• 9.372.151 stemmen

Geregisseerd door: Assaf Bernstein

Met onder meer: Gila Almagor

Gesproken taal: Duits en Hebreeuws

Plot Ha-Hov

In 1965 zijn drie Mossadagenten undercover in de DDR. Hun missie: een nazidokter opsporen, hem over de grens naar West-Duitsland smokkelen, om hem vervolgens in Israël voor een rechter te slepen. Hun missie loopt anders dan gepland en dat heeft gevolgen voor hun latere levens.

avatar van Prudh

Prudh

Debt, The (2010) is hier een remake van.

• 2073 berichten

Prachtig beladen drama met volop spanning. Wat de film en het verhaal imo toch wat extra's geeft is dat het een historische verteling is, werkelijk gebeurd. Toch eerder een drama dan een thriller, vreemd dat hier nog geen stem op is gegeven, de film is absoluut de moeite waard. Het wordt goed gespeeld, zowel de jonge als oudere actrices van de vrouwelijke mossad agente spelen erg goed. Fijn dat de verschillende talen ook werkelijk zo worden gesproken.

We zullen zien wat de remake The Debt gaat brengen met een Hollywood sausje. Die remake krijgt hier al meer aandacht voor de film uit is.

avatar van Theunissen

Dit is dan de originele versie van "The Debt". Hoewel het verhaal hetzelfde is als de Amerikaanse Remake is de uitvoering juist heel anders. En dat is in het nadeel van deze film. Ik miste in deze film heel veel elementen die in de remake juist goed verwerkt waren en die film ook echt boeiend en spannend maakte.

Zo is de opening van de film al totaal anders en de mislukte ontsnapping via de metro (dat was juist de reden dat men de nazidokter tijdelijk gevangen hield in het tijdelijke onderkomen) is hier totaal niet in verwerkt. Ook miste ik de chemie tussen de drie Mossad-agenten en dan vooral de romantiek tussen hen wat een belangrijke factor in het verhaal was bij de remake. De ontsnapping van de nazidokter vond ik ook heel slecht uitgewerkt in deze film (in de remake kreeg de vrouwelijke Mossad-agente een beetje begrip voor de nazidoktor terwijl dat juist in deze film totaal ontbreekt. De vrouwelijke Mossadagente is in deze film juist een ijskonijn). Het einde vond ik ook veel minder dan bij de remake en was ook totaal niet spannend. Ook de zelfmoord van een Mossad-agent was in deze film een aanfluiting terwijl het in de remake juist goed verwerkt was.

Omdat ik veel elementen miste in deze originele versie vond ik de film ook niet echt spannend (het gedeelte in het vroegere Oost-Duitsland duurde ook maar iets van 20 minuten terwijl het bij de remake bijna een uur duurde en zeer goed en spannend was). Dat heeft misschien ook iets te maken omdat ik al wist hoe de film ging aflopen. Ik zie bij deze film staan dat de duur 100 minuten is maar de DVD die ik ervan gezien heb duurde precies 90 minuten. Bij de Amerikaanse remake heeft men een aantal scènes (niet veel overigens) letterlijk overgenomen (o.a. de onderzoeken bij de nazidokter) van deze film en dat waren dan ook de sterkste delen uit deze film. Al met al is deze originele versie (ging veel te snel zonder echt goed uitgewerkt te zijn) me behoorlijk tegengevallen en de cast vond ik ook niet echt geweldig. De enige die best goed speelde was de vrouwelijke Mossad-agente Gila Almagor. De oudere Mossad-agente had in deze film ook duidelijke de hoofdrol terwijl dat bij de remake juist anders was. De andere twee Mossad-agenten (nauwelijks een rol in deze film) vond ik zeer zwak en ook de nazidokter vond ik weinig overtuigend.

