Genre: Komedie / Drama
Releasedatum: 17 april 1992
Bekijk via Videoland
Bekijk via CineMember
Plot De Noorderlingen
Film over de bewoners van de enige straat in een nooit afgebouwde nieuwe wijk in 1960. Thomas is een jongen van 12 die zich verkleedt en zich Lumumba noemt. Zijn ouders, de slager en zijn vrouw Martha, hebben onoverkomelijke seksproblemen. Zij wijst hem steeds af. Bij de boswachter Anton en zijn vrouw Elisabeth speelt iets anders. Zij verlangt hevig naar een kind, maar hij is onvruchtbaar. Thomas raakt bevriend met de postbode. De postbode is een manipulator die geobsedeerd is door de privélevens van de bewoners van de wijk. Voor het bezorgen van de post leest hij die eerst zelf.
Jacob
Black man
Fat Willy
Teacher
Mug
Van Warmerdam flikt het weer (na het hilarische Abel) mij hevig te amuseren.
De Noorderlingen is wel stukken zwarter en grimmiger en ook absurder.
De film geeft niet alleen een inzicht hoe het er aan toeging in Nederland (voornamelijk de kleine dorpjes) in de jaren 60 (Lumumba verhaal speelt zich af in 1960-61) [stijfheid, streng-gelovigheid, buren-controle], maar is tegelijkertijd een verhaal van de overgang van kind naar 'volwassene' van de jonge Thomas.
Het meisje in het bos, een bosnimf, representeert zowel de kinderlijke fantasie (sprookjesfiguur), alsook daarnaast een supersexy jongedame die ook andere fantasieen losmaakt bij Thomas. Haar dood is dan ook meteen het einde aan zijn kindheid. Tevens het Lumumba verhaal. Ik kan het mis hebben (ik vocht flink tegen de slaap), maar het laatste nieuws was volgens mij dat Lumumba vermoord was?? Twee kinderfantasietjes waarbij het licht uitgaat. Gelukkig schijnt er licht aan de rand van het bos, als op het laatst postbode Plagge wederkeert, de belichaming van de volwassen man met fantasie - vol met kinderlijke ondeugendheden en kwajongensstreken...niet voor niets gespeeld door Van Warmerdam zelf.
Nodig herzien onder betere omstandigheden (niet vechtende tegen mijn slaap). Kom maar op met die dvd-box.
hinie
Ook in deze film krijgt zijn vrouw een rol!
Annet Malherbe weer op d,r best!
Een leuk verhaal dat ook goed de fantasie van een jonge jongen weergeeft.
Vond deze, na Abel ook weer prachtig om te zien!
Koen janssen
Een lekker vreemde film. Alleen al met een setting als deze weet je al bijna dat het een mooie film wordt. Een eenzame straat in een nieuwbouwwijk met 10 huizen, een slagerij en een school. Ernaast een bos met een vijver in het midden. Voor de rest komen er alleen maar kleurrijke figuren in de film.
Naar mijn mening een van de beste Nederlandse films
Hannibal
De film is me zwaar tegengevallen. Ik had hier zoveel van verwacht.
Sorry, maar ik kan niet echt sterke argumenten geven, want de film heeft zeker wel wat. Leuke personages, grappige en bizarre gebeurtenissen, en toch deed de film me niet zoveel.
Misschien moet ik hem nog eens herzien, en dat ik de pracht van de film dan wel kan waarderen.
Ik zie wel dat deze film kunst is, maar het is helaas kunst waar ik niet zo van houd.
Ik geef hem toch 3*, omdat ik, hoewel het niet helemaal mijn film blijkt te zijn, hem toch wel kan waarderen, en omdat ik toch wel heel hard moest lachen om 'die neger' met Lumumba op zijn schouders.
jackie
Film herzien en viel wel wat tegen, film heeft hele leuke scenes maar ook veel mindere scenes, als geheel is de film niet echt geslaagd.
