15 maart 2012

• meJane Bekijk via meJane

Plot Chronicle

"What are you capable of?"

Drie doodnormale middelbare scholieren doen een ongelooflijke ontdekking. Ze vinden in het bos een mysterieuze substantie waar ze aan bloot gesteld worden en waardoor ze superkrachten ontwikkelen. Als ze leren om de superkrachten onder controle te houden en ze te gebruiken in hun voordeel, beginnen hun levens uit de hand te lopen en hun duistere kanten naar boven te komen.

Erg leuk.

Het was natuurlijk gewoon wachten tot het found-footage gebeuren zich op andere genres zou gaan richten. Na Projext X nu ook dus het superhelden genre. Maar het pakt verbazend goed uit.

Je zou het in het begin misschien niet zeggen, maar hier zat toch duidelijk een budget achter. Was best een aangename vasstelling. Voor het eerst te merken tijdens de eerste vliegscene. Die zag er zo verrassend naturel uit, daar komen de meestse superhelden films met al hun bombarderie zelfs nooit bij in de buurt.

Ook de rest van de special effects zijn echt effectief. Het wordt ietsjes doorzichtiger naar het einde toe, vooral omdat ze daar ook meer proberen uitpakken, maar erg eenvoudig dingen zien er erg stoer uit, versterkt door de hand-held aanpak.

Film wordt eigenlijk steeds beter, al blijven de acteurs van een iets lager niveau. Op zich helpt het wel bij het concept (gewone kerels ipv duurbetaalde acteurs), maar soms toch iets te pover acteerwerk.

Toch mist de film nog iets om écht goed te worden. Een aantal scenes kunnen zich best onderscheiden en zorgen ervoor dat dit een erg speciaal filmpje is geworden, maar over het geheel bekeken had het nog net iets meer mogen zijn. Ondanks de slimme speelduur toch misschien nog net iets teveel randdrama (met die vader bijv.)

Maar een geslaagd filmpje. Hopelijk dat er niet teveel in het zog volgen want dan vermoed ik dat het redelijk snel saai wordt, maar Chronicle is in ieder geval erg geslaagd.

Dikke 3.5*

avatar van Barbara5566

Barbara5566

avatar van lolaapje2

lolaapje2

bij het begin erg saai, in het midden super vet, daarna saai, en toen veranderde die kerel in een zombie kwam er nog een gevecht aan waar je geen reet van zag toen een makkelijke dood. en een apart einde maar dat begrijp ik.

avatar van grid8400

grid8400

okay, ik had dus echt totaal niets van dit werkje verwacht, maar was aangenaam verrast.

Ondanks het handhold camerawerk effect, was dit deze keer niet hinderlijk.

Goeie opbouw en de FX subtiel toegepast.

Zeer geslaagd wat mij betreft.

dikke 4*

avatar van Agila

Agila

Barbara5566 schreef:

Flut. Eerste uur traag en het laatste uur over the top.

De film duurt 84 minuten...

avatar van The Oceanic Six

Jammer, ik keek hier best wel naar uit dankzij een vrij boeiende trailer, maar het is me toch wel tegengevallen. Het eerste uur is bijna niet te kijken, zo irritant acteren al die lui en zo oninteressant is het verhaal. Gelukkig wordt het naar het einde toe vrij serieus en grauw, wat de film bij mij nog een kleine voldoende op laat leveren. Er wordt in de film lange tijd te weinig gedaan met de superkrachten en de impact dat het heeft op de jongens. Gelukkig is er nog wel een beetje moeite gestoken in de film, want de effecten zijn vrij goed. Zeker later in de film zie je wat grootschalige zaken als een vlucht door de wolken of een toren in brand wat er prima uit ziet. Maar de film heeft me uiteindelijk wel teleurgesteld, had er veel meer van verwacht.

Kleine 3*

avatar van hoffhaan

hoffhaan

Verrassende film, met af en toe wat mindere stukken. Ik heb me vermaakt. Ik vond de hand held camera soms wel irriterend. Een reactie op Masterbrain zijn opmerking, ik ben 52 en vond het zeker geen flop. 3.0 voor mij

avatar van voomzap

voomzap

Kort en krachtig fantasieverhaaltje waarin genoeg gebeurt om de SF liefhebber aan het beeld te kluisteren. De hoofdpersonages en de bij hun leeftijd behorende acties zijn echter niet voor iedereen even interessant. Pluspunt is wel dat het geen typische 'Hollywood acteurs' zijn. Wat mij betreft had er wel een ander perspectief in gemogen, zoals een onderzoeksteam dat voor raadsels staat. Te veel gaat buiten de hoofdpersonages onopgemerkt voorbij. De microcosmos van het groepje vrienden is te karig uitgewerkt. Wat dat betreft is het qua stijl en verteltrant vergelijkbare 'Cloverfield' vele malen beter. Ondanks alles toch wel prima vermaakt en zeker een lichtpuntje tussen de vele troep die uitkomt.

avatar van Phoenix

Phoenix

Vrij toffe crossbreed die we nog niet eerder zagen (found footage x superhelden) en alleen daarom al de moeite waard. Fraaie effecten die goed worden vermengd met de realistische benadering (werkt altijd bevorderlijk), alleen toch wel een paar schoonheidsfoutjes, vooral in het scenario.

