• 9.378.137 stemmen

Geregisseerd door: Ridley Scott

Met onder meer: Michael Fassbender, Noomi Rapace en Charlize Theron

Releasedatum: 31 mei 2012

Plot Prometheus

"The search for our beginning could lead to our end."

Een team van ontdekkingsreizigers gaat op een reis door het universum waarbij ze een ontdekking doen die leidt naar de oorsprong van het ontstaan van de mensheid. Hierdoor belanden ze in de gevaarlijkste uithoeken van het universum. Daar zullen ze een angstaanjagend gevecht moeten doorstaan om de toekomst van de mensheid te redden.

avatar van voskat

voskat

rep_robert schreef:

Klopt ook wel(tegenstrijdig gedrag met wat ze eerst vertoonden), maar dat heb je wel vaker met dit soort kanonnenvlees. Zoals Jawaddedadde al zegt. In Alien vragen een paar er ook wel om. Bijvoorbeeld in de zenuwslopende schachtscene.

Een thema wat voortdurend terugkwam gedurende de film: nieuwsgierigheid.
Dat is een drijfveer die bijna alles en iedereen raakt: Shaw, David, Weyland, de rest van de crew, en ook de Engineers.

Curiosity killed the cat.

glennton schreef:
Wat betreft het gedrag van David: wordt zijn 'kwade' kant getriggerd vanaf het moment dat hij 'overlopen' wordt door een engineer( de rennende wazige beelden van de vluchtende engineers), want m.i. was hij voor deze periode nog 'normaal' voorzover je nog van normaal kan spreken.

Bedoel je wanneer David in zijn eentje die "cockpit" in ging, de camera uit deed zodat Vickers niet mee kon kijken en David daarvoor al dat zwarte spul in het drankje van Hollaway had gedaan?
Denk dus niet dat dit het moment was Of werd hij de eerste keer al overlopen? Dacht dat hij aan de kant ging? Anyway, ik weet niet of dit er mee te maken heeft. Het duidelijke keerpunt in gedrag lijkt me wanneer hij die helm op heeft en een vreemd telefoontje pleegt.

avatar van Demeter

Demeter

RuudC schreef:
Ik dacht die van Weyland Corporations.

Mijn verklaring waarom de creators, ik noem ze voor het gemak titanen, als goden beschouwd willen worden. Je kunt ook zien dat ze aanbeden worden in die eeuwenoude muurschilderingen, hieroglieven en dergelijke. Het mislukte experiment van de titanen speelt 2000 jaar eerder. In de film wordt duidelijk dat ze dan ook bezig zijn met het plannen van een aanval op de mensen op aarde. Als je terugrekent van 2089, kom je in de tijd dat het christendom zich gaat verspreiden ten koste van traditionele godsdiensten. Ik denk dat de titanen zo'n 'ongehoorzaamheid' niet tolereerden. De titaan reageerde ook fel op Shaw, omdat ze net daarvoor weer haar kruisje omgedaan had.

Het lijkt me wat ver gezocht dat de engineers als goden beschouwd willen worden. Ze werden niet aanbeden, want de muurtekeningen zijn door hen zelf gemaakt. Dit blijkt uit het feit dat de muurtekeningen op verschillende plekken op aarde ontdekt zijn, terwijl die verschillende oude culturen destijds niet met elkaar in aanraking zijn geweest. In elk kwam toch hetzelfde patroon van sterren terug dat een 'invitation' van de engineers bleek te zijn, om hen op te komen zoeken.

Demeter schreef:

Maar als elk van die culturen in aanraking met die engineers zijn geweest kunnen ze toch wel die tekeningen hebben gemaakt? Ze hebben immers allemaal hetzelfde mogen aanschouwen, dus lijkt het me ook logisch dat ze ongeveer dezelfde tekeningen kunnen hebben gemaakt zonder dat ze in aanraking zijn geweest met elkaars cultuur. En juist in die tekeningen worden de engineers aanbeden, dus waarom zou het niet kunnen dat ze aanbeden werden?

avatar van voskat

voskat

glennton schreef:

Nee. Hij is geprogrammeerd door Weyland om op één of andere manier een stuk van het leven op de planeet te vangen. En als dat aanvankelijk niet lukt, dan krijgt hij van Weyland ook te horen: "Try harder." Vervolgens besmet hij Charlie.

