• 9.373.180 stemmen

Ying Xiong (2002)

Actie / Drama | 99 minuten / 107 minuten (extended version)

Genre: Actie / Drama

Speelduur: 99 minuten / 107 minuten (extended version)

Alternatieve titels: Hero / 英雄

Oorsprong: Hongkong / China

Geregisseerd door: Yimou Zhang

Met onder meer: Jet Li, Maggie Cheung en Tony Leung Chiu-wai

Gesproken taal: Mandarijn

Releasedatum: 29 januari 2004

Plot Ying Xiong

"One man's strength will unite an empire."

Koning Qin wil heel China in zijn macht hebben, om zo de eerste keizer te worden. Al een tijdje willen huurmoordenaars hem vermoorden. Er zijn drie moordenaars, genaamd Broken Sword, Flying Snow en Sky, waar de koning vooral voor vreest. Hij heeft dan ook al vele jaren een beloning voor degene die deze drie kan uitschakelen. Op een dag krijgt de koning dan bezoek van de mysterieuze zwaardvechter Nameless, die beweert de drie moordenaars te hebben vermoord.

avatar van fr33

fr33

Ik zeg alleen maar dat CTHD meer authentiek is, zeg maar een echte buitenlands product dat onverwacht is aangelagen in de niet aziatische landen. Ang Lee's succes in europa/vs kwam wel met een engelstalige film - dan moet je veel lef hebben om zo'n duur project aan te durven.

Maar Hero is gewoon gemaakt om te 'slipstreamen' achter het success van CTHD. Veel uitbedachte promotie...langzaam uitbrengen in Europa en de VS in gelimiteerde screenings (eerst festival in Berlijn, etc). En juist wel voor de westerse markt gemaakt.

Dat is geen waarde oordeel, maar daar bedoelde ik mee dat het geschreven en ontworpen is vanuit een heel ander begin punt. En dat is jammer, want het mist de authentieke aziatische sfeer die CTHD en films als Ran en Seven Samurai.

Er is helemaal niks mis met een puur commercieel opgezette film - dat zou ik nooit durven beweren. Maar als je op zo'n hoog niveau met film maken bezig bent (en deze regisseur heeft echt heel wat moois op zijn naam staan), mag je best eens wat minder naar andere films kijken en wat meer geloven in je eigen ideeën. Alleen al de (mis) casting van Jet Li lijkt me daar wel een goed voorbeeld van.

En dat maakt (naar mijn mening natuurlijk) leuk en mooi om een keer gezien te hebben, maar niet meer dan dat - en er zat echt wel meer in.

avatar van Mahi

Mahi

Weet iemand meer over de versie die hier in Nederland uitgebracht gaat worden? De Director's Cut van 120 minuten zou "early 2004" uitkomen op dvd. Als de informatie hierboven correct is moet het wel die versie zijn. Het klopt toch ook dat de korte versie al veel langer in de omringende landen uit is?

Iemand?

avatar van Mza

Mza

• 1924 stemmen

Het is geen Crouching Tiger, Hidden Dragon, dat niveau weet ie namelijk niet te halen, maar het is wel een verbluffend mooie film. De locaties waarop gefilmd wordt en het gebruik van kleuren wist mij te imponeren. Het verhaal was complexer en beter dan je zou denken na het kijken van het begin. In een soort Rashomon stijl worden de gebeurtenissen van verschillende kanten bekeken waardoor je erg nieuwschierig wordt naar wat en hoe alles precies is verlopen. De minpunten waren voor mij dat het een erg hoog deja vu gehalte had ten opzichte van CTHD, en het vervelende was dat die momenten altijd minder waren dan bij CTHD. Het liefdesverhaal deed me bijvoorbeeld vrij weinig terwijl ik dit juist zo mooi vond in CTHD. Maar gelukkig heeft Ying Xiong genoeg zaken die wel erg goed uitpakken en als geheel is het dan ook zeker een geslaagde film. 3,5*

avatar van Biosguru

Biosguru

@FR 33 , de film was juist in azie een ontzettend succes, kijk maar eens hoelang de film al klaar is! nu wordt er mondjesmaat geprobeerd de film in andere landen te distributeren, als het op de amerikaanse markt gericht was , is dat in ieder geval ontzettend slecht gedaan!

