• 9.377.028 stemmen

Ying Xiong (2002)

Actie / Drama | 99 minuten / 107 minuten (extended version)

Genre: Actie / Drama

Speelduur: 99 minuten / 107 minuten (extended version)

Alternatieve titels: Hero / 英雄

Oorsprong: Hongkong / China

Geregisseerd door: Yimou Zhang

Met onder meer: Jet Li, Maggie Cheung en Tony Leung Chiu-wai

Gesproken taal: Mandarijn

Releasedatum: 29 januari 2004

Plot Ying Xiong

"One man's strength will unite an empire."

Koning Qin wil heel China in zijn macht hebben, om zo de eerste keizer te worden. Al een tijdje willen huurmoordenaars hem vermoorden. Er zijn drie moordenaars, genaamd Broken Sword, Flying Snow en Sky, waar de koning vooral voor vreest. Hij heeft dan ook al vele jaren een beloning voor degene die deze drie kan uitschakelen. Op een dag krijgt de koning dan bezoek van de mysterieuze zwaardvechter Nameless, die beweert de drie moordenaars te hebben vermoord.

Leviwosc

JTV-Kijker, zeker doen! Straks ben je helemaal een wuxia-fan!

avatar van essepluisje

essepluisje

Prachtige film! Adembenemende beelden en kleuren.

Sterk verhaal, goed geacteerd en spannend.

Absolute topper.

avatar van Metalfist

Metalfist

This land doesn't know a real hero. Yet

Ik zie Jet Li altijd wel graag spelen, heb jammer genoeg nog niet zo bijster veel van hem gezien. Een tijd geleden gaven ze deze Hero op televisie en omdat de film me qua titel niets zei heb ik hem opgenomen. Het is altijd leuk om je te laten verrassen en verrassen doet Hero zeker en vast.

Ik had nooit gedacht dat dit zo'n visueel spektakel ging zijn. Normaal gezien ben ik geen fan van de wire-fu, heb liever de oude Shaw Brothers films zoals Wu Du (1978) of Shi San Tai Bao (1970), maar dit ziet er fantastisch uit. De verschillende verhalen worden allemaal bepaald door één kleur maar het zijn ook de vele landschappen die de film een erg aantrekkelijk effect geeft. Ik kan er nog altijd niet bij hoe mooi dit er nu eigenlijk uitzag. Vooral wanneer de boogschutters hun pijlen afvuren is het verbluffend om te zien. Het verhaal achter Hero is nogal dun. Uiteindelijk is het niet meer dan continu flashbacks in flashbacks maar eerlijk gezegd, storen deed het me niet. Heel de film kent een nogal Rashômon-achtige sfeer maar weet toch ook zijn eigen stempel te drukken. Gebaseerd op een oude legende weet Zhang een interessant verhaal af te leveren dat nergens verveelt. Normaal gezien heb ik het niet zo met veel flashbacks, om de één of andere reden verlies ik dan snel mijn aandacht en ben ik de rode draad kwijt, maar dit blijft boeiend. Misschien wel door het feit dat elke flashback eigenlijk een op zichzelf staand verhaal is. Ach, in ieder geval de moeite om te zien.

Jet Li moet hier niet zo bijster veel doen. Gezichtsemoties had Li blijkbaar nog niet in 2002 wat zorgt voor soms een nogal hilarisch zicht wanneer hij voor de keizer zit en zijn mond amper beweegt. Soit, op zich doet hij het wel goed en vooral in de vechtscènes komt hij echt tot zijn recht. Nooit gedacht eigenlijk dat ik dit soort gevechten goed ging vinden, vond het vroeger altijd verschrikkelijk om naar te kijken maar smaken veranderen dus werkelijk. Ik had continu het idee dat ik Maggie Cheung ergens van kende. De naam zegt me ook iets maar ik kan ze niet direct ergens in een film plaatsen en op Imdb zie ik ook niet direct iets bekend. Ach, maakt niet uit want ik zal ze waarschijnlijk wel met iemand anders verwarren. Ze zet in ieder geval een sterke rol neer als Flying Snow. Eigenlijk zijn alledrie de huurmoordenaars uitstekend in hun rol, al steekt Tony Leung Chiu Wai als Broken Sword er wel bovenuit. Erg interessante rol en ook erg goed neergezet door Wai. Heel de cast is eigenlijk uitstekend in hun rol. Voor de rol van Qin was er even gedacht om Jackie Chan te casten maar ik ben blij dat ze uiteindelijk toch bij Daoming Chen zijn terecht gekomen. Volgens mij had Chan dit niet met zoveel flair als Chen kunnen neerzetten.