Die wazige beelden van vluchtende Engineers zijn precies dat: beelden en niets meer. Die hebben geen enkele fysieke invloed. Je kunt er alleen naar kijken.

rep_robert schreef:

inderdaad, plus dat het nergens wordt bevestigd dat de afbeeldingen daadwerkelijk een uitnodiging is. Ik denk namelijk dat al die volken dezelfde goden aanbeden. Het kan overigens ook niet anders dan dat Scott voor Prometheus is geinspireerd door Erich von Däniken's Waren de goden kosmonauten?. Het is tenslotte ook een erg gaaf uitgangspunt voor zo'n film.

avatar van Demeter

Demeter

RuudC schreef:

Ok, het zou kunnen dat ze aanbeden werden, maar het feit dat er een bepaald patroon van sterren terugkomt in de tekeningen doet mij concluderen dat de engineers die tekeningen zelf gemaakt hebben. Alleen zij weten immers dat ze afkomstig zijn van dat desbetreffende sterrenstelsel.

avatar van rep_robert

Maar waarom zouden de engineers dan alles in een andere stijl doen? Smaak veranderd in de tijd? Het patroon van sterren is natuurlijk ook iets wat de culturen kunnen hebben gezien. Misschien niet in werkelijkheid, maar bijvoorbeeld middels de hologrammen. Daarnaast weet je ook niet op wat voor manieren zij zich hebben gemanifesteerd. Volgens mij zie je in het begin van de film een groot rond schip, misschien hebben ze ook wel telkens in die formatie gevlogen. Om maar iets te noemen

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

RuudC schreef:

Dat klopt Ruud. Ook een zekere Zachariah Sitchin is zo'n auteur die bij Von Danikens ideeën aansluit. Hij beweerde ook dat er in Perzië contacten waren met een buitenaards ras en er bestaan nog stenen tabletten waar verwezen wordt naar een planeet buiten ons sterrenstelsel.

Demeter schreef:

Mwa, je kunt het sterrenbeeld ook zien als een religieus symbool. Elk volk heeft contact gehad met de titanen. Het is niet heel gek om te denken dat zij geleerd hebben dat iedereen dat symbool moet aanbidden. Laat ik maar voorop stellen dat ik geen voorstander ben van de uitnodigingstheorie.

avatar van rep_robert

Denk ook niet dat veel in de film erop wijst dat het een uitnodiging bleek te zijn. De engineers zijn verder ook totaal niet goedwillig gebleken.

- Als goden aanbeden worden volgens de tekeningen. Ze voelen zich dus verheven boven de inwoners van aarde.
- Zwarte substantie -> Vernietigingswapen dat op de mensheid gebruikt zou worden. Het schip zou immers naar aarde afreizen.
- De engineer die behoorlijk agressief werd

Mooi geschreven

- De engineer die behoorlijk agressief werd

Heb je mijn verklaring, een pagina terug, gelezen?

avatar van rep_robert

Nu wel ja Link met het Christendom is een interessante en gezien de vele verwijzingen niet eens heel raar.

avatar van akira124

akira124

Buitengewoon goede film! Als vanouds

avatar van Rabbitto

Rabbitto

Heerlijke Sci-fi film in de volste betekenis van het woord. Echter vond ik het jammer dat het zo'n ''standalone'' film is geworden.

veel antwoorden die aansluiten Alien 1979 zul je niet krijgen maar waarschijnlijk meer vragen.
Op het laatst uiteraard nog wel even een prototype van de originele ''alien'' in beeld die dan nog snel de link legt met het eerste Alien deel.

Ik hoop hier zeker een vervolg op te gaan zien,

avatar van Masterbrain

Masterbrain

Kijk eens aan , in het begin helemaal ongewaardeerd , maar nu gaat langzaam de cijfer omhoog hier en bij IMDB staat het inmiddels op gemiddeld 9.0 dankzij1443 stemmen , dus genoeg redenen om er maandag een kijkje te doen.

avatar van AC1

AC1

Ik hoorde dat alle inhoud wordt aangereikt op een zilveren dienblad, subtext zero dus! Jammer als dat waar zou zijn.

