Genre: Thriller / Drama
Met onder meer: Matt Damon, Marion Cotillard en Kate Winslet
Gesproken taal: Engels, Kantonees en Mandarijn
Releasedatum: 20 oktober 2011
Plot Contagion
"Nothing spreads like fear."
In deze film volgen we de razendsnelle verspreiding van een dodelijk virus. Een paar dagen na de besmetting volgt de dood. Terwijl deze pandemie groeit, is de hele medische wereld in rep en roer om een geneesmiddel te vinden en om de paniek onder de mensen te bedwingen. Aan de andere kant zien we de mensen die voor hun overleving vechten en voor hun geliefden zorgen. Een totaalbeeld van een gemeenschap die totaal ineenklapt door dit luchtgedragen virus.
Leonora Orantes
Lyle Haggerty
Ian Sussman
Sun Feng
hoffhaan
Doorsnee film. Wel realistisch. Karakters hadden wat meer uitgediept kunnen worden.
2.5 gaat geen bioscoophit worden.
arno74
Aardig filmpje om een keer gezien te hebben, het doet je wel nadenken over hoe zo'n epidemie wordt aangepakt, maar antwoorden geeft het niet. Dat het een beetje tot denken aanzet is wel het enige pluspunt wat ik er in gezien heb. En daarbij moet ik wel zeggen dat ik het ook niet een film vind dat lang in je geheugen blijft.
We beleven in de film een epidemie vanuit diverse ingangshoeken, die elk door een ander personage worden getoond. Zo is er o.a. een dokter/onderzoeker, een slachtoffer, en een critische blogger die de aanpak van de epidemie in twijfel trekt.
Helaas vertelt het voor mijn smaak te veel verhalen, en daardoor vond ik ze ook vrijwel allemaal te oppervlakkig. Het switcht teveel tussen de personages, het laat het ene verhaal onafgemaakt liggen, en gaat weer over op wat anders (bijvoorbeeld de vrouw die ontvoerd wordt, dat verhaal wordt pas tegen het einde van de film weer opgepakt). Daardoor lukte het me niet om de film mee te beleven of om mee te leven met een personage, ik bleef me een toeschouwer voelen.
De meeste verhalen vond ik niet "af" (zijn de kinderen in het dorp wel of niet gered, die vrouw verlaat het vliegveld om hen te waarschuwen neem ik aan, maar hoe loopt dat af? Raakt de dokter die zijn vaccin aan een kind geeft misschien zelf besmet? Was de blogger uit op eigen gewin, of werkte het medicijn waar hij het over had?)
Qua genre is het zeker geen actiefilm, het heeft misschien iets weg van een thriller(tje), ikzelf vond het ook wel wat drama hebben, maar ook dan wel erg oppervlakkig. Echt spannend was het niet. Op momenten vond ik het zelfs op een documentaire lijken. Maar daarvoor heeft het teveel fictie, en het heeft te weinig actie/spanning om een thriller of actiefilm te zijn.
Desondanks dus wel aardig om te zien, met name als je wat over dit onderwerp wilt nadenken.
Niet de meest overtuigende film, maar het geeft wel een interessante blik achter de schermen van een besmettelijk virus dat zich razendsnel over de wereld verspreid. Echt diep gaat de film helaas niet doordat het kiest om meerdere mensen te volgen, maar het is wel interessant om te zien hoe iedereen zoiets op zijn of eigen manier beleeft.
Doordat er voor deze manier is gekozen om de ramp te laten zien krijgt de topcast helaas niet de mogelijkheid om hun volle potentie uit de rollen te halen. Ondanks dat iedereen zeer sterk overkomt mis je helaas ook de echte emotie en spanning die bij zo'n uitbraak horen.
Er had meer ingezeten en Contagion is bij vlagen ook interessant, maar het is net een gevalletje van teveel willen in te weinig tijd. Dit is meer mini serie waardig materiaal, want interessant is het zeker!
