Night Falls on Manhattan (1997)
Geregisseerd door: Sidney Lumet
Met onder meer: Andy Garcia, Richard Dreyfuss en Lena Olin
Releasedatum: 13 november 1997
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Plot Night Falls on Manhattan
"In a city of nine million people is there room for one honest man?"
Sean Casey is een politieman van de tweede generatie die in Manhattan tot officier van justitie is opgeklommen. Hij komt volop in de belangstelling met een ophefmakende rechtszaak tegen een grote drugsdealer die beschuldigd wordt van poging tot moord op een politieman, toevallig Sean's vader. Nog voor hij van zijn overwinning kan genieten, zakt Sean diep weg in een morele crisis als blijkt dat zijn hele zaak gebaseerd was op vals bewijsmateriaal. Hij moet de schokkende waarheid onder ogen zien: het beroep dat hij vereert, wordt bezoedeld door misdaad, samenzwering en doofpot-operaties.
Sean Casey
Sam Vigoda
Judge Impelliteri
McGovern

neo
Goeie film over een heel smerig wereldje. Goed geregisseerd en met goeie camerabewegingen. Andy Garcia en Richard Dreyfuss zijn goed op dreef

Frieky
Ik vond dit ook een goede film.
Ik heb trouwens heel hard in een scheur gelegen bij een scene, wat niet echt bij de film past.
Moet je eens opletten als Andy Garcia in bed ligt met z'n vrouwtje en een ontbijt op bed wil gaan maken.
Dan brabbelt hij in het nederlands iets van:
Mwwil je eitje?
Heel maf.

roda
best een redelijke film, alhoewel het verhaal veel lijkt op films als City Hall en Presumed Innocent.
het beste van deze film is het schitterende acteerwerk van de gehele cast, Andy Garcia en Richard Dreyfuss zijn altijd goed, en het wordt tijd dat zij eens een oscar krijgen, maar ook de bijrollen in deze film zijn uitstekend, metname van Ian Holm en Leibman.

Chainsaw
Geen hoogvlieger, deze wat latere productie van Lumet.
De castlist is eigenlijk het enige indrukwekkende van de film te noemen. Op de afdeling hoofdrollen weten Garcia en Holm prima te overtuigen, maar het is toch Dreyfuss die de show weet te stelen. Verder zitten er een aantal erg amusante bijrollen in Night Falls on Manhattan, van onder andere James Gandolfini, Colm Feore en een hier erg sterke (en behoorlijk onderschatte) Ron Leibman.
Verder stelt de film helaas bijzonder weinig voor. De film begint als een behoorlijk standaard politiefilmpje, begint later (met name tijdens de rechtszaak) steeds wat beter te worden, om vervolgens aan het einde weer flink in te zakken. Zeker tegen het einde zit er maar bar weinig fut meer in en kabbelt de film maar een beetje voort. Ook de rol van Lena Olin vond ik behoorlijk nietszeggen en nutteloos.
Een matige en ietwat rommelige film, die door het uitstekende acteerwerk van een groot deel van de acteurs en het van tijd tot tijd best amusante verhaaltje toch nog best te kijken is.
3 sterren.

Santino Corleone
Goeie film met een redelijke verhaal... Andy Garcia speelt sterk. Leuke film met een goeie cast..

Vincent Mancini
Goede film met een heel sterk verhaal. Andy Garcia als vanouds goed.

Ulko777
Ook ik vind dit een goede film.
Het laat de waarheid zien in de smerige politie/justitie wereld.
Vind iedereen geloofwaardig spelen.

Tarkus
Goede rechtbank- en politiefilm, met een uitstekende Andy Garcia.
Ook de rest van de cast is heel goed, onder andere ook de betreurde James Gandolfini.
Puik scenario, zeer onderhoudend en boeiend.
De film heeft me kunnen boeien van bij het begin.

Levensloos.
Sidney Lumet heeft me nog niet kunnen overtuigen, ook met deze film slaagt hij daar niet in. Het is allemaal zo standaard en by the numbers dat de film nooit weet op te leven, zelfs al wordt er regelmatig van genre gewisseld.
Houdt ergens het midden tussen een politie- en rechtbankfilm, met wat politieke invloeden en een kleine randromance om toch nog 10 minuten boven de totale speeltijd op te kunnen doen. Corruptie, een shoot-out, een donderpreek, wat slimme advokatenpraat. Het is een aaneenschakeling van bekend materiaal.
Probleem is dat Lumet een zéér beperkte regisseur is en eigenlijk amper wat weet toe te voegen aan het getoonde. Hij leunt dan maar op het plot en de acteurs, maar die zijn ook niet al te boeiend. Vooral Iam Holm weet helemaal niet te overtuigen.
En zo zijn 110 minuten veel te lang voor dit vehikel. Echt dramatisch vervelend of saai wordt het niet, maar veel positiever kan ik er niet over zijn.

