Genre: Komedie / Drama
Releasedatum: 17 april 1992
Bekijk via Videoland
Bekijk via CineMember
Plot De Noorderlingen
Film over de bewoners van de enige straat in een nooit afgebouwde nieuwe wijk in 1960. Thomas is een jongen van 12 die zich verkleedt en zich Lumumba noemt. Zijn ouders, de slager en zijn vrouw Martha, hebben onoverkomelijke seksproblemen. Zij wijst hem steeds af. Bij de boswachter Anton en zijn vrouw Elisabeth speelt iets anders. Zij verlangt hevig naar een kind, maar hij is onvruchtbaar. Thomas raakt bevriend met de postbode. De postbode is een manipulator die geobsedeerd is door de privélevens van de bewoners van de wijk. Voor het bezorgen van de post leest hij die eerst zelf.
Jacob
Black man
Fat Willy
Teacher
O.S.
Wat de regisseur met deze film wil bereiken is een mysterie voor mij. De humor, als het al humor is, snap ik niet en het hele verhaal is heel onduidelijk. Verder heb ik me mateloos geërgerd aan die jager en dat lelijke dikke kutventje op zijn brommertje(wat was zijn meerwaarde???)
Wat me ook opvalt aan Nederlandse films in zijn algemeen is dat er altijd wel minstens 1 tiet in beeld moet zijn geweest. Waarom is dat? Trekt dat meer kijkers ofzoiets? Die vieze Nederlandse regisseurtjes toch ook. Als ik lekkere tieten wil zien kijk ik wel naar andere films.
wibro
..... en dat lelijke dikke kutventje op zijn brommertje(wat was zijn meerwaarde???)
Dat lelijke dikke kutventje was Theo van Gogh.
Quido
Ik moet Wibro gelijk geven. De film was een beetje tegengevallen. Dat hij bij de 10 beste Nederlandse films hoort begrijp ik ook niet.
(verwijderd)
Soms verschijnen er juweeltjes op de TV, zelfs de Nederlandse TV. Dit was er zo een. Alex van Warmerdam, de oer-hollandse polder versie van David Lynch, maar dan zonder de diep-zwarte gruwelijkheden. Zo'n messcherp vierkant bos met vijvertje zou zo uit Twin Peaks kunnen komen. De postbode, kleine dikke Theo op z'n brommertje, de neger, et cetera. Niets is wat het lijkt.
Briljant. Aanschaffen, die DVD en blijven kijken. Verveelt nooit.
Aparte film van Alex van Warmerdam. Ik moet zeggen dat de film op zich mooi gemaakt is en de sfeer van de jaren zestig met die typische huisjes goed overkomt. Ook het bos en de scènes die zich in het bos hadden soms iets mystieks en in ieder geval zag dat er visueel mooi uit. Maar verder? De humor was vrij apart en ik kon er maar weinig om lachen moet ik zeggen. Alleen Theo op zijn brommertje was nog wel grappig, maar daar houdt het qua humor voor mij ook wel mee op. De veelal absurde situaties die in de film gebeuren, konden niet meer dan af en toe een glimlach opwekken bij me. Jammer, maar toch weer een aparte kijkervaring erbij, dat dan weer wel.
niethie
Mijn eerste Van Warmerdam, de verwachtingen waren hoog maar het eindresultaat stelde toch wat teleur. Ik ben een voorstander van dit soort aparte (artistieke) cinema maar deze film wist me op een of andere manier gewoon niet te grijpen. Het lag er allemaal een beetje te dik bovenop af en toe, de sfeer is erg kil en deprimerend en zeker niet alle situaties in de film waren even boeiend. Verder had de film ook zeker zijn pluspunten en zorgde de surrealistische (sprookjes achtige) locaties, bizarre- personages en de aparte (zwarte) humor ervoor dat ik me af en toe nog wel vermaakt heb maar ik vond het verre van meesterlijk. Net een voldoende-
mjk87 (moderator films)
Sterke film. Soms is het mij te vreemd en absurd wat je dan soms doet vervelen en weinig laat meeleven. Maar goed, Van Warmerdam zet hier wel een mooi beeld neer. Zoals wel meer zeggen lijkt het dorpje zo uit een western te komen. Slechts één straat, met haar bewoners, lijkt het een doorsnee en metafoor voor geheel Nederland te zijn. Dan natuurlijk het bos, alsof het altijd schemer is daar.
