• 9.370.487 stemmen

Fontane Effi Briest (1974)

Alternatieve titels: Fontane - Effi Briest oder: Viele, Die eine Ahnung Haben von Ihren Möglichkeiten und Bedürfnissen und Dennoch das Herrschende System in Ihrem Kopf Akzeptieren durch Ihre Taten und Es Somit Festigen und Durchaus Bestätigen / Effi Briest

Oorsprong: West-Duitsland

Geregisseerd door: Rainer Werner Fassbinder

Met onder meer: Hanna Schygulla, Wolfgang Schenck en Ulli Lommel

Gesproken taal: Duits

Plot Fontane Effi Briest

De 17-jarige Effi wordt door haar kille ouders uitgehuwelijkt aan een oude oom, in het 19de eeuwse Duitsland. Het huwelijk stelt zo goed als niets voor en Effi krijgt een verhouding met een luitenant. Jaren later ontdekt haar echtgenoot de affaire en daagt de luitenant uit voor een duel. Bovendien zal hij haar na het duel pijnlijk straffen.

Baron Geert von Instetten

Major Crampas

Luise von Briest

Herr von Briest

Gieshübler, the pharmacist

avatar van Purmerend

Purmerend

Lekker makkelijk om te onthouden zo'n titel,

avatar van Querelle

Querelle

Hij staat gewoon bekend als Effi Briest toch.

avatar van 93.9

93.9

SAAI!

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Wildste regisseur van de jonge generatie Duitse regisseurs maakte in 1974 deze zwart/wit-verfilming van Fontane's Effi Briest in een soort van prachtige jaren vijftig stijl (a la Bergman, Visconti...) schijnbaar omdat de Duitsers na WO2 in ieder geval een jaar of 15 niets anders meer durfden te produceren dan slappe schlagerfilms en braaf volksvermaak die de ooit vooruitstrevende Duitse filmindustrie in ieder geval een tijd lang tot het dieptepunt van de Europeese filmindustrie maakten (de nazi's waren ook al niet erg bevorderlijk geweest).

Fassbinder laat hier zien hoe het wel gekund zou hebben...literatuurverfilming met schitterend camerawerk en die qua intentie rechtstreeks ingaat tegen alles waar het fascisme tegen was....individu voor het staatsbelang, weg met de beknelling van het individu door maatschappelijke conventies.

Voor Fassbinder een extreem lange opnametijd (58 dagen verdeeld over twee jaar) en Fassbinder's muze Hanna Schygulla als een geweldige Effi Briest...verder zoals gebruikelijk veel vaste Fassbinder-gezichten: Karlheinz Böhm, Barbara Valentin, Hark Bohm en later berucht slechte regisseur Ulli Lommel (Green River Killer, Zombie Nation, Dungeon Girl e.v.a.).

Nog 14 Fassbinders te gaan!!!

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Zo'n titel alleen al maakt nieuwsgierig een 4* beloning ook wel

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Hij was vanavond op ARTE te zien....gewoon 20.15 uur Prime-Time op maandagavond!

Wat hij zegt.

avatar van Dk2008

Dk2008

Querelle schreef:

Hij staat gewoon bekend als Effi Briest toch.

Bij IMDb inderdaad wel. Fontane - Effi Briest. Geen gezicht zo'n lange titel in de updates.

De titel is in ieder geval niet saai.

avatar van mister blonde

mister blonde

Dat zijn de meeste Fassbinders ergens wel een beetje. Maar vaak ook fascinerend. Dat was hier niet zo?

Ik vind Fassbinders over het algemeen helemaal niet zo saai.

Maar dit is een wel érg gedetailleerde bewerking van het boek van Fontane. Het deed me een beetje denken aan een volkomen oninteressant type film in de trant van Hanekes Das Weisse Band. Alleen was die wel erg goed.

Het gegeven van een romantisch en naturel meisje in een maatschappij gedomineerd door strakke regeltjes was op zich helemaal geen reden voor zo'n saaie film.

avatar van kijker999

kijker999

Wat een film! Deze film is voor de huidige begrippen langzaam, misschien zelfs saai.

Voor de oplettende kijker echter gebeurd er zo ontzettend veel en zitten er zo veel (beeld)verwijzingen in. Ik heb zelden zo een goede verfilming van een literair meesterwerk gezien. Deze film moet je meerdere keren zien om alles te begrijpen.

Geniet ook van het prachtige Duits dat gesproken wordt. De scenes met Effi op de schommel zijn literatuur- en filmgeschiedenis.