Van Warmerdam minste film.
maurice74
Het hypocriete burgerbestaan van jaren vijftig en begin jaren zestig in Nederland wordt op overtuigende wijze in beeld gebracht. Ik vind het een van de betere Nederlandse films en behoorlijk eigenzinnig.
kort0235
Erg goede en humoristische film. Deze vind ik de beste van Van Warmerdam (moet echter nog wel Kleine Teun zien). Prachtig die opnames in het bos en in die onafgemaakte straat uit de jaren 50.
Een 4.0*
robertus65
In deze film is weer de bekende Warmerdam humor en vreemde typetjes te zien, maar ik vind hem toch minder dan Abel. In de tweede helft van de film is het toch allemaal minder als van Warmerdam vertrekt. Het is wel leuk hoe van Warmerdam de hypocrisie en bekrompenheid van de mensen destijds laat zien. Nu weten we ook waarom vroeger de gordijnen zovaak dicht waren (en nu nog in bepaalde gebieden in Nederland, naar het schijnt).
thomzi50
- 1991 berichten
Leuke karikatuurschets van een conservatieve, streng-gelovige wijk in de jaren 60. Ik heb genoten van de vele absurde personages en de beelden waren opmerkelijk mooi(vooral de sfeer van het bos en het water). Toch vind ik dat de film naar het einde toe minder boeiend wordt en dat sommige verhaallijnen iets minder waren (bijv de moeder). Al met al....3,5 sterren
Mijn mening in een notendop. Lekker absurd, bij vlagen ongelofelijk geestig maar (naarmate het einde naderbij kwam) soms net niet boeiend genoeg voor een echt hoge score. Gewoon een erg grappige, bij vlagen mooie film. 3,5*
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11900 berichten
Gisteren eindelijk weten te kijken op het NFF: een heerlijke, bizarre film. M'n eerste Van Warmerdam, maar na deze ga ik er zeker meer zien!! 4,0*
maxcomthrilla
Mijn 3de Van Warmerdam.
Sterk hoe de film veel sfeer haalt uit zijn aardig uitgewerkte locaties. Je waant je echt even in een andere wereld, in ieder geval ver weg van de huidige tijd. Geslaagd portret van de jaren `60. Vooral doordat de mensen elkaar niet naar het leven staan, en toch kleinburgerlijke en nieuwsgierige handelingen vertonen, die anderen schijnbaar veel emtionele schade berokkenen. Vooral de angst om doelwit van zo `n compagne te worden is treffend weergeven. Uit de ban springen is er niet bij, vandaar dat iedereen er een zwarte kousen mentaliteit op na lijkt te houden, zolang je maar doet alsof....Ondertussen wringt natuurlijk bij velen de schoen en doet men rare dingen buiten het gezichtsveld van het dorp. Wat weer spanningen met zich meebrengt. Doordat sommige personen van elkaar weten wat zij op hun kerfstok hebben. Elke gebeurtenis wordt breed uitgemeten in het dorp. Blijft toch leuk....Dat naar elkaar loeren, via een miniscuul raampje vanachter een bewegend gordijntje.
Ook wel grappig is dat iemand zich soms terugtrekt in het nabijgelegen bos. En massaal navolging krijgt. Er spelen zich wat absurde situaties af her en der. Maar het had nog allemaal wel wat gekker gemogen. Met name nadat de postbode is opgepakt verdwijnt er toch gelijk een van de dragende en meest komische figuren uit de film. Jammer, dat de film net wat te lang duurt, na een sterk 1ste uur. In het 2de uur is er wat meer verzoening en wat minder achterdocht onder elkaar. Dit komt doordat de film zich teveel richt op de sociaal - emotionele verhouding tussen echtparen, die steeds minder voor het oog van de massa worden uitgesproken. En als dit wel gebeurt is het allemaal wel zo `n beetje de revue gepasseerd.
Deed mij soms wat denken aan Amarcord. Ook zo `n nostalgisch dorp waarin de leerlingen naar school gaan, waarin men absurde dingen beleefd, er genoeg bedrijvigheid is en daar waar de kinderen nieuwe dorpelingen verwelkomen of in ieder geval nauwlettend volgen. Alleen is Amarcord veel beter, omdat die nog veel meer drijft op sfeer en dat gevoel constant vast weet te houden. 3,5*
Glorious Me
Wat is dit toch een geweldige film!
