• 9.373.511 stemmen

Oorsprong: Frankrijk / Filipijnen / Duitsland / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Brillante Mendoza

Met onder meer: Isabelle Huppert, Mercedes Cabral en Maria Isabel Lopez

Plot Captive

"Even choice is not an option."

Thérèse Bourgoine is een Franse vrouw die als vrijwilligster humanitair werk verricht op het Filipijnse eiland Palawan. Tijdens een bevoorradingstransport naar hun basis in Puerto Princesa, de hoofdstad van Palawan, worden zij en een andere vrijwilligster, de Filipijnse Soledad Carpio, ontvoerd door een groep Moslim extremisten. Beter bekend als de Abu Sayyaf Group, vechten zij voor de onafhankelijkheid van de moslims op het nabij gelegen eiland Mindanao.

Mochizuki Rokuro

Draait in competitie in Berlijn.

Malick

Ik dacht toch écht dat Captured vorig jaar in het hoofdprogramma van Cannes zag staan. Niet dus! De kans dat dit aangekocht wordt is erg klein nu EYE Film Instituut niets meer mag aankopen van hedendaagse films. En omdat Captured zo vlak na het IFFR te zien is wordt de kans nog kleiner. Alle hoop is nu gevestigd op Isabelle Huppert en een Nederlandse distributeur die in haar 'geld' ziet...

avatar van starbright boy

Huppert lijkt me in ieder geval een garantie voor een DVD-release, desnoods in Engeland ofzo. Hupperts films komen meestal wel ergens ondertiteld uit, wie de regisseur ook is. En ook de kans op distributie in Nederland is een stuk hoger. Het thema lijkt me ook wel in de markt te zetten voor een filmhuisdistributeur.

Mochizuki Rokuro

Ik heb toch echt net ook de poster ingediend als correctie en die was geaccepteerd, maar ik zie 'm niet...

Op Mendoza vertrouwende moet die wel een goeie film zijn, maar het plot klinkt bijster oninteressant.

Mochizuki Rokuro schreef:
Op Mendoza vertrouwende moet die wel een goeie film zijn

Ik had ook hoge verwachtingen, maar vond de film teleurstellend.

Het eerste uur is knalhard: voornamelijk schietpartijen. Bij de ontvoering en bij de pogingen van het leger om de ontvoering teniet te doen. Dat is dan ook de boodschap van Mendoza: er wordt vrijwel niks gedaan om ontvoeringen als deze teniet te doen, behalve in het wilde weg schieten, geen rekening houdend met de (on-)veiligheid van de slachtoffers. En die boodschap wordt ingeramd.

Pas in het laatste halfuur van de film komt er enige karaktertekening van daders en slachtoffers en wordt er iets zichtbaar van dynamiek tussenbeiden. Maar slechts heel mager. Ook is er geen aandacht voor alle verveling die de maandenlange gevangenschap toch ook getekend moet hebben.

starbright boy schreef:

Ik betwijfel het, zeker voor wat betreft de bioscoop. Voorzover mij bekend is er geen NL distributeur mee bezig. En Eye, dat de beide vorige Mendoza's in Nederland uitbracht, mag geen films meer distribueren. Bovendien is de film niet goed en zo hard dat er nauwelijks publiek voor zal zijn.

Mochizuki Rokuro

Kinatay (ook behoorlijk heftig én wél prijswinnend in Cannes) heeft ook alleen maar een Duitse release gehad op DVD en voor zover ik weet niet elders. Dus zou goed kunnen wat Koekebakker zegt. Vond dat nog wel een goede film, maar dit voelt minder. Ik richt me nog maar wat op het oudere werk, want dat is echt goed.

Koekebakker

Kinatay is door Eye (toen nog Filmmuseum) in Nederland uitgebracht. Net als Lola trouwens. Voor Serbis had Paradiso de rechten, maar zij hebben de film nooit officieel uitgebracht, dacht ik. Bij mijn weten heeft (na het IFFR) alleen het Filmmuseum 'm vertoond in hun Previously Unreleased programma.

Mochizuki Rokuro

Ja da's waar, maar geen DVD release vooralsnog en sb had het over een mogelik Engelstalige release op DVD en die is er van Kinatay ook niet (en die is er van Tirador en Masahista bijvoorbeeld wel). Kinatay heeft Hoogt/Utrecht ook nooit bereikt dus ik heb het met de Duitse DVD gedaan.

Malick

Lola en Kinatay werden nauwelijks geprogrammeerd door Nederland. Zelfs (A-)Filmhuizen, zoals Lumiere, durfden het niet aan. Wij hebben uiteindelijk nog Lola klein geprogrammeerd.

Het is momenteel triest gesteld met de Wereld(Art)Cinema. Zelfs de kleine arthouse distributeurs durven nog maar weinig unieks / bijzonders aan te kopen en de meeste programmeurs gaan daar blind in mee. Maar deze discussie hoort hier eigenlijk niet thuis.

Mochizuki Rokuro

In het 'filmhuis' in Odense waar ik van de week even was (om een programma'tje te halen en een taartje te eten) zag ik dat Captive wél een Deense release krijgt en wel op 21 mei. Dan is er misschien toch ook nog wel hoop op een DVD-release (in Duitsland bijvoorbeeld).

avatar van dimi303

dimi303

Vanavond is Brillante mendoza te gast op het filmfestival van Gent om er zijn nieuwste voor te stellen met na de film een Q & A.

Malick

Dat is niet helemaal waar want zijn nieuwste was in Venetië te zien: Sinapupunan / Thy Womb (IMDB)

Voor de fans: Netflix (US) to the rescue.

Nogal doorsnee.

Ken Mendoza enkel van naam, maar op basis van deze film is moeilijk af te zien waar hij nu net z'n imago vandaan heeft. Niet dat Captive een vervelende film is, maar het is vooral nogal doorsnee. De setting voegt wat toe, maar dat is het wel zo'n beetje.

Na het kijken van deze film ergens wel benieuwd wat Mendoza eigenlijk met deze film wou bereiken. Vond het zelf redelijk neutraal, met aan de ene kant een groep opportunistische moslims die vechten voor onafhankelijkheid, aan de andere kant een groep toeristen en missionarissen die allesbehalve geweldig sympathiek waren (Huppert voorop). Heel cru gezegd begrijp ik ook ergens wel dat niet hemel en aarde bewogen worden om zo'n groepje te bevrijden, behalve dat het politiek en publicitair natuurlijk wel belangrijk is voor een land.

Qua vormgeving aardig, maar niet zo heel speciaal. Af en toe wel fijn camerawerk, maar niks uitmuntends. Soundtrack vooral afwezig, acteerwerk wel oké voor zover ik kon beoordelen. Al weet ik niet of het bijv. de bedoeling was dat Huppert een zeer vervelend mens moest neerzetten. Beetje een twijfelgeval.

Film duurt wat te lang voor wat er getoond wordt. Er zit vooral wat teveel herhaling in, wat het tweede uur een beetje overbodig maakte. Naar het einde toe wordt er dan wat meer aandacht aan de overgebleven personages geschonken, maar echt meerwaarde had dat ook niet wat mij betreft.

Vond het zeker niet slecht (of zo slecht dat ik niks meer van Mendoza hoef te zien), maar zal toch eens een beter gewaardeerd werkje moeten opzoeken om te kijken waarom sommigen zo lyrisch zijn over hem.