Genre: Drama / Sport
Met onder meer: Brad Pitt, Jonah Hill en Philip Seymour Hoffman
Releasedatum: 17 november 2011
Bekijk via Netflix
Plot Moneyball
"What are you really worth?"
De 'Oakland Athletics' is een Baseballteam uit Californië. Wanneer Billy Beane (Brad Pitt) manager wordt van die club met geldproblemen, gebruikt hij een wel heel onorthodoxe manier om resultaten te halen. Hij gebruikt, samen met zijn assistent Peter Brand (Jonah Hill), namelijk een compleet door computer gegenereerde analyse om zijn spelers te vinden en zo een team vast te stellen voor de World Series.
Billy Beane
Ron Washington
Grady Fuson
Elizabeth Hatteberg
Svenster
Leuke film... wel zo een dat als de victory muziek gaat spelen, dan weet je dat de ommekeer komt. Verder had het einde van de film wat beter uitgewerkt kunnen worden. Er gebeurde eigenlijk niet zoveel meer. Al met al een leuke film voor een avondje plezier... niets meer en niets minder!
Zandkuiken
Kan me heel erg vinden in het bericht van user Insignificance, hoewel mijn score toch iets lager uitvalt.
Inderdaad een film die dankzij zijn soberheid en focus op het personage Billy Beane op een veilige afstand weet te blijven van de kleffe sportdrama's die je op zaterdagavond al eens op tv ziet passeren. Af en toe toch een beetje aan de sentimentele kant, maar nergens storend. Leukste scènes vond ik eveneens het 'traden' van de spelers.
Pitt is prima in de hoofdrol (wanneer is 'ie dat eigenlijk niet?) en ook een verrassend ingetogen Hill overtuigt.
Oerdegelijke biopic dus waar ik weinig op aan te merken heb. Echt Grote Cinema is Moneyball in mijn ogen evenwel niet, dus blijf ik steken op 3 sterren (hoewel een halfje meer ook wel had gekund).
Mr_White
- 2067 berichten
Ik snapte eigenlijk op geen enkel moment wat de film probeerde te bereiken. Als biopic voor Billy Beane gaat de film amper de diepte in, met zielig bijgesleurde familiescènes (het lied van zijn dochter
) en wat half-geïnspireerde flashbacks. Aan de andere kant is er het verhaal van Moneyball, de strategie die Beane bedenkt om als klein team te kunnen wedijveren met de grote teams. Of beter, de strategie die iemand anders bedacht maar waar Beane vooral de eer mee strijkt omdat hij die persoon ontdekt. Terwijl die persoon trouwens ook weer geïnspireerd was door een boek van iemand anders. Maar goed, die strategie zou dus alles veranderen, alleen voelt het nooit zo. De film overtuigt niet in zijn doel de 'revolutionaire' tactiek af te doen als iets meer dan een andere kijk die toevallig goed uitpakt. Als je daarna een hilarische epiloog krijgt te zien waarin (onbedoeld) benadrukt wordt dat geld nog altijd het verschil maakt zodra de strategie opgepikt wordt door andere teams, kan ik niet anders dan nog een keer vragen wat hier nou de bedoeling van was.
paul83
Subtiel drama met een uitstekende Pitt, die hier absoluut één van zijn betere rollen neerzet. Iets te lang en qua plot aan de dunne kant, gelukkig grotendeels gecompenseerd door sterke dialogen en een mooi gebruik van muziek. Vooral het wegvallen van de score en het dan weer langzaam aanzwellen tijdens een cruciale wedstrijd laat in de film is prachtig gedaan. Uiteindelijk iets te oppervlakkig en eenzijdig om echt indruk te maken, maar onderhoudend genoeg, ook als je niets om de sport geeft, zoals ik.
Verdomd, je slaat de spijker op z'n kop. Hier sluit ik me dus bij aan.
MyOwnStyle
Geweldig sportdrama met alweer een uitstekende Brad Pitt. Hier bewijst hij weer maar eens waarom hij één van mijn favoriete acteurs is. Emoties worden goed en subtiel gebracht.
Ondanks dat de film meer dan 2u duurt, verveelt hij geen moment en is hij zeker onderhoudend genoeg.
boemboem27
helemaal niet onaardig,wel veel gepraat en weinig aktie.
het is als het ware eens een keer 'n andere benadering betreft het Baseball gebeuren.
was naar mijn idee wel iets aan de lange kant
Moet nog ongeveer een uur zien (morgen of overmorgen) maar ik vond ik het wel cool dat Joe Satriani het volkslied speelde op gitaar
