Genre: Komedie / Drama
Releasedatum: 17 april 1992
Bekijk via Videoland
Bekijk via CineMember
Plot De Noorderlingen
Film over de bewoners van de enige straat in een nooit afgebouwde nieuwe wijk in 1960. Thomas is een jongen van 12 die zich verkleedt en zich Lumumba noemt. Zijn ouders, de slager en zijn vrouw Martha, hebben onoverkomelijke seksproblemen. Zij wijst hem steeds af. Bij de boswachter Anton en zijn vrouw Elisabeth speelt iets anders. Zij verlangt hevig naar een kind, maar hij is onvruchtbaar. Thomas raakt bevriend met de postbode. De postbode is een manipulator die geobsedeerd is door de privélevens van de bewoners van de wijk. Voor het bezorgen van de post leest hij die eerst zelf.
Jacob
Agnes
Black man
Fat Willy
Teacher
Minder dan Abel, maar ja welke film is dat niet? Absoluut de moeite waard.
FisherKing
De allerbeste Nederlandse film zit ik me net te bedenken.
De thematiek en de meesterlijke gebeurtenissen.
Mijn broer die nooit films ziet in de bioscoop vond dit heel erg indrukwekkend; geldt ook voor ondergetekende.
Opwaarderen dus met 4.5
Ik word nu wel erg benieuwd naar deze film zeg. Laatst hoorde ik van mijn tekenleraar (ook een fanatiek filmkijker) dat dit een hee leuke film was en dat ik hem zeker ook leuk zou gaan vinden. Binnenkort maar eens huren dan.
(is deze film overgens wel te huren?)
(is deze film overgens wel te huren?)
Jawel. Destijds verschenen op huurvideo.
FisherKing
Die nieuwbouwwijk lijkt erg op mijn geboorteplaats. Die absurde postbode; Het bos
en andere elementen. De verering van Maria
Dit allemaal heel losjes gebracht
Dat en het goede spel (Jack Wouters, Malherbe, Van Warmerdam) maken het tot een hoogtepunt in de NL speelfilm. Zelfs Theo van Gogh komt nog langs tuffen op zijn motor.
Het is dan weer erg leuk dat de videotheek waar ik altijd heen ga deze film weer niet heeft.
gimli f
Wel verdomme- heb ik deze nou ook al eens gezien? Neee, dat kan toch niet!?
Hier speelt een postbode in mee? Hoe groot is zijn rol precies, is hij (bijna)-hoofdpersoon? En een donkere persoon- ja, dat moet toch bijna wel? Sneeuwt het ook nog in deze film? (wat een vragen toch...)
Of is er nog een andere Nederlandse film, met een postbode, een donkere persoon en (inderdaad) een vreemde buitenwijksfeer?
Zou niet meer weten hoe deze film in te schalen trouwens, kan dus zo en zo geen cijfer meer geven...
Ramon K
Leuke karikatuurschets van een conservatieve, streng-gelovige wijk in de jaren 60. Ik heb genoten van de vele absurde personages en de beelden waren opmerkelijk mooi(vooral de sfeer van het bos en het water). Toch vind ik dat de film naar het einde toe minder boeiend wordt en dat sommige verhaallijnen iets minder waren (bijv de moeder). Al met al....3,5 sterren
mdj
Ben 2x naar deze film in de bioscoop gegaan omdat ik de eerste keer het een en ander gemist had omdat ik zo moest lachen. Vervolgens na het uitkomen van de video nog een paar maal deze film bekeken. Vervelen doet ie nooit, evenmin als de andere Van Warmerdamfilms (en toneelstukken). Absurde situaties en bijzonder komische dialogen, alleen al die tentoonstellingen van die zendelingen! Theo van Gogh schijnt het niet zo aangenaam gevonden te hebben om zichzelf terug te zien in deze film, maar hij maakte mij wel bijzonder aan het lachen. Steengoede filmer Van Warmerdam!
D'r staat nu ook een artikel in de Preview over van Warmerdam (een intervieuw over het maken van Grimm) en een artikel over de film zelf. Ook zit er een prachtige poster van Grimm in en als ik me niet vergis is deze door van Warmerdam zelf gemaakt.
Quido
Weer een steengoede film van Alex van Warmerdam. Weer een film met een aparte sfeer, allerlei absurde situaties en rare personages. Theo van Gogh op zijn brommertje werkte ook op mijn lachspieren, wel een groot verschil met hoe hij er nu uitziet, moest eerst even goed kijken of hij het wel was. Het decor (nieuwbouwwijk, bos) is overigens gewoon achter de studio van First Floor gebouwd. 4,5*
Weer een erg sterke Van Warmerdam (nu alleen Grimm nog zien), maar zeker Abel, maar ook Kleine Teun waren net iets beter.