RuudC

Dat is wat overdreven, maar het is geen heel ingewikkelde film nee.

Materny

'Vervolg hier, onbeantwoorde vragen, vraagtekens op elke hoek!'

Prometheus heeft ons al veel antwoorden gegeven. Hoe en door wie zijn we geschapen. Hoe zijn de Aliens tot stand gekomen. Waarom zijn de Aliens zo aggressief. Is het nu echt nodig om te gaan achterhalen waarom de Engineers (geen goden; maar kosmonauten als je het mij vraagt) ons gemaakt hebben; en tevens weer wilde uitroeien. Ik heb genoeg voldoening in het feit dat ik nu weet hoe het zit met die verdomde Alien; uiteindelijk dus niets meer dan een mislukt project op gebied van wapenontwikkeling.

avatar van Rmie

Rmie

LIchte terleurstelling.

Mijn gootste bezwaar is dan er teveel gebeurt en er niet voldoende tijd is om de de karakters te leren kennen en in " de sfeer" te komen.

avatar van frolunda

frolunda

sterke science-fiction film (ook zonder het Alien verleden)

avatar van Thampon

Thampon

Wat een WOW effect had ik daarnet toen ik buitenkwam.

Ridley Scott zet hier in mij ogen weer een compleet nieuwe Expierence neer op gebied van film.

Majesteuze scenes, super geloofwaardige effecten die gewoon tot in detail kloppen en een sterke vertolking wederom van Fassbender, Theron en zeker ook van een onherkenbare Pearce.

Ook de verwijzigingen naar de Alien films zit er mooi in verweven.

Ik was wat bang van het 3D gebeuren, maar dit was 3D zoals het hoort zijn... zeer subtiel en met sommige momenten beklemmend omdat je gewoon een onderdeel bent van de film.

Maw dit zat zeer goed in elkaar en je merkt ook dat Ridley Scott zich geen bal aantrekt van recensenten, hij doet gewoon zijn eigen ding en zo hoort het ook.

In ieder geval een Big Ass topper die zijn geld meer dan waard was, maar ga er zeker niet naar toe om een volgende Alien film te verwachten.

avatar van cordiacovens

cordiacovens

Goede SF-Film,

Het is een goed opgezette mooi uitziende film die continue spannend is.
Michael Fassbender laat zien zeker 1 van de beste acteurs van dit moment te zijn, hij is buitengewoon als Android David die een dubbele agenda heeft
Het ziet er geweldig uit, production design is echt ongelofelijk goed gedaan, Soundtrack is super goed in orde en de enge sfeer word zeer sterk neergezet.
3D komt goed tot zijn recht, met zulke mooie landschappen (voornamelijk de opening van de film, echt prachtig!) en ook op het schip en de omgeving op de onbekende planeet
tuurlijk had ik, net als velen vooraf een baanbrekend nieuwe film gehoopt te krijgen, dat is het niet maar het is gewoon een sterke film. ik heb wel een aantal vragen over de film die ik ga proberen te beantwoorden..
Prometheus has landed

wat gebeurde er met die engineer aan het begin? was hij toen op aarde of was dat zijn eigen planeet? en maakte hij die 1e aliens? of maakte hij ons?
hoe zijn wij nou geschapen volgens deze film, zijn wij ook een soort aliens?
waarom vernietigde die engineer een android'?

cordiacovens schreef:
Goede SF-Film,

Prometheus has landed

Op aarde. Hij schept de mensheid (of zet het proces iig. in gang)

hoe zijn wij nou geschapen volgens deze film, zijn wij ook een soort aliens?

We zijn geschapen doordat de Engineer zichzelf opofferde bij de waterval; zodoende kwam er DNA/celstructuur vrij wat het begin was van een nieuwe levensvorm (de mens uiteindelijk)

waarom vernietigde die engineer een android'?

Waarom vernietig jij een vlieg? 'Omdat het kan en omdat jij je superieurder voelt ten opzichte van de vlieg. Tevens heeft zijn ras ons geschapen, en vinden ze dat ze in hun recht staan om te doen wat ze willen.

avatar van namingway24

namingway24

Deze film is toch duidelijk een prequel op de hier al vaak benoemde reeks, en wat dat betreft is het een beetje te bombastich en ambitieus. Maar ook als science fiction vond ik het gewoon niet al te boeiend.

