• 9.377.861 stemmen

The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1 (2011)

Drama / Fantasy | 117 minuten

Genre: Drama / Fantasy

Geregisseerd door: Bill Condon

Met onder meer: Kristen Stewart, Robert Pattinson en Taylor Lautner

Gesproken taal: Engels en Portugees

Releasedatum: 16 november 2011

Plot The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1

"Forever is just the beginning"

Na de bruiloft gaan Bella en Edward op huwelijksreis naar Rio De Janeiro, waar Bella tot haar schrik ontdekt zwanger te zijn. De familie van Edward is in shock door de situatie, die de fragiele band tussen de vampieren en weerwolven nog meer spanning bezorgt. Niemand weet wat te verwachten van deze onwaarschijnlijke zwangerschap. Ondertussen blijft ook de dreiging van de Volturi bestaan.

avatar van disneystore

disneystore

Awake78 schreef:

@ disneystore - ok, zal de hand maar in eigen boezem steken; ik word hier gewoon te oud voor. Al betwijfel of ik dit soort prul wel leuk had gevonden toen ik 16 was maar goed.

En ik geef geen 0,5* maar 1,0* en dat is voor Robert Pattinson, die ergens toch wel mijn respect heeft. Ook in 'Remember me' vond ik hem goed. Kirsten Stewart gaat er wel per film lekkerder uitzien (afgezien van die drakenkop toen ze zwanger was), maar daar kan ik helaas geen cijfer voor geven, sorry

Dat ik de film "leuk" vind (en leuk tussen aanhalingstekens) ligt niet echt aan mijn leeftijd. Kirsten Stewart acteert niet altijd best, maar het is precies alsof jullie geen +2,5 durven geven. Nee, dat is overdreven. Maar ik bedoel gewoon, om hem echt een 0,5 te geven. Dat is ie zeker niet waard. Dat 't niet de beste film is, ok. Maar zo slecht? Gewoon om de redenen die ik al eerder noemde waarschijnlijk.

avatar van disneystore

disneystore

Goethe schreef:

Het grappige aan de hele filmreeks is nog het fanatisme waarmee een groep mensen het afkraken. Twilight is niet gemaakt om te concurreren met de artistieke pareltjes in de filmwereld. Ik heb de boeken niet gelezen, noch de films gezien, maar alleen al op basis van de poster kun je zien of je al dan niet tot de doelgroep behoort en/of dat een dergelijk verhaal je wellicht aanspreekt. Als je dan alsnog naar de bioscoop gaat, en film gaat zitten beoordelen alsof je naar een werk van David Lynch zit te kijken, dan vraag ik me af waarom je daar in godsnaam aanwezig bent.

Dat is precies wat ik wil zeggen

avatar van Awake78

Awake78

Ok, daar wil ik dan best even op ingaan (hoewel jullie daar ongetwijfeld niet op zitten te wachten maar ok, dan lees je het niet). Ik had ergens in december bij een vriendin deel 1 gekeken, op zich nog best te pruimen. Dus een paar weken terug zat ik in Goa, India bij een of andere openlucht bioscoop en het was best een gezellige tent met goed voedsel, dus ik daar naar binnen en prompt begint deze film. Nou lekker kijken dus. Buiten het feit dat 80% van de mensen al na een uur de tent verliet heb ik hem toch afgekeken (had toch geen fuck te doen). Maar het werd er maar niet beter op.

De meeste films werken naar een climax toe, maar deze zakt juist als een plumpudding in elkaar. En daarbij; ik geef altijd het cijfer die de film toekomt op basis van mijn eigen kritieken, vond de laatste tijd bijvoorbeeld Super 8 en Real Steel ook goed terwijl ik ook niet tot de doelgroep behoor. Gewoon op basis van regie, acteer, special effects, verhaal etc etc zijn die dan weer ok imo.

En op basis van de poster moet ik weten of ik tot de doelgroep behoor? Die paar vage noorderlicht-kleuren en het lettertype moeten mij dus vertellen dat dit een film voor 16-jarigen is?

Awake78 schreef:

Deze poster moge dan een uitzondering zijn, ik doelde eigenlijk meer op de plaatjes waarop je Bella en de twee jongens ziet poseren.