De ene situatie is nog meer absurdistisch dan de ander, mede door de gekke typetjes (de naar sex hunkerende slager, de privacy-schendende postbode, de onvruchtbare jager, de heilige Martha, de missionarissen met 'hun' neger, de bosnimf, Dikke Willem die nooit wat zegt en de door Lumumba geïntrigeerdeThomas ) en de prachtige locatie. (een onafgebouwde wijk met zijn eigen bosje in de middle of nowhere.)
Zo kon ik meerdere malen een glimlach niet onderdrukken, neem bijvoorbeeld de situatie waarbij de postbode kinderachtig genoeg is om de jager erop te wijzen dat hij een brief als postbode alleen bij een adres mag afleveren, waardoor de toch al geïrriteerde jager alleen maar pissiger wordt. Of het moment dat de slager op straat wordt aangestaard door zijn gehele buurt, nadat de net aangerande hulp gillend wegfietst.
Ik vond dat Jack Wouterse en Alex van Warmerdam beiden een sublieme rol neerzetten en ook met de muziek van Alex' broer was niks mis mee.
De maximale score en een derde positie in mijn Top Tien!
mikey
Artistieke (niet geheel boeiende) film met veel sprookjesbossymboliek en nevenplotjes. Best mooi gemaakt trouwens, dat niet kloppende bos was geweldig en de overige settings waren ook mooi vorm gegeven.
by_the_way
Zeer eigenzinnige en Artistieke film van Alex van Warmerdam. Heb gister de Alex van Warmerdam box gehad en deze er al eerst uitgepikt om te bekijken.
Erg positief verrast door een opeenstapeling van bizarre situaties en eigenaardige personages. Aan het eind van de film werd het wat onoverzichtelijk allemaal. Wat is er met de jager gebeurd? en waar was de postbode in het midden van de film. Kan me niet herinneren dat dit duidelijk naar voren is gekomen.
De setting/decors zijn werkelijk schitterend en ongetwijfeld het best aan de film. Misschien wel de beste in een NL film. Camerawerk van Marc Felperlaan was ook zeer fijn. De muziek vond ik daarentegen inspiratieloos en niet passend. Al met al zeer vermakelijk en vooral een plezier voor het oog!
Glorious Me
Die was meegenomen door de politie nadat de jager hem erop betrapte brieven van anderen te lezen.
deTuinman
raar ik kan nog iets van de basisschool herinneren tussen 1994-1997
een film of serie waarin Annet Malherbe een ruimtewezen speelt
iemand hier bekend mee?
Nog steeds de enige NL regisseur die mij weet te boeien.
Ook De Noorderlingen vind ik weer een leuke film. Grappige personages, nogal duistere humor soms, lekker absurd af en toe.
Vind het dan ook erg jammer dat er filmisch weer erg weinig te beleven valt, waarmee de film weer niet meer wordt dan een aantal zeer goed uitgewerkte ideeën. Hoewel de decors nog wel leuk ogen, en de abstractie de herkenbaar goed in de hand werkt, wordt het gewoon lelijk in beeld gebracht. Ook de soundtrack is af en toe om te janken.
Jammer, vooral films als deze hebben toch wel baat bij een beetje filmische afwerking. Maar niet gebaat.
Gelukkig weet de rest van de film zich wel staande te houden. Erg onderhoundend, beetje vreemd en af en toe grappig. Maar een echt goede film weet het niet te worden.
IS'mH
De enige Nederlandse film in mijn top 10.
Maar dat komt misschien meer door de setting en het absurde verhaal dan aan de rest van de film.
mister blonde
Iets minder dan Abel, maar niet veel. Ontzettend leuke film. Dikke 4 sterren.
timburton
De enige Nederlandse film in mijn top 10.
Goeie filmsmaak.
MovieEter
Geweldig, maar vind deze net iets minder dan Abel.
