Genre: Drama / Oorlog
Gesproken taal: Arabisch, Engels en Frans
Releasedatum: 15 december 1977
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Plot March or Die
"They obeyed but one command"
Foster is Majoor in het Franse Vreemdelingenlegioen. Hij is een Amerikaan die een trauma over heeft gehouden aan de Grote Oorlog, moet er voor zorgen dat een groep archeologen wordt beschermd bij hun opgravingen. Hij komt in een klein dorpje terecht waar vermoedelijk Arabische graven liggen. Als ze deze uiteindelijk opgraven, valt een stam van El Krim hun aan. Foster moet er nu voor zorgen dat alle graven intact blijven en de vijand verdreven wordt.
Major William Sherman Foster
Lt. Fontaine
'Top Hat'
Fred Hastings

neo
goeie oorlogsfilm die duidelijk probeert te maken wat het eigenlijk voor waanzin was dat de Fransen na de 1e wereldoorlog zonodig waardevolle schatten moesten hebben uit arabische landen, waarvoor zoveel mensen stierven en later alleen rijke mannen in het louvre om zouden geven. gene hackman speelt een heerlijk tegendraads karakter. hackman samen in scenes met ian holm als zijn vijand, zorgen voor de beste scenes van de film.een beetje in dezelfde lijn als lawrence of arabian. 3.5 sterren

Ralfke
- 2036 stemmen
De achterliggende gedachte van het verhaal mag dan nog enigszins aardig heten te zijn, deze rolprent verloopt enkel als een standaard 'oorlogsfilm-met-wijze-les'. De film wordt nergens spannend of spektaculair en de plot is erg voorspelbaar. *** is het maximum wat ik voor deze - toch tegenvallende - oorlogsfilm uitloof.

TerryA
best een goed film - vind alleen de MM beschrijving een beetje vaag?
Het gaat over de French Foreign Legion - is dat dan de Buitenlandse majoor Foster in NL taal?
Hier spelen in 3 van de groot akteurs van de jaren 70 (Hackman, de franse actrice Catherine Deneuve en de Trinity/Nobody akteur Terence Hill) ... de film geeft ook een meer dan redelijk blik op hoe het was geweest als legionairre in afrika in die tijd periode (begin van de 20ste eeuw)
toch een aanrader, maar dan wel in widescreen en het liefst zonder TV reclames om het op te breken!

Bombong
Vraag: wat is de connectie tussen de Vier Vuisten en Catherine Deneuve?
Antwoord: deze film, waarin Deneuve zowaar een liefdeskoppel vormt met Terence Hill. Een van de meest onverwachte combinaties ooit!

A.L.I.E.N
Schitterende film! Heb deze gisteren gekeken samen met mijn moeder! Hier heb ik echt van genoten. Dat verbaasde mij omdat ik véél slechte dingen over deze film had gehoord. Ondanks het soms voorspelbare plot, heefd de film me toch verbaast, soms ontroerd en soms op mijn nagels laten bijten! Ook de acteerprestaties van O.A. Terrence Hill, Gene Hackman, Max Von Sydow, Catherine Deneuve en Ian Holm waren zeer goed en overtuigelijk! Ik zou zeggen: Een aanrader van formaat!
stem = 4,5!

Waku
Ook voor de 2e keer verveeld hij niet.
Keek hem vooral uit oogpunt van sentiment.
Maar niets is gedateerd....nog steeds niet..
toppertje!

MovieFreakk
Terence Hill verziekt de hele film wat een vreselijke acteur.

Corcicus
Waarom loopt iedereen hier te zeuren over spanning en spektakel? Als je liever wilde achtervolgingen en knallende explosies hebt, kijk dan naar 2012, een standaard Hollywood schaamlap. Deze film is van 1977 en geef Terence Hill a break jandorie. 4 voor dit stuk sentiment over het Vreemdelingenlegioen. PS. President Sarkozy zat in zijn wilde jaren bij het Vreemdelingenlegioen.

