• 9.377.861 stemmen

Geregisseerd door: Ridley Scott

Met onder meer: Michael Fassbender, Noomi Rapace en Charlize Theron

Releasedatum: 31 mei 2012

Plot Prometheus

"The search for our beginning could lead to our end."

Een team van ontdekkingsreizigers gaat op een reis door het universum waarbij ze een ontdekking doen die leidt naar de oorsprong van het ontstaan van de mensheid. Hierdoor belanden ze in de gevaarlijkste uithoeken van het universum. Daar zullen ze een angstaanjagend gevecht moeten doorstaan om de toekomst van de mensheid te redden.

IH88

Het streven van de mens om uit te zoeken waar we vandaan komen? Hoe we ontstaan zijn? Is er buitenaards leven? De hunkering naar eeuwig leven. Kortom, het streven van de mens naar zoveel mogelijk kennis. Het zit allemaal in Prometheus. Ik ben niet zo van de filosofie, maar als je wil kan je over Prometheus heerlijk filosoferen. Typ "Prometheus explained" in bij Google en je krijgt ruim 560.000 hits. Alleen al over de 'Engineers' kun je een boek vol schrijven. Goden? Voorloper van de mens? Degene die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van de mens?

Graaf Machine

Fantaseren is wat anders dan filosoferen. In werkelijkheid is er niets dat er op wijst dat het leven op aarde in het algemeen, of de mens in het bijzonder, door buitenaardsen geschapen is.

JacoBaco

Voor iemand die niet zo van de filosofie is, heb je het mooi gezegd IH88 en heb je de film goed begrepen.

Graaf Machine schreef:

Graaf Machine Eens, daarom zit er ook een grote dosis sci-fi in de film. Maar de onderliggende vragen zoals wat tot ons mens maakt en hoe we ontstaan zijn kun je best filosofisch benaderen. Dat de antwoorden in Prometheus fantasie-achtig zijn doet er dan niet echt toe.

JacoBaco Dank, ooit gedate met een filosofie studente. Ik werd er horrendol van, maar er is toch nog wat blijven hangen .

Graaf Machine

Ja inderdaad IH88. De vraag wat ons tot mens maakt is inderdaad één van de vragen die de film stelt. Ook de rol van David is daarin belangrijk.

Graaf Machine schreef:

Het is naar mijn idee nog vrij lastig om een sluitende definitie van het leven te geven. En het daadwerkelijke ontstaan van leven valt ook nog niet mee. Tegenwoordig zeggen we, we zijn allemaal gemaakt van sterrenstof en het heeft even geduurd, maar het heeft er toe geleid dat het leven nu is zoals het is. Misschien loop ik achter op de feiten en is er al sluitend bewijs voor alles, maar ik denk dat we nog steeds in de hypothese fase zitten.

En dat er niets is dat er op wijst dat het leven op aarde in het algemeen, of de mens in het bijzonder, door buitenaardsen geschapen is. Dat kan, maar het sluit het nog niet uit. Ik dacht altijd, om te filosoferen moeten we fantaseren of toch andersom? En we kunnen er nog altijd compleet naast zitten natuurlijk.

Hoe dan ook, Prometheus nodigt ons uit om eens diep na te denken. En het kan zijn dat niet iedereen daar zin in heeft.

Graaf Machine schreef:

Ik zat toevallig net aan David te denken inderdaad. Vooral omdat hij vaak naar zijn hoofd geslingerd krijgt dat hij "geen mens is". De zwarte materie heeft op hem bijvoorbeeld geen invloed, maar op de andere wel (de mensen).

JacoBaco

Alleen vanwege David verdient deze film al 4,5* . Vooral de gesprekken tussen David en Charlie Holloway zijn om te smullen!

Charlie Holloway: What we hoped to achieve was to meet our makers. To get answers. Why they even made us in the first place.
David: Why do you think your people made me?
Charlie Holloway: We made you because we could.
David: Can you imagine how disappointing it would be for you to hear the same thing from your creator?
Charlie Holloway: I guess it's good you can't be
disappointed.