Vele leuke typetjes en figuren die rond lopen en allemaal goed gespeeld. Al vond ik die jager en Wouterse er boven uit steken. Van Warmderdam zelf was er dan voor de komische noot. Gebruik van muziek zeer nihil gehouden en op de juiste momenten opgezet. Komt daardoor sterk over en sommige scènes zeer natuurlijk en vreemd omdat meestal muziek meedraait. Prima film dus.
Bibelonseberg
Geniaal en buiten alle werkelijkheid om, en toch zo herkenbaar.
Sterk begin echter onbevredigend einde (doodgeschoten Agnes). En dan eindigt het zomaar ineens met de terugkeer van postbode Plagge.
Misschien koppelt Alex van Warmerdam hiermee een diepere betekenis aan de film...ik doorzag deze echter niet
Voor de rest is het een zeer goede drama komische film. Grappig ook om Theo van Gogh te zien als dikke Willie op een knetterende brommer.
Zandkuiken
M'n tweede Warmerdam na (het fel gesmaakte) Ober. En opnieuw levert de Nederlander een heel leuke prent af die zich afspeelt in een wonderlijk universum.
Een aantal prachtige passages (zo vond ik de onderwaterscène bloedmooi) en heel veel absurde humor. Ook de acteerprestaties waren absoluut top, met op kop de uitstraling van het personage Thomas en de heerlijke kop van de regisseur zelf. Ook Theo van Goghs kanis zorgde voor de nodige gein
En toch had ik soms het gevoel dat álles in teken stond van de spitsvondigheid, wat ik ook al had bij überoriginele films als Adaptation, Being John Malkovich of La Science Des Rêves: elke scène barst zodanig van de fantasie dat het een beetje gezocht wordt allemaal. Ik wil hiermee niet echt kritiek leveren op De Noorderlingen, maar het is een beetje hoe ik zelf tegenover dit soort films sta. Hoewel een fantasierijke prent als Eternal Sunshine Of The Spotless Mind er dan wel weer in slaagt me volledig mee te slepen.
Sowieso een bescheiden toppertje van een unieke filmmaker. Op naar Abel!
jkbb
Mijn eerste van Van Warmerdam is een zware tegenvaller eigenlijk. Ik heb het denk ik niet echt op dit soort films. Wel erg artistiek, mooi gedraaid, interessante locaties, maar voor het grootste gedeelte gebeurd er niks bijzonders. Teveel uit het leven gegrepen, bepaalde stukken en handelingen, terwijl daartegenover gek genoeg juist ook de meest bizarre dingen plaatsvinden in deze film. Eigenlijk wisten alleen het personage van Wouterse en die van Van Warmerdam zelf op momenten te boeien, waartegenover ook weer zwaar irritante karakters de ronde deden, vooral die Martha. De scènes in het bos waren verder ook best aardig. Ik had hier toch veel meer van verwacht.
danuz
Dan eindelijk ook eens mijn Warmerdam filmontgroening. Erg symbolische en vooral enorm geënsceneerde, gestileerde en daarmee wat stijve film. Warmerdam laat het verder best werken, mede door de erg goed gekozen locatie (van die erg typische Hollandsche Doorzonrijtjeswoningen en dan dat vreemde vierkante aangeplante bos). Vreemde personages in een wat stuurloos scenario, maar toch met wat sterke en vooral absurde gebeurtenissen. Theo op dat brommertje, Malherbe als een soort vrome Messias, die Neger in de missietentoonstelling. Qua sfeer blijft me vooral een wat beklemmend gevoel bij. Had verder wel wat moeite met de afwikkeling van het verhaal, had het op een gegeven moment wel door en toen was de rek er vrij snel uit.
Knud Knudsen
Mijn derde Van Warmerdam na Abel en Ober, en ook de minst goede. De dialogen zijn hier wat minder scherp en het verhaal beklijft niet vanaf het begin. Daarnaast vond ik dat in tegenstelling tot in Abel niet elk personage een schot in de roos, zo vond ik de glurende buurvrouwen bijvoorbeeld een beetje makkelijk gekozen. Halverwege komt de film echter lekker opgang op het moment dat 'De Neger' zijn intrede maakt, dan krijgt het verhaal een beetje lijn en vaart.
