• 9.370.139 stemmen

Shout at the Devil (1976)

Actie / Avontuur | 147 minuten

Met onder meer: Lee Marvin, Roger Moore en Barbara Parkins

Gesproken taal: Engels en Duits

Releasedatum: 20 mei 1976

Plot Shout at the Devil

"A spectacular adventure you will always remember and a beautiful love story you will never forget."

Mozambique aan het begin van de Eerste Wereldoorlog. Een Amerikaanse ivoorstroper en een Engelsman nemen het op tegen de Duitse marine als ze een Duits marineschip op willen blazen dat gerepareerd wordt in Zanzibar.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Colonel Flynn O'Flynn

Sebastian Oldsmith

Rosa O'Flynn / Oldsmith

Mohammed

Herman Fleischer

Capt. da Silva

avatar van montenegro

montenegro

Het verbaasd me dat er zo weinig mensen deze film hebben gezien.

Dit is toch één van de betere 70' films met een schitterende rol van Lee Marvin.

Naar een boek van Wilbur Smith!

avatar van Waku

Waku

Leer Marvin en Moore op hun sterkst.

Het verbaasd mij ook dat er practisch geen recensies van zijn..

3,5

avatar van thunderball

thunderball

Deze een tijdje geleden aangeschaft op dvd.

Britse avonturenfilm uit de jaren '70 met een voor zijn doen serieuze rol van Moore en een Marvin, die de halve film ook echt ladderzat lijkt.

Film had hier en daar wat vlotter gekunt en duurt daardoor misschien iets te lang.

Goede rol ook van Parkins (die ik verder niet ken) en prachtige natuuropnames op locatie in Afrika gefilmd.

Zeker de moeite waard.

Een acht ofwel vier sterren.

avatar van wendyvortex

wendyvortex

De genreaanduiding actie/avontuur doet iets anders verwachten dan wat we daadwerkelijk te zien krijgen...comedy zou een betere genreaanduiding zijn, zij het dan wel op het niveau van Police Academy.....deel 7 met Lee Marvin die soort van kapitein Haddock-achtig doet.

Zo'n 40 minuten voor het einde slaat de sfeer dan nog om naar een soort van actiefilm, niet dat het daar maar iets beters van wordt.

Montage en effecten zijn van een niveau waar zelfs Edward D. Wood Jr. zich nog voor zou schamen.

avatar van (verwijderd)

(verwijderd)

Leuke film met af en toe wat houterige acteerprestaties van Parkins. Voor een jaren 70 productie op hoog niveau. De tekst aan het begin van de film ''not a single animal was injured in the making of this film'' klopt trouwens niet, ik heb een boek van de ranger die de olifanten heeft afgeschoten die je in de film ziet. (Allemaal legaal en verantwoord, dat wel)

avatar van klara

klara

• 20367 stemmen

Prettige film wel, vrij luchtig van toon. Acteurs Marvin en Moore aan mekaar gewaagd. Met

ook een vermakelijke stoeipartij tussen de twee. Kun je bij Marvin ook verwachten, die

geregeld in films op de vuist gaat. Film had misschien wel wat korter gekund. Moest eerst

wel even wennen aan Moore, in een andere rol dan als James Bond.

avatar van thunderball

thunderball

De blu ray is echt een aanrader. Prachtig beeld en eindelijk de uncut versie. Dvd was altijd ingekort (tot rond de ca. 120 min.).

Ik heb de Amerikaanse duo-pack uitgave, incl. dvd, maar er is inmiddels ook een Britse enkelaar uitgebracht.

avatar van blurp194

blurp194

Wilbur Smith schrijft best aardige boeken - geen hoogdravende literatuur misschien, maar zeker wel spannend en beeldend. Toch komt daar in de verfilming meestal niet echt wat van terecht - het meest trieste voorbeeld wat me zo even te binnen schiet wel de serie The Seventh Scroll. Zo erg is het hier dan nog net niet, maar toch, heel best kan ik deze film ook niet vinden. Dat komt dan geloof ik vooral door de veel te slapstickachtige aanwezigheid van Roger Moore die enorm misstaat tegenover Lee Marvin - die past wel goed in zijn rol overigens. Hoewel als ik me goed herinner het karakter van Sebastian in het boek ook wel nogal slapstickachtig was. Dus wellicht was het ook wel zo bedoeld.