Het is een leuke twist om eerstehands de opkomst van de uiteindelijke villain te laten zien, maar ik vond het erg jammer dat er voor het personage weer zo'n stereotype 'rotkop' is gecast. Sowieso was het al vrij snel duidelijk welke richting het op ging. De plot-puzzelstukjes (abusieve vader, pesterijtjes, moeder op sterven) lagen wel erg voor het oprapen en dat maakt het allemaal nogal voorspelbaar. Het had denk ik beter gewerkt als iemand zonder issues opeens totaal onverwacht ontspoort in plaats van een loser op de wraak- en megalomanie-toer te laten gaan. Gelukkig blijft het alsnog boeiend om te zien hoe het allemaal escaleert met een toffe climax, waar het found footage principe jammer genoeg nét niet kan worden volgehouden.

4*, maar had meer in gezeten.

avatar van eapoe

eapoe

Toffe film ... ik vond m eigenlijk geweldig.

Wie droomd(e) er niet van krachten te bezitten.

Deze film laat zien wat de gevolgen daar van zouden zijn.

Een link naar de macht van mensen contintenten etc zie ik als link naar deze film en visa versa

Mooie opbouw .. al snel een opbouw van aktie...

Ik moet zeggen na de directors cut gezien te hebben deze film juist door deze ongeveer 6 minuten meer duidelijkheid krijgt... die kreeg ik ook met Aliens (directors cut).

Je mist net iets ....maar de d-c maakt dit voor mij althans helemaal goed.

Ik geef m 5 sterren omdat ik na twee keer kijken naar deze film nog steeds een zeer goed gevoel heb qua script - acteurs.

avatar van schumacher

schumacher

Viel wel mee, zeker geen topfilm, had er meer van verwacht, het einde beetje zwak.

avatar van Waku

Waku

Wel grappige sf film die begint als jeugdfilm maar naar mate de tijd vordert toch aardig serieuzer

(lees harder) wordt. Best wel redelijke effecten.

Vermakelijk maar zeer kort. Na 1 uur en een kwartiertje is het allemaal klaar.

avatar van deanfa

deanfa

heb hem net gekeken .

sorry hoor maar heb echt nog nooit zo een slechte film gezien 0,5 ster meer dan zat ...

avatar van Re73

Re73

Interessant concept en ik heb eigenlijk wel genoten. verrassen filmpje ... what if...

avatar van ralfsjam

ralfsjam

Barbara5566 schreef:

Flut. Eerste uur traag en het laatste uur over the top.

En dat voor een film van 85 minuten...

avatar van xaid

xaid

ralfsjam schreef:

En dat voor een film van 85 minuten...
how how how... 84 minuten nog wel hoor

avatar van paul83

paul83

Masterbrain schreef:

geloof me mensen deze film CHRONICLE is een halve ster beter dan de zo in de wolken geprezen THE AVENGERS.

In geen miljoen jaar...

avatar van Theunissen

Ik moet zeggen dat deze film me verrassend goed is bevallen en dat terwijl ik er juist lage verwachtingen van had. Van te voren dacht ik dat het wel weer eens een flauw filmpje zou zijn (leek het ook in de eerste 10 minuten) maar dat is het zeker niet geworden. Het verhaal is opzicht best leuk gevonden en met de uitvoering zit het ook wel goed hoewel ik de wending misschien iets te abrupt en te cliché vond. Visueel mocht de film er zeker wezen (best regelmatig spectaculair) en de special effecten zagen er ook best fraai uit. Ook deed de best wel onbekende cast het leuk en goed. De film lijkt met 85 minuten misschien iets aan de korte kant maar ik vond de duur van de film eigenlijk wel prima. Het eerste uur (de opbouw) zit leuk in elkaar en de laatste 25 minuten zijn zeer spectaculair en zit vol met fraaie actie. Al met al een zeer leuk filmpje wat zich prima wegkeek en mij aangenaam verrast heeft.

avatar van halokido431

halokido431

Leuk gemaakt,maar word hier wel overgewaardeerd.

avatar van the new guy

the new guy

De film wordt hier absoluut niet overgewaardeerd. Geloofwaardig verhaal (als we dat krachtengebeuren ff vergeten) met zeer goede actiescenes. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik aangenaam verrast was.