Ik geef totaal niets om Honkbal maar dit vond ik best een boeiend en ook zeer interessant verhaal. Het viel me wel erg op dat spelers in deze film als vee werden behandeld en ook zo werden verkocht/afgedankt. Ze werden in deze film gewoon verkocht (beter gezegd gedumpt) aan andere clubs zonder dat ze er zelf iets over te zeggen hadden. Of het echt daar zo gebeurt weet ik niet maar als het waar is stelt een contract daar helemaal niets voor. De film duurt behoorlijk lang maar weet eigenlijk van het begin tot het einde te boeien (misschien is het middenstuk iets saai). De film is gelukkig geen cliché verhaal met een echt happy einde maar gewoon een lekker drama (het is ook nog eens echt gebeurt) met best een goed einde. De cast deed het prima in deze film en eigenlijk bestaat de cast maar uit twee personen namelijk Brad Pitt (zeer goed gespeeld) als manager Billy Beane en zijn assistent Peter Brand gespeeld door Jonah Hill (ook zeer goed gespeeld). De scene waarbij manager Billy Beane Peter Brand aanneemt als zijn assistent was geweldig. De overige acteurs hebben maar een minimale rol (ook coach Art Howe gespeeld door Philip Seymour Hoffman).
Het verhaal gaat eigenlijk ook alleen maar over die twee en het Oakland Athletics honkbal team en de rest is maar bijzaak. De rest bestaat eigenlijk alleen maar uit de dochter van Billy Beane die ook maar een kleine rol. Buiten zijn dochter spelen vrouwen eigenlijk helemaal geen rol in deze film. Dus cliché romantiek die best vaak voorkomt in dit soort drama's hoef je niet te verwachten. Het is gewoon vrijwel 130 minuten honkbal wat de klok slaat. Het is ook best een serieuze film want te lachen valt er vrijwel niets.
Naomi Watts
Zo gaat dat in Amerika. En logisch ook, met het salaris dat je verdient moet je als speler zijnde niet de dienst kunnen uitmaken. Eigenlijk is het hier met voetbal e.d. bespottelijk dat je als speler de macht hebt.
Ze verdienen daar inderdaad idioot belachelijke salarissen (7 miljoen voor iemand die al 37 jaar was en de vorige club betaalde daar ook nog eens de helft van). Maar toch, het was net vee hoe ze behandeld werden. Aan de andere kant hadden ze er ook zelf weinig moeite mee dat ze verkocht werden. Van echte clubliefde zal daar dan ook nauwelijks sprake zijn en de meesten zullen dan ook zoiets hebben "als we maar goed betaald worden en zolang mogelijk dan vinden we alles goed". Met voetbal zit het inderdaad net andersom en hebben de spelers (eigenlijk hun makelaar) alle macht (te danken aan Jean-Marc Bosman). Voor de clubs is dat natuurlijk wel jammer en zeker voor de kleinere clubs die zo veel inkomsten missen.
Fortune
Vond het niet zo heel boeiend allemaal.
Of je nu een liefhebber bent van honkbal of niet, een film over het desbetreffende onderwerp moet fans en geen fans aanspreken. En hoewel de film hier en daar zijn momenten heeft vond ik dat deze film weinig echte toegevoegde waarde heeft.
Billy Beane is gewoon niet zo heel interessant en zijn motieven zijn ook niet heel erg duidelijk. Hij wil heel graag winnen en heeft wel de ballen om risicovolle beslissingen te nemen. That's it.
Het werk en het brein achter alles is dan eerder zijn assistent gespeeld door Jonah Hill die het helemaal niet verkeerd deed.
Echt mooie of sterke scenes kan ik me niet voor de geest halen en het einde is nogal tam.
Voor de rest kijkt het makkelijk weg en zijn de dialogen gewoon goed te doen maar net als bij The Social Network een veel te ingetogen film die uiteindelijk ook helemaal niet spraakmakend is en weinig stof doet opwaaien.
2.5
cloffie
Beane schrijft historie omdat hij overtuigd is dat iets anders moet in het managen van een honkbalteam, anders loopt de club leeg engaat deze failliet.
Mooi sportdrama over Billy Beane welke schitterend wordt weggezet door Brad Pitt. Soms deed 'ie me erg veel aan Robert Redford denken, die zulke rollen ook schitterend kon wegzetten!! Overtuigd door zijn gelijk waag hij zich op glad ijs door het honkbalspel anders te manager. Uiteindelijk krijgt hij zijn gelijk van de eigenaar van de Red Sox, die perfect samenvat waarom Bean's benadering succesvol is. Mooi hoe het calimero-effect succesvol wordt aangepakt! Dikke 4,5 pnt.
Moneyball is een prachtige performance driven film, met een sublieme hoofdrol van Brad Pitt. Ik zou er niet raar van opkijken dat hij uiteindelijk met een Oscar weg zou lopen, al heb ik wel andere persoonlijke favorieten. De film legt de nadruk vooral op de zaken rondom het "moneyball" heen en blinkt daar dan ook in uit.
Het daadwerkelijk goed in beeld brengen van de getalletjes en het gevolg op het veld is wat zwakker uitgewerkt. Iets wat ik eigenlijk wel noodzakelijk acht in een film met dit onderwerp. Waarom werkt die vernieuwende methode bijvoorbeeld zo goed op het veld? Dat is toch iets wat je uiteindelijk wel mist in de film.
