• 9.215.309 stemmen

Night Falls on Manhattan (1996)

Geregisseerd door: Sidney Lumet

Met onder meer: Andy Garcia, Richard Dreyfuss en Lena Olin

Releasedatum: 13 november 1997

Plot Night Falls on Manhattan

"In a city of nine million people is there room for one honest man?"

Sean Casey is een politieman van de tweede generatie die in Manhattan tot officier van justitie is opgeklommen. Hij komt volop in de belangstelling met een ophefmakende rechtszaak tegen een grote drugsdealer die beschuldigd wordt van poging tot moord op een politieman, toevallig Sean's vader. Nog voor hij van zijn overwinning kan genieten, zakt Sean diep weg in een morele crisis als blijkt dat zijn hele zaak gebaseerd was op vals bewijsmateriaal. Hij moet de schokkende waarheid onder ogen zien: het beroep dat hij vereert, wordt bezoedeld door misdaad, samenzwering en doofpot-operaties.

Sean Casey

Morgenstern

Judge Impelliteri

avatar van neo

neo

Goeie film over een heel smerig wereldje. Goed geregisseerd en met goeie camerabewegingen. Andy Garcia en Richard Dreyfuss zijn goed op dreef

avatar van Frieky

Frieky

Ik vond dit ook een goede film.

Ik heb trouwens heel hard in een scheur gelegen bij een scene, wat niet echt bij de film past.

Moet je eens opletten als Andy Garcia in bed ligt met z'n vrouwtje en een ontbijt op bed wil gaan maken.

Dan brabbelt hij in het nederlands iets van:

Mwwil je eitje?

Heel maf.

avatar van roda

roda

best een redelijke film, alhoewel het verhaal veel lijkt op films als City Hall en Presumed Innocent.

het beste van deze film is het schitterende acteerwerk van de gehele cast, Andy Garcia en Richard Dreyfuss zijn altijd goed, en het wordt tijd dat zij eens een oscar krijgen, maar ook de bijrollen in deze film zijn uitstekend, metname van Ian Holm en Leibman.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Geen hoogvlieger, deze wat latere productie van Lumet.

De castlist is eigenlijk het enige indrukwekkende van de film te noemen. Op de afdeling hoofdrollen weten Garcia en Holm prima te overtuigen, maar het is toch Dreyfuss die de show weet te stelen. Verder zitten er een aantal erg amusante bijrollen in Night Falls on Manhattan, van onder andere James Gandolfini, Colm Feore en een hier erg sterke (en behoorlijk onderschatte) Ron Leibman.

Verder stelt de film helaas bijzonder weinig voor. De film begint als een behoorlijk standaard politiefilmpje, begint later (met name tijdens de rechtszaak) steeds wat beter te worden, om vervolgens aan het einde weer flink in te zakken. Zeker tegen het einde zit er maar bar weinig fut meer in en kabbelt de film maar een beetje voort. Ook de rol van Lena Olin vond ik behoorlijk nietszeggen en nutteloos.

Een matige en ietwat rommelige film, die door het uitstekende acteerwerk van een groot deel van de acteurs en het van tijd tot tijd best amusante verhaaltje toch nog best te kijken is.

3 sterren.

avatar van Santino Corleone

Santino Corleone

Goeie film met een redelijke verhaal... Andy Garcia speelt sterk. Leuke film met een goeie cast..

Goede film met een heel sterk verhaal. Andy Garcia als vanouds goed.

avatar van Ulko777

Ulko777

Ook ik vind dit een goede film.

Het laat de waarheid zien in de smerige politie/justitie wereld.

Vind iedereen geloofwaardig spelen.

avatar van Tarkus

Tarkus

Goede rechtbank- en politiefilm, met een uitstekende Andy Garcia.

Ook de rest van de cast is heel goed, onder andere ook de betreurde James Gandolfini.

Puik scenario, zeer onderhoudend en boeiend.

De film heeft me kunnen boeien van bij het begin.

Levensloos.

Sidney Lumet heeft me nog niet kunnen overtuigen, ook met deze film slaagt hij daar niet in. Het is allemaal zo standaard en by the numbers dat de film nooit weet op te leven, zelfs al wordt er regelmatig van genre gewisseld.

Houdt ergens het midden tussen een politie- en rechtbankfilm, met wat politieke invloeden en een kleine randromance om toch nog 10 minuten boven de totale speeltijd op te kunnen doen. Corruptie, een shoot-out, een donderpreek, wat slimme advokatenpraat. Het is een aaneenschakeling van bekend materiaal.

Probleem is dat Lumet een zéér beperkte regisseur is en eigenlijk amper wat weet toe te voegen aan het getoonde. Hij leunt dan maar op het plot en de acteurs, maar die zijn ook niet al te boeiend. Vooral Iam Holm weet helemaal niet te overtuigen.