Als we ff aannemen dat het natuurkundige gebeuren allemaal echt kan, vind ik het dus erg goed verfilmd. Zo zou er in het echt gereageerd kunnen worden door de drie vrienden. Dat mis ik vaak in heldenfilms. Oke, je hebt iets speciaals, dan moet je je ook als een achterlijke gaan gedragen? Gelukkig is dat in deze film niet zo, daar draagt de wijze van filmen sterk aan bij.

avatar van the new guy

the new guy

deanfa schreef:

heb hem net gekeken .

Goed onderbouwd, dank je...

avatar van Charlie Cheese

Charlie Cheese

• 1936 stemmen

Best een leuke film omdat het een SuperPowerfilm is zonder eens een keer die standaard overdreven actie/superhelden/vilain etc etc. Ze hielden het, voor 3kwartfilm, goed vol op die manier.
Ik vond het daarom ook jammer toen ze dwars door stad gingen vechten, als dat ook wat kleinschaliger was geweest was ik bij m'n dikke 3,5* gebleven. Nu 3*.

Die Bmw die verdacht hoog op z'n poten stond trouwens, kon dat niet even wat beter jongens?

avatar van SunChaser

SunChaser

Saai, verhaal is prut.

Found footagestyle is slecht uitgewerkt

Met n camcorder midden in n disco n dialoog kunnen volgen op de dansvloer

Moment dat ze bijna die suv bestuurder doden deleten ze niet. Camera op moooie standpunten laten zweven. Eindgevecht. Dialoog in de wolken kunnen volgen. Etc

avatar van DiskjockeyEast

DiskjockeyEast

Sterke lofi/foundfootage film met een erg goede opbouw. Ik heb ervan genoten. Vooral de actie aan het eind is origineel en strak in beeld gebracht. Goeie SF!

avatar van Betamax

Betamax

Vond dit een prima film

Geen hinder van het semi moderne namaak amateur camerawerk .

Verhaal was uitstekend en de effecten zeer zeker ook.

avatar van evwi

evwi

Matige film. Ik had hoge verwachtingen vanwege de trailer maar die zijn allemaal niet uitgekomen.

Het idee is erg goed. De telekinese-krachten en het "apex predator"-gevoel van de speler(s) zijn op zich prima ingredienten. maar de verhaallijn vind ik erg slecht uitgewerkt. Begin ging veel te langzaam en het eind veel te snel en het "home video camerawerk" is gewoon zwaar irritant, zoals bijna altijd.

Achteraf had ik zoiets van "jammer, het had zo veel beter gekund"

2,5* (en dan ben ik gul)

avatar van dudebag

dudebag

Ongelooflijke teleurstelling.

Chronicle is niets meer dan een slap-geschreven film over stel tieners die leren omgaan met superkrachten. Het hele idee van 'found footage' werkte voor mij voor geen meter; het camerawerk schoot alle kanten op en voelde veel te geforceerd aan. Sommige regisseurs kunnen het 'shaky cam'-effect wel goed tot zijn recht brengen, deze Josh Trank absoluut niet.

Bovendien is er niets aan Chronicle dat me nou echt reden geeft om te zeggen: "Daarvoor moet je die film zien!". Het acteerwerk was matig, de special effects waren af en toe lachwekkend (hint: de vliegscènes) en het verhaal was ronduit belachelijk slecht.

Helaas moeten we nog een sequel van deze film aanzien in de toekomst met dank aan het grote succes in de bios. Kon ik maar mijn geld terug vragen. 1* voor Chronicle.

avatar van XanderJ

XanderJ

De special FX waren dik, het concept uitgemelkt, en het verhaal........ nah ja

avatar van Debo

Debo

Pulp van de bovenste plank dus houd je van pulp, moet je deze zeker niet missen. Het hele verhaal slaat al helemaal nergens op, zeker niet mbt hoe die jochies aan hun bovennatuurlijke gaven komen, dat is in de film van ondergeschikt belang en wordt niet echt in het verhaal meegenomen. Het acteren is zeer matig, de uitwerking belabberd en deze film is misschien hooguit geschikt voor kids onder de 14. Wat een aanfluiting!

avatar van MrLee

MrLee

Keek lekker weg, niet heel speciaal. Ze hadden zeker veel meer uit het verhaal kunnen halen, maar ik heb me niet verveeld en het geheel was overtuigend.