Van Warmerdam blijft mij boeien met enkele leuk ingekleurde personages en zijn gezonde gevoel voor humor en absurdisme. Daarbij komt dat ik de wat surrealistisch aandoende setting erg sterk gekozen vond. Ondanks deze iets mindere maar nog steeds keurig vermakelijke film blijft deze man natuurlijk een verademing binnen het Nederlandse filmlandschap. Op naar de volgende zou ik zeggen.
Derekbou
Het kale dorp, met één straat en gelegen op een zandvlakte, deed mij sterk denken aan een uitgestorven stadje zoals we ze kennen uit de klassieke Westerns. Ik miste alleen de voorbij dwarrelende hooibaal. De Jager probeert als sheriff de orde (en bekrompenheid) te handhaven, de Slager probeert zich in zijn saloon te vergrijpen aan het kleine beetje vrouwelijk schoon dat het dorp te bieden heeft, terwijl zijn vrome vrouw op het punt staat een sekte te stichten.
De bewoners zijn helaas niet allemaal even goed uitgewerkt. Sterke rol van Van Warmerdam vooral, ook de kleine rol van Van Gogh was leuk. De Jager vond ik dan weer wat cliché, en vooral slecht acteren. Visueel wist de film niet echt te prikkelen, hoewel de setting met geometrisch aangeplant bos, kale zandvlakte en rijtjeswoningen wel erg sterk was.
Mijn kennismaking met Van Warmerdam was een geslaagde. Gelukkig maar, want ik heb zijn hele DVD-box nog door te spitten.
mayhemblik
Alleen het decor is al om van uit je dak te gaan, en dan heb ik het nog niet eens over de typetjes.
Wederom héél erg genoten en ik blijf van deze film houden totdat ik er bij neerval.
mayhemblik
Ik miste alleen de voorbij dwarrelende hooibaal.
Beter bekend als tumble weed
mayhemblik
Jagertje, waarom maak je me geen kindje??
Ik dacht dat ik gek werd, wat een wereld humor!!
Na Abel Van Warmerdam\s beste. Leuk om eens op groot scherm gezien te hebben.
Drs. DAJA
Zondermeer de beste film die ik tot nu toe van Van Warmerdam heb gezien. Vooral de haast sprookjesachtige setting van de nieuwbouw wist me enorm te fascineren. Er wordt een blik met geweldige absurde personages losgetrokken en ieder weet op een volledig unieke maar totaal bevredigende manier tot een niets minder dan briljant einde te komen. Met name Van Warmerdam’s eigen personage als de postbode behoort (samen met Theo de hond uit De Laatste Dagen van Emma Blank) tot één van zijn beste performances uit zijn carrière. Misschien wel één van m’n favoriete Nederlandse films.
Demini
Zo'n twintig jaar geleden heb ik ooit Abel eenmaal gezien, en verschrikkelijk veel van genoten. Sindsdien heb ik de naam Alex Van Warmerdam nooit meer uit mijn hoofd verloren. Maar ondertussen ook niets meer gezien van hem. Gemakkelijk zijn zijn films niet te vinden (ik verblijf reeds meer dan tien jaar buiten de Benelux), maar nu heb ik eindelijk met een tweede Van Warmerdam kunnen kennismaken, deze dus, "De noorderlingen". Wat zou ik graag Abel nog eens terug zien, want na 20 jaar heb ik natuurlijk wel een andere kijk op de dingen, en ben ik natuurlijk ook veel van de film vergeten. Maar met de nog overgebleven herinneringen en vol verwachting aan De noordelingen begonnen.
Schitterende setting, leuke karakter-types, over het algemeen goed acteerwerk, leuke gebeurtenissen, fantastische fotografie. Ja, zelfs de soundtrack (of het bijna ontbreken ervan) beviel me erg goed.