Captain.janek

Lees net de reactie na mijn laatste bijdrage waar AC1 weer fijn en scherp op reageerde.

IH88 ik had het niet beter kunnen verwoorden > dank.

Wie zegt dat Prometheus niet aanzet tot filosofische overdenkingen - ik ga nog wat dieper dan het fantaseren- die heeft naar mijn idee niet veel van de film begrepen.

En ja AC1 het gaat ook over macht > de hele handelswijze van David is opportunistisch en macht ondermijnend te noemen. Alleen al het feit dat hij volstrekt volgens zijn eigen agenda handelt zegt genoeg.

Maar er zijn meer Machtsaspecten aan te wijzen, de wijze waarop de dochter van Weyland zich manifesteert, haar strijd met / tegen David. etc.

Het horrorelement lijkt me wel duidelijk

IH88 schreef:

Dat lijkt me ouwe koek, niet? Je hebt het over buitenaandse inmening op het menselijke bestaan. Is dat filosofie? Volgens mij is dat pseudowetenschap. Je weet wel, datgene wat Giorgio Tsoukalos alsmaar beweert telkens als er twee grote stenen op elkaar liggen. In ieder geval, de film zette mij in ieder geval niet tot nadenken. 2001: A Space Odyssey vond ik veel intelligenter omstringen met hetzelfde onderwerp.

Captain.janek schreef:

Misschien dat de fim de (oude) vragen niet boeiend genoeg aan de dag legt?

AC1 schreef:

Ja dat is ook ouwe koek, want je bent zelf ook al een ouwe koek, dus logisch dat het dan ouwe koek is.

Alle gekheid op een stokje. Er zijn ook nog vele miljoenen mensen van een jaar of 18 en dan de mensen die het onderwerp nog steeds boeiend bronmateriaal vinden en het dus eventueel in een boek, film of computergame verwerken om daarmee andere (zoals ik) een groot plezier te doen.

A Space Odyssey is ook pseudowetenschap. Monolieten geplaatst door een alien-ras wat vervolgens dient als een soort upgrade/update in de evolutie. Op zich valt dat mee, maar het veranderen in een Star-Child?? Dat is 100% pseudowetenschap. Goede film hoor 2001:ASO en ik kan het mis hebben, maar je lijkt het woord pseudowetenschap in een denigrerende context te plaatsen. En dat terwijl je 2001:ASO zo'n meesterwerk vindt.

Wanneer Sciencefiction films zoals Alien, Blade Runner, 2001:ASO en Solyaris bij mensen geliefd zijn, dan zou je verwachten dat Prometheus toch wel in de smaak zal vallen. Natuurlijk overtreft Prometheus zulke films niet, maar je kunt het op z'n minst gewoon een goede film vinden. Kennelijk niet en dat is verder ook niet belangrijk, maar soms wel leuk om erover te praten.

Dat Prometheus je niet aan het denken heeft gezet, dat begrijp ik, want je vindt het een slechte film op zo'n beetje elk vlak.

JacoBaco schreef:

Ridley Scott moet daar rekening mee houden!

JacoBaco schreef:

Prometheus heeft mij wel aan het denken gezet, namelijk de vraag waarom werkelijk alle spanning en dreiging van de oorspronkelijke Alien plaats heeft gemaakt voor een of ander vaag scheppingsgeleuter waar ik niet op zit te wachten?

Redlop schreef:

Hoe kan Ridley Scott nou weten waar jij op zit te wachten?

avatar van ghostman

ghostman

De ' open wereld ' van Prometheus (2012) spreekt mij veel meer aan dan de claustrofobische low budget sfeer van Alien (1979) . Alien (1979) is een lowbudgetfilm en met beperkte middelen gemaakt .