JayLunar

Vandaag herzien. Vind het toch wel in de buurt komen van het schoolvoorbeeld van style over substance. Allemaal prachtig hoor, de cinematografie, de nauwkeurige vormgeving en kleurgebruik, maar het is voor een groot deel verspilde moeite omdat het zoveel afleidt en voor mijn gevoel absoluut niet in dienst staat van het verhaal dat wordt verteld; het geheel is overdreven weelderig, overgeproduceerd, er is overmatig gebruik van slow-motion enzovoort. De vechtsequenties vond ik dit keer ook enorm tegenvallen om die reden. Erg over-the-top zijn ze ook, een handelsmerk lijkt het wel van Ching Siu-Tung, die steeds verder in mijn achting daalt.

Over het verhaal, dat dus onderschikt is aan de stijl en daardoor ook veel minder boeiend is, kan ik ook weinig goeds melden. Het springt van de hak op de tak, begint naarmate de film vordert steeds meer te vervelen (goh, gaat er weer eens iemand dood? wil er weer eens iemand wraak nemen? etc.), de gedragingen van de personages komen geforceerd en nep over, en het werkt simpelweg gewoon niet. Om over de geloofwaardigheid maar te zwijgen. Voorbeeld: tijdens een kort dialoog met zijn aartsvijand Jet Li hoort keizer Chen Daoming dat een andere vijand (Tony Leung) hem als geen ander begrijpt, en vindt hij dat hij vervolgens content zou zijn mocht hij sterven (??). Dat terwijl hij grootse plannen heeft de andere 6 koninkrijken te veroveren.
Een minuut dialoog later besluit Jet Li dan opeens geen aanslag meer te plegen op Chen Daoming, terwijl hij zich 10 jaar op de aanslag heeft voorbereid.
YEAH RIGHT.

Ben het voor de rest eens met fr33 en ik verlaag naar 2,5*. De visuele pracht an sich behoedt de film voor een verdere verlaging.

Biosguru schreef:

@FR 33 , de film was juist in azie een ontzettend succes!

Valt redelijk mee. Hero kwam in HK tegelijk met Infernal Affairs uit. Laatstgenoemde trok volgens mij aanzienlijk meer bezoekers.

Het IS ook ontzettend slecht gedaan, waarschijnlijk vanwege onbegrijpelijke financiële/marketing overwegingen (het is dan ook miramaxe die de rechten bezit).

style over substance

Bestaat niet. Style = substance. Prachtige algemene misvatting die zowat moet tegenhouden dat film een creative audiovisuele kunstvorm wordt. Lukt ze nog aardig ook.

Verbaast me toch altijd weer wanneer mensen naar films als Kill Bill, Versus en Hero gaan kijken en klagen over 'het verhaal'. 't Zijn actiefilms, dus beoordeel gewoon of ze mooie / coole / stijlvolle / innoverende actie brengen. Je gaat toch ook niet naar 2001 kijken en als commentaar geven dat de humor nogal afwezig was ?

Onderhond schreef:

Al bestaat het niet, het roept toch bepaalde associaties op waardoor men weet wat ik bedoel.

Toegegeven, bij de meeste films bestaan er elementen die genegeerd kunnen worden (zoals humor bij 2001, of cinematografie bij een Kevin Smith film). Bij Hero is het verhaal (een begrip dat in deze ruim opgevat moet worden) echter geen element dat genegeerd kan worden; daar is het een te belangrijk bestanddeel voor. Laat ik het anders zeggen: ik vond voor deze film in mijn beleving het verhaal een zwaar meewegende factor.