Prettig wel dat de Duitsers door ‘echte’ Duitsers gespeeld worden - al spreken ze niet hun eigen taal. Toch, het voegt meer toe dan de gepiekte helm van Fleischer.

avatar van mark080959

mark080959

Lager dan 0,5 kun je niet geven, anders had ik een -10 gegeven. Film is niet meer van deze tijd en zou alleen al in het kader van 'black lives matter' verboden moeten worden. De scene waarin alle zwarte mensen worden vermoord en opgehangen, was in de 70-ies wel redelijk 'normaal' (remember SOWETO), vandaag de dag is het stuitend en walgelijk te zien, hoe zonder enige vorm van respect een groep zwarte medemensen wordt uitgemoord. Het ergste is, dat dit moment niet, door muziek en opname techniek, gemarkeerd wordt als vreselijke misstand die gewraakt moet worden, maar gewoon een 'normaal' moment in het verhaal. Alsof schrijvers en filmers het volkomen normaal vonden dat mensen vermoord werden, tijdens het uitvoeren van hun werk, gewoon omdat het maar zwarten waren. Nog erger is, dat dit soort zaken in die tijd ook echt gebeurden. Verder bloedvergieten, wat door de makers ontkend wordt, is misselijkmakend (zie eerder commentaar over het aanschieten van de olifanten). Als je ziet hoeveel films er wel niet verboden worden, zou deze op die lijst moeten staan, nogmaals: stuitend en walgelijk.

Film die je kunt bekijken als museumstuk, als cultuurhistorie. Het flinterdunne verhaaltje maakt al die overdreven gewelddadige momenten niet goed! Weg ermee! Bah! Dat Roger hier ooit zijn handtekening onder gezet heeft. Ik kende de film niet, maar Roger is na het zien van dit ondermaatse broddelwerk, postuum, in mijn achting diep gedaald. Is er een actiegroep te vinden die hier een zaak van maakt en een donatie lospeutert voor black lives matter of WNF uit de erfenis van Roger? Ik zou pas weer fan van Roger worden als de hele opbrengst van deze film naar één van de genoemde doelen gaat.

avatar van Theunissen

"The story is based on a remarkable but true incident that took place in Africa in 1913, before the Great War when the world was very different. The Producers wish to assure you that not a single animal was injured in the making of this film."

Met bovenstaande tekst opent deze flauwe Actie / Avontuur film, welke ik gisteren zag voorbijkomen op een pindakaas site / app en welke me wel aardig leek omdat de film zich tijdens en voor het begin van de Eerste Wereldoorlog afspeelt en natuurlijk ook vanwege het meespelen van de bekende acteurs Lee Marvin en Roger Moore (oftewel James Bond uit de jaren 70 en 80).

De film speelt zich af op het eiland Zanzibar aan de oostkust van Afrika tussen 1913 - 1914, waar de Iers-Amerikaanse ivoorstroper Kolonel Flynn Patrick O'Flynn (Lee Marvin) en de Britse expat Sebastian Oldsmith (Roger Moore) het opnemen tegen de Duitse strijdkrachten, en vooral tegen Duitse smeerlap commandant Fleischer (Rene Kolldehoff), als ze het Duitse marineschip "Blücher" onder leiding van commandant Von Kleine (Karl Michael Vogler) op willen blazen dat gerepareerd wordt in Zanzibar. En tussendoor valt Sebastian als een blok voor de dochter, te weten Rosa (Barbara Parkins), van Flynn.

Misschien dat deze film in de jaren 70 en 80 leuk was om te zien, maar als je hem nu kijkt dan is de film behoorlijk flauw (zowel qua verhaal als humor) en duurt die ook veel te lang met circa 148 minuten. De film opent met het Duitse marineschip "Blücher", maar het gevaar in deze film komt vooral van olifanten (die helaas worden doodgeschoten vanwege hun ivoren slagtanden), krokodillen en van de Duitse gevaarlijke en wrede commandant Fleischer, die het voorzien heeft op de Iers-Amerikaanse ivoorstroper Kolonel Flynn Patrick O'Flynn, omdat hij hem altijd dwars zit (o.a. met stropen en met het ophalen van belastinggeld onder de lokale bewoners op Zanzibar).