Visueel een spektakel en hoewel het plot niet al teveel om handen heeft blijft het wel boeien. Ik heb me in ieder geval wel geamuseerd gisteravond. Li weet zelfs met bijna botoxachtig gezicht nog te overtuigen en ook de rest van de cast is grandioos.

avatar van Black Math

Black Math

Ik moet zeggen dat actie niet bepaald mijn favoriete genre is, en zeker niet als het een wire-fu betreft. Dit laatste is slechts gebaseerd op het zien van Crouching Tiger, Hidden Dragon, waar het er wel erg belachelijk uitzag. De geslaagde kijkbeurten van twee andere films van Zhang gaven echter aanleiding om deze toch op te zetten,

Dat viel zeker niet tegen, want dit is wellicht in visueel opzicht de mooiste film die ik ooit heb gezien. Werkelijk elk beeldje is een kunstwerk. Echt fantastisch. De combinatie van kleurrijke decors en kostuums, maar ook hoe de dingen gefilmd worden, zoals vallende waterdruppels. Werkelijk subliem. De vechtscènes zien er hier mede door de wire-fu soms ook nogal apart uit, maar zijn dusdanig mooi gefilmd dat dat niet kan storen. Grappig overigens hoe weinig bloed er te zien is. Zelfs als iemand in een wit kostuum wordt neergestoken, valt er geen vlekje te zien.

Van het verhaal weinig verwacht, maar dat viel ook erg mee. Een paar leuke twists. Ik heb begrepen dat er in het westen nogal veel kritiek is geweest op het plot dat uitgelegd kan worden als een steunbetuiging aan het hedendaagse totalitaire regime in China. Misschien valt daar inderdaad iets voor te zeggen, maar ik heb het idee dat je veel voor jezelf laat verpesten als je elke film legt naast wat er in het land van herkomst gebeurt. De film gaat over de koning van Qin, niet over Mao.

Uiteindelijk is er wel een dissonant en dat is de muziek, die wat mij betreft veel te veel op de voorgrond was en soms ongepast dramatisch overkwam. Ik heb elders aangegeven dat de authentieke klinkende muziek in andere films van Zhang me goed bevallen was, hier blijkt dat ook met muziek met authentieke invloeden verkeerde dingen gedaan kan worden. Smetje dat ervoor zorgt dat ik niet de maximale score uitdeel. 4,5*.

Ik had overigens de hele tijd het gevoel dat ik de acteur die Broken Sword speelde kende. Na afloop opgezocht, en het bleek de hoofdrolspeler uit 2046 en In the Mood for Love te zijn. Dan kijk ik zoveel Aziatische films, en dan ben ik nog steeds niet altijd in staat om acteurs te herkennen. Ergerlijk.

avatar van Insignificance

Insignificance

Mja, letterlijk en figuurlijk een nogal zweverig gebeuren met in mijn beleving een dalend lijntje. Audiovisueel een spetter van een film. Decors, locaties en kleuren zijn echt top, ik zat al te smullen bij de confrontatie tussen Li en Yen in dat waterige binnenplaatsje waar Go werd gespeeld. Het rode gevecht in het bos tussen Cheung en Ziyi Zhang is zelfs zinderend, hét hoogtepunt.