Wat me bij deze echter tegenviel is dat je niet echt emotioneel betrokken geraakt bij de karakters, je geeft er gene ene moer om wat ze overkomen of gaan overkomen. Je zit erbij, nu en dan met een spontane glimlach, te bekijken welke veelal absurde gebeurtenis de volgende al dan niet aburdere gebeurtenis zal opvolgen. Ondertussen gelukkig wel genietend van de eerder aangehaalde kwaliteiten.
Toch wel een gemis in deze film, dat ik meen bij Abel niet gehad te hebben. Toch is deze film voor elke echte liefhebber van de zevende kunst een parel, en Alex Van Warmerdam blijft voor mij veruit de meest interessante Nederlandse filmmaker. Ik kijk al uit naar "Ober" die ik hier nu heb klaarliggen, om met smaak te verorberen. Een "Van Warmerdam", samen met verse maatjes en jonge Gouda het lekkerste dat Nederland te bieden heeft, volgens deze bescheiden vlaming.
neo
Het lijkt mij niet helemaal de bedoeling bij een Alex van Warmerdam mee te gaan leven met de karakters. Moet er ook niet aan denken, want dat zou een groot deel van de ervaring verpesten. In De Jurk was er helaas wel een sketch met een zwerver waarom ik mij als kijker om ging bekommeren. Dat was voor mij dan ook zijn minste film.
IcU
Ben bezig met het kennis maken met van Warmerdam, na aanleiding van het geweldige 'De laatste dagen van Emma Blank' en 'Ober'. Heb dan ook ge box gekocht en ben begonnen met het zeker aardige 'Abel'. Helaas gaat van Warmerdam met 'de Noorderlingen' net even te ver met zijn absurdisme. Met als resultaat een te warrig verhaal waar over het algemeen geen touw aan vast was te knopen. Een aardig spelende Wouterse en van Wamrerdam zelf, en de nodige humor, weten de film nog net boven water te houden. Naar mijn mening net iets te fantasierijk.
eRCee
- 1978 stemmen
Grappige en absurde film, maar De Noorderlingen mist helaas een pointe en dat geeft achteraf toch een beetje het gevoel bekocht te zijn.
Leland Palmer
Weer een leuke film van Alex van Warmerdam, nadat ik 'Abel' eerder al zag. Die vond ik denk ik nét nog wat leuker, maar ook met deze Noorderlingen heb ik me vermaakt.
Leuke setting, met die onafgemaakte wijk en dat bos met al die lange bomen. En dan nog het één na de andere ''vreemde'' personage.
Interessant, dat meisje, mooie scénes in het water - de fantasie van Thomas. Want ze is niet echt neem ik aan, maartoch wordt ze vermoord door die boswachter (o.i.d.). Hoe kan dat? Geweldige scéne trouwens, dat droge gesprek tussen hem en postbode Plagge; William het konijn.
Sowieso zijn alle personages wel leuk; die slager is ook één grote grap met z'n ''sexprobleem''.
Jammergenoeg was ik érg moe toen ik de film zag, dus van de 2e helft heb ik niet alles goed meegekregen. De rest met één grote grijns zitten bekijken. Voldoende.
samtari
Wat een belachelijke onzinfilm is dit zeg. Er gebeurt helemaal niets en er zit gewoon ook geen verhaal in.Twee dingen waar ik om heb kunnen lachen voor de rest heb ik me gewoon zitten verbazen over zoveel onzin
ArnoldusK
- 2056 stemmen
Lekkere grauwe, cinematografisch hoogstaande, Nederlandse film!
Dit vind ik ook een van de betere van (meestal kwalitatief lage) Nederlandse bodem.
Quido
Een stukje storyboard uit de film:
Met andere ogen: Storyboard De Noorderlingen - neerlandsfilmdoek.nl
Robi
De Noorderlingen is de opvolger van Abel. Deze gaat over een jaren zestig nieuwbouwwijkje in the middle of nowhere, en met alleen een bos in de buurt. Het is net als Abel wederom een absurd en surealistisch verhaal. Maar het is niet alleen de vorm, er gebeurt ook wel degelijk iets. En dat is knap gedaan.

'De Noorderlingen' is binnenkort te streamen: 'Nog steeds de enige Nederlandse regisseur die mij weet te boeien'

Reconstruction
Drama / Romantiek, 2003