Maar enfin, ik kan me niet voorstellen dat iemand de bioscoop binnenwandelt zonder dat deze ongeveer weet waar het in de twilightsaga om gaat. Waarom worden deze films dan zo vaak afgekraakt op criteria waarop ze juist gebouwd zijn? De filmmakers gaan het plot echt niet aanpassen om zo de critische filmkenner te plezieren, het plot is namelijk niet geschreven voor deze doelgroep. Het (lijkt me) is hoofdzakelijk een thema wat wilt inspelen op het jonge tienerpubliek, een romantisch verhaal met een ietswat donkere inslag. Ga ik bij een mission impossible IV zitten zeuren om het magere verhaal? Neen, want draait het in de film nu juist niet om, en het zou dan ook zwak zijn om juist dat argument te gebruiken om een film af te kraken.

avatar van Dannysientje31

Dannysientje31

vond dit een goede film...leuk die aftakeling van stewart:P ben benieuwd naar het 2e deel.

Niet goed.

Ik ben geen Twilight hater. Hoewel ik niet echt tot het doelpubliek van deze reeks behoor waren de eerste films niet slecht, ze hadden zelf aardig wat filmische kwaliteiten.

Niet zo in dit vierde deel. Grootste pijnpunt: de vreselijke soundtrack. Zeker de eerste 90 minuten zijn niet aan te horen. Brakke songkeuze en foute achtergrondriedeltjes zorgen voor een plat sfeertje. Ook visueel ziet het er erg goedkoop uit. Volgens mij is er serieus in het budget gesneden, het leek bij momenten wel TVwerk.

Ook het acteerwerk is niet best meer. Stewart, Lautner en Pattinson zijn slechte karikaturen van zichzelf geworden, het pathetische drama (waar deze film sterk op leunt) komt dan ook helemaal niet uit de verf, tot zelfs een aantal ludieke scenes.

Het laatste half uur leeft iets op (vanaf de toespraak van de wolven eigenlijk, al was die nog steed hilarisch slecht), maar dan is het al te laat.

De reeks heeft zich vooral steeds kunnen optrekken aan regisseurs die het filmwerk wel in de vingers hadden. Condon komt sterk tekort en daarmee valt dit vierde deel meteen ook helemaal in het water. Hopelijk komt er voor de finale een andere regisseur, anders loopt het af met een serieuze sisser vrees ik.

avatar van misterwhite

misterwhite

The Twilight Saga heeft nu toch wel echt een dieptepunt bereikt.

Dit is nu al de 4de 0.5* die ik uitdeel aan een twilightfilm en guess what: het zijn er maar 4. Maar deze vond ik wel echt een zwaar dieptepunt. Heb hem vaak op pauze gezet uit frustratie. En dat had ik zelfs niet bij de andere films.

Het grootste dieptepunt uit deze film zijn toch wel die hilarisch slecht gemaakte wolven. Die toespraaak Dan ook nog die overacting van bepaalde acteurs, totaal niet overtuigend. Het leek soms of ik naar een B film aan kijken was.

Dan nog het vreselijke verhaal waar ik altijd moeite mee heb gehad met deze saga. Het wordt er niet bepaald beter op in deze film.

misterwhite schreef:

The Twilight Saga heeft nu toch wel echt een dieptepunt bereikt.

Waarom neem je dan de moeite om ze alle vier te kijken als je de vorige drie ook al zo barslecht vond?

Goethe schreef:

Stu-Pot schreef:

Maar als er een grote hype ontstaat rond één bepaalde film(reeks) ben je toch benieuwd naar het uiteindelijke resultaat niet? Of het verhaal je nu aanstaat of niet, kijken zullen de meeste mensen toch.

avatar van Spetie

Ongelofelijk slecht.

De eerste drie delen zijn verre van goed maar hadden allemaal nog wel wat positiefs. In Eclipse was er zowaar een opgaande lijn te bespeuren. Helaas is daar in Breaking Dawn niets meer van over.

Het eerste uur van deze film is echt te slecht voor woorden. Ongelooflijk langdradig, inhoudelijk totaal niet interessant, waarbij het soms ook nog eens lekker overdreven sentimenteel wordt. Visueel is het allemaal ook niet best, waarbij me opviel dat vooral de wolven er deze keer slechter uitzien dan in de vorige films. Ook de muziek is niet goed en voegt verder maar weinig toe aan de film. Dan heb ik het nog niet eens gehad over het acteerwerk, waarbij vooral Stewart erg slecht is.

