• 9.373.531 stemmen

Met onder meer: Tim Roth, Edward Furlong en Moira Kelly

Gesproken taal: Engels en Russisch

Releasedatum: 15 december 1994

Plot Little Odessa

"Brothers in blood. Partners in crime."

Little Odessa, een wijk in New York, wordt geregeerd door de Russische maffia. Na vele jaren keert de koele huurmoordenaar Josha terug om daar een opdracht uit te voeren. Zijn korte verblijf groeit uit tot een ijzingwekkende nachtmerrie. Na een bikkelharde confrontatie met zijn vader staat Josha op het punt de enige mensen waar hij van houdt, te verliezen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Erwinner

Erwinner

Zo, na True Romance herzien te hebben, meteen maar nog zo'n soort film opgezocht om in dezelfde tijdsgeest te blijven. Mafia, nachtmerrie, bikkelhard staat op de doos, zou dus mooi aan moeten sluiten.

Maar waar ik nu weer in terechtkwam was bijna het tegenovergestelde, dit prentje straalt nl. een relaxte sfeer uit, neemt tijd voor lange shot's, potje goed drama erbij met daar tussenin redelijk harde stukjes. Moet wel zeggen dat ik de eerste confrontatie met de familie het allersterkst vond, ontiegelijke stomp in je maag gevoel!

Het gave aan deze film is dat ik compleet verrast was door het script,

het tempo en de dialogen, en heeft i.t.t. True Romance nul komma nul ouderdoms verschijnselen, LO had dan wel weer een mindere beeldkwalitet (niet storend) en wat duffe kleuren. Maar ik weet zeker dat een beetje filmliefhebber daar niet om kraait.

Sterk! 4.0*

avatar van Zandkuiken

Zandkuiken

Hmm, vond dit toch de minste James Gray tot dusver. Zijn stempel is hier al duidelijk zichtbaar maar komt wat mij betreft beter tot uiting in zijn volgende films.

Op visueel vlak bijvoorbeeld vind ik deze een pak minder dan bijvoorbeeld We Own The Night of Two Lovers. De tristesse spreekt reeds uit de beelden, maar de flair ontbreekt nog.

Ook is Little Odessa in mijn ogen wat al té zwijgzaam. Niet dat de dialogen van Grays andere films als spervuren op je worden afgevuurd, maar toch... Die leken me telkens wat sfeervoller, en dan werkt het allemaal beter.

Zeker geen strontvervelende prent, met aardige acteerprestaties. Maar verder dan 2* kom ik niet.

avatar van mister blonde

mister blonde

IJzersterke en onterecht ietwat vergeten gangsterfilm. Kan mee met de beste in zijn soort. Film gaat net als the Yards en We Own the Night over misdaad en broederschap, maar Little Odessa is echt nog een paar tandjes beter. Dat komt met name door een heel sterke mix van misdaad en drama. Dat zat ook in de twee genoemde films, maar het sterke scenario onderscheid deze film . Gray brengt perfect balans in misdaad en drama, waardoor het elkaar versterkt. De wegkwijnende moeder verbindt de uiteengevallen familie.

De sterkste momenten zijn toch de geweldsuitspattingen in het misdaadstuk (samen met de dood van de moeder). Het is een sfeerrijke film, die verder nog door het sterke acteerwerk ver boven de middelmaat wordt uitgetrokken. Liefhebbers van gangsterfilms (en dat zijn er genoeg hier volgens mij) moeten dit echt zien. 4 dikke sterren.

avatar van scorsese

Goeie film waarin een huurmoordenaar van de maffia terugkeert naar de wijk waar zijn familie woont. De film speelt zich af in de Russische gemeenschap in Brooklyn. Een stemmige en grauwe misdaadfilm met een redelijk traag, maar aangenaam tempo. Goed acteerwerk en een prima regiedebuut van James Gray die nog meer soortgelijke films zou maken.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Zwaar misdaad- en familiedrama dat zich in het Russisch-Joodse milieu van New York afspeelt. Een mafia hitman zorgt voor problemen in zijn buurt, maar zijn jongere broer kijkt naar hem op, ondanks de vader zijn zoon niet meer erkent en de moeder terminaal ziek is. De zonden van Joshua overschaduwen de familie en brengen hen naar hun doem. Geen vrolijke sfeer: het speelt zich af in een kil en besneeuwd New York en ook de verbittering binnen de familie Shapira maakt het erg somber. Het einde is erg tragisch . Zoals de meeste van Gray's films, degelijk maar niet onvergetelijk. De film sleept geregeld aan.

avatar van Flavio

Flavio

Hmm, ben niet zo enthousiast als de meesten hier. Ik vond vooral Furlong goed acteren, de rest is OK al viel Schell wat uit de toon. De grauwe sfeer is goed getroffen, maar het scenario vond ik nogal rammelen, en dan met name het verraad van de vader: hij wist volgens mij niet eens dat Josh met Alla optrok, laat staan dat hij wist waar ze verbleven, dus ik neem maar aan dat ze die info ergens anders haalden. Waarbij het verraad van de vader dus een beetje impact mist. Ook het einde vond ik niet zo sterk met die vergismoord en de crematie. Muziek is erg stemmig met een overdaad aan koorgezang. Voor een debuut niet slecht maar ook niet zo bijzonder.