De film heeft (weer) alles wat bijna alle andere Van Warmerdam films ook bevatten: een erg vreemd en bizar sfeertje, veelal bizarre karakters en goeie dialogen.
Wat mij betreft is Van Warmerdam één van de betere (zo niet dé beste) regisseur van Nederland. D'r zijn, van wat ik tot nu toe gezien heb, maar weinig regisseurs die aan het niveau van deze films kunnen tippen.
4* voor De Noorderlingen.
neo
Er zijn meerdere kopieeen van de film in omloop, maar om nog een onbekende reden waren er met die iets mis. Wat zou ik niet weten maar daarvoor in de plaats werd met hoge uitzondering een kopie uit de prive collectie van Mark van Warmerdam uitgeleend. Toch eens navragen wat er dan mis was met die andere, die in ieder geval al veel vaker gedraaid waren...
Misschien waren ze te vaak gedraaid en slecht geconserveerd en gunden ze jullie een mooie kopie.
neo
Nee maar er zijn dus verschillende kopieen in omloop en daarom is het een beetje vreemd. Stel, dat zou ik dan even aan de gene moeten vragen die de film altijd boekt, dat er andere kopieen zijn die draaien en dan ineens alle 4 niet meer goed zijn. Vandaar dat ik het een beetje vreemd vond
Maar er zullen genoeg mensen zijn geweest die wat minder voorzichtig omspringen met mm-kopieeen.
Na het failissement van FFF worden de rechten van deze films nu waarschijnlijk door Fortissimo films overgenomen.
Dan worden dvd's van deze films weer waarschijnlijker.
"Als alles meezit verwerft Fortissimo (onze internationale sales-agent) de rechten van deze films en worden ze dus weer "bereikbaar". Het is niet uitgesloten dat rond de uitbreng van de volgende film (Ober) alle films opnieuw worden uitgebracht."
(Marc van Warmerdam)
neo
Hmm er was een beetje verwarring maar dat terzijde
van de kopie van het Filmmuseum.''
Voor alle vertoningen buiten het Filmmuseum dient de distributeur te zorgen. Na het faillisement van First Floor Features zijn de rechten terecht gekomen bij de Holland Media Groep.
Met vriendelijke groet,
Marc van Warmerdam
PsychoPump
heb deze film jaren geleden op de filmclub van mijn school gezien. Vond het een leuke grappige een beetje bizarre
film.
cadrach
Abel is recentelijk op DVD verschenen in de Box van het Nederlands Film Festival. De Noorderlingen zit daar niet in om dat in dat jaar de Noorderlingen wel beste regie won, maar niet beste film (want die ging naar die film van Ian Kerkhof)
Er is dus hoop dat alle van Warmerdams toch nog op DVD gaan verschijnen. De Jurk is natuurlijk ook uit al een tijdje.
Quentin
Abel is al een paar jaar op dvd uit de tijd dat FFF nog bestond, dus daar heeft het niets mee te maken.
Zonnesteek
Wil deze film al een tijdje zien, maar op de een of andere manier is het er steeds niet van gekomen. Ben erg benieuwd.
Quido
Binnenkort op TV en ook op DVD (in de Alex van Warmerdam box, die 7 september uitkomt).
sydney
Goeie keuze van Jeltje... Een gemis dat ik hem nog niet gezien had... 4*
FisherKing
Echt briljant. Naast Soldaat van Oranje, Turks Fruit, Karakter en Simon een van de sterkste NL films ooit. 5*
Dustyfan
Beetje vreemd, maar wel lekker... zo'n film dus.
Nog een paar losse eindjes (surrealisme hoor ik roepen???) daargelaten ben ik hier al heel wat blijer mee dan met 'Abel', die me nagenoeg niks deed.
De jaren '50 sfeer zat er lekker in en de fijn dik aangezette personages bevielen me wel, ook omdat 'het dorp' of 'de straat' zo'n mooi eind-van-de-wereld sfeer had.
Nog even een nachtje of wat over slapen, maar voorlopig 4,0*.

'De Noorderlingen' is binnenkort te streamen: 'Nog steeds de enige Nederlandse regisseur die mij weet te boeien'

Reconstruction
Drama / Romantiek, 2003