Number23
Mijn persoonlijke mening: Soderbergh had zich hier nooit aan moeten wagen. Als er een onderwerp in de filmwereld is waar je weinig mogelijkheden mee hebt is het wel virussen en epidemieen. Tenzij je de horrorkant(28 Days Later) of mysteriekant(The Happening) op gaat. Maakt niet uit hoeveel topacteurs de regisseur optrommelt, ze zitten stuk voor stuk vast in het script. Fishburne, Damon, Paltrow(te klein rolletje voor goede beoordeling eigenlijk) en Cotillard staan allemaal op de automatische piloot. Verrassend genoeg is Winslet(normaal gezonde afkeer tegen haar) de enige die zich onderscheidt. Nee, onnodig...
N23
Tjah wat kan ik zeggen. Aangezien het hier gaat over een virus film en een apocaliptische film kan er voor mij niet snel iets verkeerd gaan. Gooi er wat verlaten steden in en dan kom je al ver bij mij. En deze film doet het op dat vlak allemaal net-niet.
Er worden 4verhalen verteld die een enkele keer elkaar raken maar meestal 'net-niet'. En telkens als ze 1 van de 4 verhalen vertellen maken ze die niet af maar onderbreken die door een ander. Op een manier die niet stoort maar achteraf toch een gevoel geeft van 'oke en wat nu?'.
En na een paar weken zou je toch verwachten dat mensen niet meer zonder mondkapje naar buiten gaan en/of iedereen toch wel de pijp uit is. Zeker gezien 'de snelheid van de epidemie'. Kijk alleen al maar naar de vogelgriep in Honk Kong. Of andere besmettelijke virussen.
Het had zoveel meer kunnen zijn. Maar de regiseur is hier toch te makkelijk mee weggekomen. Maak dan maar een preview van 'Carriers' of een preview van de serie 'Survivors'.
Afraden als biosscoop bezoek en of download voor de gewone man.
En als je wel van apocalitsche films houdt, dan kan je hem maar beter downloaden.
Flipman
Ik heb meerdere berichten gelezen waarin staat dat de film meer durf had mogen vertonen. Daarmee ben ik het niet eens; ik vond dit een mooi portret van de gang van zaken omtrent een epidemie.
Iets zo desastreus en grootschalig heeft de mensheid sinds de Spaanse Griep niet meer meegemaakt. Natuurlijk hadden we wel de vogelpest, Mexicaanse griep en SARS die wild om zich heen sloegen maar die hebben betrekkelijk weinig dodelijke slachtoffers gemaakt. Het zou zomaar kunnen gebeuren dat er een virus de kop op steekt dat minder gemakkelijk te behandelen is, zoals in Contagion gebeurt.
In principe gebeurt er in deze film weinig dat we niet al in andere producties zagen maar het realisme waarmee de situatie naar voren wordt gebracht is verhelderend. En dan lees ik plotseling het bovenstaande commentaar van Feanatieke:
Zonde. Als er in de film wordt gezegd dat er inmiddels 26 miljoen doden zijn, doet me dat helemaal niks. Het komt niet over.
Veel te korte scenes waarin angst en chaos naar voren komt, veel te veel scenes die je zo weer vergeet. Een lange film waarvan me weinig zal bij blijven. Personages konden totaal niet boeien, behalve misschien de dochter van de man.
Film die je niet raakt, die je wel enigszins tot het nadenken zet, maar die absoluut niet zijn mogelijkheden benut. Veel te makkelijk.
Dus tja, alsnog, voor sensatie hoef je deze film niet te zien maar ik vond het heel erg interessant. Ook leuk; aan het einde van de aftiteling stond: It's not a question of if, it's a question of when...
wwelover
Interessant concept, maar een matige uitwerking waar zelfs alle grote namen in deze film vrij weinig aan kunnen veranderen. Al moet ik al direct zeggen dat op Jude Law na niemand echt uitblinkt, enkel nog Cotillard maar ook meer door haar looks vrees ik. Het beste was geweest als Sodenbergh zich had beperkt tot één of twee karakters, maar nu is het te wirwarrig allemaal en is het het steeds net niet. Je krijgt weinig mee van de karakters, behalve van Jude Law, omdat die ook het meest interessante karakter heeft in de film. Ook had ik af en toe het geval dat ik naar een videoclip zat te kijken als ze er weer eens wat tijdsversnelling in moest komen. Maar het is een beetje typerend voor Sodenbergh die alles lijkt af te raffelen. Het einde was ook vrij gaar, totaal niet bevredigend.
