• 9.375.109 stemmen

Met onder meer: Abatutu en Martijn Fischer

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 1 maart 2018

Plot De Wilde Stad

De Wilde Stad schetst een beeld van de stad vanuit een totaal nieuw perspectief, dat van de onopgemerkte inwoners: de vele wilde dieren en planten. Bergketens van glas en beton, industriële savannes, kilometers rioolbuizen. Voor een groot aantal wilde dieren, bomen en planten zijn onze straten, tunnels, waterwegen en gebouwen van baksteen net zo geschikt en aantrekkelijke als een oerbos of nieuwe wildernis. De stad verdringt of vervangt niet de natuur, het is natuur. De forenzende patatmeeuw en de vinexvos zijn net zo wild en bijzonder als de zeehond en de panda. Amsterdam vormt het podium van een verkenningstocht naar de diepe en vaak humoristische band tussen mens en dier beleefd door de ogen van echte stadsbewoner en filmkater Abatutu. Hij laat de dynamiek en snelheid van de stad zien, die voor veel mensen onopgemerkt blijft.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Abatutu (stemrol)

Abatutu

avatar van GrobbekuikenXL

GrobbekuikenXL

Abatutu is wel cool. Leuke beelden ( niet alles natuurlijk ) maar de muziek verpest het wel voor een groot deel, heb telkens de volumeknop naar 0 gedraaid als er weer zo’n irritant muziekje begon.

avatar van Fisico

Fisico

De Vlaamse tegenhanger Onze Natuur (Film, 2022) is een stuk sterker en is vooral diverser. De wilde stad heeft toch een licht andere opzet. Het is vooral luchtiger. Met de kat, die toch wel wat overgewicht moet torsen, heb je wel een leuke bril om op die manier naar de fauna in Amsterdam te kijken. Je zou er een toeristische commercial kunnen van maken. Wel grappig die kat in de lift.

Het is best ongelooflijk hoe sommige dieren zich aanpassen en standhouden in een drukke stad. Van vogels kan je dat verwachten, maar voor vossen bijvoorbeeld is dat toch een pak moeilijker. Ze zijn een pak groter en kunnen niet zomaar verdwijnen.

De beelden zijn mooi, wel veel vogels. Dat kon misschien iets diverser. De audiostem (inhoudelijk erg pover) en de muziek was niet geweldig. Dat stoorde toch met momenten.

avatar van Woland

Woland

Het idee om een film te maken over de natuur in de stad is best leuk, en eigenlijk zijn een deel van de natuurbeelden én de stadsbeelden best te pruimen. Maar het gaat daarna toch wel bergaf. Ten eerste door een grote focus op niet zo boeiende dieren - katten, ratten, duiven en meeuwen, ze kunnen me allemaal gestolen worden. De andere vogels, padden e.d. en hoe ze overleven in de Amsterdamse stad zijn alweer een stuk interessanter. Maar wat de docu voor mij verpest is het audio-aspect. Met name de schijtlollige voice-over met pratende katten en grappig bedoeld commentaar, maar ook de muziek is best irritant. Met een David Attenborough achtige aanpak had hier best wat leuks ingezeten, maar hier is de uitvoering toch funest.

avatar van james_cameron

Matige documentaire over de grotendeels verborgen aanwezigheid van dieren in Amsterdam, zogenaamd gezien door de ogen van filmkat Abatutu. De flauwe voice-over ontsierd de boel behoorlijk, net als de vervelende en nogal opdringerige muziek. Hier en daar een aantal mooie opnamen, maar het is al met al te karig om er iets memorabels van te maken.