Jan met de pet
Redelijke film, weinig actie, aardig verhaal, leuk voor 1 keer te zien:3,0

armand 1
Ook voor de 2e keer verveeld hij niet.
Keek hem vooral uit oogpunt van sentiment.
Maar niets is gedateerd....nog steeds niet..
toppertje!
goed gezien!

Betamax
Saaie film.
Slechte uitvoering op DVD met zeer slechte kwaliteit.
Film was traag en matig geacteerd.

Vroeger als kind zijnde vond ik dit een boeiende en spannende film en nu ik hem ruim 30 jaar later weer heb herzien, blijft dat gewoon staan want het is gewoon een goede en sterke film. De film "Legionnaire (1998)" met in de hoofdrol Jean-Claude Van Damme, is min of meer een mindere remake van deze film.
Het verhaal van deze film zit gewoon goed in elkaar, en zeker m.b.t. de opbouw ervan, en lijkt qua historie ook best realistisch. Zo speelt het verhaal zich direct af na het einde van de Eerste Wereldoorlog (mooie introductie overigens) en worden er manschappen geronseld (die later hard worden getraind met de nodige tragiek) voor het vreemdelingenlegioen zoals o.a. gevangen genomen Duitse soldaten, criminelen zoals dief Marco Segrain (leuk gespeeld door Terence Hill, die rol was hem ook op het lijf geschreven met zijn typische charmes, humor en clowneske manieren van doen, die hij ook regelmatig gebruikte in de bekende "Bud Spencer & Terence Hill" films. Uiteraard komt hij ook een aantal keren in de problemen) en relschoppers zoals de imposante rus Ivan (gespeeld door Jack O'Halloran) die behoorde tot de elitewacht van de tsarenfamilie (allemaal vermoord in 1918). Ook wordt goed en treffend de waanzin weergegeven van het inzetten van het vreemdelingenlegioen t.o.v. het doel (kunstschatten opgraven in Marokko, ook stelen genoemd, voor het Louvre Museum). Of zoals majoor William Sherman Foster dat mooi zei "Ze willen dood. Daarom zitten ze bij het legioen om te sterven. En voor wat ? Zodat een paar dikke Fransen in het Louvre kunnen kwijlen boven wat goud".
Buiten dat het verhaal goed in elkaar zit (is soms ook best hard), weet het verhaal zeker ook te boeien en zit het met de uitvoering (o.a. de visuele beelden) ook wel goed. Ook de muziek en de gezongen liederen door het vreemdelingenlegioen waren mooi en fraai en er zitten ook best een aantal goede dialogen en conversaties in. De actie zit overigens pas in de staart van het verhaal en die was kort (ruim 5 minuten) maar wel zeer krachtig en werd ook fraai en indrukwekkend in beeld gebracht. Je leeft dan ook met het legioen mee. Het is wel sterven of overleven want gewonden heb ik niet gezien. Dat deze film mede zo goed is, is te danken aan de best indrukwekkende cast die allemaal goed spelen en dan met name natuurlijk Gene Hackman (in de rol van de harde maar zeker ook sympathieke majoor William Sherman Foster), Terence Hill en Ian Holm (als de leider van de Jihad stam). De destijds fraaie Catherine Deneuve speelt ook in deze film mee (op zoek naar haar ontvoerde vader en ze heeft tevens een liefdesaffaire met Terence Hill), maar haar rol in het verhaal vond ik eigenlijk wat overbodig hoewel ze wel verdienstelijk speelde. Dat laatste was ook van toepassing op de bekende Max von Sydow (als archeoloog).
Al met al is dit gewoon een goede en sterke film die mij in ieder geval van de eerste tot de laatste minuut (mooi einde overigens) wist te boeien. Zo heb ik dat als destijds als kind zijnde ook ervaren.