John Lee Hooker
De zoveelste blockbuster die me niet weet te boeien en dat is opmerkelijk met zoveel bekende namen. Personages zijn vrij stereotyp, hebben een beperkte invulling en kunnen niet zoveel bijdragen in deze kwestie. De gehele opzet is gewoon te saai en ik vraag me dan ook af hoe Steven Soderbergh het publiek wilde bereiken met een besmettelijk virus en een paar onderzoeken naar vaccins. Eentonig, langdradig, vervelend en weinig om van te genieten. Visueel was het ook niet zo bijzonder en op de momenten dàt er een mooi shot voorbij kwam werd dit meteen verpest door de montage. Het redden van mensenlevens kan op verschillende manieren uitgevoerd en die keuzes krijgen we royaal voorgeschoteld maar nergens wordt het spannend of aangrijpend en dat doet deze prent de das om.
Dennissssss
Wat een stomme film is dit zeg, verspilling van mijn geld. Helemaal niks aan!
Het lijkt wel een documentaire, totaal geen spanning of actie erin. Waar heb ik nou eigenlijk naar gekeken? Vraag ik mezelf af. Zware tegenvaller!
david bohm
Een virus bedreigt het voortbestaan van de mensheid. We volgen een aantal mensen die in meer of mindere mate geraakt zijn of een oplossing moeten zien te vinden om de verspreiding tegen te gaan. Grotendeels onderhoudend, op het einde vind ik de film wel steeds minder worden. Film kakt nogal in, net als het virus. Met het oog op de sterrencast had er meer in gezeten.
Behoorlijk oninteressante film dat wel een boeiend onderwerp heeft, maar dit enorm vervelend uitgewerkt heeft. Normaal vind ik al die virus-films wel goed te kijken, maar deze versie met onderzoeken naar een vaccin weer niet. Ik kan me niet echt indenken dat veel mensen dit nu interessant vinden. En dan hebben ze nog wel een peperdure cast aangetrokken, die helaas niet uit weet te blinken. Het zijn vlakke rollen met te weinig diepgang. De film duurde honderd minuten, maar het voelde als 4 uur. Ik was er binnen het half uur al klaar mee.
Filmkriebel
Soderbergh werkte een worst case scenario uit over de verspreiding van een dodelijk virus op wereldschaal. Wat opvalt is de heel realistische aanpak en een beschrijving van hoe het er zou kunnen uitzien als zoiets zich voordeed. Preventieve maatregelen nemen en de oorzaak achterhalen, onderzoek starten naar een vaccin, maar ook collectieve paniek en hysterie. Ik geloofde wel in wat ik te zien kreeg. Maar het vliegt ook een beetje alle kanten uit. Hoe geniaal de big picture weergegeven wordt, de manier waarop hij het menselijke aspect naar voor brengt getuigt bijna van een ongepaste kilheid.
Jawaddedadde
Goed, erg goed.
Erg sobere weergave van de gebeurtenissen, waarbij gelukkig niet wordt ingezoemd op één bepaalde familie maar wel op meerdere mensen, in meerdere wereldddelen.
Niemand staat echt centraal in deze film, behalve dan het virus zelf. Dat zorgt voor weinig binding met de hoofdpersonages maar erg is dat niet. Het wordt allemaal erg sec gebracht, realistisch (heb ergens het woord documentaire horen vallen en daar is wel iets van aan), al zijn niet alle verhaallijnen even boeiend of even goed uitgewerkt. Vooral het rolletje van Jude Law had beter achterwege gelaten kunnen worden.
Door de korte speelduur, het vlotte tempo en het boeiende onderwerp vliegt de film voorbij. Ergens wel blij dat dit niet de typische apocalyptische film is geworden, want dat hebben we ondertussen nu wel gezien.
martijn011
- 2034 berichten
Misser van de bovenste plank.
Deze film is niet geworden zoals ik had gehoopt. Met Sodebergh aan het roer en een enorme cast kon er toch weinig misgaan zou je denken.
Helaas is dat laatste wel het geval.