Voor de rest niet meer dan degelijk en vooral een film dat goed inspeelt op je gevoel. Ik heb ook geen last gehad van de vrij lange speelduur.
tevelenco
Ik heb helemaal niets met honkbal maar was toch wel benieuwd naar deze film.
Maar hij viel me toch nogal tegen.
Het verhaal van de onorthodoxe wijze om een honkbalteam te laten spelen sprak me wel aan maar de uitvoering hiervan een stuk minder.
Brad Pitt speelt zijn rol wel aardig en ook zijn compagnon Jonah Hill speelde zijn rol prima maar het verhaal had verder gewoonweg te weinig in zich om mij te kunnen boeien,
En de toch wel erg lange speelduur werkte daar ook niet echt aan mee!
Vooruit...........een krappe voldoende.
Th.
Vermakelijke film, ondanks mijn gebrek aan interesse in honkbal heb ik toch geboeid kunnen kijken naar deze film!
Sternling
Boeiende film! Honkbalspelers kopen op basis van statistieken....haha
Goed acteerwerk van Bradje....
Number23
Moneyball op de Critics Choice Awards:
3 nominaties, 1 verzilverd
Gewonnen:
- Best Adapted Screenplay (Steve Zaillian, Aaron Sorkin, Stan Chervin)
Legan
Sport doet mij totaal niets en als Moneyball dan al gelijk met een wedstrijd begint, slaan verveling en later irritatie al snel toe. Ik zag de bui al hangen, maar gaandeweg begint de film steeds beter te boeien. Dit is vooral te danken aan Brad Pitt die een goede prestatie neerzet.
Een klein minpunt zijn wel de flashbacks naar zijn eigen verleden als mislukte baseballspeler. Ze voegen geen extra diepgang toe en brengen ook geen extra emotie met zich mee. Gelukkig zijn ze relatief beperkt in aantal.
Halverwege is daar, als men nauwelijks dieper kan zinken, de grote ommekeer. De club vindt zijn weg omhoog, maar de film is de weg juist verloren en zakt langzaam maar zeker weg. De focus verschuift van de personage naar de game en tijdsprongen zijn aan de orde van de dag. Beiden zorgen voor een enorme oppervlakkigheid in, en desinteresse voor de film. De afwikkeling van de film wordt steeds meer afgeraffeld waarbij het einde niets meer is dan een standaard verplicht nummertje (nu eens niet the winner takes it all).
Dangerous-AF
Wat ben ik positief verrast. Na het zien van de trailer had ik een slechte film met een leuke Pitt verwacht, maar het werd een geweldige film met een geweldige Pitt. Hij was niet de enige die geweldig was Hill en Hoffman en sommige bijrollen zijn ook geweldig.
SnakeDoc
Echt genieten deze film. De combo Brad Pitt en Jonah Hill was echt om je vingers bij af te likken. Beiden hebben een fantastische rol.
Ik heb trouwens nul verstand van Basebal, maar het verhaal wist mij ondanks zijn vette speelduur eigenlijk elke minuut te boeien. Heb met grote regelmaat met een dikke grijns op de bek gezeten. Vooral de houding van Brand (Hill) maakte me regelmatig flink aan het lachen.
Verder een film vol overtuiging en zeer realistisch in beeld gebracht. Slim dat er wat echte beelden zijn in gemixt. Dat zorgde voor wat extra sfeer.
peetje-v
1 van de betere films van 2011, goed acteer werk, ook al was het verhaal een inkoppertje knap gedaan
otherfool
Moneyball heeft duidelijk even tijd nodig om er in te komen maar levert dan een solide prestatie. Sport interesseert me zeer en de Amerikanen slagen er altijd wel in dat een beetje meeslepend in beeld te brengen; met name het gedeelte van de winning streak is kippenvel-materiaal. Toch zitten er ook vlakkere stukken in en weigert de film als geheel je echt te pakken. Opvallend hierbij vind ik de hoge waarderingen voor Pitt: ik vond z'n spel maar mat en weinig tot de verbeelding spreken.
Toch 3*.
Number23
Moneyball toch een knappe 6 Oscar-nominaties!!
- Best Achievement in Editing
Jonah Hill
- Best Writing, Screenplay Based on Material Previously Produced or Published
Steven Zaillian, Aaron Sorkin, Stan Chervin
Naomi Watts
Van mij dan weer niet. Hill haalt het in de verste verte niet bij Branagh.

Geprezen biografische sportfilm 'Moneyball' met Brad Pitt is binnenkort gewoon weer op Netflix te zien

Geen sport op de buis: vijf sportfilms op de Nederlandse streamingdiensten

Warrior

Cinderella Man
Biografie / Sport, 2005

In Search of Darkness
Documentaire / Horror, 2019
underdogcaliforniëjaren 70honkbalsportoakland, californiagebaseerd op een waargebeurd verhaaljob transfer teamoakland athletics franchisetalent managerstatistics jaren 802000smajor league baseball (mlb)