En zo zijn 110 minuten veel te lang voor dit vehikel. Echt dramatisch vervelend of saai wordt het niet, maar veel positiever kan ik er niet over zijn.

avatar van scorsese

Goeie film waarin een beginnende advocaat een belangrijke zaak krijgt als zijn vader, een politie-agent, wordt neergeschoten. Typisch materiaal voor een film van Sidney Lumet en wellicht daarom weinig verrassend. Maar wel een goed verhaal met goed neergezette personages waarbij werk en privé tegenover elkaar komen te staan. De gehele cast zet een prima prestatie neer. Met gemak 3.5 sterren.

avatar van Lebarron

Lebarron

Night Falls On Manhattan is een film die gaat over corruptie en het juridische steekspel tussen het openbaar ministerie en de verdediging. Hij komt krachtig uit de startblokken wanneer de rechercheurs Liam Casey(Ian Holm) en Joey Allegretto(James Gandolfini) binnenklappen bij een dealer. Die weet echter te ontkomen en dood en passant twee politieagenten. Liams zoon ADA Sean Casey (Andy Garcia)wordt aangesteld om de dader te vervolgen. De dealer meldt zich de volgende dag zelf samen met zijn advocaat Sam Vigoda (Richard Dreyfuss) en die beticht de politie dat zij hem niet wilde oppakken maar uit de weg wilde ruimen. De film zakt na dat voortvarende begin flink in maar herpakt zich op een gegeven moment om te eindigen met een fikse anti-climax want juridisch handje klap is misschien realistisch maar niet echt spectaculair. De cast kent grote namen maar ook zij kunnen van deze film niet goed maken. Ze spelen hun part goed maar soms zijn ze een miscast zoals Ian Holm, een Engelsman een American-Irish laten spelen is niet handig en bovendien is hij niet geloofwaardig als Garcias vader. Of hebben ze een nietszeggende rol zoals Lena Olin. Garcia komt ook niet echt lekker uit de verf in de hoofdrol. Het is eigenlijk alleen Richard Dreyfuss die echt sterk overkomt. Night Falls On Manhattan is niet slecht maar vooral te veel Law en te weinig Order.

avatar van trebremmit

trebremmit

Verrassend goede Lumet! Garcia mag ik altijd graag zien spelen, ook in deze film is hij weer op dreef. Knap hoe er niet geoordeeld wordt maar de kijker zelf maar moet bepalen wat hij van de personages vindt. Maar dat is in bijna al zijn films zo, ze zijn niet zwart wit.

avatar van starbright boy

• 21994 berichten

Veel elementen uit de beroemdste films van Lumet. Maar niet alleen minder goed dan die grote films, maar ook minder goed dan zijn zwanenzang, Before The Devil Knows You're Dead, waarin hij zichzelf ook herhaalde.

Deze film is best ok op een ambachtelijk niveau, maar het stijgt nergens boven dat niveau uit. Garcia verschrompelt als je 'm naast Pacino in het meesterlijke Serpico zet. We zijn in New York maar de film gebruikt dan nauwelijks. Er is iemands wiens kijk op de wereld ineenzakt maar het wordt nooit echt pijnlijk. De film is te vlak om indruk te maken. Soms kleine poginkjes om er zeker in de eerste helft een satirisch randje aan te geven werken niet echt. Zo'n film die best redelijk is maar je moet vooral niet te veel aan zijn andere films willen denken want dan is dit toch echt wel veel minder.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Onbekend titeltje die ik vooral meenam vanwege de cast en de regisseur in de vorm van Sidney Lumet ook al had ik er verder geen bijzondere verwachtingen van. En die verwachting kwam wel redelijk uit.

Zoals gezegd is er een behoorlijke cast bij elkaar getrommeld in de vorm van Holm, Gandolfini, Dreyfus, Feore en Andy Garcia die ik op de één of andere manier altijd wel sympathiek vind. Het verhaal is simpel met de jonge hond in de advocatuur, de roots stevig binnen het politiekorps. De charme van het raadsman zijn wordt overigens al stevig de kop ingedrukt door de preek van Guilfoyle en het beeld dat daarna volgt met addicts en gekken, het is negen van de tien keer werk zonder charme. Wat daarna volgt is bij tijd en wijlen even bijzonder als belachelijk.

We hebben de 'bust' met de schietpartij, hoe vervolgens het halve politiekorps over elkaar heen valt om daar als eerste te zijn en notabene één van hun eigen omlegt is op het dom komische af. Dit is toch geen slapstick of wel dan. Zit ik naar Police Academy te kijken? Dan dat karakter Morgenstern of wat ever, had dit een onsje minder gekund? Want dit balanceert ook ergens op de grens dus geforceerd en belachelijk. Dan de aanstelling van Sean als aanklager voor de bijna moordenaar van zijn vader. Dat moet je toch niet eens willen? Je bent betrokken, je kan niet neutraal naar de zaak kijken. Dit heeft toch ook te maken met integriteit? Belachelijk eigenlijk allemaal als ik er zo over nadenk.

Volgende minpunt is dat we helaas al weten bij de zaak zelf waar de crux gaat zitten, want waar het een uitgemaakte zaak lijkt maar er gerept wordt over dat de zaak toch stinkt, wekte dat nog enige interesse, maar bij de uitleg dat het korps betaald werd en in principe een zakelijke contact wilde uitschakelen is daar geen verrassing meer en is het slechts de vraag wie allemaal zijn teen in de 'bripepool' gestoken hebben. Ook zoiets raars waarom Sean al ligt te ketsen met de assistente van de tegenpartij voordat de uitspraak überhaupt geweest is.

Nu ik dit zo formuleer schrik ik toch eigenlijk van alle minpunten want onder het kijken maak ik altijd het nodige aan notities, maar dat er zoveel aan de hand is schrik ik nu toch van. Want voor het gevoel is de film uiteindelijk nog niet eens zo slecht. De sfeer is namelijk best oke, de cast dus ook met de grote namen die er het beste van maken en een bad guy in de vorm van Mahmud-Bey easy to hate. Night Falls on Manhattan is dan ook best redelijk voor een keer en de film gaat een voldoende krijgen, maar daar is het dan ook wel mee gezegd.