De film wordt nooit interessant of zelfs ook maar iets spannend. We zien heel veel goede acteurs voorbijkomen met elk hun eigen rol, maar de personages blijven zo vlak als de zee met windkracht 0. Nergens krijg je dan ook maar een enkele binding met de personages. Wat me ook stoorde is dat het aan het eind toe behoorlijk afgeraffeld wordt. Wat gebeurd er eigenlijk met Kate Winslet? En heeft Jude Law echt een vies spelletje gespeeld en wordt hij veelvuldig aangeklaagd?
Waar de film het echt aan ontbreekt is spanning. Films met een genre als deze moeten toch wat spanning bij de kijker opwekken. Hier gebeurd dat helemaal niet waardoor ik al na een half uur genoeg had van deze film. Heb het nog wel helemaal bekeken, maar werd er zeker niet enthousiaster van.
Halcyon
Nuchtere film die een blik achter de schermen biedt bij alle betrokken partijen tijdens een wereldwijde epidemie. Doordat het verhaal vanuit verschillende invalshoeken verteld wordt krijg je een compleet beeld van wat zo'n epidemie in feite behelst, beginnend bij de uitbraak ervan tot het lanceren van een vaccin. Daarbovenop heb je in situaties waarin een nieuw virus veel slachtoffers eist de gebruikelijke doch vaak overdreven paniek die alles nog meer in de war stuurt. De sodere regie van Soberbergh beoogt in de eerste plaats een hoog realiteitsgehalte en net daarom is Contagion vrij beangstigend. Het idee dat vroeg of laat een gemuteerd virus een aanzienlijk deel van de wereldbevolking zal uitwissen heeft misschien minder met science-fiction van doen dan velen denken (of hopen).
Aficionao
Zwak verhaal, geen verrassingen, goede acteurs maar helaas in een slechte film gezet. Zonde!
Beklemmende thriller, effectief geregisseerd door Soderbergh. De sterrencast en de wereldwijde locaties doen een blockbuster vermoeden, maar de film wordt grotendeels klein en intiem gehouden. De focus ligt op de beperkte ervaringen van de hoofdpersonen; de film houdt zich minder bezig met de wereldwijde gevolgen van het virus. Dit is geen probleem, wat mij betreft- dit onderscheidt de film van de meeste genregenoten. De haast documentaire-achtige aanpak van het onderwerp werkt ook prima. De gedurfde soundtrack (dreigend, alom aanwezig en haast retro-electronisch) zal niet iedereen kunnen bekoren, maar ik vond deze zeer fraai. Tegen het einde zakt de boel helaas een beetje in.
Fijn projectje van Soderbergh.
Ik kon wel appreciëren dat Soderbergh hier zich niet laat vangen aan de typische film-epidemie, die mini-hype hebben we iets meer dan 10 jaar geleden wel gehad. In tegenstelling tot films als Outbreak houdt hij het erg clean, rustig en gecontroleerd.
Dat maakt deze film dan ook de moeite, al zorgt het ook wel voor een redelijke doodse indruk doorheen de gehele film. We volgen meer de epidemie dan de personages daarrond, maar een epidemie is ook maar een epidemie en zijn verloop is dus gewoon aardig voorstelbaar. De zijverhaaltjes boeien nog wel, maar weten ook niet veel meer dan een beeld te scheppen van zaken die doorgaans (zouden kunnen) gebeuren.
Vond het ook een klein beetje jammer dat zowat alle rollen ingevuld waren door bekende koppen. Heeft een film als deze niet echt nodig, zeker wanneer ze niet aan het werk gezet worden. Nu zit je vaak met een "ach, die doet ook mee" gevoel terwijl je toch liever naar de film zelf kijkt.
Op zich geen slechte film dus, slimme zet van Soderbergh, maar het resultaat is niet helemaal zo geweldig als het idee erachter.
perceived
Goede 'virus-film' met een realistisch karakter.
Spannend? Nee. Boeiend? Ja! De realistische benadering maakt het interessant.
Kritiek dat de film pro farmaceutische industrie of contra alternatieve geneeswijze zou zijn, vind ik onzin. Van beide worden de voors en tegens belicht, gewoon zoals het ook werkt of is.
Cinematografisch een aantrekkelijke film met een sterke en subtiele elektronische soundtrack.