Het hele concept van onze creatie vond ik niet bijster interessant; de actiescenes waren wat mij betreft beter geslaagd. Het filosofische geneuzel vond ik slap, en wat mij betreft had het laatste shot al veel eerder in de film plaats mogen vinden zodat er meer spannende dingen zouden gebeuren. Sommige plotwendingen waren ook overduidelijk, dus het hele verhaal bekoorde me gewoon niet.

Technisch gezien was de film feilloos. De muziek, de adembenemende special effects en zelfs de 3D, het beste dat ik tot nog toe gezien heb, waren allemaal geweldig. Acteren was sterk; ik was stomverbaasd toen ik merkte welke rol Guy Pierce speelde en Fassbender was ijzersterk. Toch waren er te veel overbodige personages, en Theron´s rol vond ik te overdreven tough chick. Rapace houdt zich wel fantastisch staande, en ze is absoluut erg leuk.

Ja, technisch gezien was Prometheus perfect, maar ik denk ik wat anders qua verhaal had verwacht, want als het visueel niet zo sterk was geweest was ik mijn interesse snel kwijtgeraakt.

avatar van DVD-T

DVD-T

My God, we were so wrong...

Prometheus, vanaf het moment dat Scott bekend maakte dat hij met een prequel op Alien bezig was, raakte ik meteen enthousiast. Toen bekend werd dat het niks met Alien te maken zou hebben, werd ik toch wel benieuwd wat ze er dan van gingen maken. Heel lang werd er geroepen dat het niets/niet veel met Scotts geweldig horror filmpje te maken had. En toen kwamen de eerste trailers. Daar zat toch echt een Space Jockey in, hmm vreemd. En vanaf dat moment kon ik niet wachten tot ik hem kon zien, en vanmiddag was het dan zover.

De film begon, met adembenemde shots in het prachtige 3D. Zag er werkelijk verbluffend uit. En toen die letters in beeld kwamen kreeg ik toch echt kippevel. Eindelijk zag ik een "Alien" film in de bios. Het begin op aarde als ze de geschriften vinden is eigenlijk niet meer dan een opstapje naar het echte verhaal. Eenmaal op de Prometheus begint het dan echt. het was geweldig om dat schip te zien. Ademde echt de sfeer van de Nostromo. Geweldig. Ook leuk om David in zijn eentje door het schip te zien wandelen. Dan ontwaakt iedereen. Ze zijn er, en vanaf daar begint het avontuur. De eerste helft van de film is erg spannend. Het is allemaal nieuw. Veel wordt er niet gekopieerd uit Alien, en gelukkig maar. Dit houd het geheel ontzettend fris. Buiten wat dingen om qua production design is Prometheus iets compleet anders. Zoals gezegd is het eerste uur ontzettend spannend, vooral omdat alles nieuw is en je niet weet wat je tegen gaat komen. Dit is weer erg goed gedaan door Scott, die dat ook al deed in Alien. Qua horror is er nog niet veel te genieten, maar wel van de sets en de visual effects. Wat is deze film mooi gemaakt zeg. Gigers designs worden voortgezet en nog verder doorgevoerd. Wel fijn dat ze zijn stijl hebben aangehouden. Daarnaast zou hij ook trots zijn op de designers hoe deze zijn wereld verder hebben doorgevoerd.

Dan de tweede helft, deze richt zich meer op het horror aspect en op de actie. Het eerste gedeelte van de tweede helft is nog ongekend spannend. Zeker de eerste facehugger scène . Maar ook op scifi vlak was het genieten. Zeker wanneer David in de cockpit er achter komt wat de engineers van plan waren Een prachtige scène, goed ondersteund door de prachtige muziek. Toch neemt Scott hier soms iets te veel vaart. Zo lijkt het alsof hij er zo snel mogelijk doorheen wil. Toch weet hij hierin nog veel opziensbarends te creëeren. De keizersnee en als een van de achtergebleven mannen terug komt zijn toch wel heerlijke momenten. Toch is het nergens echt heel erg qua horror en blijft het over de gehele lijn toch wel wat tam. En dan dat einde. Heerlijk, en werkt erg goed met de 3D met het schip . Op het laatst leek het erg op Alien, maar was mij betreft wel veel te snel over. Had meer spanning in gezeten/gemoeten. Toch neemt de film nog een verassende wending die je met een voldaan gevoel achter laat, en ook niet want je wilt echt meer.