Ook de pijlenregen en de massashots van het leger zien er bijzonder fraai uit. En zo is er nog wel meer, maar ergens onderweg gaat het toch een beetje zagen. Of het nu een herhaling van zetten is of de legende die wat dominanter wordt, de jeu is er wat af en komt er ook niet meer op. Dat slot helpt ook niet echt. Mooi met een randje.

avatar van Lennert

Lennert

Grote tegenvaller. Ik ben een groot Li fan, maar zie hem toch echt liever in Hong Kong spektakel als Once Upon A Time In China, dan in deze visueel indrukwekkende, maar tergend trage film. In tegenstelling tot Crouching Tiger, Hidden Dragon deed het verhaal me vrij weinig en kwam het geheel veel langdradiger over, dit ondanks het feit dat Lee's film zeker een half uur langer duurt.

Qua actie zat het op zich niet verkeerd, maar ik heb tegelijkertijd geen duels gezien waar ik de term klassieker aan zou willen verbinden. In dat opzicht vond ik een film als Seven Swords toch een stuk imposanter. Nee, Hero moet het voornamelijk hebben van mooie cinematografie en een uitstekende soundtrack, de rest is allemaal niet slecht, maar weinig indrukwekkend. Ik hoop ook dat het overvloedig gebruiken van slow-motion geen blijvende zaak blijft in dit soort films, het haalt heel veel van het ritme uit een actiescene.

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Verblindend.

Zo mooi! De dik aangezette, kleurige decors en zwevende battles doen het bij mij erg goed. Gelukkig maar, want iets anders hoef je niet te verwachten van Hero. Naast (overdreven)visueel gedoe valt er weinig te behalen.

De veelal lelijke muziek neem ik altijd maar voor lief, charme heeft het gelukkig nog wel maar verder kan ik er niet veel mee. Een aantal adembenemende momenten moeten er voor zorgen dat het je blijft betoveren, de uitschieter tussen deze scenes speelt zich af in het bos. Werkelijk een fenomenaal gebeuren met die stortvloed aan rondvliegende bladeren en het contrast tussen rood en geel

Al met al vult het al m'n verwachtingen moeiteloos in, soms beter dan verwacht en soms wat minder.

Lennert schreef:

Je vergelijkt een normale kungfu film met deze wuxia productie. Dat is als appels met peren vergelijken.

avatar van Lennert

Lennert

Ik vergelijk Li's werk in normale kung fu films qua actie inderdaad met een film als deze, maar heb ook Crouching Tiger, Hidden Dragon aangehaald als een wuxia film die het voor mij wel goed doet. Ik vind Hero een visueel imposante film, maar wel een met een script dat me vrij weinig doet en waarvan de actie me in vergelijking met andere films toch wat tegen viel.

Dat ik stel dat ik Li toch liever in andere films zie lijkt me geen vreemde uitspraak.

avatar van erwku

erwku

Veruit de beste film die je voor 2.99 euro bij de boekenvoordeel kan kopen. Sterker nog; een van de beste films van de afgelopen tien jaar

Een absoluut meesterwerk!

Visueel verbluffend, esthetisch en vooral poëtisch. Geweldige muziek, prachtige regie fraaie actiescènes.

Kopen dus! (en meerdere keren zien)

Waarschuwing:

liefhebbers van actie -en vechtfilms, pas op! Dit is epiek dat het genre zodanig onstijgt dat velerlei het als zwaar en saai kunnen ervaren,.. kijk dan maar Iron Monkey nog een keer.

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Bah, niet m'n ding.

Toegegeven, het zag er allemaal wel erg mooi uit. De decors, de aankleding, de choreografie van de gevechten. Vooral het gevecht tussen de twee mooie dames in het bos met de rondfladderende bladeren zag er erg gaaf uit, net zoals het gevecht tussen Hemel en Naamloos. Maar uiteindelijk beginnen zelfs die gevechten een beetje eentonig te worden.

Van de acteurs viel vooral Tony Leung Chiu Wai (Gebroken Zwaard) op. Goeie vertolking, legt tenminste nog wat expressie aan de dag, wat niet gezegd kan worden van Jet Li. Maar misschien was de bedoeling. In ieder geval, hij kon me niet bekoren.

Vooruit, 2,5 voor de visuele pracht en het knappe kopje van Ziyi Zhang.

avatar van erwku

erwku

Jawaddedadde schreef:

Bah, niet m'n ding.