Acteerwerk is degelijk. Al vallen de vele bekende koppen inderdaad wat overmatig op en dat werkte een beetje ontkrachtend t.o.v. de filmbeleving. 7.5/10*
Elineloves
Ik had deze film eigenlijk in Amerika willen zien, maar mijn vriendin wilde niet mee en alleen wilde ik ook niet gaan. Dan maar wachten tot hij in Nederland zou verschijnen. Achteraf de beste keus.
Ik heb hem gezien, ben in slaap gevallen, heb nogmaals een poging gewaagd en kon hem toen wel (redelijk) afkijken. Ik ben aardig vermoeid de laatste tijd door de drukke decembermaand en een overvol werkschema. Een film als Contagion valt me dan zwaar op de maag. Mede omdat ik toch graag goed wil opletten bij een film als deze, maar ook omdat het eigenlijk best saai is. Ik voelde geen connectie en/of affectie met de hoofdrolspelers, wat apart is want de grote namen die meespelen doen het zeker niet slecht, maar ik kon er niks mee. Ze probeerden het wel, maar het leek alsof ze hun 'ei' er niet volledig in kwijt konden. Sommigen leken zelfs vrij dood(s), terwijl ze leefden.
Met het verhaal wat me zo interessant leek gebeurde ook niks, het greep me niet. Het zal allemaal wel, het boeide me niet. Gevalletje Iik stond er bij en keek er naar, haalde mijn schouders op en liep weg.', maar ik stond niet, ik zat. Enfin. Weinig spanning die mijn aandacht wist vast te houden. De enkele scènes die de moeite waard waren wisten het geheel ook niet te redden. De grote lijnen waren te mager uitgewerkt. Jammer.
Onderhoudende thriller over een thema dat echt beangstigend is verder een prima cast maar ik mis het nodige drama en daarom haalt deze film het niet bij bv
Insignificance
Zwart beeld, een kuch en de vermelding dat we op dag twee van de epidemie zijn aanbeland. Een sobere start, iets dat ook de rest van de film blijft beheersen. De cast doet er nog een schep bovenop met naturelle vertolkingen, terwijl Soderbergh de epidemie vanuit verschillende ooghoeken benadert. Een insteek die het heel wat beangstigender maakt dan welk willekeurig virusspektakel dan ook. Met een aardige score, zeker wanneer Soderbergh de omgevingsgeluiden even laat voor wat het is.
Bovendien houdt hij de vaart er redelijk in door nergens te lang stil te staan bij personages en situaties. Dus geen tranentrekkerij, maar hier en daar toch wel enkele tere momentjes die wat effect sorteren. Het neemt wel iets teveel hooi op de vork. De plot kent toch aardig wat lijntjes en elementen die bij zo'n uitbraak horen en niet alles komt even compleet uit de verf. Neemt niet weg dat het door z'n ingetogen aanpak in ieder geval een interessante en ergens ook wel huiveringwekkende film is.
Plank.
Binnen de lange lijst virusfilms, die vaak onlosmakelijk verbonden zijn met dat andere subgenre: de rampenfilm, stelt deze Contagion behoorlijk teleur. Dat terwijl die lijst vooral lang, maar weinig indrukwekkend is. De film begint nog aardig, om rap weg te zakken in cliché-gedoe en een halfslachtig moralistische poging om de verschrikkelijke zakelijke misstanden die de medische wereld teisteren, aan de kaak te stellen. Ook de bloggeile eenlingen worden nog even meegenomen in de algehele malaise.
Serieuze zaken die Soderbergh, net als al die andere collega's, des Hollywoods aanpakt. Uiteindelijk stikt ook deze film in zijplotjes uitgevoerd door een sterrencast, die tegen het einde zelf ook verzuipt in het ridicule script. Teveel hooi op een vork is zelden goed, maar tijdens deze wisselvallige film is het vooral zoeken naar de overbekende speld. Wat men echter vindt is een plank. Volledig misgeslagen door de regisseur.
Doorsnee.
blurp194
Het lijkt af en toe meer een documentaire dan een film. Een geromantiseerde, versimpelde versie van de werkelijkheid, zoals je op Discovery of zoiets zou zien. Sommige van de subplotjes zijn nog wel aardig, maar teveel ervan worden niet voldoende uitgewerkt of verdwijnen onafgemaakt. Het komt wat over alsof er te hardhandig geknipt is om de speelduur in de perken te houden - of om ruimte te houden voor een directors cut van een uurtje langer.