Het laatste gedeelte van de film is nog het minst slecht. Eindelijk komt er wat actie in voor, maar zelfs die wordt niet altijd even goed in beeld gebracht. Af en toe lijkt de regisseur de draad duidelijk kwijt. Uiteindelijk is het beste van de film nog de Volturi die aan het einde opduiken. Dat, en het feit dat er hopelijk een andere regisseur het vervolg op zich neemt, maakt dat er nog een klein beetje hoop is voor het vijfde deel.

Trouwens, lager dan deze film kan de reeks niet zinken, dat is ook wel duidelijk.

Stu-Pot schreef:

Dus je gaat voor je lol een paar uur zitten afzien omdat een bepaalde groep mensen weg is van deze films?

Stu-Pot

Waarom niet? Er is ook een grote groep mensen die The Godfather kijken ondanks dat ze weten dat het niets voor hun is. Waarom kijken ze er dan naar? Door de status dat die film heeft. Lijkt me logisch dat dat dan ook voor Twilight geldt.

Stu-Pot schreef:

Maar een film als twilight heeft toch geen dergelijke status? Toegegeven, het is een hype, maar ik heb nog maar weinig professionele filmcritici zich positief horen uitlaten over deze saga. Het zijn voornamelijk de fans (van de boeken?) die het ophemelen, voor de rest zie ik toch grotendeels matige tot negatieve opinies.

Als ik 8 euro aan bioscoopkaartje moet uitgeven, dan toch liever aan film waarvan ik het gevoel heb dat ze me gaat aanstaan, niet aan een film waarvan ik al 3 delen gezien hebt en ze allemaal slecht vond. De kans lijkt me namelijk relatief klein dat Twilight in zijn nieuwste telg het concept drastisch gaat omgooien.

Stu-Pot

Daar ben ik het wel met je eens. Ikzelf zou ook nooit betalen voor een film waar ik mijn twijfels bij heb. Ik ga dan ook nooit naar de bioscoop, maar tegenwoordig kun je zo makkelijk aan een film geraken d.m.v. torrents en dergelijke. De film heeft inderdaad niet de status van The Godfather, maar door die hele hype die steeds terugkeert bij het uitkomen van een nieuwe film maakt het je toch benieuwd. Zelfs ik ben benieuwd naar deze film, kan het nog slechter dan Eclipse? Of ik dan ga betalen voor deze film? Neen. Of ik mijn downloadlimiet ga verspillen aan deze film? Neen. Als ik de kans krijg hem gratis te kijken? Ja.

Stu-Pot schreef:

De nieuwsgierigheid van de filmliefhebber: grenzeloos.

(even off-topic: Love your top 10 )

avatar van james_cameron

Sufste deel tot nu toe, en dat zegt wel iets, aangezien New Moon en Eclipse reeds beneden peil waren. Het verhaal richt zich nu uitsluitend op bruiloft en zwangerschap, resulterend in een soap opera-achtig geheel. Her en der een paar 'spannende' momenten met slechte special effects en dat is het dan. Op naar de volgende.

avatar van Picker

Picker

Inderdaad het sufste deel ja....

Vind dat je nog aardig bent met met die 3 gezien je verhaaltje.

ben het er overigens wel mee eens echter meer als 2 sterren is het niet waard.

avatar van stinissen

Ik heb ze nu allemaal gezien maar ik begrijp niets van die hype omtrend deze prullen van films.

avatar van tal1b

tal1b

ga ook niet mee in de hype, maar zo slecht was de film niet.

Ok, je moet geen actie verwachten in dit drama fantasy

De special effects, konden beter en waren niet vh hoogste niveau.

Maar opzich prima verhaal, en goed geacteerd, een voldoende 3*.

Ben benieuwd naar het 2e deel.

avatar van lovejer

lovejer

Ik ben ook zeer benieuwd naar het volgende deel! Ik vind ze allemaal top tot nu toe!

avatar van Tun-89

Tun-89

kan niet wachten op het volgende deel hiervan!

Wat was deze mooie zeg !