Redlop schreef:

Omdat RC uitgekeken is op de Xenomorph en hij ambieerde iets anders. Wat mij betreft is er in Prometheus volop dreiging en spanning.

ghostman schreef:

Alien is zeker lowbudgetfilm, des te knapper dat Scott met lowbudget middelen een maximale horrorsfeer wist te creëren. Prometheus is een fraaie gelikte film maar echt spannend wilt het nooit worden.

avatar van ghostman

ghostman

Ik vind ontspanning veel belangrijker dan spanning ...

ghostman schreef:

Ik vind ontspanning veel belangrijker dan spanning ...

Want de twee zijn uiteraard onverenigbaar ?

nou sorry Redlop heb je soms zitten slapen tijdens de film?

De scene met Elizabeth Shaw in de Med-pod is nagelbijtend spannend, maar misschien maakte jij toen een sanitaire excursie....

avatar van horizons

horizons

nou sorry Redlop heb je soms zitten slapen tijdens de film?

Die scène is goed, direct daarna vol plotgaten. Helaasch.

Captain.janek

Niet genoeg plotgaten om mij hevig aan het twijfelen te brengen over de kwaliteit van deze film.

Vanavond naar Alien:Covenant, zal morgen mijn bevindingen delen met de rest van de mensheid

en sommigen in het bijzonder

avatar van lezertje

lezertje

Prima opmaat naar de ‘Alien’ cyclus. Een soms een beetje vaag, maar over het algemeen bijzonder intrigerend filmpje. Erich von Däniken zou het vast wel leuk gevonden hebben.

Tijdens de productie maakte regisseur Ridley Scott zo min mogelijk gebruik van CGI’s. Hierbij had hij het advies van Visual Effects Supervisor Douglas Trumbull in zijn achterhoofde: “Als je het echt kan doen, doe het dan echt.”

avatar van Bud Spencer

Bud Spencer

Flauw verhaal, met soms achterlijke dialogen. Maar was erg onder de indruk van de visuele effecten, en er zaten een paar goede schrikmomenten in.

nou sorry Redlop heb je soms zitten slapen tijdens de film?

Dat is inderdaad wel een spannende scene, die trouwens erg veel lijkt op soortgelijke scene uit The Fly. Het begin met David, terwijl de rest in cryosleep ligt, vind ik nog het beste deel van de film.

avatar van danuz

danuz

Prometheus maar eens herzien nadat ik gister Covenant zag. En waar laatst genoemde in ieder geval enkele gorey actiesequenties bevat die ik bijna old school Alien zou noemen, heeft Prometheus niks van dit. Wel een hoop meligheid en écht slechte dialogen. Het hele feit ook dat driekwart van de crew pas bij het landen op die planeet te horen krijgt wat ze eigenlijk komen doen! Stelletje halve garen ook.

Als origin story wel enigszins geslaagd, en het ziet er allemaal episch uit (maar ik prefereer natuurlijk wel de vintage claustrofobische Alien feel), maar eigenlijk is dit een vrij overbodige film. Blij dat Scott met Covenant een iets vermakelijkere film heeft gemaakt.

avatar van tbouwh

tbouwh

Voor geïnteresseerde lezers: ik heb een gastblog geschreven (+-1500 w) over de filosofische, mythologische en religieuze subtekst(en) in Prometheus en Alien: Covenant.

Klik

avatar van keimpeS

keimpeS

Nog niet zo lang geleden Alien Covenant gezien in de bioscoop, dus het was wel weer even tijd om mijn geheugen op te frissen en daarom Prometheus weer gekeken. Ik moet zeggen dat het net als Alien Covenant een visueel spektakel is, ik heb de film gezien in 3D op mijn Sony UHD 800X speler en ik was onder de indruk qua visueel en ook qua audio!

De film zelf is gewoon geweldig, een erg sterk verhaal met een goede cast & alles valt op z'n plaats na het zien van Prometheus en Alien Covenant...