En dat komt vooral door het erg saaie verhaal dat de film een stuk langer doet lijken dan hij in werkelijkheid is. Heel wat oeverloos gezwets en holle frasen waar ik weinig mee kon. En dan dat moralistische einde, mja....

rest my case

avatar van MoFeDu

MoFeDu

Fijn filmpje die het vooral van de actie moet hebben.

De stukken zonder actie sloegen namelijk echt nergens op. De dialoog met de koning die de hele verhaallijn moest vertellen was ronduit saai en deed mij vooral verlangen naar nog meer actie, dat zit er gelukkig genoeg in en deze film kijkt dan ook erg lekker weg.

Visueel zeer mooi, fijn kleurgebruik, verrassende effecten en een mooie setting. Wat me er echter van weerhoudt hoger dan drie sterren te geven is het toch wel heel erg zwakke verhaallijntje. Ik vond het maar op een vage manier verteld en sommige stukken boeiden me echt voor geen meter. Muziek was wel mooi maar die cello (?) die de hele tijd weer begon te janken ging na een tijdje ook wel een beetje vervelen.

Oftewel een prima wegkijkertje maar verwacht geen bijzonder verhaal. 3 sterren.

avatar van Cleanshot

Cleanshot

Goede film, als je van dit genre houdt.

Zat zowaar een voor westerlingen te logisch plot in.

avatar van Ton Paulusse

Ton Paulusse

Deze film nu gezien op Blue Ray. Had de vele recensies hier gelezen en ik had House of the flying daggers al gezien.

Ik vond de film erg goed, mooi gemaakt. Kleuren spelen weer een belangrijke rol en ook de gevechten zijn op een bijzondere wijze gefilmd. Toch vond ik de film minder indrukwekkend dan de Flying Daggers, waardoor ik een puntje minder geef.

Desalniettemin toch een geweldige film, ik was onder de indruk.

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Vanavond Uitzendtijd:20:40 - 22:15 uur op Ketnet/Canvas.

avatar van davez

davez

Ik hou van het genre maar dit vind ik niet om aan te zien. Heb hem halverwege afgezet. Ik geef in films als deze niet om het verhaal , enkel om choreografie en die vond ik heel erg irriterend.

Vooral die scene met die pijlenregen op het huis vond ik tenenkrullend.

Dit heeft toch niets met martial arts te maken?

Hij heeft een hoog stemmengemiddelde dus hier ga ik geen stokken tussen de wielen steken.

Op de 1 of andere manier heb ik nog maar weinig Jet Li films gezien die me in de smaak vallen; ik heb er dan ook nog maar een stuk of 4 gezien.

avatar van movierobert

movierobert

Gekocht op dvd voor 1 euro omdat me het nog bijstond dat dit hele goeie film moest zijn, en natuurlijk omdat Jet Li meespeeld. En ik hou van actiefilms.

Dus had sterke verwachtingen over deze film, en hij begon ook wel goed maar uiteindelijk viel die me zwaar tegen. Steeds flashbacks waar het iedere keer op een andere manier gebeurde vind ik maar niks.

Alles leek net een droom zo nep kwam het over. Een film hoeft van mij niet realistisch te zijn maar dat was hier wel heel ver te zoeken, eerder een Actie/Fantasie film.

Nou vond ik het stukje dat die met de koning aan het praten was nog het leukst, verder kon het me gewoon niet boeien.

Ik vond trouwens Once Upon A Time In China als ik het goed heb wel vermakkelijk met al die actie, ook al vond ik het verhaal niks bijzonders

Verder begrijp ik wel waarom sommigen dit een goede film vinden, je moet er maar van houden van die Wuxia films

Conclusie zonde van die ene euro. Ik wil me vermaken met een film en niet in slaap vallen.

Dit is ook een van de slechste films die ik ooit heb gezien, en dan ook nog heb afgekeken.

Iemand zij ook hier: misschien moet je eerst 10 flessen bier drinken voordat je je hiermee kan amuseren, maar ik denk dat dit bij mij niet veel zou helpen.

*0,5

Leviwosc

Je snapt gewoon de film niet Movierobert... Dat leid ik af uit je tekstje. Vooral je fantastische grammatica en de opmerking over het bier is nogal tekenend.

