• 9.374.245 stemmen

Genre: Avontuur / Thriller

Geregisseerd door: Todd Robinson

Met onder meer: Ed Harris, David Duchovny en William Fichtner

Plot Phantom

"You will never see it coming."

Het wantrouwen dat Amerika en de Sovjet-Unie jegens elkaar hebben, bereikt zijn hoogtepunt wanneer de Amerikanen een grote marine-oefening in de Stille Oceaan houden. Dmitri Zubov, kapitein van een duikboot, besluit hen in de gaten te houden. Hij is een ervaren zeeman, maar heeft een verleden waar hij nog dagelijks mee geconfronteerd wordt. Wanneer Zubov en zijn bemanning zich diep in de Stille Oceaan bevinden, ontdekken ze een complot dat de gehele mensheid zal vernietigen. Zubov zet alles op alles om dat te voorkomen, maar ontdekt ook dat ze niet alleen zijn...

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van james_cameron

Ed Harris verleent wat klasse aan deze tweederangs The Hunt For Red October, een vermakelijke maar niet al te goed uitgewerkte duikboot-thriller, gebaseerd op obscure 'ware feiten'. Verwacht geen sluitende logica, dan kom je bedrogen uit, maar de film is best onderhoudend en bij vlagen behoorlijk spannend. Jammer van de marginale special effects, waardoor de film er sporadisch wat goedkoop uitziet.

avatar van Theunissen

Toch wel een positieve meevaller deze film. Gezien het lage gemiddelde en een aantal negatieve reacties verwachtte ik er eigenlijk niet veel van maar ik vond de film best wel goed en ook zelfs spannend. Het verhaal (min of meer een waargebeurd verhaal) was boeiend en ook de cast deed het goed en dan met name Ed Harris maar ook William Fichtner. Verder vond ik het ook best allemaal realistisch uitzien en zeker niet goedkoop of nep. Het einde van deze film was fraai en zorgde zelfs voor enige verwarring. Al met al een positieve meevaller deze film.

avatar van Piratje

Piratje

Een duikbootthriller brengt natuurlijk veel mensen bij mekaar op een kleine plaats, met het gevolg dat wij voortdurend van de ene zijde naar de andere moeten en dikwijls dezelfde beelden krijgen. Een langdradige indruk.

Amerika en Russen staan tegenover mekaar in dit nogal vrij gemanipuleerd verhaal. Het belangrijkste van het verhaal is de verwarrende interne duscussie binnen deze Russiche boot waarbij een gedeelte van de manschappen zich verzet tegen de kapitein en daarnaast ook nog enkele domme dingen gebeuren. Dit lijkt me erg onlogisch ook al is het een heel oude duikboot.

Vooral de verfilming liet regelmatig te wensen over en van het duikbootgevoel was weinig te merken. Maar over het algemeen toch een vrij positieve ervaring die wel leidt naar een langdradig onduidelijk plot. Die onduidelijkheid zweeft mee door het ganse verhaal.

Toch is me deze moeilijke opdracht 3,0* waard.

avatar van blurp194

blurp194

Het lot van elke onderzeebootfilm is hard. Altijd dient de vergelijking zich op met Das Boot of Hunt for Red October. En die vergelijking valt eigenlijk nooit goed uit.

Toch is dit helemaal geen slechte film. Ja, natuurlijk is het wat raar om Russen keurig Engels te horen spreken, maar zodra de boot van wal steekt valt dat nauwelijks meer op. En ja, David Duchovny is ernstig miscast - de man is gewoon teveel Mulder, en te weinig acteur. Maar het verhaal is geloofwaardig genoeg en heeft voldoende diepgang in zich - en het is best spannend. En Ed Harris zet een goede kapitein neer. Zo een die je echt volgens protocol groeten wilt, als eerbetoon, uit respect.

Kennelijk was het budget niet toereikend om er een aantal spectaculaire buitenscenes bij te maken, met de duikboot in volle zee in actie. Maar ook zonder dat is het best een aardige film.

avatar van scorsese

Goeie film waarin een Russische duikboot op een missie gaat waarbij twee vreemden aan boord mee reizen. Een goed verhaal dat zich afspeelt tijdens de koude oorlog en deels gebaseerd is op ware feiten. Een aantal spannende momenten en verder een prima en onderhoudende film binnen het subgenre van de onderzeeboot-thrillers. Beetje jammer dat de Russen alleen Engels spreken.

avatar van frolunda

frolunda

Ik had gezien de vrij lage gemiddelde score mijn verwachtingen wat naar beneden bijgesteld maar dat bleek achteraf toch niet echt nodig te zijn geweest.Nu ben ik sowieso wel een liefhebber van onderzeeboot films,en zeker die met een hoog waarheidsgehalte en Phantom valt toch wel voor een groot deel in die categorie.

Het verhaal speelt zich af in de jaren zestig van de vorige eeuw als de koude oorlog op zijn hoogtepunt is.De Russische Kapitein Dmitri Zubov (uitstekend vertolkt door Ed Harris) wordt met zijn bemanning op een wat verouderde onderzeeër voor een missie naar de Stille oceaan gestuurd.Na verloop van tijd begint hij argwaan te krijgen over het doel van zijn uitzending.Wat volgt is een vrij spannend en realistisch verhaal met een paar aardige plotwendingen waarbij vooral de goed getroffen claustrofobische sfeer in de boot een meerwaarde vormt.Naast Harris vond ik vooral William Fichtner als zijn tweede man opvallend sterk acteren.Iets wat voor het merendeel van de crew goldt met uitzondering van David Duchovny,die niet slecht speelt maar gewoon niet overtuigend genoeg is als Sovjet.

En hoewel de film,die al uit 2013 stamt maar mij pas een paar jaar geleden onder ogen kwam,destijds volledig geflopt is,vliegen de anderhalf uur voorbij en is Phantom vrijwel de hele tijd onderhoudend,interessant en ofschoon niet uitzonderlijk,wel gewoon goed.

Had beter verdiend.

avatar van mrklm

mrklm

Zeer losjes gebaseerd op het mysterie rondom K-129, een Russische onderzeeër met drie nucleaire wapens aan boord die in 1968 zonk, waarschijnlijk als gevolg van een implosie. Met Ed Harris als de Russische kapitein en een heel behoorlijke ondersteunende cast, verwacht jee aanzienlijk meer dan deze goedkope mislukte poging om iets van de magie van genreklassiekers als Das Boot (1981) of The Hunt For Red October (1990) te doen herleven. Geen idee wat nu precies de missie was, maar dat komt mede doordat er zoveel wordt geouwehoerd dat mijn aandacht al snel begon te verslappen. William Fichtner speelt de uitvoerend commandant, David Duchovny een KGB-agent die vaag is over de redenen van zijn aanwezigheid. Een buitengewoon saaie verspilling van talent.