Dat Fleischer een wrede Duitse commandant is, is o.a. te zien als hij lokale bewoners die Flynn helpen tijdens het stropen laat ophangen. Dat was samen met het doodschieten van olifanten ook het meest grove wat je in deze film te zien krijgt. Het grootste gedeelte van de film speelt zich af vlak voor het begin van de Eerste Wereldoorlog en duurt circa 82 minuten en heeft een soort van Bud Spencer en Terence Hill achtig niveau, maar dan met Lee Marvin en Roger Moore en dan ook nog flauwer (zowel qua actie als humor).

Zo zien we beiden ook knokken (o.a. met elkaar) en valt Roger Moore als een blok voor Rosa (ze trouwen ook) die we na circa 45 minuten voor het eerst zien en samen krijgen ze ook snel een dochter, die wel tijdens een zoektocht (dan is de Eerste Wereldoorlog begonnen) van Fleischer wordt gedood als hij langs Flynn's woning gaat en waarbij Flynn en Sebastian niet aanwezig zijn. Daarna willen Rosa en Sebastian wraak nemen op Fleischer en daar draait de rest van de film dan om en ook over het opblazen van het Duitse marineschip "Blücher" dat zich verstopt heeft op het eiland Zanzibar en gerepareerd moet worden. Het marineschip wordt uiteindelijk ontdekt met een vliegtuigje na circa 115 minuten, door de Portugese piloot Kapitein Dasilva (Gerard Paquis) samen met Sebastian en waarbij de piloot omkomt.

Van te voren zien we het Duitse marineschip "Blücher" ook nog een paar keren en dat o.a. als hij een zeilboot van Flynn en Sebastian ramt op zee, die op de vlucht zijn voor Fleischer. Maar dreiging of actie van het Duitse marineschip "Blücher" is eigenlijk niet te zien. Dreiging, spanning (voor wat het waard is) en actie is wel in de laatste circa 50 minuten te zien als Rosa de gevangen genomen Duitse marineofficier Braun (Gernot Endemann) zonder pardon doodschiet, als Sebastian vermomd als lokale bewoner een bom gaat plaatsen op het Duitse marineschip "Blücher" welke na circa 147 minuten ook ontploft (met Flynn erop), als Flynn na circa 140 minuten "Wild Bunch" achtige actie (maar dan wel veel minder indrukwekkend en spectaculair) uitvoert met een machinegeweer op het Duitse marineschip "Blücher" waarbij hij zelf zwaargewond raakt door schoten, en als Sebastian in de laatste minuut van de film Fleischer herhaaldelijk doodschiet met een geweer als hij van het ontplofte Duitse marineschip "Blücher" weet te ontkomen. Daarna zien we nog Sebastian en Rosa elkaar omhelzen en is de film gelukkig na circa 148 minuten (een veel te lange zit) afgelopen.

De twee grote trekpleisters voor deze film zijn natuurlijk de bekende acteurs Lee Marvin en Roger Moore en verder zien we ook nog de redelijke bekende acteur Ian Holm als Mohammed die niet kan praten, maar wel zeer close is met Flynn. En Ian Holm is natuurlijk o.a. bekend van zijn rol als androïde in de Sciencefiction / Horror film "Alien (1979)". De Duitsers in deze film praten jammer genoeg alleen maar Engels (het is juist de stijve Britse acteur Roger Moore die soms wat Duits praat), maar dat was vrij gebruikelijk in oorlogfilms uit de jaren 70. Er valt ook zelfs een keer borsten te zien, maar dat waren helaas niet die van de mooie Barbara Parkins, maar van een lokale bewoonster

Al met al is "Shout at the Devil" gewoon een matige, oubollige, flauwe en veel te lang durende Actie / Avontuur film.