Matige film over het Franse vreemdelingenlegioen die groep archeologen in Marokko beschermen bij een opgraving. Het verhaal mist wat focus en is mede hierdoor wat onevenwichtig. Wel een aantal aardige scenes en ook de cast met stiekem aardig wat bekende namen, doet weinig verkeerds. Net geen 3.0 sterren.

klara
- 19928 stemmen
De kritiek op 't acteerwerk van Terence Hill enigszins begrijpelijk maar hij wordt ook min of meer in
de mal gedwongen van zijn komische werk met Bud Spencer: Luchtig en speels, de gelaatsuitdrukkingen
dikwijls ook met een ironische knipoog. Toch werkt zijn rol gaandeweg wel aangenaam, al zij
toegegeven dat het uitdrukken van emoties verderop in de film bij hem matig was.
Gene Hackman doet 't weer eens uitstekend als hardvochtige majoor met Ian Holm prima als
tegenstander. Kleine redelijke rollen van von Sydow en Deneuve.
Het verhaal nam mij moeiteloos mee, met ook kennismaking met enkele andere leden van het
vreemdelingenlegioen en waarbij het personage van Terence Hill vooral de betekenis van
vriendschap binnen het legioen lijkt te vervullen. Met hierme genoeg (sentimenteel) drama, voor
een meerwaarde aan de film.
Het uiteindelijke strijdtoneel van de strijders o.l.v. Holm tegenover het legioen was vrij kort maar formidabel in beeld gebracht.

Lovelyboy
Best een redelijke film die ik totaal niet kende en vanavond voor het eerst zag.
Een meer dan prima beeld van het Vreemdelingenlegioen in Afrika komt naar voren, weliswaar met een behoorlijk aanloop, desondanks straalt de film een zekere authenticiteit en degelijkheid uit. Plus natuurlijk de gebruikelijke achtergrond dat het een toevluchtsoord is, bij het Legioen heb je geen verleden, maar ook geen toekomst. Iets dat behoorlijk duidelijk wordt gemaakt.
March or die kenmerkt zich in een soms kameraadschappelijk beeld, maar vooral in een bijzonder nietsontziend beeld van het harde bestaan, vijand en omgeving en uiteraard een confrontatie die niet uit kan blijven ondanks Hackman zijn poging de vrede te bewaren. Interessante rol overigens van Ian Holm als bandietenleider wat dat betreft. Van Sydow ook de moeite van het noemen waard.
Aardige film voor een keer, benieuwd naar de volgende keer.

Brix
- 19184 berichten
Na het lezen van beide voorgaande berichten hier krijg ik behoorlijk trek in een nieuwe kijkbeurt.
Binnenkort de DVD weer eens uit de kast trekken
Met dank aan de heren smaakmakers.

Perry Meer
Goeie film, het archeologisch verhaal is echter te verwaarlozen.