Qua verhaal is het toch redelijk simpel gehouden allemaal. Je krijgt veel over de geschiedenis te weten. Over de Aliens en Engineers en hoe deze in verbinding staan tot elkaar en tot de eerste alien film. . Eigenlijk wordt alles gewoon helder uitgelegd, maar doet wel vermoeden naar een Sequel. Je wilt net als Shaw weten waar de Engineers nu vandaan komen . Verder was het erg boeiend, en ook toch wel vernieuwend binnen deze franchise.

Welcome to the Fassbender show. Wat steelt deze man de show. Echt geweldig werk geleverd. Theron heb ik gewoon een zwak voor. Maar ook Rapace staat haar mannetje, en laat fantastisch werk zien. De rest van de cast raakt wat ondergesneeuwd, al krijgt Elba gelukkig nog wat leuke scènes. En Pearce is echt onherkenbaar. Maar zoals gezegd steel Fassbender als David echt de show.

Qua design en afwerking van de film kan ik niets anders zeggen dan perfectie. Toen ik de trailer voor het eerst in 3D in de bios zag, kon het mij nog niet echt overtuigen. Had ik toch goed mis, want overtuigen doet het zeker. Het klopt allemaal. Effecten doen goed hun werk in 3D, de diepte is erg goed. Alles is erg duidelijk te zien. Visual effects zien er weergaloos uit. Editing is perfect, regie is erg goed, en dan nog de geweldige geluidseffecten. Wat een fijne Ambience geluiden. Erg sfeervol. De muziek was mooi, maar soms net even iets te bombastisch. Had toch liever een score gehad zoals de originele Alien. Had het geheel net iets sfeervoller gemaakt.

Ridley Scott is wat mij betreft weer helemaal terug. Hij weet van Prometheus een sfeervol geheel te maken, die erg Alien aanvoelt. Het heeft alles en niets te maken met de klassieker Daarnaast beantwoord hij vragen, en laat hij ons met net zo veel zitten. Dit doe ons verlangen naar een vervolg die er van mij zeker mag komen. Verwachtingen zijn wat mij betreft echt waargemaakt. Een film die ik zeker nog vaak wil zien, nog minstens een keer in de bios.

Klasse recensie DVD-T.

Helaas ben ik niet in staat om een 4.0 of hoger te geven. Te veel kleine foutjes en momenten waar ik serieuze vraagtekens bij moet zetten. Zo spookt nu in mijn gedachten wie koers aan het zetten is naar de planeet van de Engineers. Een hoofd zal niet kunnen vliegen, en een grotspeurder zal ook weinig kaas gegeten hebben van Engineers schepen. Om nog maar te zwijgen over die twee arme zielen die door het 'lieve' beestje tot pulp worden gedegradeerd. Je hoort ze de gehele film weinig anders roepen dan 'wegwezen hier, en ik ga naar het oosten (weg van de aliens dus)'. Maar zodra er eentje zijn hoofd uit het water steekt is het nog net geen eendjes voeren.

avatar van DVD-T

DVD-T

Dankje,

ik snap je punt, het eerste had ik nog niet eens bij nagedacht tijdens het kijken moet ik eerlijk zeggen. Al is daar weer iets op te verzinnen David wist hoe hij het schip moest bedienen, dit heeft hij waarschijnlijk aan Shaw verteld. Dan rest alleen nog de vraag hoe zij in de stoel van de Space Jockey is gekomen. Dat ding is inmens groot zoals hier en ook in Alien te zien was . Het tweede was ook een punt waar ik mij aan stoorde, maar dat was al snel verdwenen na de fantastische climax van die scène. En zo zijn er nog wel meer elementen in de film waar je vraagtekens bij kunt plaatsen. Maar bij deze eerste kijkbeurt overheerste het overweldigende geheel meer dan nu al op elk detail te letten.