Lichte tegenvaller, maar dat komt vooral ook omdat mijn verwachtingen vrij hoog lagen. Vond het decor het mooist, zo'n rare halfafgbouwde benauwende jaren '60 woonwijk. Erg Nederlands, ook een mooi punt. Doorzonrijtjeswoningen, gegluur door ramen. Had het idee dat de film soms wat al te zwanger was van symboliek en dat stoorde me een beetje omdat het absurdisme een veel sterker punt was. Het had van mij betekenislozer mogen zijn.Aanzienlijk beter dan Grimm, maar een echte Van Warmerdam-fan ben ik (nog) niet geworden.
Quentin
De orginele trailer (gesneden door Dick Maas & Hans van Dongen):
Sideshow Bob
Grappig om te zien hoe iedereen hieronder de best doet om te laten zien dat hij/zij de film toch echt wel begrepen heeft.
DIT KUN JE NIET SERIEUS MENEN!
Wat een vage flutfilm. Wel een leuk en mooi in the middle (nou ja middle) of nowhere-decor.
...."interessante personages", "artistiek", m.a.w. er zit geen verhaal in de film....hoewel, hoe het echt zit snappen natuurlijke alleen de elite.
En alles vol symboliek natuurlijk...al heeft de regisseur er niets mee bedoelt of slaat een scene nergens op, toch weet de 'oplettende kijker' wel een diepere betekenis te ontrafelen.
Dat dit de jaren 60 voor moet stellen dat ziet Steve Wonder nog wel.
Absurdisme is bij deze mensen per definitie goed. Doe mij maar Hans Teeuwen dan...
Ik moet kotsen bij het horen van comments zoals "veel sprookjesbossymboliek en nevenplotjes". Symboliek die hij echt wel ziet hoor, maar toevallig nu ff niet kan uitleggen.
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11900 berichten
Onzin. Ik ben helemaal niet goed in het ontdekken van symboliek, maar ik heb genoten van deze film ook met het niet kunnen zien daarvan. Gewoon een supergrappige film, een grappig sfeertje en heel veel leuke en goede acteurs.
wibro
Als ik zo de reakties lees dat zou deze film behoren tot de beste Nederlandse films die ooit gemaakt zijn. Als dat zo is dan is het wel heel droevig gesteld met de Nederlandse film. In het begin was de film nog wel even leuk. Maar voor de rest? Ik kon weinig lachen om de humor. Loemoemba, neger in een kooi, neger in het bos
Waar moet deze film voor staan? Voor de bekrompenheid van de jaren vijftig, begin jaren zestig van de vorige eeuw? Alsof er nu geen bekrompenheid meer bestaat. Lees sommige reakties maar eens op MovieMeter.
Nee hoor. Als we het toch over humor hebben, geef mij dan maar de humor van Jean-Pierre Jenet in "Delicatessen" of van Roy Andersson in "You, the living".
Tig keer beter.
merijn82
- 1931 berichten
Ik vond dit ook niet veel. Gewoon niet mijn ding. En beste Nederlandse film ooit? Nou dacht het niet. Ben het voor de rest eigenlijk wel met Sideshow Bob eens.
gizzegiz
Voor mij is dit echt wél de beste Nederlandse film ooit! Ik denk dat ik 'm al een keer of tien heb gezien en nog steeds vind ik 'm prachtig! De absurde humor, de eenvoud... Werkelijk magnifiek!
lucdecoster
Ik moet Wibro gelijk geven. De film was een beetje tegengevallen. Dat hij bij de 10 beste Nederlandse films hoort begrijp ik ook niet. Er zijn andere films die ik beter vind zoals De lift, Flodder, Wildschut, Spetters, TBS. Maar ja, het maakt allemaal niet veel uit. Voor mij was het een matige komische film waarbij ik wel een paar keer heb gelachen. Oh ja er was ook een eigenaardige rol voor de Vlaamse Veerle Dobbelaere. Ik geloof dat ze bijna geen woord gezegd heeft in die eigenaardige bos.

'De Noorderlingen' is binnenkort te streamen: 'Nog steeds de enige Nederlandse regisseur die mij weet te boeien'

Reconstruction
Drama / Romantiek, 2003