Deze film slecht noemen is vreemd, slecht is hij allerminst. Maar ik zal geen moeite doen het uit te leggen; dat is immers verspilde energie.

avatar van movierobert

movierobert

Zou je me toch de kans willen geven Leviwosc om het uit te leggen in een prive bericht?

Ik sta overal open voor, en misschien kun je het mij laten begrijpen.

De grammatica heeft er iedergeval niks mee te maken, want ik ben zwaar dyslexies en had er nog koorts bij ook toen ik het stukje schreef, dus dat was wel het laaste waar ik aan dacht.

Iedereen heeft andere humor, dus er zullen vast mensen zijn hier die er wel om kunnen lachen!

Ik kijk altijd films om me te ontspannen, nou kon deze mij dat niet. Ook al vond ik het achterliggende verhaal wel goed. Hoe het is verfilmd en al die flashbacks is voor mij dus irritant in een film.

Ook al ben ik helemaal weg van Jet Li films, normaal gesproken.

Maar leg het mij uit als je wil, dat zou ik erg op prijs stellen.

avatar van sofripa

sofripa

Een ware topper in dit genre. Hier kan, ik val in herhalingen, Hollywood nog wat van leren. Vond je Crouching Tiger en Flying Daggers mooi. Deze hoort zeker in het rijtje thuis. 4 vette sterren

avatar van JoBBuS

JoBBuS

Wat wordt deze film hier ondergewaardeerd zeg... Echt een absoluut meesterwerk! Het verhaal, het acteren, de visuele effecten, de details.... This movie has the magic!! Misschien mijn all time favourite tot nu toe. Staat niet voor niets op 1 in mijn top 10. Van de overige 9 in mijn top 10 wist ik niet waar ik ze precies moest plaatsen, maar Hero is verbluffend... gewoon verbluffend!! Ga zien iedereen!

avatar van nadrin

nadrin

een waar meesterwerk

JoBBuS verwoord het hier prima.

moet je zien en herzien en herzien

Starmaster501

Whats up met dat vliegen tijdens de gevechten? Begonnen een beetje lachwekkend te worden. Net als de zwaarden en speren die gewoon lekker heen en weer wiebelen...

• 2048 berichten

Ach is een gewoonte van Chinese martial-arts film Ben er zelf al aan gewend.

Starmaster501

Ah, nja was de jackie-chan gevechten gewend. Maar niks topt dat.

• 2048 berichten

Als je het niks kan interesseren, snap ik dat je het nogal lame er uit vind zien Maar het is gewoon een apart genre. Het lucht-ballet martial arts type films. Als je andere films van dezelfde soort wilt zien raad ik van harte House of the Flying Daggers van dezelfde regisseur aan, en een persoonlijke favoriet van me: Crouching Tiger and Hidden Dragon.

Starmaster501

Heb een Asian Collection box. Klik.

Ben daar nu mee bezig.

En ik snap wat ze er mee bedoelen natuurlijk maar alsnog tjah, t blijft gewoon een beetje komisch eruit zien.

• 2048 berichten

Dat vind ik ook af en toe. Vooral als er gezelschap langs komt

avatar van Davidus

Davidus

Wat een heerlijke film, echt geweldig.

Ziet schitterend uit, supermooi. Echt kunst deze film. Prikkelt je zintuigen , je geest

Geen "gewone" doorsnee film om even relaxed onderuit bij te zitten. Ook geen standaard actiefilm Wel een typisch Chinese martial art film, (met de vliegende vechters) ; Wuxia. Een genre met typisch oosterse verhaallijnen, mystiek en mythes. Dus de westerse logica geldt hier niet.

Het verhaal wordt heel interessant en intelligent verteld. Wel even goed opletten, de flahbacks vergen wel wat aandacht. Maar verder is het een wonderschoon verhaal, vol Shakesperiaanse dramatiek, heldhaftigheid en opoffering.

En visueel echt perfect. De aparte scenes zijn echte kunstwerkjes geworden. De kleuren, de details, de aankleding, de adembenemende locaties; genieten.