Lebarron
March or Die is een film over het Légion étrangère oftewel het Franse Vreemdelingenlegioen. Na de eerste wereldoorlog keren de legionairs terug naar Frankrijk om van daaruit weer naar hun post in Noord-Afrikaterug te keren. Er sluiten allerlei figuren zich aan bij het legioen waaronder twee Duitse krijgsgevangenen, een dronken Rus en Marco Segrain(Hill), een zigeuner en een juwelendief. De leider van het legioen ,Majoor William Foster(Hackman) krijgt de onzinnige opdracht om een archeologische expeditie te begeleiden en te beschermen tegen de Maghrebs van El Krim terwijl hij al zijn handen vol heeft om zijn troepen staande te houden tegen de Maghrebs en de woestijn.
Het Franse Vreemdelingenlegioen, er is ook nog een Spaans Vreemdelingenlegioen maar dat is minder roemrucht, heeft mij altijd gefascineerd. Er hangt een zweem van mystiek en romantiek omheen omdat vroeger iedereen zonder vragen lid kon worden van het Vreemdelingenlegioen. Veel criminelen konden zo hun straf ontlopen. Hierdoor hebben ze nog altijd een dubieus imago maar dat is onterecht. Iedere kandidaat wordt tegenwoordig uitvoerig gescreened door Interpol en Europol. Deze film speelt zich nog in die tijd af. is niet goed in balans, de film Legionnaire met Jean-Claude van Damme , die min of meer hier op lijkt, was wat dat betreft beter in balans. Voor een oorlogsfilm is er te weinig strijd. Het gedoe rondom de archeologische opgravingen is niet boeiend. Enkel de scènes waarin ze door de woestijn marcheren zijn bikkelhard en tonen duidelijk het oude credo: marche ou crève oftewel march or die. Tegenwoordig is dat Honneur et Fidélité. Hackman is prima als majoor maar het is op zich wel vreemd dat een buitenlander officier is omdat dit privilege officieel enkel aan Fransen is voorbehouden. Hill is met zijn ondeugende kop en pretoogjes goed gecast voor de rol van Marco met zijn schelmenstreken maar omdat ze ook geen keus maken wie nu de echte hoofdrol heeft, Hackman of Hill evenals dat Deneuves personage niet kan kiezen wie ze leuker vindt is de film wat doelloos en daar door wist hij mij niet te pakken. Je kan wat dat betreft beter de film Legionnaire kijken want daar zit meer verhaal in.
March or Die is enkel interessant als portret van het oude vreemdelingenlegioen toen het nog uit boeven en andere desperados werd gevormd en vooral hoe onmenselijk ze destijds met hun manschappen omgingen, het was immers toch maar tuig in hun ogen, maar qua verhaal kon de film mij weinig boeien want het ontbrak nogal aan spanning en actie voor een oorlogsfilm.

knusse stoel
Dit is geweldig amusement - vol clichés, verwijzingen naar films uit het verleden, volkomen onwaarschijnlijk en toch onweerstaanbaar. Waarom?
Ach, films horen leuk te zijn, of diepgang te hebben. Dit was verdomd leuk. Deze heeft melodrama, geweldige personages, uitstekende acteurs, een goed script, meeslepende scènes, prachtig decorontwerp en een strakke montage.
Gene Hackman zou zelfs meeslepend zijn in een wc-papierreclame. Hij is absoluut uitstekend hier. Wat een geweldige acteur! En hij wordt gekoppeld aan een even geweldige acteur - nou ja, twee - in Max von Sydow en Ian Holm. By the way, ik vergeet de stralende Catherine Deneuve die ook in deze film goed mee kan komen als het liefje van Mr. Hill. Bij deze man stond ik wel even mijn indrukken te verwerken van de films die hij maakte met Bud Spencer. Dat waren over het algemeen niet mijn favoriete films maar in deze film, geweldig.
Het echte acteercentrum van deze film was Terence Hill. Hij deed me denken aan Errol Flynn zonder het glas gin en de kinky gewoontes. Dat is een compliment voor Errol Flynn.
Ik denk dat sommige mensen denken dat dit niet het epos was dat het wilde zijn. Niet ik! Dit moest vermakelijk zijn, en het was verdomd vermakelijk.
Een kleine 8.

Thriller 'The Last Boy Scout' met Bruce Willis morgenavond te zien op televisie

Het slechtlopende Viaplay krijgt lucht dankzij kapitaalinjectie: 'Liggen goed op koers'

Tim Burton rondt opnames van 'Beetlejuice 2' af

Warner Bros. deelt veelbelovende trailer van 'Mad Max'-prequel 'Furiosa' met Chris Hemsworth en Anya Taylor-Joy

De Battre Mon Coeur S'est Arrêté

All Quiet on the Western Front
Oorlog / Drama, 1979

Malèna
Drama / Romantiek, 2000
zigeunermoroccoforeign legionsahara desertpost world war iwoestijnarchaeologisttribal warfarearchaeological digdesert warfaretribal chiefburied tomb
Realtimes | Publishing Network
Social media