• 2073 berichten

Ligt denk ik ook aan de volgorde waarop je deze films hebt gezien Theunissen. In ieder geval iemand die de moeite heeft genomen en er een commentaar op geeft

avatar van Theunissen

Dat zal zeker ook een rol hebben gespeeld. Dat is eigenlijk altijd een nadeel van een film waarop een remake is gemaakt want de film die je het eerst bekijkt (origineel of remake) blijft je het meeste bij en de andere film ga je steeds daarmee vergelijken.

De versie die jij hebt gezien duurde die ook maar 90 minuten of heb jij misschien een langere versie gezien ?

• 2073 berichten

Ha-Hov duurde 1.32, dat is 92 minuten toch? Ik ga m ook niet terug kijken, maar in mijn geheugen vond ik het einde veel meer uitgebreid en spannender. Die film zal me zeker meer bij blijven, maar het verhaal is natuurlijk in beide versies erg sterk. Weet nog wel dat er ook stukken niet in zaten, die wel in de remake zaten, zoals de geplande weg naar het westen met de metro (die dan mislukte) . Toch leuk dat je de moeite hebt genomen de film te bekijken!

avatar van Theunissen

Bij mij begon na 1 uur, 29 minuten en 36 seconden al de aftiteling (het laatste shot van Gila Almagor vond ik trouwens in deze film beter dan bij de remake). Wat ik miste in deze film was de reden waarom men de nazidokter in het huis bewaarde Dat was juist bij de remake heel goed gedaan en was ook elementair voor de rest van het verhaal. Bij de remake was de vrouwelijke hoofdrolspeelster ook veel meer een mens met gevoelens. Hier speelde ze meer als een robot en was ze ijskoud (ze speelde wel goed).

avatar van SPT

SPT

Leo1954 schreef:

Het verhaal is geheel fictie, het is dus niet gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Maar het is zonder meer een sterk verhaal, en zeer overtuigend gebracht. Ik heb zelfs verschillende bronnen opgezocht voordat ik overtuigd was dat het echt geheel verzonnen was. Slechts een klein aantal scènes zijn achteraf ongeloofwaardig: zo vindt op een gegeven moment een telefoongesprek naar de Israëlische ambassade plaats, terwijl Israel in de jaren 60 helemaal geen diplomatieke contacten had met de DDR.

Het feit dat mensen denken dat het wel waar gebeurd moét zijn illustreert hoe overtuigend het gebracht is. Ook het acteerwerk is van een zeer aanvaardbaar niveau. Wel ben ik het met de eerdere posters eens dat uit een aantal scènes, in het bijzonder de ontsnapping (die toch een zeer prominente rol speelt in het hele relaas) wat meer had kunnen worden uitgewerkt en uitgebreid.

• 2073 berichten

Of de film niet op werkelijke gebeurde feiten was berust wist ik niet SPT, weet ook niet meer waar ik dat vandaan heb gehaald. Het is in de meeste gevallen ook niet zo van belang, geeft soms wel een extra lading.

Het staat daar natuurlijk helemaal buiten, maar de film kwam me wel echt over. Bedankt voor je informatie!

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Prima spionage/koude oorlog film uit Israël met een goed uitgepakt plot.

The Debt doelt hier op een groep Mossad agenten die in de jaren 60 in Oost-Berlijn een doctor moeten ontvoeren, die een aanhanger van Adolf Hitler was. De missie loopt stuk en de dokter ontsnapt en de agenten die besluiten maar de doctor als dood te verklaren. Erg leuk en aardig en ze leefde nog lang en gelukkig. Tot in 1997, wanneer de doctor ineens weer op de radar verschijnt. De inmiddels gepensioneerde agenten moeten nu opnieuw in actie komen.

En dat levert toch zeker geen saaie film op, zoals hierboven veel word beschreven. The Debt weet zich subtiel en rustig te houden en we hoeven geen ladingen actie en suspense te verwachten. Het acteerwerk was ook erg goed en de conclusie was erg goed in elkaar gezet.

Prima spionagefilm, vanuit een andere hoek.