• 9.222.271 stemmen

Onze Natuur (2022)

Documentaire | 86 minuten

Genre: Documentaire

Alternatieve titels: Onze Natuur, het Wilde België / Onze Natuur - De Film / Notre Nature

Oorsprong: België

Geregisseerd door: Dick Harrewijn, Pim Niesten, Maria Lise Van Lente en Serge Leurs

Met onder meer: Matteo Simoni

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 9 november 2023

Plot Onze Natuur

'Onze Natuur' toont de verhalen over bekende en onbekende dieren in de Belgische achtertuin. Dit is een unieke blik op de overwinnaars, opportunisten, uitvreters, vechters, slimmeriken en bazen. Maar ook dat van de verliezers, de soorten die we over een paar jaar misschien niet meer tegenkomen. De natuurlijke selectie in zijn meest wrede en fascinerende vorm, in een land waar op het eerste gezicht geen ruimte lijkt te zijn voor die wilde natuur.

avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

Wie had dit gedacht? Onze natuur is een ware kaskraker in de Vlaamse bioscopen met volle zalen in de eerste weken/maand na release. Het helpt natuurlijk ook dat er veel reclame wordt voor gemaakt en dat er al verscheidene artikels of reportages waren op het nieuws of in de kranten.

Onze natuur, de film is een ode geworden aan al het moois dat de fauna en flora te bieden heeft in Vlaanderen. De stad en lintbebouwing mag dan wel zijn opmars gemaakt hebben, dat betekent niet dat de natuur zich zomaar gewonnen geeft. Met engelengeduld is deze docu met zorg en liefde gemaakt. Het resultaat mag er wezen en doet bijvoorbeeld niet onder voor een BBC-reeks. Prachtige beelden in slomo of close-ups verzorgd met ondersteunde gevatte klassieke muziek. Geen Vic De Wachter deze keer die de voice-over verzorgt, wel Matteo Simoni.

De eerste seksfilm voor mijn kinderen, want er wordt wel wat afgen**kt. En hier en daar best harde beelden tussen jager en prooi. Het leven is niet makkelijk als haas of bosmuis. Die klapekster is onverwacht meedogenloos moet ik zeggen. Jammer dat we geen wolven of lynxen mochten aanschouwen, maar alle andere hoofdrolspelers verzachten dat leed ruimschoots. Aanrader en wellicht zoveel effectiever in de cinema dan binnen pakweg een jaartje op Canvas.

avatar van dimi303

dimi303

Heb deze mooie docu kunnen zien met live muziek begeleiding onder leiding van Dirk Brosé. Heel mooie ervaring. Daarna een gesigneerde cd van de Maestro aangeschaft.

avatar van stefan dias

stefan dias

Prachtige beelden, uiteraard.

Maar het geheel is me wat fragmentarisch. Zo krijgen we wel héél weinig van de das te zien.

Echt opgelucht ademhalen dat het wel meevalt met die natuur doe ik ook niet. Herten gaan elkaar te lijf… in een door prikkeldraad omzoomde wei.

De muziek vond ik wat ouderwets en soms zelfs ronduit storend. Romantische deuntjes zetten onder parende dieren is wel heel schmalzie. had er meer van verwacht.

Maar ik ben wel blij met het succes van deze film… ah, ja… betere reclame voor het grote scherm kan je niet maken.

Zou hier nog een serie van komen met dan wel méér beelden van de afzonderlijke dieren?

avatar van Esteban

Esteban

stefan dias schreef:

Vanavond start de reeks op CANVAS, tevens beschikbaar via VRTMAX. Dit is de (zeer) uitgebreide versie van de gelijknamige film.

avatar van Jotil

Jotil (crew bioscoopreleases)

• 1980 berichten

Vanaf 25 mei 2023 in de bioscoop (M&N Film Distribution)

avatar van Graaf Machine

Graaf Machine

95 procent van de beelden is al bijzonder saai, maar dan ook nog dat kinderachtig commentaar erbij maakt het helemaal niet te verteren.

avatar van mrklm

mrklm

Documentaire over het leven in de Belgische natuur bevat schitterende beelden en gedurende vier seizoenen bevat vanaf het begin schitterende beelden. Begint met fotogenieke beestjes als eekhoorns, vosjes en zwijntjes met betuttelend commentaar. Na het matige eerste half uur gaat de aandacht gelukkig meer uit naar bijzondere diersoorten en tonen de regisseurs de dwarsverbanden waarmee de natuur zichzelf in stand houdt.

avatar van arsmits

arsmits

De Belgische natuur op haar schoonst! Schitterende beelden en leuk commentaar.

avatar van james_cameron

Een beetje gewoontjes, deze documentaire over de flora en fauna van België, maar gezegd moet worden dat alles wel erg fraai in beeld gebracht is. Het camerawerk is van grote klasse. Over de opdringerige muziek en de flauwe voice-over van akteur Matteo Simoni ben ik helaas minder te spreken.