Goeie film waarin een beginnende advocaat een belangrijke zaak krijgt als zijn vader, een politie-agent, wordt neergeschoten. Typisch materiaal voor een film van Sidney Lumet en wellicht daarom weinig verrassend. Maar wel een goed verhaal met goed neergezette personages waarbij werk en privé tegenover elkaar komen te staan. De gehele cast zet een prima prestatie neer. Met gemak 3.5 sterren.

Lebarron
Night Falls On Manhattan is een film die gaat over corruptie en het juridische steekspel tussen het openbaar ministerie en de verdediging. Hij komt krachtig uit de startblokken wanneer de rechercheurs Liam Casey(Ian Holm) en Joey Allegretto(James Gandolfini) binnenklappen bij een dealer. Die weet echter te ontkomen en dood en passant twee politieagenten. Liams zoon ADA Sean Casey (Andy Garcia)wordt aangesteld om de dader te vervolgen. De dealer meldt zich de volgende dag zelf samen met zijn advocaat Sam Vigoda (Richard Dreyfuss) en die beticht de politie dat zij hem niet wilde oppakken maar uit de weg wilde ruimen. De film zakt na dat voortvarende begin flink in maar herpakt zich op een gegeven moment om te eindigen met een fikse anti-climax want juridisch handje klap is misschien realistisch maar niet echt spectaculair. De cast kent grote namen maar ook zij kunnen van deze film niet goed maken. Ze spelen hun part goed maar soms zijn ze een miscast zoals Ian Holm, een Engelsman een American-Irish laten spelen is niet handig en bovendien is hij niet geloofwaardig als Garcias vader. Of hebben ze een nietszeggende rol zoals Lena Olin. Garcia komt ook niet echt lekker uit de verf in de hoofdrol. Het is eigenlijk alleen Richard Dreyfuss die echt sterk overkomt. Night Falls On Manhattan is niet slecht maar vooral te veel Law en te weinig Order.

trebremmit
Verrassend goede Lumet! Garcia mag ik altijd graag zien spelen, ook in deze film is hij weer op dreef. Knap hoe er niet geoordeeld wordt maar de kijker zelf maar moet bepalen wat hij van de personages vindt. Maar dat is in bijna al zijn films zo, ze zijn niet zwart wit.

Veel elementen uit de beroemdste films van Lumet. Maar niet alleen minder goed dan die grote films, maar ook minder goed dan zijn zwanenzang, Before The Devil Knows You're Dead, waarin hij zichzelf ook herhaalde.
Deze film is best ok op een ambachtelijk niveau, maar het stijgt nergens boven dat niveau uit. Garcia verschrompelt als je 'm naast Pacino in het meesterlijke Serpico zet. We zijn in New York maar de film gebruikt dan nauwelijks. Er is iemands wiens kijk op de wereld ineenzakt maar het wordt nooit echt pijnlijk. De film is te vlak om indruk te maken. Soms kleine poginkjes om er zeker in de eerste helft een satirisch randje aan te geven werken niet echt. Zo'n film die best redelijk is maar je moet vooral niet te veel aan zijn andere films willen denken want dan is dit toch echt wel veel minder.

'Mad Max'-prequel 'Furiosa' met Chris Hemsworth krijgt spectaculaire trailer, 'Abeltje'-producent Burny Bos (79) overleden | MovieMeter Recap

Bella Ramsey vond bekendheid angstaanjagend: 'Blij dat ik redelijk anoniem kon blijven'

Netflix deelt nieuwe trailer voor tweede deel van zesde en laatste seizoen 'The Crown'

De tien best beoordeelde films van de jarige Woody Allen (88)

Shooting Dogs

Little Odessa
Misdaad / Drama, 1994

Cadillac Records
Drama / Muziek, 2008
corruptiedrugsdealerpolitiecorruptie bij de politiedistrict attorneynypdthe lost evidence
Realtimes | Publishing Network
Social media