En de actie (wèl een valide element om Hero op te mogen beoordelen, daar zijn we het allebei over eens) vond ik, zoals ik eerder aangaf, niet geweldig.

avatar van zip

zip

hier heb ik van genoten, vanaf de eerste seconde waren mijn ogen aan het doek gelijmt, opgezogen in de wonderlijke wereld van kleuren en landschappen. Dit is een heerlijk staaltje escapisme (zeker voor sprookjes- of mythefanaten zoals ik ). Ok het is pompeus, maar hé dat mag want het is een (haast griekse) tragedie. Het is altijd fijn om mooie mensen dapper, verliefd, wijs of droevig op het witte doek te zien. de kleding zorgt voor een extra dimensie vb. WIT: als die man schrijft in het zand met zijn zwaard, bolt zijn gewaad op. dat maakt de scène helemaal af enkele schitterende scènes: de jaloezie tussen de rode gangen, het gevecht tussen groene gordijnen, de zelfmoordscène (heeft iemand ooit Abradatas en Pantheia van Xenophoon gelezen?) en het gevecht met de wind.alles is ontzettend symbolisch, je moet ervoor zijn ...
enkele minpuntjes: nogal doorzichtig en niet echt goed uitgewerkt scenario (hoewel ik in de eerste plaats dacht dat ik iets gemist had en het daarom niet helemaal begreep), een ontzettend irritante sekscène (als er in The lord of the rings geen seksscènes zitten waarom hier dan wel ? het past gewoon niet), het voortdurende gesterf is ontzettend vermoeiend. maar ach dat wil ik gerust met de mantel der liefde bedekken. ik vind het een mooi evenwicht tussen poëzie en film (wat ideaal!) en gelukkig heb ik geen verstand van martial arts.

Mza schreef:

ik vind hem beter dan Crouching Tiger, Hidden Dragon, omdat er minder zinloos geweld in komt vb. Die eerste vechtscène met Jade de Vos (je weet wel, als die 'politieagent' die vreemde frisbee in zijn hoofd krijgt of die vechtscène in die herberg. en ik heb me minder geïrriteerd aan bepaalde personages (die wachter is echt vreselijk om naar te kijken), daarbij komt Hero veel rustiger en meer authentiek over.

avatar van Chen Zen

Chen Zen

Hoi, Ik ben fan van Jackie Chan, Jet LI en Chow Yun Fat dit is allen bij vechtscene!! dus ik ben Fan van hun 3een

avatar van puck

puck

Onderhond schreef:

Dit is geen relevante vergelijking. Een film heeft per definitie altijd een verhaal, en voor humor gaat dat natuurlijk niet op. Nu kunnen de meningen natuurlijk verschillen over hoe belangrijk een verhaal voor een film is, maar feit blijft natuurlijk dat een film met goede actiescenes én een goed verhaal in het algemeen hoger gewaardeerd wordt dan een film met alleen maar goede actiescenes. Zeg nou zelf.

Een tekenfilm met zingende theelepels wordt in het algemeen ook hoger gewaardeerd dan een serieuze. (Brother Bear heeft een Oscarnominatie ipv Millenium Actress ?)

Mensen zijn slaaf van het verhaal, maar zonder ook maar een goeie reden te hebben. Actiefilms moeten goeie actie hebben, geen diepgaand verhaal. Tuurlijk heeft een film altijd een verhaal, maar de enige functie van verhaal in een actiefilm is het aanreiken van mooie decors/setups voor goeie actie. Hero deed dit prima, en verschafte zeer mooie actiescenes, maw geslaagde film.

avatar van puck

puck

Onderhond schreef:

Actiefilms moeten goeie actie hebben, geen diepgaand verhaal.

Dat is dan jouw mening, maar beslist geen algemeen feit.