4,5 *

avatar van qwertzu

qwertzu

Heb zojuist deze film gekeken en ik vond hem prachtig!
Heb er erg van genoten en vond dat ze het boek op een erg mooie manier verfilmd hebben, kan niet wachten op het tweede deel!
De acteurs presteren echt goed in dit deel, vooral de drie hoofdrol spelers, zelfs Tayler Lautner presteerde een stuk beter dan in voorgaande delen, komt misschien ook wel doordat hij zijn t-shirt aanhoud haha.
Pattinson zet in dit deel echt de perfecte Edward neer en ook Stewart zit helemaal in haar rol als ze zo vasthoudend is tijdens haar aftakeling
Vind het huwelijk en de huwelijksreis mooi verfilm, wordt echt duidelijk dat Bella afscheid aan het nemen is van haar dierbaren en haar "oude" leven, ook kun je zien dat ze als stel veel ontspannender zijn en vooral Edward komt los (net als het hoofdeind) haha
De aftakeling en de bevalling is echt subliem in beeld gebracht, ben zelf grimeuse en neem mijn petje af voor dit staaltje vakwerk, echt super!!!
Wist natuurlijk al lang en breed hoe het af liep (heb alle delen meerdere malen gelezen) en toch vond ik het spannend tijdens de bevalling, leefde helemaal mee toen Edward haar smeekte bij hem te blijven.
Ook de transformatie van Bella wordt mooi gebracht met dat super eind met die rode ogen.
Minpuntje vond ik wel de wolven deze keer, zagen er met die opgetrokken snoeten wat nepperig uit en ook dat praten...snap dat het erin moest om dingen duidelijk te maken maar vond het een beetje knullig overkomen.
Was blij dat ik hier al had gelezen dat er na de aftiteling nog iets kwam, anders had ik te vroeg de film afgezet!

Ben echt erg te spreken over deze film vond alles mooi gedaan, de muziek was mooi, nogmaals de grime was perfect en ook de acteurs deden het erg goed!
Heb er van genoten, op naar deel 2!

avatar van TheThirdMark

TheThirdMark

Tun-89 schreef:

kan niet wachten op het volgende deel hiervan!

Wat was deze mooie zeg !

4,5 *

Helemaal mee eens. Veruit de beste aflevering van de reeks (tot nu toe natuurlijk).

stinissen schreef:

Zegt de persoon die de Titanic op 1 heeft staan

Dat is toch wel de meest overhypte slechtst excuus voor een film van een prul waar je U tegen zegt.

Ja want Titanic is 10 keer slechter dan Twilight zeker

Heerlijke Twilight-fan redenering.

Beseffen jullie eigenlijk wat wij er zo slecht aan vinden?

Of beter, zien jullie zelf de pitfalls in deze hele serie?

stinissen schreef:

Het is een bakvisfenomeen. Gelukkig ben je al lang uit deze periode gegroeid Stinissen.

Binne 20 jaar gaan de Twilight-fans pas beseffen wat ze er in godsnaam zelf leuk aan vonden.

avatar van qwertzu

qwertzu

Ceeda7 schreef:

Toch niet helemaal hoor, heb het al vaker gezegd hier, val absoluut niet in de doelgroep, ben bij deze reeks terecht gekomen door mijn puber zoon, en hou normaal helemaal niet van dit soort films....

En toch het heeft iets, weet niet precies wat maar nadat onze oudste deze films voor kerst had gekregen vorig jaar ben ik met hem mee gaan kijken, puur voor de gezelligheid, hij ging naar deel 1 naar bed en ik ben nog even verder gegaan met deel 2.

Heb toen de boeken maar eens gelezen en vraag me niet waarom, ik die van stevige thrillers houd of detectives (van Stieg Larsson tot Peter James tot Jussi Adler Olsen en James Patterson of Michael Connelley) ik was helemaal om vond de boeken prachtig en heb ze al meerder malen gelezen.

Ook qua films zit ik normaal gesproken in een heel ander genre, misdaad, Thriller enz, hou vaak niet eens van een romcom, is me te zoetsappig, dus waarom de twilight reeks wel...ik weet het echt niet, misschien toch meer een romanticus dan ik (en mijn man haha) altijd dacht, zeg het maar.

Dus dat bakvisfenomeen valt hard mee hoor, er zijn veel volwassen vrouwen die deze reeks ook waarderen, mijn man snapt het ook niet dus misschien is het een vrouwending.

Ceeda7 schreef:

Ja want Titanic is 10 keer slechter dan Twilight zeker

10 keer is wat overdreven, maar met 4-5 keer kom je toch aardig in de buurt.

avatar van Ragna

Ragna

Dit is de eerste Twilight die ik heb gezien. Toch maar eens kijken waar inderdaad nu die hype over gaat. Ik heb het na een half uur uitgezet, om te huilen zo slecht dat er werd geacteerd en die vreselijke dialogen waren niet om aan te horen.
Ik houd van vampierenfilms, echt. En weerwolven heb je me helemaal mee maar deze vampiers waren niet eens eng, het deed me zelfs een beetje aan As The World Turns denken: van die lange eye-shots met 'diepzinnige' blikken.