De enorme waslijst aan sterren en mooie acteurs en trices lijkt wat overbodig; het merendeel krijgt niet de kans om hun rol behoorlijk uit te diepen. Bijvoorbeeld het plotje van Marion Cotillard had van mij toch wel wat verder uitgewerkt mogen worden.
Wat op zich wel vind ik prima gedaan wordt is dat er een toch vrij realistisch beeld wordt gegeven van wat er bij een epidemie zo ongeveer gebeuren kan. En dat wordt ook wel weer netjes in een beperkte speelduur gepropt. Dat dan weer wel. Zoals Cruyff het zegt, ellek voordeel hep se nadeel.
Zandkuiken
Erg realistische benadering van het epidemie-gegeven, maar mij toch allemaal wat té sec. Ook vond ik dat er net wat te veel personages rondlopen in Contagion. Op het moment dat Cotillard aan het eind haar herintrede deed, was ik haar eigenlijk al vergeten. Wel een redelijk interessante poging van Soderbergh, maar toch minder dan bijna alles wat ik zag van de beste man.
Kleine 2,5*
otherfool
Slappe hap, deze Soderbergh. Om de karakters van Contagion geven we niks (het zijn er ook wel erg veel), de spanning is ver te zoeken (wat heet) en het hele subplotje rond de dubieuze blogger Law wordt er zo nu en dan maar lukraak met de haren bijgesleept. Het is allemaal veel te veel voor anderhalf uur, waardoor het geheel vervalt in een vrij vlakke, kille boel zonder hoogtepunt of climax. De potsierlijke 'ontknoping' is zelfs van een zeldzame nikszeggendheid, die echter prima bij deze film past, dat dan weer wel.
1,5*.
yeyo
Sterke thriller die de clichés van draken als Outbreak vermijdt en de gelijkaardige thematiek intelligenter aankaart. Ook stilistisch zeer interessant: stijlvol en afstandelijk in beeld gebracht met een toepasselijke, pulserende soundtrack.
Justinw
Het is niet echt een interessant plot, het is meer een registratie waarin we een aantal mensen volgen ten tijde van een virus. Dit doet de film dan echter wel goed. Visueel ziet het er heel sterk uit en komt op sommige momenten nog al hard aan.
90% verwacht iets anders maar ik was eigenlijk wel goed verrast door deze draai aan het thema.
dutchtuga
Interessant uitgangspunt, saaie uitwerking. Het is inderdaad weer eens wat anders, maar in dit geval verlang ik wel weer naar een wat spannendere aanpak. Dit is vlees noch vis.
DutchTakeshiro
Een zeer actuele film met een top cast. Jude Law, Matt Damon en vooral Laurence Fishburn zetten gedegen acteerwerk neer. Fijn van de regisseur om ons even een lesje te geven in: altijd je handen wassen na het aanraken van voorwerpen in het openbaar (deurknoppen, etc)
Het uitbreken van een virus is iets van alle tijden. Contagion weet op een goede manier de actualiteit te onderstrepen: dit kan zeker in het echt gebeuren. De besmetting gaat razendsnel en de regisseur weet je even fijntjes uit te leggen hoe je het virus kan oplopen, van de simpelste dingen: het aanraken van geld, etc. Interessant om te zien hoe de lokale bevolking omgaat met een snel verspreidend virus: plundering en anarchie, iets van alle tijden.
De soundtracks vullen de film goed aan. "Leuk" om in het einde te zien waar de besmetting begonnen is. Een film die zijn plaats verdient heeft onder de gedegen rampen films en dankzij de actualiteit en top cast 3,5 sterren waard!
Wel een kanttekening: is het mogelijk om jezelf te vaccineren tegen een virus door een soort van neusspray te gebruiken? Lijkt mij hoogst onwaarschijnlijk namelijk, kan me niet herinneren dat daar ooit een virus mee is bestreden (van welke omvang dan ook)

Razendpopulaire virusfilm 'Contagion' krijgt een vervolg door Steven Soderbergh

Dit is wat we kunnen leren van virusfilms

De vijf beste films over een grootschalige virusuitbraak

Al-Risâlah
Drama / Historisch, 1976