image

Ik ben niet voor niets op zoek gegaan naar dit bepaalde prentje uit deze oogverblindend mooie en uiterst spectaculaire Chinese film. Als ik namelijk een top zou hebben van de allerbeste scènes ooit, komt dit gevecht in het herfstlandschap daar zonder énige twijfel in terecht. Hero verteld een Legende over een moordenaar met een missie : De keizer vermoorden. Het restultaat is een mengeling van adembenemende gevechten, onvergetelijke beelden en een overvloed aan al dan niet duidelijke symboliek. Het duurde wel even voor ik écht in het, vanwege de symbolische elementen, verwarrende verhaal kwam en ik naast het chinese taaltje kon kijken (horen), maar uiteindelijk was ik meegetrokken in een visueel spectacel mét een meer dan deftig verhaal. Al had ik graag op voorhand de betekenissen van de gebruikte kleuren in de film geweten, dan zou het allemaal iets duidelijker geweest zijn. Ik zou Hero zelfs de volle pot durven geven, ware het niet dat ik gewoon niet weet wat te doen. Langs de ene kant is dit een pareltje, langs de andere kant slagen die Chinezen er niet in mensen uit onze cultuur écht emotioneel mee te trekken. En dat is toch wel een punt waar ik aan til... het is namelijk wel hun bedoeling geweest, das duidelijk.

Niettegenstaande, Hero ****

morpheus

Ik ben het geheel eens met Esteban !

Enige echte defect van de film is idd dat het je niet zo emotioneel kan wegslepen als bedoeld, klein ander defect is dat sommige scenes soms ietwat over the top kunnen lijken voor onze westerse cultuur (ze zijn ook wel iets over the top, waarschijnlijk door de ietwat gebrekkig sfx). Voor de rest wordt je hier getracteerd op een prachtig film, met werkelijk duizelingwekkend mooi gefilmde vechtscenes gesitueerd in ongelooflijke mooie en actief gebruikte omgevingen en sets. Samen met het mooie verhaal wat een triangel is van Eer, liefde en wraak begint het filmjaar 2004 hiermee voor mij meer dan goed

****

ps. De vergelijkingen die hier worden gemaakt met CTHD gaan in mijn ogen heel scheef.

Deze film is niet minder authentiek of mooi omdat we hier in de cinema (voor het grote publiek) al eens 1 keer eerder op een (echt) chinese film zijn getrakteerd. Bovendien zijn deze films qua verhaal niet te vergelijken, enige wat ze gemeen hebben is de oosterse vechtkunst. Dat de distributeur miramax hetzelfde logistieke truukje uithaald als bij CTHD om de film een groter suc6 te laten worden staat los van de inhoud en de vakmanschap van de film. Mijns inziens is het dan ook een storende opmerking als er gezegd wordt dat deze film alleen bedoelt is om voort te borduren op suc6 van CTHD.

pjotr

Ehm...Esteban, is dit geen spoilerplaatje?

Ik heb de film helaas nog niet gezien maar de scene met de herfstblaadjes schijnt wel een belangrijke te zijn geloof ik......en dit lijkt op de afloop ervan...:(

Niks spoiler, paranoia mensen hier

pjotr

Dat zal het wel weer zijn dan...:)

Niks spoiler, paranoia mensen hier

Ik begin het stilletjesaan te denken

pjotr

Ach ja....ik ben reuze benieuwd naar Hero.

Ik had al veel plaatjes van die scene gezien maar niet diegene waarvan één van de dames een zwaard uit haar borst heeft steken.

Toch niet zo heel raar dat ik dan vrees dat ik al weet wat ik liever nog niet had willen weten?

En nu weet ik het ook.

pjotr schreef:

Rustig maar het plaatje is nauwelijks een spoiler

pjotr

Ja, dat was me nu wel duidelijk anders had ik het niet nog een keer herhaald...;)

avatar van zip

zip

er wordt veel gestorven in deze film, misschien iets te veel. klinkt chinees (wahaha ) , maar als je hem hebt gezien snap je het wel.

Is dit inmiddels te huur?

avatar van Art

Art

kos schreef:

Is dit inmiddels te huur?

Art schreef:

Hij draait amper een week in de bios

Oke, ik zal 'm eens opzoeken, thanks.

avatar van Art

Art

kos schreef:

Oke, ik zal 'm eens opzoeken, thanks.

Hij draait oa in de Lux in Nijmegen

Art schreef:

Hij draait amper een week in de bios

Is die nu nog maar uit in Nederland?

morpheus

ik heb hem op dvd binengekregen 2 weken geleden, erg goeie transfer van beeld en geluid trouwens Toch ga ik hem morgen in de bios zien vanwege de enorm mooie beelden.