Maar oke, je mag niet stemmen als je de film niet af ziet dus ik heb hem de volgende dag weer opgezet en mijn ergernissen opzij gezet en toen werd ik toch wel enigszins nieuwsgierig naar het verhaal. Ik wist al dat Bella zwanger moest worden (natuurlijk, dat is geen spoiler meer neem ik aan) dus ik was daar de hele tijd op gebrand maar dat duurde nog aardig lang en we zagen een paar nutteloze scenes in hun beachhouse met lange blikken in elkaars ogen en getergde levensvragende kwesties van Bella. Wat een gebagger... sorry.

Maar a la, toen was ze eindelijk zwanger!!!11!!ONE!

We zien ze snel een vlucht naar huis nemen met onderwijl zeer pijnlijke blikken naar elkaar toe te werpen en Edward, onze held, word zo mogelijk nog ergerlijker en ongeloofwaardiger als vampier. Dan houden ze een zeer lange get-together met hun tribe en ze sluiten zich voor een onnoembaar aantal weken op in hun huis, met zijn ALLEN! Hoe geirriteerd iedereen dan moet zijn/worden van elkaar word helaas nergens in beeld gebracht (niemand blijft zolang bij elkaar in harmonieuze staat). Bella word behandeld als een prinses, wat ik ook niet snap. Ok ze is zwanger maar niet van een koning en het is ook niet zo, zoals in Blade dat ze nu een de drager is van een bijzonder 'nieuwe' geslachtslijn der vampiers die opeens in zonlicht kunnen lopen, want oh, ze kunnen al ongestraft in zonlicht lopen... jammer.

Effin, iedereen is wel bezorgd om Bella, dat is duidelijk. Ze willen liever niet dat ze zwanger is of de baby krijgt, want het gaat haar zeker doden. Natuurlijk weet iedereen dat het haar niet dood, die de film kijkt, want Bella is het hoofdpersonage dus dat al die spanning daar naartoe gaat is ook een beetje jammer. Dan komt onze leuke weerwolf nog to the rescue en maakt het tenminste nog allemaal spannend. De vampiers zijn erg teleurstellend in het gevecht, moet ik zeggen, je vraagt je af waarom de weerwolven niet veel meer macht hebben en waarom Bella in godsnaam kiest voor zo'n verwijfde vampier als ze zo'n leuke weerwolf kan hebben. Ik had het wel geweten in ieder geval.

Of ik deel 2 ga zien? Ja, waarschijnlijk wel. Of ik de rest ga zien? Nee, heel misschien als het op tv komt... maar

Ceeda7

Er bestaan altijd uitzonderingen.Een vriend in mijn vriendengroep van mannen vindt het bijzonder leuk. Maar het grootste percentage zit toch tussen de 14- 20 jaar hoor.

Enkele redenen waarom mijn vriendinnen het goed vinden:

1) Pattinson (zak diepvrieserwten)

2) romantisch verhaaltje: ik vind je mooi maar kan je niet krijgen, maar je hebt precies toch interesse in mij maar ik ben ook nog verliefd op andere jongen en kan niet kiezen, maar vampier zijn is o zo cool ( ja daar komt het op neer) EN DAT 4 FILMS LANG!

3) als maagd zijnde: je laten "ontbloemen" door de "ware" ( )

Zegt alles volgens mij. Met alle respect voor de liefhebbers.

avatar van Sir Odolf III

Sir Odolf III

In Twilight 4.1 ziet Pattinson er nog steeds cool uit en heeft hij nog steeds een schone vampierzus, maar dit Twilight-gebeuren blijft toch een verkrachting van het hele mythische monsterconcept. Het enige echte monster in deze filmreeks is Bella wat mij betreft. Had men haar meteen leeggedronken of opgegeten, dan bestond er nog enige hoop op een goed verhaal dat de wreedheid van het monsterbestaan exploreert. In plaats daarvan heeft Bella al vier films lang maarliefst twee monsters in haar macht, omdat het hart van het arme meisje maar niet lijkt te kunnen kiezen. In dat opzicht is dit wel een akelig staaltje masochistische horror voor het mannelijk geslacht. 1*